Mer

Så här får du drömjobbet på 90 dagar!

När du söker arbete så är följande 10 råd och tips generellt bra.

 1. Säg inte att du trivs egentligen när du söker arbete… och nysta inte in det. Var tydlig. Man hjälper den som säger ”jag söker nytt arbete”. Bestäm dig för att finna ett nytt jobb. Och med råden nedan tar det ca 3 månader innan du signat ett nytt arbete.
 2. Gör hemläxan först avseende din vision och vilka roller och branscher du är intresserad av. Ett bra sätt innan ditt arbetssökande är att lyssna på det här: https://www.youtube.com/watch?v=5–b61QM36w

Och efter att du har lyssnat på det kan du försöka sätta ned vad du vill, kan och har gjort/gör samt försöka se vad du skulle kunna göra. Träna på att presentera dig. Låter det intressant? 

Med en tydlig vision och med insikt om vad ditt nästa steg är det enklare både för dig själv och den som rekryterar att förstå om du är rätt för den här rollen. Sök roller!

 1. Sök inte arbete – hjälp företaget istället! Träna på att försöka fråga den du träffar/företaget vad de behöver hjälp med? För ett vuxet samtal om deras utmaningar. Fråga mycket. Oftast förstår du efter alla dina frågor om du är adekvat för rollen och bolaget.
 2. Sök arbete på 6 av 7 dagar. Lördagar är det inte lönt. Ring inte – maila hellre. Med ett kort och intressant mail stör du aldrig. Bifoga CV.
 3. En bra kandidat som söker 1 jobb/mailar någon om jobb – om dagen kommer endast söka ca 25 på en månad och då bara komma på 2 intervjuer på en månad! ………………………………Med så få intervjuer får man inget självförtroende i jobbsökandet.  Därför skall du söka minst 4 arbete eller maila om 4 jobb per dag. Det blir totalt 96 jobbmail i månaden (4 per dag*6 dagar*4veckor) och ca 10-12 intervjuer/möten på en månad – 2-3 st i veckan! Gör detta i 3 månader så kommer du ha kommit på 30 intervjuer och antagligen fått 4 jobberbjudande! Plötsligt är det du som väljer…………..

  _____________________________________________

 4. Var hittar man 300 lediga jobb på 3 månader
 • Kolla LinkedIn söndag och torsdag?
 • 4potentials.com regga och uppdatera ditt CV. Är du livslång medlem och har betalat medlemskapet har du rätt till coaching.
 • Här är en länk med företag vi arbetat med. Kanske något bra tips för dig? https://4potentials.se/om-oss/organisationer-med-tydliga-syften/
 • Fråga kollegor, affärskontakter och vänner efter tips. Maila dem. Då brukar de svara.
 • Gör en omvänd google sökning för att ta reda på vilka leverantörer som ditt favoritföretag brukar använda? Det finns ex ca 20-30 chefsrekryteringsföretag i Stockholm som ofta får de mer intressanta jobben
 • Sök jobb på rekryteringsföretag som inte får in så många ansökningar! Kanske ett konstigt tips men ett av mina bästa. Det finns över 4000 rekryteringsföretag. Det är såklart att ditt drömjobb kan finnas på ett rekryteringsföretag som ingen brukar använda.
 • Kontakta investeringsbolag. Ex Volati, EQT och andra PE bolag är ibland involverade i olika rekryteringar
 • Kontakta personer som precis fått ett jobb inom en bransch/roll du är intresserad av. Man kan ofta se på LinkedIn om någon precis fått ett jobb!
 • 4potentials partners kan vi starkt rekommendera. Kolla på deras hemsidor om de har några lediga jobb. https://4potentials.se/partners/
 • Ändra din LinkedIn sida/bild/eller uppdatera något. En uppdatering och ändring gör kanske att fler ser dig? Försök uppdatera dig så att du verkar relevant. Du skall ha minst 3000 kontakter efter din jobbsökningsprocess. Addera folk!
 • Skriv inte så mycket om allt du gjort på LinkedIN. Ju mer du skriver desto mer förstår jag att du söker arbete. Det är lite som att sälja en lägenhet. Då brukar man plocka bort saker för att priset/intresset skall öka…
 • Jobbsökningssighter kan vara bra. DI, Monster, Stepstone, Blocket jobb, TNG, jobbsafari mfl
 • Chefsfekryterare? Här kan jag varmt rekommendera https://www.michaelberglund.se/ och bolag som är medlemmar i ESKhttps://esk.se/auktoriserade-esk-konsulter/
 • Sök 10-15 bolag inom den bransch du är intresserad av. Kolla vad de har för lediga roller.
 • Arbetsmarknadsdagar är kanske inget för dig. Men kolla vilka bolag som var med på Armada, Handelsdagarna, GADDEN mm. Här kan du få nya uppslag! Deras kataloger innehåller kontaktpersoner.
 • Kolla 4potentials Top Talent index. Vilka bolag hamnar högst på olika rankingar? https://4potentials.se/talent-index-and-awards/the-4potentials-total-talent-index/

_____________

Och när du gjort allt ovan har du säkert fått ihop över 300 lediga jobb du kan ansöka till – och därmed kommer du gå på 30 intervjuer med ett lysande självförtroende och en god självkänsla.

 

7. Fråga vem chefen är. Ställ frågor om företagskulturen. Ställ frågor om deras utmaningar och lönsamhet. Känns det rätt så kan du signa. Ring gärna Fredrik på 4potentials innan du signar. Ibland har han värdefull input.

8. När du går på intervju och får nej eller tackar nej. Be företaget om tips. Be dem ge ÄRLIG FEEDBACK! Lyssna och tacka

9. Ha tur. Det finns kanske 100 000 lediga jobb just nu som är helt rätt för dig! Genom att du säger till ALLA att du söker arbete ökar chansen. Var kreativ.

10. Om du får nej på alla intervjuer är det ofta något avseende din personlighet som inte klickar. Be därför alltid dina bästa vänner och andra som vågar ge ärlig feedback – innan du går på intervjun.

Jag har en fantastisk historia där jag gav världshistoriens kanske mest ärliga feedback. När jag gav feedbacken så mådde jag dåligt.Efter en vecka kom kandidaten tillbaka och sade.

-”Tack för din ärliga feedback. Jag fick jobbet tack vare att du sade det som inga av mina s k vänner borde ha sagt för 10 år sedan”

En gång grät kandidaten då jag råkat sätta fingret på pudelns kärna. Jag satt där i tre timmar med kandidaten och efter det tog vi tag i det som gjorde att kandidaten kunde fortsätta att utvecklas. Vi är bästa vänner idag.

 

En gång ändrade jag kandidatens sätt att presentera från att sluta säga JAG gjorde det här till VI.


Jag själv har många fel. Men jag har ett rätt och det är jag vill hjälpa alla och försöker se allas potential.

 

Lycka till nu med ditt jobbsökande. Här kan du läsa mer om mina tankar om CV mm

https://4potentials.se/sa-har-kan-du-kanske-skriva-ett-talangfullt-cv/

 

Ps. skriv aldrig något personligt brev. Det har inget med kompetens att göra. Men gå gärna ut och spring en runda. God kondition är bra när du söker arbete! Ds.

 

Fredrik Andersson
Grundare 4potentials