SÅ HÄR KAN DU KANSKE SKRIVA ETT TALANGFULLT CV?

Råden nedan är från en som har läst ca 50 000 CV.

Vilka CV läser Fredrik med intresse och vilka är svårare att ta till sig eller kanske beskriver dig fel? 

Ett råd är att du ska tänka på att vara dig själv och det viktigaste är att DU trivs med ditt CV. 

Nedan har Fredrik lagt med ett fiktivt eget CV som en inspirationsmall med lite kommentarer. Notera att allt ryms på en sida. Generellt skriver många människor tills pappret tar slut…

Det finns tio enkla råd som gör att du ofta går vidare i en första CV-screening:
1. En rutinerad CV-läsare skall förstå att du är rätt. Vill du göra jobbet enkelt för rekryteraren – se till att du är tydlig så man kan stämma av kravprofilen mot ditt CV. Känner du själv att du uppfyller kravprofilen är det ändå viktigt att ditt CV är tydligt och att det framgår vad du kan och vad du vill framåt.
2. Rätt blir du om det finns en röd linje och du har en vision. Saknar du det kommer du ändå avslöja dig på intervjun.
Så skaffa först en vision
och skriv därefter ditt CV utifrån den. Se till att ditt Linkedin-konto, Facebook mm även påminner om den bild du ger via CV:et. En vision är helt avgörande för din eventuella framgång i livet. Nu blev det kanske jobbigt?
Om det blev det lyssna på denna inspelning som inspiration:https://www.youtube.com/watch?v=5–b61QM36w

3. Om du väljer att ha en kort inledning/sammanfattning! Tänk som när du skall styla en lägenhet. Skala ned det. Tag bort saker. Berätta endast vad som gör dig till rätt kandidat. Svårast att ta bort har ofta arbetslösa samt mer seniora personer. Det är viktigt att visa att man är fokuserad och kan ta fram det viktigaste. Ett CV’s uppgift är att väcka nyfikenhet och ta dig till en första intervju. Där har du sedan möjligheten att berätta mer i detalj.
4. Bild? Tänk på att bilden förmedlar en hel del intryck av dig. Titta till exempel på min bild nedan. Vad får du för intryck av den? Vad tror du att jag vill förmedla? Bilder är bra för att de gör det enklare att komma ihåg dig.  Mitt råd är alltså att det är bra med en bild. För annars måste man googla fram bilden eller gå in på Facebook.
5. Är du student, lägg din högsta utbildning längst upp. Har du längre arbetslivserfarenhet så börjar du med ditt senaste arbete högst upp och utbildningar efter. Tänk också på att andra saker väger tungt som till exempel förtroendeuppdrag, nätverk mm.
6. Ringen nedan visar var man lägger BLICKEN i ett CV. Där skall det viktigaste stå.
7. Adress mm längst ned och undvik mailadresser som ger ”konstiga vibbar”. Använd gärna nuvarande arbetsgivare för då vet man att du har ett arbete.
8. Skriv gärna de olika rollerna i fet stil och företaget utan fet stil, samt vad du gjorde i rollerna med kursiv stil.
9. Skrota en massa småsaker. De flesta skriver sitt CV vart femte år och bygger då vidare på sitt student-CV…!
9.b Viktigt om du är medlem i 4potentials, andra nätverk m. fl. – skriv in det under Övrigt eller liknande

10. Skicka inte med nåt personligt brev. Skriv hellre ett personligt mail á la:

Hej,
Jag fick ditt namn av XXX som tyckte att vi borde ses. Jag har länge gått och funderat på att ta kontakt med er. Jag är intresserad av en roll inom controlling. Kan vi ses hos er eller fungerar en lunch den 15/9 eller 17/9?

/Lisa

Det korta mailet ovan är extremt PÅ men du får antingen ett ja eller nej. Får du inget svar så påminner du om 14 dagar. Finns det ett ledigt jobb ute, söker du det med en något mer ödmjuk ton. Ja, var ödmjuk, intresserad och engagerad. Efter 50 000 CV  har jag sett vilka som marknaden uppskattar och vilka som oftast är mindre attraktiva och svårlästa CV.

Till sist – du är bäst och du gör som du vill. I en normal rekryteringsprocess får man ca 90% som ser likadana ut och 10% som verkligen är annorlunda. Vilka av de 100 väljer man ut? Ja, förhoppningsvis de 6-7 som matchar vad jag tror kunden skall rekrytera för person. Är det samma som kravprofilen? Inte alltid. Ibland skickar man med ett wild-card för att vitalisera diskussionen och för att jag vet att personen är rätt. Har man då nytta av att man är med i ett talangnätverk?

Ja, oftast vet vi mycket mer om den personen och kan på det sättet spela in en som är rätt, men som på pappret är fel. I många fall använder vi inte ens ett CV för att boka upp den kandidaten. För CV är bara en stor del i din presentation. Vi vet att du är mycket mer än ett CV. Lycka till /Fredrik

 

fredriks-cv