Mer

2024 års talangrapport är klar – läs den i sin helhet här!

THE 4POTENTIALS TALENT REPORT 2024

4potentials genomför varje år Sveriges mest omfattande studie på ödmjuka, drivna, kloka talanger och erfarna framgångsrika ledare.

De 6000+ som besvarat enkäterna via 4potentials databas är till merparten bosatta i Sverige och de är allt från IT, ingenjörer, HR, ekonomer till snickare. De har det gemensamma att det är personer som relativt enkelt får ett jobb för att de är efterfrågade på arbetsmarknaden. När 4potentials söker efter talanger letar vi generellt efter drivna, ödmjuka, trevliga, streetsmarta ledare och specialister.

Studien är viktig för att den korrelerar ofta till kommande ekonomiska framgångar. Det är extremt relevant att veta för en koncernledning om ”talangerna” är intresserade av företagen, vart de väljer att börja arbeta och om de är kvar?

4potentials empiriska studier visar att med en hög placering på Total Talent index tenderar ett företag att långsiktigt få en god ekonomi genom att man antingen ökar Talent Density/rekryteringsförmågan – vilket korrrelerar till vinst och lönsamhet och /eller man är bra på att behålla stjärnorna – vilket gör att omsättningen ökar.

Employer Branding har ingen direkt koppling till ekonomiska siffror och ändå firar många företag sina framgångar på diverse Employer branding rankingar. 4potentials har dock med parametern Talent Employer Branding då kopplingen mellan ett starkt brand bland talangerna är viktigare – än att man generellt är populär.

För att bli årets talangföretag krävs det m a o att man både kan attrahera talanger, rekrytera spjutspetskompetensen och de bästa ledarna och samtidigt se till att behålla kompetensen.

Börsanalytikerna skriver väldigt sällan om orsakerna till varför ett företag inte går så bra. Its all about people. Vi på 4potentials kan ofta se 1-1,5 år innan hur det kommer att gå för ett företag. För först sker det en (positiv)förändring avseende attract, recruit och retain index – och sedan kommer lönsamheten samt omsättningsförändringarna.

Det finns undantag och det är om alla inom branschen går sämre pga konjunkturen. Då gäller det enbart att vara bäst inom sin bransch och sedan finns det företag som med riskkapital kan se till att snabbt få ett starkt Employer Brand. De bolagen brukar dock alltid tappa efter ett tag. Därför är Talent Density och framför allt Talent retain index viktigt. Stabila branscher såsom bank, försäkring påverkas mindre av en sämre ranking på kort sikt.
Större företag som verkar på mindre orter eller nästan har monopol kan också klara sig längre – men på sikt leder kompetensbristen att man får lägga ned verksamheten eller flytta den.

Däremot är det förödande för ex en bank om man år efter år tappar. För den nya generationen tar ju sina ”bankbeslut” utifrån vad som gäller mer nu än 1970.

Vi lyfter även i denna rapporten hur talangerna vill rädda världen vilket är intressant att veta då de är framtida ledare.

Vi fördjupar oss i Employer Branding, rekrytering och Talent retain och visar på hur de sitter ihop och ger bolaget ett helhetsbetyg av talangerna – placeringen på Total Talent index.

Ni kan läsa om hur de helst söker jobb och vilka bolag som attraherar två viktiga kompetenser – HR och IT.

Detta är vad inte en jury tänker. Det är vad talangerna tycker. Företagets viktigaste kunder.

För utan en talang hade möbelföretaget i Småland inte funnits och Billerud som grundades i Säffle-trakten 1883 hade nog inte funnits utan några supertalanger.

Det är alltid en människa/supertalang som grundar något – men det är laget som består utav en massa fantastiska människor som vinner årets talangföretag. Lite som en orkester.

Men för att orkestern skall bli bäst krävs det ofta att man lyckas få ombord de främsta inom ett antal område och sedan skall någon leda gruppen framåt. Jantelagen och inkompetens om kompetens är saker som motverkar att laget kan vinna. 

För 10 år sedan träffade vi en HR-chef som sade ”vi är inte intresserade av talanger. De stannar inte kvar hos oss. Vi är nöjda med våra medelmåttor”. Det bolaget ligger numera bland de sista på denna ranking…och företaget går även idag ekonomiskt dåligt.

 

 

Talangrapporten omfattar ett tiotal område som du kan läsa mer om genom att klicka på länkarna här nedan.

SVERIGES FRÄMSTA ARBETSGIVARE!
Vilka är totalt Sveriges främsta arbetsgivare 2024?

Vilka företag är bäst på Talent Employer Branding och att attrahera supertalangerna?
Vilka företag är bäst på att rekrytera talanger?
Vilka företag är bäst på behålla och utveckla kompetensen?

I vilken region och vart vill talangerna helst arbeta?

Hur söker talangerna helst arbete 2024!

Var vill de främsta HR-talangerna helst arbeta?

Var vill de främsta IT-talangerna helst arbeta?

Hur vill talangerna ”rädda världen”?

Vem är Sveriges främsta HR-chef?

Vem är Sveriges främsta Talent manager? Det priset delas ut inom kort. Är det du så ansöker du idag till 4potentials! Då har man chansen att vinna Sveriges finaste pris inom Talent management.

Är du generellt en duktig, trevlig och driven ledare eller specialist – ansök till 4potentials. Vi kommer inom kort utse Top 500 Change Leaders i Sverige! Välkommen HÄR med din ansökan!

__

Årets talangföretag och Sveriges främsta arbetsgivare 2024 är Billerud före Hilti och IKEA. Hur skall man tolka rankingen? Låt oss ge ett exempel
Billerud som vinner totalt är 32:a främst på att attrahera, 35:e bäst på att rekrytera talanger /Talent density och 24:e på att behålla kompetensen – och därmed totalt bäst på hela Total Talent index (de får den lägsta poängen/rankingen 32+35+24= 91 poängen. Tvåan Hilti får 82+5+40= 127 poäng)

Just att Billerud håller en jämn hög nivå och dessutom inte översäljer bolaget är en av många framgångsfaktor. Kandidaterna blir inte missnöjda utan man slår alltid kandidatens förväntan.

Men skulle exempelvis tvåan Hilti öka i attraktion går de ju om Billerud. Man kan använda indexet för att jämföra med dels hur det gick förra året och hur bra man är i jämförelse med andra inom branschen. Man kan även stämma av om man håller en jämn eller OK nivå inom alla områden. Billerud var totalt på en 175-200:e plats för 6-7 år sedan. Det går m a o att ta platser om man VILL.

Läs om alla 300 företag HÄR och hur ert företag placerar sig på rankingen ”Sveriges bästa arbetsgivare enligt talangerna”

 

Studien är gratis men önskar ni boka ett möte för att gå igenom ert resultat på telefon samt diskutera årets rapport och vad man kan göra framöver för att bli en vinnare på talangmarknaden så kostar det 5000 sek exkl moms för en timmes analys och diskussion. Då ingår även förberedelser för 4potentials inför mötet. För partners är det kostnadsfritt. Det bokas med Fredrik på 4potentials.