Mer

Årets HR-chef by 4potentials

När jag började arbeta med personalfrågor 1993 så hette det just personalchef. Men långt innan dess hade Human Resource rörelsen börjat utvecklas i 1800-talets Europa. Då var det fokus på att öka människors hälsa så att de var friska och kunna arbeta längre och bättre…. under den industriella revolutionen.

Man kan förenklat säga att i Europa har vi sedan 1800-talet gradvis tagit många positiva steg i tanken om att människor är helt avgörande för ett företags framgång. Vi har gått från stämpelklocka till hemmaarbete. Från chef till ledare. Från sommarjobb till internship. Från rekryterare till Talent aquisition. Från platsannons i tidningar på torsdagar till LinkedIn dygnet runt. Från lön till bonus till möjlighet att arbeta hemifrån.

Vi har gått från att lyssna på Dave Ulrich till att prata om War of Talent, internet, Monster, till Universums framtidsföretag till 4potentials Total Talent index.

Successivt har företagens ägare förstått mer och mer att det är It´s all about People. Jag har sett och fått uppleva tusentals med olika angreppsätt på att bli bäst på det här Human Resource Management, Employer Branding, rekrytering och ledarskapsutveckling. Det enda jag vet efter 30 år med HR är att det aldrig går för ett bolag att utvecklas som företag – utan en bra personalchef eller som det populärt heter Human Resource Manager eller Head of People and Culture.

Varje år söker vi efter fler drivna HR-chefer med fokus på Talent och Change.  Just nu söker vi en HR and Talent director till ett stort företag i Stockholm.

Hör av gärna dig till 4potentials om du är nyfiken på tävlingen, din karriär eller vill diskutera ert företags HR- och talangstrategi. Just nu finns det stora utmaningar för HR att lösa. Bland annat så har HR-cheferna varit mycket aktiva i den utmaning som pandemin innebar. Vi på 4potentials kan också höra att HR-cheferna har en stor utmaning i att lösa frågan med att vi är fler och fler som arbetar hemifrån och samtidigt skall man bygga en unik företagskultur och utveckla ledare att leda medarbetare som arbetar mer och mer på distans. Vi skriver mer om det HÄR.

Vi är stolta över att få arbeta med några av företagets stora hjältar – HR-cheferna och nu kan ni läsa mer om dessa hjältar, nedan!

Varför tävlingen ÅRETS HR CHEF 2024 by 4potentials

För att ni HR-chefer är helt avgörande för ett bolags framgång vill 4potentials hylla några av er. Vi har under ett års tid studerat vilka HR-chefer som just nu gör ett extraordinärt bra arbete och som med mod, kunskap och erfarenheter gör så att era företag utvecklas långsiktigt inom ”attract-, recruit- and retain/develop” området. Vi försöker alltid förstå hur det goda HR-arbetet kommer påverka bolagets ekonomi på lång sikt och vi har vägt in om man skapat konkreta resultat med små eller stora ekonomiska resurser.

I vissa fall har vi även lyssnat med medarbetare och andra talanger inom bolagen för att förstå mer om HR-chefens insats. Samtliga finalister har blivit rekommenderade och vi har försökt analysera de olika HR-chefernas insatser det senaste året. Och då har juryn slutligen valt att lyfta fram följande som:

.

Årets HR-chefer i Sverige 2024

Placering Förnamn Efternamn Företag och roll Universitetsbakgrund LinkedIn
1 Paulina Ekvall Executive Vice President HR & Communication Billerud Lunds universitet https://www.linkedin.com/in/paulina-ekvall-379500b/
2 Åsa Dammert Chief Human Resources Officer Aspia Stockholms universitet https://www.linkedin.com/in/%C3%A5sa-dammert-8518045/
3 Linda Westlund Head of People & Culture Knowit Group Mittuniversitetet https://www.linkedin.com/in/lindawestlund/
4 Lena Smith HR Director på Hilti Sverige Umeå universitet https://www.linkedin.com/in/lena-smith-a941222/
5 Maria Romberg Ewerth Senior Vice President and Chief People Officer at Telia Company Blekinge tekniska högskola https://www.linkedin.com/in/maria-romberg-ewerth-b28547b/
6 Patrik Romberg Senior Vice President Group Communications & Human Resources at Trelleborg Group Lunds universitet https://www.linkedin.com/in/patrikrombergtrelleborg/
7 Linnea Lindblom Head of HR Valio Sweden Stockholms universitet https://www.linkedin.com/in/linnea-lindblom-a1052227/
8 Anna Kempe Chief People & Culture Officer Hemnet Stockholms universitet https://www.linkedin.com/in/annakempe/
9 Anna Wahlström Chief People Officer EQT Partners/EQT AB Uppsala universitet https://www.linkedin.com/in/anna-wahlstr%C3%B6m-4b21032/
10 Sara Klingenborg Executive Vice President and Head of Human Resources at AFRY Lunds universitet https://www.linkedin.com/in/sara-klingenborg-a27244/

.

ÅRETS TOP 10 HR-CHEFER PRESENTERAS NEDAN

 

Vinnaren Paulina Ekvall, Billerud, blev förra året utsedd till årets förändringsledare i Sverige. Paulina är vad man säger en affärsorienterad ledare med ansvar för HR i hela världen. Paulina besitter unika egenskaper som medmänniska och är en rak samt kravställande ledare. Paulina är en resultatorienterad ledare som alltid vill att företaget och hennes medarbetare skall utveckla. Vi har följt Paulina sedan hon var HR-chef för Johnson & Johnson i Helsingborg. Hon gick via J&J till Unilever och sedermera till Arla Foods som personaldirektör. 2017 axlade hon ansvaret för Billerud HR-verksamhet i hela världen. Då var Billerud det 200:e mest attraktiva bolaget bland talanger. Man hade ingen tydlig identitet på talangmarknaden. Numera är Billerud Top 10 bland talanger och ett företag som är ledande inom HR, hållbarhet och som är ett företag alla talar om – över hela världen.

På bilden nedan ser vi Billerudare in action när företaget marknadsför sig mot talanger. 

Paulina är duktig inom Performance management, ledarskapsutveckling, Talent Management, Employer Branding, and framför allt att driva förändring. Hon är utbildad vid universitetet i Lund samt University of Cape Town.

Om det hade funnits ett landslag i HR hade Paulina varit given på mittfältet. Hårt arbetande, jordnära och som alltid har tid för att fråga hur man mår. Hennes medarbetare är enormt stolta över sin chef. Det märks i alla samtal vi haft med dem. Grattis Paulina. Du är en supertalang!

 

.

Tvåan på listan är Åsa Dammert. Hon är idag på HR-chef på Aspia och 4potentials upptäckte denna HR-supertalang för flera år sedan. Åsa spås en lysande framtid som HR-chef. Aspia tar nu flera steg på talangmarknaden och Åsa Dammert är starkt bidragande till att Aspia är mer och mer intressant för arbetssökande. Åsa var även starkt lysande stjärna på Scandic under pandemin och bidrog då starkt till bolagets enorma popularitet på talangmarknaden fanns kvar under ”pandemiska utmaningar”. Åsa är en varm tävlingsmänniska. Hon kommer jättelångt tack vare sin proffsiga inställning, humor och känsla för vad som är viktigt.

.

Trea är Linda Westlund, Head of People & Culture Knowit Group. Linda är affärsnära, ödmjuk, förstår hur detaljer påverar en helhet. Linda är en modig och engagerad ledare med passion för människor, affärer och smarta hållbara arbetssätt. Hon älskar att inspirera och visualisera den långsiktiga riktningen, men tror också på att omsätta idéer till handling och utmanar gärna sig själv och andra om hur man bäst fångar möjligheterna med ny teknik. Hon bidrar med självförtroende och god självkännedom, struktur och ett kreativt tankesätt.

Fyra är Lena Smith på Hilti. Lena är affärsnära och inte för så länge sedan var hon Sales Director på Hilti. Lena är jordnära, hårt arbetande och genuin och omtyckt ledare. Lena och hennes team har sett till att Hilti numera är både ett talangföretag och ofta i toppen på Great Place to work listor.

Lena har en unik social kompetens som i kombination med mod och hårt arbete gör hon till en storartad framtida ledare.

Lena Smith vill hela tiden lyfta sitt HR-team så detta är en bild på Lena och några kollegor!

 

Femma är Telia Companys nya HR direktör Maria Romberg Ewerth. Hon är en strukturerad, kreativ och vågar tänka på nya sätt för att utveckla affärer och se människor växa. Det var Maria & Co som gjorde ASSA ABLOY till ett talangföretag innan hon nu startat Telia Companys förändringsresa tillsammans med en massa fantastiska medarbetare.

Hon har alltid tyckt om att arbeta inom områden där förändring sker. Att vara en initiativtagare till förändring och se transformationen av gemensamma ansträngningar som arbetar tillsammans uppmuntrar henne att arbeta ännu hårdare, tillsammans med möjligheten att leda andra genom processen.

Maria tror att människor trivs i en organisation med ett tydligt syfte och en värderingsdriven kultur. Hon vill inspirera – och inspireras av – sina kollegor att kontinuerligt utveckla verksamheten, och sig själva. Att leda en HR-transformation som kommer att framtidssäkra Telia och forma deras kultur genom att levandegöra våra värderingar och identitet gör henne stolt

Hon känner sig motiverad och exalterad över att vara en del av resan som bara har börjat. Räkna med att Telia Company tar marknadsandelar på talangmarknaden. Maria är tuff, modig och ger sig inte. Hon är en trygg skånska (från Malmö) som tagit steg för steg i karriären. Som ung var hon en duktig simmerska och det drivet ser man även idag. När andra kanske ger upp så fortsätter Maria. Enormt stark och klok människa. Lycka till på Telia och Company!

 

 

Det är mycket skåningar på årets lista. Patrik Romberg är nummer sex och enda man på årets Top 10 lista. Patrik har varit med länge i den absoluta HR toppen. Sedan 18 år tillbaka är han på Trelleborg – och idag som Senior Vice President Group Communications & Human Resources at Trelleborg Group.

Patrik är bra på att navigera, driva och kontinuerligt utveckla kultur, ledarskap, engagemang och kompetens som matchar företagets svängningar och strategiska inrikting. Han bygger starka team baserat på inkludering, mångfald och med hög motivation och starkt performance driv. Han bygger attraktionskraft och lyckas positionera företaget på talangmarknaden och hos andra viktiga målgrupper.

Det vi slås av är ödmjukheten och viljan att hela tiden utvecklas. Patrik arbetar hårt och tycker det är roligt med HR och kommunikation. Få ledare med den erfarenheten är så ödmjuka. Men Patrik han är här och nu. Artig, ödmjuk och en god människa.

.

7:an Linnea Lindblom är årets raket i HR-Sverige. Hennes nominering säger allt om hur uppskattad hon är: ”Linnea har under sina två år på Valio gått från att vara en stor talang till att bokstavligen växa in i rollen som HR-Chef. Idag är HR en nyckelfunktion hos Valio Sverige och Linnea en av de mest framträdande personligheterna i  ”Valios Ledningsgrupp”.

Linnea har med mod och proffsighet utvecklat och implementerat systemstöd, skapat ett ledarforum för utveckling av alla Valio ledare, utvecklat rekrytering processerna samt Employer branding för att bara nämna några större initiativ som genomförts under 2023.

Linnea är duktig på att både jobba strategiskt som operativt och tar sig an uppgifter tillsammans med Valio medarbetare och ledare med en ödmjuk framtoning och en fortsatt hög ambitionsnivå!” etc.

Vi på 4potentials har haft förmånen att se att Linneas hårda målmedvetna goda arbete. Linnea kommer att gå långt och hon är bara i början av hennes HR-karriär. En av de bästa egenskaperna med Linnea är hon kan säga TACK. Ibland glömmer framgångsrika personer att säga TACK. Men Linnea gör det varje gång – och på ett riktigt sätt. Hon är enormt stolt över sina fantastiska kollegor. Nedan är de fångade på bild då de vann ett annat fint pris under 2023.

.

8:a blir affärsorienterade Anna Kempe som är HR-chef för Hemnet eller rättare sagt – ” Chief People & Culture Officer på Hemnet”. Ja, är affärsnära och förstår att man genom HR kan driva affär och framför allt kulturförändring. Då hon varit konsult och haft andra roller förstår hon ledare lite bättre. Hon är helt perfekt för Hemnet. Som handen i handsken.

Anna är trevlig, rolig, driven, spontan och är en fantastiskt inspirerande person. Hon är värd en topp 10 placering och vi önskar dig all lycka framöver.

 

 

Anna Wahlström måste vara på med på listan. Hon har under flera år tillhört de absolut främsta inom HR. Det är Anna och hennes team som drivit på så att EQT två år i rad vunnit årets talangföretag. I rollen som Chief People Officer EQT Partners/EQT AB så ser hon till att EQT är ledande inom Talent management. Hon är starkt affärsnära. Smart, driven som få och ser till att nå sina mål. Anna har varit en av de främsta inom HR i flera år.

 

10:e platsen går i år till Sara Klingenborg, Executive Vice President and Head of Human Resources at AFRY. Mycket imponerad av Sara streetsmartness, driv och förmåga att förstå vad som är viktigt. Sara har varit med om AFRYs imponerande resa och starkt bidragande till bolagets framgång. Sara är affärsnära och en modern HR-chef. Stort grattis!

 

Sara Klingenborg, AFRY

 

 

 

 

 

 

___

Har du tips på fler drivna, ödmjuka, resultat- och affärsorienterade HR-chefer. Just nu söker vi efter en HR-chef till ett bolag och till nästa år skapar vi en ny lista. Här man ansöka till 4potentials https://4potentials.se/apply/

Och vill du rekommendera fler talanger gör du det här: https://4potentials.se/rekommendera-till-natverket/

 

Läs alla 4potentials olika talangrapporter här:

https://4potentials.se/talangmarknaden/2024-ars-talangrapport-ar-klar-las-den-i-sin-helhet-har/

Och här kan ni läsa mer om Sveriges främsta arbetsgivare:

https://4potentials.se/talangmarknaden/sveriges-framsta-arbetsgivare-2024/

Vill du ansöka till 4potentials talangnätverk gör du det här: https://4potentials.se/apply/

 

Behöver ni rekrytera supertalanger och erfarna ledare: Tilde.Belin@4potentials.com

Här är alla lediga jobb: https://4potentials.se/lediga-tjanster/