Mer

Sveriges främsta arbetsgivare 2024

2024 års främsta företag är utsett för 11:e gången av Sveriges främsta talanger. För att komma i toppen på ÅRETS TALANGFÖRETAG krävs det att man som företag är både bra att attrahera, rekrytera och behålla kompetens. Cirka 6000 supertalanger mellan 25-70 år har både röstat på sina favoritföretag, angett var de arbetar idag och om de är kvar på företaget. Det utgör sedan underlaget för att skapa listan ”Sveriges främsta arbetsgivare 2024 – bland supertalanger”

För att bli årets talangföretag krävs det m a o att man både lyckas skapa ett attraktivt Employer Brandrekryterar supertalangerna och sedan behåller en kompetens som alla andra söker efter.
Många företag är extremt duktiga på talent management och gör ett imponerande arbete på talangmarknaden.

Det finns en direkt relation till det nyckeltal som 4potentials anger som Talent Density och ökad lönsamhet och alla vet vi att företag som behåller sina stjärnor ökar också omsättningen. Därför finns studien. Its all about People!

4potentials har länge studerat företagens utveckling på börsen med Total Talent Index och man kan förenklat säga att bolag som hamnar i toppen och samtidigt går framåt på rankingen – får ofta en positiv utveckling även på börsen inom 1-1,5 år. Det är väldigt logiskt om du tänker på vad som  händer om ni exempelvis rekryterar en jättebra eller jättedålig chef…

4potentials empiri visar att det krävs generellt en Topp 40 placering för att talangerna skall ha ett företag som Top of mind – därför har 4potentials valt att dela ut ett exklusivt signum till de som hamnar Top 40 och de blir då utsedda till ”ett talangföretag” och kan använda symbolen, nedan, på hemsidan, rekryteringsannonser, årsredovisningar mm.

Årets främsta arbetsgivare på att attrahera, rekrytera och behålla/utveckla supertalangerna är Billerud

Tack vare att HR-chefen Paulina Ekvall tillsammans med sitt team och alla medarbetare beslutade sig för 4-5 år sedan att bli etta – är  man nu bäst i Sverige på att attrahera, rekrytera och behålla talanger. De håller en väldigt hög kvalitet på att både attrahera, rekrytera och utveckla kompetens – men framför allt VILL DE VARA BÄST. Få företag vill så mycket som Billerud vill. Och med äkta engagemang, HR som är kopplat till affären, Sveriges bästa HR chef och ett mycket starkt team så har de tagit platser – år efter år. Det Paulina gjort med Billerud går att likna med Zlatans karriär och betydelsen för vad en helt unik supertalang inom HR kan göra för ett helt lag. Billeruds fantastiska team är helt unikt i Sverige. På varje position i deras HR-lag finns det en supertalang. Billeruds ledarskapsutveckling är i världsklass och de är alltid ödmjuka inför morgondagen. Det är en varm och välkomnande kultur där folk trivs, utvecklas och presterar mycket bra. På Billerud kopplar man inte ihop affären med HR – utan affären är HR, people och människorna. Its all about People för Billerud.

Tvåa är Hilti som ofta vinner pris som årets arbetsgivare. Hilti är ett lag som också bestämde sig för cirka 8-9 år sedan att bli bäst. Nu är Hilti – Sveriges näst främsta arbetsgivare enligt talangerna och har ett fantastiskt HR-team som har lyckats att koppla ihop ”affären” med sitt Employer Branding arbete samt sin rekryteringsorganisation. Många talanger har uppskattat att de målmedvetet syns med platsannonser där talangerna är. Det har gjort att Hilti är numera Talent Top of mind. Nu söker de en Talent sourcer till kontoret i Malmö. Sök drömjobbet!

Trea är IKEA som brukar ligga i toppen – år efter år. Man når en topplacering mycket tack vare bolagets förmåga att skapa en extern berättelse om bolaget. I södra Sverige är det mycket vanligt att de bästa talangerna väljer IKEA. Företaget är i en förändring och talangerna är nyfikna på IKEA. Inte minst i Öresundsområdet så är IKEA kanske den absolut främsta arbetsgivaren tillsammans med Hilti.

Under lågkonjunkturen fick många tänka om och pandemin bidrog även till att folk funderade på att starta eget. Det har också successivt blivit mer och mer inne att ”vara entreprenör”. Den höga statusen kring våra framgångsrika entreprenörer gör att fler och fler vill bli entreprenörer.

Valio med årets Vd Robert Auselius och HR-chefen Linnéa Lindblom är just nu Sveriges bästa VD+HR konstellation. Man brukar ofta säga att för att bli ett talangföretag krävs det att både VD och HR-chefen förstår talangfrågan och har en unik förmåga att koppla frågan till businessen. Just nu har Valio den absolut främsta utvecklingen inom Talent management. De ornade nyligen ett mycket framgångsrikt talang-event och tar mark varje dag på talangmarknaden.

Boston Consulting Group blir främsta konsultföretag på en sjätteplats totalt.
IT-konsultbolaget Netlight går starkt i toppen, Schibsted fortsätter att ta mark och ICA är åter topp 10. Den sista Top 10 platsen tar förra årets raket, Einride, som dock går lite bakåt i toppen.

Ja, konkurrensen i den absoluta toppen är extrem. För att vinna krävs det att du har bästa Talent Employer Brandet, de främsta ledarna, en god företagskultur, den bästaTalent managern och den främsta HR-chefen, en effektiv rekryteringsprocess/organisation, de främsta rekryterarna samt att ni arbetar med de främsta chefsrekryterarna och ser till att era ledare utvecklar, utmanar och behåller stjärnorna. Dessutom måste du alltid vara bättre än dina konkurrenter. Du får inte börja tappa för då uppstår ett negativt rykte. Det är mycket värre att komma sist på Total Talent index än det är bra att vinna.

När du läser indexet nedan så återkommer tre mätområden i studien: 

Attract, Attraktion (Attraction): Detta mått handlar om hur attraktivt ett företag är som arbetsgivare. Det bedöms genom en röstningsprocess där individer (i detta fall talanger) uttrycker sin preferens för var de skulle vilja arbeta.

Talangdensitet (Talent Density): Detta mått fokuserar på hur många av de som röstat faktiskt börjar arbeta hos ett specifikt företag. Det tar hänsyn till företagets storlek och jämför detta med andra företag. Ju fler talanger – ju oftare högre lönsamhet.

Talent Retain: Detta mått undersöker hur länge anställda stannar kvar i ett företag. Är man bra på detta tyder det på att företaget inte bara attraherar utan också behåller sin talang, vilket är en viktig faktor för långsiktig framgång och ökad ekonomisk omsättning

Vi har försökt jämföra årets resultat med resultatet för cirka 2 år sedan. Nu är 4potentials index ett LIVE index så därav kan det imorgon förändras om du exempelvis idag rekryterar en stjärna eller tappar en.

De bolag som tagit platser under flera år eller minst 2 år markeras som listans vinnare. Har man som haft en större negativ utveckling och även på årets ranking så markeras dessa företag som att de har större utmaningar inom talangområdet och att de kanske behöver vända på den utvecklingen?

Ofta vet man vad den stora utmaningen är och vi har varit med om flera bolag som vänt en negativ utveckling genom ett hårt arbete under flera år. Allt handlar om att vilja bli bättre och att vara konsekvent på talangmarknaden. 

 

-”De senaste två årens resultat på talangmarknaden visar på extremt stora resultatförändringar för flera företag. Generellt kan man säga att när medarbetare alltmer arbetar hemifrån så är det tydligt att det blivit svårare att on-boarda nya medarbetare, arbeta med företagskulturen, ordna spontana events och vi märker tydligt att vissa bolag är mycket mer närvarande och aktiva på talangmarknaden – än vad andra är. Det går inte att bli nr 1 på talangmarknaden genom att förlita sig på vad man varit och vi ser att i många fall handlar det om att öka närvaron på talangmarknaden.
Ibland måste vissa företag även skapa en ökad förståelse för att och hur ett bra HR- och talangarbete samt ett storartat ledarskap kan göra att bolaget och organisationen går mycket bättre. Its all about people. 
Talangerna kan välja var de vill arbeta och om man inte är där – där dem är – så kommer de välja ett annat företag. Pandemin med alltmer ”hemmaarbete” och digitala events/möten har gjort några mer synliga medans flera företag försvunnit på radarn för talangerna. Utan en bra Vd och en fantastisk HR-chef går det inte att nå en framgång på talangmarknaden . Det som dock är helt avgörande är att ledarna är inspirerande och kan utmana talangerna med nya utmaningar. Talangerna väljer ofta att stanna kvar om ledarskapet är bra. 
På ett av de bolag som tappar mycket på listan så har man beordrat personalen att komma in på företaget vissa dagar. Vi tror tvärtom att företagen måste satsa mycket mer att göra arbetsplatsen roligare – så att alla vill vara med och får en känsla av de missar något om man inte är med…och inte att tvinga folk.
Ett stort grattis till alla er som lyckats att bli ett talangföretag och till alla er som går framåt. Till alla er som står inför stora utmaningar önskar vi ett stort lycka till med er förändringsresa.”, säger Fredrik Andersson på 4potentials.

__

Idag släpper även 4potentials sin omfattande talangrapport som även belyser vem som är bäst på Employer Branding, behålla kompetens, var talangerna vill bo och vem som lyckas rekrytera IT-stjärnorna. Se mer på 4potentials hemsida om 4potentials Talent report. 

Top 1-40 är utsedda till 2024 års talangföretag

Läs alla 4potentials olika talangrapporter här:

https://4potentials.se/talangmarknaden/2024-ars-talangrapport-ar-klar-las-den-i-sin-helhet-har/

Och här kan ni läsa mer om Sveriges främsta arbetsgivare:

https://4potentials.se/talangmarknaden/sveriges-framsta-arbetsgivare-2024/

Vill du ansöka till 4potentials talangnätverk gör du det här: https://4potentials.se/apply/

 

Behöver ni rekrytera supertalanger och erfarna ledare: Tilde.Belin@4potentials.com

Här är alla lediga jobb: https://4potentials.se/lediga-tjanster/