Mer

Vi är bäst på att utveckla och behålla talangerna 2024

När 4potentials idag släpper listan Sveriges främsta arbetsgivare lyfter vi fram tre områden som är viktigt om man skall lyckas bli en långsiktigt bra samt hållbar arbetsgivare. Det ena är ha ett attraktivt Talent Employer Brand, det andra är att lyckas rekrytera de stjärnor man vill få ombord och det tredje är att behålla samt utveckla talangerna.

De som lyckas behålla och utveckla sina talanger kommer på lång sikt öka sin omsättning. Vi vet alla att en bra medarbetare ofta bara blir bättre och bättre. Företag som tappar kompetens och talanger får ofta ett dåligt rykte vilket gör att talangerna inte kommer söka arbete där.

Just nu 2024 är Best Western koncernen allra främst på att behålla och utveckla sin kompetens.
Vi på 4potentials tror att det handlar om att Best Western under flera år har arbetat mycket med att skapa en positiv företagskultur och där varje hotell i koncernen är som ett eget företag. Hotellverksamheter är också en typ av verksamhet där man inte arbetar så mycket hemma – utan där man får träffa varandra. Vi tror att det är viktigt för medarbetare att utvecklas och må bra – att de får träffas.

Tvåan är framgångssagan Mentimeter där man ofta kan läsa om engagerade medarbetare.

PROTOS som genomgått en stor förändring med namnbyte mm har lyckats skapa en attraktiv företagskultur där medarbetare mår bra och utvecklas.

Ludvig & Co med Anne Ek som HR chef har utvecklats till ett företag där fler och fler trivs, mår bra och utvecklas. Orrön Energy har också haft flera starka positiva år och det samma gäller Paulig Group där medarbetarna stannar länge kvar än om man jämför med andra inom branschen

Valio har ett kontor och ett ledarskap och en HR chef som bryr sig. Det är en extremt trevlig stämning på Valios HK. Svea Solar är ganska nystartade och just nu stannar medarbetarna kvar längre än på många andra ställen. Generellt är det svårt att bibehålla en topplacering på ”BEHÅLLA-RANKINGEN” om man har yngre historia – då medarbetare ofta förr eller senare kommer vilja attt söka nya utmaningar. Svea Solar budskap – We are Power Shiftersoch arbete med företagskulturen är imponerande! Nia är Essity och på tioende plats hamnar Ekman & Co.

Vad är det som gör att supertalangerna stannar kvar?

 • Jag känner att jag utvecklas och utmanas
 • Jag har en bra chef
 • Företaget är i en positiv (förändrings)resa
 • Vi vill bli bäst eller är bäst
 • Jag skrattar på jobbet och trivs med mina trevliga medarbetare
 • Jag känner att jag kan stå upp företaget – varje dag. Jag delar värderingarna
 • Vi är lönsamma och det känns tryggt
 • Det fungerar bra med mitt privatliv (arbetstider, familjesituation, semestrar mm)
 • Jag tjänar OK (generellt spelar lönen ingen roll – men ingen vill gå ned i lön)
 • Jag är stolt att berätta att jag arbetar på en attraktiv arbetsgivare
 • Jag har inte fått ett bättre erbjudande
 • Det finns inget i företagskulturen som tar energi
 • Företaget är modernt och i framkant inom sitt område
 • Översälj inte företaget. Var ärlig med att en del områden inte är OK men att ni arbetar på det
 • Ni har inte rekryterat de främsta för er –  utan kanske ert tredje eller fjärde alternativ. Företag som inte är attraktiva kan inte välja medarbetare och detta leder till inte så attraktiv företagskultur som i sin tur gör att färre och färre vill arbeta där…och detta leder i sin tur till att dessa organisationer har tusentals med energitjuvar, en massa elefanter i rummen och är nästan helt omöjliga att förändra. Inte så sällan finns det några medarbetare som klagar och dåliga ledare som tillsammans förpestar tillvaron för många andra. Det enda sättet att bryta denna onda cirkel är att rekrytera in 10-15 modiga supertalanger som med ett storartat ledarskap kan förändra organisationen samt att kompetensväxla medarbetare.

 

Vad är det som gör att en talang slutar?

Oftast handlar det om man en punkt av ovan inte känns OK. Om man sedan plötsligt själv förändras eller bolaget förändras så att en eller flera punkter blir till små irritationspunkter så brukar de flesta talangerna börja kika på …4potentials hemsida och LinkedIn efter lediga jobb.

Det gäller att cheferna i stort sett varje vecka följer upp hur medarbetare mår och hur det går?
I pandemin och lågkonjunkturen har rekordmånga bytt jobb – för att det är svårare att både vara en bra chef, utmana medarbetarna och skapa en attraktiv företagskultur.

Vi rekommenderar att du avsätter tid för att fråga dina medarbetare varje vecka hur de mår samt att vara världens bästa chef…

___

Läs alla 4potentials olika talangrapporter här:

https://4potentials.se/talangmarknaden/2024-ars-talangrapport-ar-klar-las-den-i-sin-helhet-har/

Och här kan ni läsa mer om Sveriges främsta arbetsgivare:

https://4potentials.se/talangmarknaden/sveriges-framsta-arbetsgivare-2024/

Vill du ansöka till 4potentials talangnätverk gör du det här: https://4potentials.se/apply/

 

Behöver ni rekrytera supertalanger och erfarna ledare: Tilde.Belin@4potentials.com

Här är alla lediga jobb: https://4potentials.se/lediga-tjanster/