Mer

ÅRETS TALANGFÖRETAG I SVERIGE är utsedda. Historiskt resultat! förra året

4potentials har för 10:e gången genomfört sin omfattande analys av den svenska talangmarknaden och kan konstatera att aldrig har det hänt så mycket – på så kort – som under pandemin och under den inledande lågkonjunkturen. Spelreglerna med ”hemmaarbete” och kanske helt nya värderingar för både chefer, ägare, bolag och medarbetare har gjort att rekordmånga av Sveriges supertalanger sökt/söker arbete och dessutom kom det fram nya talanger och vitaliserade hela arbetsmarknaden.

Precis som i andra recessioner är det även talangerna som snabbt byter jobb när det blir en lågkonjunktur. Det bidrar också till en extrem rörlighet på talangmarknaden.

När 4potentials studerar vart 6010 talanger, ledare och specialister – med en snittålder på ca 43 år – tycker är attraktiva bolag och vart de facto valt att börja arbeta samt om bolagen lyckats att behålla och utveckla dem så kan 4potentials konstatera att rekordmånga företag är (nya) vinnare på en talangmarknad – som nu kastas in i en turbulent lågkonjunktur.

Företagen har generellt mycket svårare att agera idag på talangmarknaden – än för 4 – 5 år sedan – i och med att så många arbetar hemifrån. Hur attraherar du supertalanger när både de som skall attrahera talangerna och även talangerna inte möts fysiskt lika ofta? Många kanske tror att sociala media löser det – men så är det inte för talangerna. De vill gärna träffa bolaget. De vill träffa ledarna och prata med en HR chef. Och det som var viktigt för talang för 5 år sedan har även förändrats något. Vi kan tala om ett historiskt paradigmskifte på talangmarknaden.

4potentials studie visar tydligt på att flera bolag har lyckats att ställa om finna nya vägvinnande unika sätt.  Det är också ett skäl till att flera företag tagit mark – medans några förlorat i pandemin/långkonjunkturen.

4potentials studie som tidigare visade på ökningar med +1 – visar att vissa bolag på 1,5 år tagit cirka 100-150 platser och ibland mer. Det gick aldrig innan pandemin. Företagen skall nog vänja sig vid att den nya talangmarknaden är mer som en berg- och dalbana än en linjär framgångsmodell.

4potentials studie visar på hur företagen ligger till innan vi går ytterligare ett steg in i krisen. Det finns några bolag som går in i den krisen med en kraftigt fallande kurva medan andra seglar in med full vind i segeln. 4potentials tror att detta bara leder till att vissa företag kommer bli än större vinnare – medan andra organisationer kanske får uppleva många svåra år framöver.

Det enda sättet för att möta krisen i dörren är att ta indikationen/resultatet på allvar. Försöka förstå varför man är attraktiv eller inte? Om man har en lägre Talent Density än konkurrenterna kan det bli tufft. Är man inne i en trend där man tappar flera nyckelmedarbetare kan det bli svårt att växa.

4potentials mäter tre saker:
ATTRAKTIONSINDEX –  hur många av de 6000 talangerna kryssade ert företag i förhållande till andra som ”favoritföretag”

TALENT DENSITY – hur många av de 6000 talangerna arbetar hos er jämfört med andra företag. Här finns det en tydlig korrelation till lönsamhet.

TALENT RETAIN INDEX – av de 6000 som arbetar hos er – hur många är kvar. Det här korrelerar till omsättningen i ett företag.

Och totalt utgör det underlaget för att sammantaget rankas som talangföretag.

Vad är en talang? En ödmjuk, hårt arbetande, inspirerande modig klok ledare eller specialist som inte bara påverkar resultaträkningen utan även får balansräkningen i gungning om den lämnar.

EQT är årets vinnare, före Boston Consulting Group och Einride

Årets vinnare 2023 är samma som förra året- imponerande EQT som i år vinner precis före Boston Consulting Group och snabbväxande Einride. Precis bakom dem finns Google och två relativt nya ansikten i talangmarknadens absoluta topp – Hilti och Dustin. Bakom dem tappar H&M och IKEA lite. Lantmännen är även i år Top 10! ÅRETS RAKET är Schibsted med +107 platser.

4potentials kan konstatera att alla dessa vinnande bolag har en sak gemensamt – de har agerat. BCG fick ju exempelvis lite kritik för att de lade sig i debatten om hemmaarbete – https://www.di.se/nyheter/distansarbete-ger-katastrofresultat-plagsamt-tydligt/

…men talangerna och talangmarknaden svarar med att de uppskattar tydligheten.

EQT är som sagt mycket imponerande i allt de gör och talangerna vill gärna arbeta med de främsta kollegorna – då väljer man EQT. Företaget Einride bygger ett talangfullt lag och har verkligen lyckats med sin rekryteringsförmåga och hela kulturbygget.

ICA är med i toppen som nr 11 och Northvolt som blivit delvis synonymt med den norrländska satsningen är 12:a och sedan finner man lagmaskinerna ASSA & ABLOY, Centigo och Netlight. Att driva eget har tagit åtta steg tillbaka (pandemin/lågkonjunkturen slog hårdast mot våra små företag).

McKinsey & Company är fortfarande med som nr 17. Ja, man är faktiskt bäst fortfarande på att rekrytera talanger.

Swedbank (18:e) blir bästa bank och KING (23:a)visar att man är duktig på attrahera talanger inom IT.

Almi (21) tog många steg framåt i pandemin och det gjorde även talangfulla Billerud (19:e plats, all time High och +27) och nytänkande Amazon blev 22:a.

Scania, 20:e! (all time High) – blir tillsammans med Billerud framgångsrika industrier och TUI visar att reseindustrin är tillbaka med sin 25:e plats. KICKS Group blir mycket framgångsrika på årets ranking. Man hamnar på en fin 24:e plats.

Även Konsultbolagen EY, Bain & Co, Accenture är med bland Topp 40 och blir därmed utsedda av 4potentials tillsammans med alla andra 1-40 till TALENT COMPANY. Klarna visar att man är tillbaka i toppen med en fin 27:e plats. Mölnlycke går starkt liksom årets raket Mentimeter och Knowit.

Politiskt arbete är mycket mer intressant bland talanger än tidigare. Det kan att ha göra med att det var valår – men också för att valet blev så jämnt. Fler talanger än tidigare vågade bekänna färg.

Nordstjernan, Axfood, Arla Foods, Länsförsäkringar, Business Sweden och Carnegie är även de med bland Top 40. Sista Top 40 platsen går till juristtalangerna drömarbetsplats – advokatfirman Vinge.

Nedan är hela Top 40 listan. A winner in the Talent market-markering får man om man gått framåt ca 2-3 år. Men det är egentligen viktigare att inte förlora mark – än att vinna. Men det går att komma tillbaka. Så fort man vinner eller förlorar många platser i indexet så ändrar vi informationen! Detta är ett liveindex!

Vi på 4potentials vill summera årets resultat med att PANDEMIN förändrade och LÅGKONJUNKTUREN SKAKADE OM TALANGMARKNADEN. Vinnarna är de som valt en egen tydlig väg som ex EQT, BCG och Einride. Ingen bransch är bättre eller sämre. Det handlar i mångt och mycket om ledarskap och vem som är HR chef. Its all about people. I exempelvis Lantmännens, Billeruds, Dustins och Knowits fall handlar framgången mycket om ett starkt framgångsrikt HR.

Vi ser även att Stockholm åter ökar i popularitet liksom Norrlandsfönstret börjar öppnas för talangerna. Även om det nu är bara 0,77% av talangerna som vill dit har man tagit mark efter att i många år legat sist eller näst sist. Minst poppis verkar Jönköping vara bland talangerna. 

-”Jag har fått chansen att vara med och utveckla den svenska talangmarknaden och aldrig har jag sett så stora rörelser på talangmarknaden. Detta kommer påverka börsen och bolagens ekonomiska resultat en lång tid framöver. Vi kommer se flera stora företag som kommer få kämpa för att kunna växa då kampen om att rekrytera kritisk kompetens kommer ställas på sin spets under 2023 och 2024. Tyvärr ökar gapet mellan de som får toppjobben och de som inte ens blir kallade på intervju. Företag kommer få färre sökande då konkurrensen ökar. Bolagen måste bredda sin urvals- och talangbas. Alla talanger är inte på LinkedIN eller bor i Stockholms innerstad. Vi har de senaste åren breddat urvalet och därmed förändras också hela talangmarknaden”, säger Fredrik Andersson, grundare av 4potentials Exutive Search and Network.

-”Årets mest imponerande och intressanta bolag på talangmarknaden är EQT, Schibsted, Einride, Billerud, Swedbank, Mentimeter, Boston Consulting Group, Länsförsäkringar, Valio, Rusta och Trafikverket. De har alla lyckats att ställa om i pandemin och lyckats väl i lågkonjunkturen. Och återigen handlar det i talangfulla företag om att talangfulla ledare, Talent managers, rekryterare och HR chefer samt VD:ar som tillsammans med medarbetarna skapat en vinnande melodi”, avslutar Fredrik

I andra artiklar belyser vi:

 

 

Vill du se hela listanhttps://4potentials.se/talangmarknaden/hela-listan-over-sveriges-framsta-talangfulla-foretag-1-300/

Det finns ca 350 företag men bara 300 rankas. De på plats 301-350 får för kryss för att kunna vara med i rankingen. Så man är inte sist om man är på plats 300. Då är man först bland de sista….