SEB, H&M, Business-Sweden, IKEA, Kinnevik, ICA, Bonnier, Unilever, Lantmännen, Schibsted, Tele2, Volvo Car och Scandic är decenniets stora vinnare

Vilka företag har supertalangerna blivit mer och mindre nyfikna på senaste 10 åren?
Vilka bolag som rör sig i konkurrensutsatta toppen har lyckats hänga kvar? Varför? 

Ja, de största vinnarna är: Lantmännen, Scandic, Volvo Car, SEB, ICA, Arla Foods och IKEA som gjort större förflyttningar i sin attraktion. SEB har tagit hela 6 platser i toppen vilket är väldigt svårt i den konkurrens som finns. ”Att driva eget är också en vinnare”. För varje dag får vi fler och fler entreprenörer. Det är ett hot mot eller en möjlighet för storbolagen som tidigare hade mycket enklare att locka över supertalangerna. 

H&M är imponerande som lyckades ta sig förbi Google i början av 2011 och sedan har hållt förstaplatsen.

De som tappat mest i attraktion (i vår studie) i jämförelse mellan 2010 och 2020 är tyvärr Ericsson som tappar -16 platser från en då meriterande femteplats, ABB -15, Electrolux -18, Procter & Gamble -19 samt många av konsultbolagen. 2010 utgjorde svarsunderlaget ca 1500 talanger mellan student och ledande positoner. Idag är de svarande nästan 6000.

-”Ca 50% av bolagen av toppbolagen då, 2010, har tappat. Endast 40% klarar sig kvar i toppen. Konkurrensen är mycket större idag 2020 än 2010. Börjar man tappa är det svårt att stoppa det. Jag brukar säga att det inte viktigt att gå framåt – men man får inte börja gå bakåt. ”, säger Fredrik Andersson, Vd 4potentials.

-”Vilka jag tror vinner 2030? Det kan vara SEBx eller EQT kanske? Jag tror vi står inför en större förändring där tempot kommer öka ännu mer. De stora förlorarna är inte de vi nämner här. Det är statliga bolag, trögrörliga företag och offentlig sektor. Mycket lite görs för att bli nr 1. Ägandeskapet för talangfrågan är otydligt. En verksamhet som dock försöker är Trafikverket. Deras förändring märker talangerna av. För att de skall upp Top 20 krävs det extremt hårt arbete i 10 år. ”, avslutar Fredrik

Sifforna inom parentesen är förändring sedan december 2019.