Scania gör sitt bästa resultat på talangmarknaden på 10 år!

Scania når all time High när 4potentials stämmer av Q1 till Q3 på den svenska talangmarknaden.

Scania blir då rankade 26:a på Total Talent Index och ökar 10 platser sedan 1 februari 2022. Scania har under många år varit Top 40 men är nu endast en plats från Top 25. Det är oerhört imponerande av ett så stort företag och 4potentials ser även att redan förra året började Scania en förflyttning mot toppen. Under 2021 ökade man +4 platser och blev då ett utsett TALANGFÖRETAG.

Framför allt ser 4potentials att Scania lyckats att rekrytera fler talanger än tidigare.

4potentials Total Talent index är intressant för att det mäter inte bara som alla andra mätningar – attraktion – utan 4potentials mäter även om hur många som börjar jobba på Scania och om de stannar kvar! För ett bolag är ju det ganska ointressant att bara vara attraktiv – om ingen de facto börjar arbeta där.

Bland ett urval av 6000 talanger så mäter 4potentials hur många (i förhållande till ca 500 andra företag): som har Scania som favoritföretag (attract), hur många av de i förhållande till bolagets storlek som börjat arbeta där (Talent Density) och hur många av de som är kvar (Talent retain).

Och just nu i förhållande till andra bolag är man totalt 26:a! Det är extremt bra.

Scania har i 20-30 år arbetat målmedvetet kring Employer Branding och där är man 35:a, man är 126:e bäst på att rekrytera av 500 bolag och 47:a på att behålla talanger. Den totala rankingen på varje parameter ger en totalpoäng och för att komma så högt som Scania gör krävs det en låg ranking på alla parametrar. Det går m a o inte att bara vara jättebra på att attrahera – utan allt måste vara bra. Det är precis som i ett företag – för annars lämnar talangerna eller väljer att inte börja arbeta på ett företag. Men Scania är bra på det mesta. Det finns många extremt populära företag som hamnar långt ned i Total Talent index för att folk slutar eller för att de inte ens väljer att börja arbeta där.

Det mest intressanta är att en ökning i Total Talent index brukar alltid leda till en bättre ekonomisk prestation ca 1-1,5 år senare. 

-”Jag började arbeta med Scanias traineeprogram 1998 och vi har sett att de senaste åren med bl a Jessica Sjöbloms, Sarah Cohens och Frida Müllers målmedvetna arbete att utveckla Scanias talangfulla varumärke – har givit konkreta resultat. Scania har tagit ett tydligt steg mot toppen!”

Söker du jobb borde du verkligen kolla upp Scania närmare. Här är några lediga roller: https://www.scania.com/se/sv/home/about-scania/career/available-positions.html

 

MER OM 4POTENTIALS

Vill du träffa Scania på ett framtida event och finnas med i den talangpool som 4potentials bygger för Scania – så söker du till 4potentials. Vi finns där år efter år och har hjälpt hundratals med bolag att upprätthålla en kontinuitet på talangmarknaden. Vill du veta mer om 4potentials studier kontaktar du 4potentials VD – Fredrik.Andersson@4potentials.com

4potentials gör bland annat följande för att hjälpa företag att bli mer attraktiva, lyckas rekrytera talangerna samt behålla kompetenshttps://4potentials.se/vara-tjanster/bli-abbonemangspartner-pa-talangmarknaden-och-syns-mot-sveriges-talanger-varje-manad/