30% kommer byta arbete i år. Flera har redan bestämt sig. Det kanske är dags att ses och prata om det?

De senaste två åren och även under 2025 kommer oerhört många att byta jobb. Detta är dels en effekt av pandemin då så få bytte jobb och sedan visar en kompletterande studie på LinkedIn att väldigt få är 100% nöjda, trivs och fokuserade på att vilja göra ett bra jobb där man är. Studien visar också att vissa medarbetare kommer inte se sina andra kollegor mer än 3 gånger under 2025. Vad ställer detta för krav på ledarskap och hur behåller man medarbetare om man väldigt sällan får ta en kaffe med dem?

För företag kostar det miljarder att medarbetare inte trivs eller utvecklas. Och för de bolag som är bra på att behålla kompetens är det en fördel ekonomiskt att de kan behålla och utveckla deras viktigaste resurs. Idag talar vi för lite om att vara bra på att behålla kompetensen. Det är kanske inte lika roligt med en ”Behålla-gala” som att bli ett karriärföretag – men vi på 4potentials kommer under våren återigen presentera en lista på de bolag som är bäst på att behålla medarbetarna. Mer om det senare! Åter till det bristande engagemanget….

När vi frågade vad arbetsfokuset är under 2025 så svarar endast 19% att de skall jobba på…., 44% skall förvisso jobba på – men att de kommer fokusera på att personligen utveckla sig – medan 8% skall lösa problem som finns på arbetsplatsen och 29% har redan bestämt sig för att byta jobb under 2025!

 

Tänk dig ett fotbollslag där målvakten, mittbacken och målgöraren redan bestämt sig för att lämna och ytterbacken går runt och muttrar om vilka problem som skall lösas samt 4-5 spelare mest spelar för att personligen utveckla sig. Kvar är en hårt arbetande tystlåten högerback som jobbar upp och ned samt en ytter som försöker slå inlägg till sig själv… då ingen annan bryr sig. Då är det kanske inte så konstigt om det i vissa företag blir en stor personalomsättning! 

Under 2024 var det 23% av talangerna och de talangfulla ledarna som bytte roll under 2024. 20% av alla talanger bytte helt arbetsgivare/företag under förra året.

Det är minskning från 2023 då 27% bytte helt företag! M a o väldigt många verkar inte trivas eller har ett har ett behov att byta företag för att bli motiverade?

Gallups undersökningar visar att endast 23 % av medarbetarna i Sverige säger sig ha förutsättningar för att känna engagemang och motivation, dvs 77%! …känner att det inte har möjlighet att bli engagerade.

Normalt brukar som sagt 13 – 14% byta företag varje år, men efter pandemin var det många som kände att det måste byta företag och sysselsättning efter att ha suttit hemma och kanske inte blivit så inspirerade av många osynliga ledare.

En annan orsak till att så många bytte jobb under 2023 och 2024 var för att personalomsättningen bland talangerna varit rekordlåg under 2020 och 2021 – med i snitt 8% som bytte arbete. Det var först 2022 som personalomsättningen åter ”normaliserades” till att man byter företag vart 6-7 år, dvs en personalomsättning på cirka 14%.

Det finns mycket som tyder på att cirka 26 – 27% kommer att byta företag under 2025. I vissa företag är det över 30% som tänker lämna när man funnit en ny roll! Flera talar om att i augusti kommer man byta jobb. Det kommer då innebära att jättemånga kommer att säga upp sig under maj månad – för att sedan kunna få en lång semester innan man startar på ett nytt jobb i September!

För HR-chefer, Talent managers och rekryterare är det svårt att veta hur man skall agera när personalomsättningen bland talanger och ledare varit så volativ de senaste 5 åren.

Och vilket företag är beredd på att ta hand om alla dessa ersättningsrekryteringar som skall göras när de flesta redan är på semester….eller inte är motiverade att arbeta…eller att det är svårt att samla alla på jobbet för att ”som förr i tiden” skapa ett engagemang tillsammans på arbetet.

För 2025 kommer 24% nog aldrig vara eller vara max 1 dag på kontoret i veckan. Det är endast 3/10 som kommer vara på jobbet så som man var 2019, dvs nästan varje dag.

Det har bevisligen varit en större utmaning att få folk att trivas de senaste åren och kanske är det så enkelt att vi måste träffas fysiskt mer? För vi människor gillar att arbeta och utvecklas tillsammans. Vi vill uppleva ledarskap, skratt och gråt – tillsammans.

Men hur blir det när vi knappt eller aldrig ses tillsammans?

Samma studie säger att cirka 30% av medarbetarna säger att de träffas bara sina kollegor tre gånger per år. Typ vinterkonferens, en AW innan sommaren och kanske på ett möte under hösten eller?

Endast 31% säger att man numera träffas som förr, dvs en gång i veckan. 37% kommer ses 12 gånger per år. Vart går gränsen när de inte går att leda medarbetare för man aldrig (kan) ses?

 

Till sist – ett inlägg i debatten och en spaning kring framtidens arbetsplats

Vi vågar sticka ut hakan och säga att jag inte tror det blir någon större förändring på hur vi arbetar förrän det syns i ägarnas plånböcker. För de anställda cheferna som idag vant sig vid förmånen att arbeta mer fritt kommer inte vilja förändra detta – då medarbetarna inte heller klagar på den nya friheten.

Det är ganska komiskt att företag som nu kräver att man måste vara på jobbet får skit i media och på LinkedIn. Har det att göra med att det är bekvämt som det är eller jobbar vi mindre nu? Vi tror inte folk arbetar mindre.. eller har det också förändrats? 4potentials ställde följande fråga:

Hur mycket arbetar vi nuförtiden?

  • 42% svarade att de jobbar lika mycket som innan
  • 38% svarar att de jobbar mer!
  • Men 20% svarade att de nu jobbar mindre p g a konjunkturen och av andra pandemiska orsaker….

.

Det vinnande bolagen är de som finner sin vinnande väg framåt

Jag tror att en av de största utmaningarna för företagen under 2025 är få ordning på det basala. Vad skall vi ha för gemensamma spelregler och hur skall vi arbeta framåt? Varje företag har sina unika förutsättningar

Det må vara lite omständigt att man måste återigen åka in till en plats och prata lite med varandra– men jag upplever det så tydligt när vi undersöker vart talangerna vill arbeta och vad de beskriver att de vill ha: De önskar tydlighet, ledarskap, nya utmaningar, gemenskap och kanske en kaffeautomat då och då – i kombination med en möjlighet att stanna kvar i Italien en extra dag samt kunna hämta barnen tidigare. 

Det är inte alls enkelt för företag och ledare att navigera i det nya samhället som Anders Tegnell skapade. För vi gick snabbt från stämpelklocka till att inte alls ses. Och vår slutsats är att generellt så trivdes vi bättre med att vara mer tillsammans.

Morgondagens vinnande företag på talangmarknaden är nog de som snabbast sätter nya spelregler tillsammans och som lyckas göra det så roligt att ses så ofta som möjligt. Kan man skapa den gemenskapen så kommer nog folk både att stanna kvar och samtidigt prestera mer och bättre.

För en intressant slutsats man kan dra av den nya friheten efter pandemin är att färre medarbetare trivs på jobbet numera och fler vill lämna jobbet och fler byter också jobb.

Kanske p g a att man antagligen inte träffar folk/medarbetarna så ofta? M a o det är skönt att sitta hemma och jobba men inte alls lika roligt. Och har man inte roligt då byter man jobb…..

 

Framtiden är oviss. 2019 var det ingen som visste att 70% av alla medarbetare kommer inte vara fysiskt med på morgonmötet.

Hur skall vi navigera i den nya tiden? Kanske är lösningen 3-dagars vecka där alla är med glädje på jobbet tisdag, onsdag och torsdag och sedan är det upp till var och en att lösa jobbet från Italien, Åre eller hemma i soffan?

Vad tror du är lösningen? Eller är det ”nya” att alla byter jobb vart 3:e år och att det då inte kommer finnas ett fokus på någon onboarding, konferenser, offboarding, utvecklingssamtal eller gemensamma konferenser. Attract, recruit, retain modellen kommer kanske ersättas av WORK! Personligen låter det så tråkigt – men just nu är arbetsmodellen i en snabb förändring. 

Kanske blir ordet konferens ett ord våra barn inte kan stava till? Vad händer då för hotellen och kommer det finnas jobb som konferensvärdar? 

I framtiden blir det kanske mer en kamp om vilket bolag som får ut mest av sina medarbetare under 2-3 år? Det låter inte så trevligt – men det blir kanske precis som det heter: – en ARBETSPLATS.

I framtiden är kanske inte arbete alls viktigt. Fritid är kanske det allra viktigaste och det kommer ett LinkedIn där man kan berätta om sin fritid? (typ Facebook)

En annan fundering är när de fantastiska lärarna, läkarna och brandmännen säger att de också vill ha samma förmåner som sina chefer (som tjänar mer)..och kunna arbeta från Italien, Torekov eller kunna hämta sina barn lite tidigare. Personligen tycker jag att de borde också åtnjuta samma fördelar. Men hur löser vi det? 

Vad tror du? Tror du det finns en poäng i att försöka definiera de nya spelreglerna på er ”ARBETS-PLATS?”

….Personligen skall jag nu åka och träffa VD:ar och HR-chefer på en middag. Finns det något bättre än att få sitta ned och prata med andra personer. Underbart! Vill du också ventilera dina funderingar hur ni skall och kan bygga ert vinnande lag? Mejla mig så fortsätter jag gärna diskussionen med dig.
Och söker du arbete så kan du veta att i maj så kommer rekordmånga (tyvärr) säga upp sig… Eller så kommer bolagen bli bättre på att behålla medarbetarna innan dess? Det kanske är dags för en vårkonferens!