4potentials i Ryssland med Oriflame

Förra veckan var jag (Niklas) inbjuden av Oriflames HR-direktör för CSI (Ryssland med omnejd), Clara Bodin, till Moskva. Väl där möttes jag av en sträng kyla som tydligen var ovanlig för denna tid på året och som sannerligen bet sig fast i mina kinder när jag besökte Röda torget för att göra några ”turistiga” saker mellan alla spännande Talang-åtaganden.

Kinderna var dock rosigare i de möten jag fick glädjen att ta del av och vara bidragande i under mina tre inspirerande dagar i det stora landet i öst.

När jag kom fram på tisdagskvällen bjöds jag lyxigt in på middag hos Clara och hennes son. De bjöd på god mat med rysk rödbetssallad som paradrätt. Den var riktigt härlig!

Onsdagen började med att jag träffade ett företag som arbetar med liknande saker som 4potentials och det var otroligt intressant att få höra deras perspektiv på hur de ser på talang- och kompetensförsörjnings-frågan med sina ”ryska glasögon”. Därefter var det intervju med en rysk HR-tidning som följdes av ytterligare ett möte med ett talangföretag som var lika spännande som det första.

På torsdagen var jag inbjuden att tillsammans med Clara, hålla ett framförande på ett stort HR-seminarium där vi fokuserade på vår tes kring att i en värld där konkurrensen om talangerna blir hårdare och hårdare och det dessutom kommer att råda brist på talanger med ”rätt skills” (i Ryssland har de ett kraftigt underskott på talanger födda på 90-talet), krävs en hel del nya arbetssätt.

Vi menar att den som ”äger” relationen med talangen kommer att ha större chanser att också locka till sig densamma när tillfälle ges. Och för att man skall kunna ”äga” en relation krävs ett långsiktigt och djupt samarbete, mellan talangen, organisationen och många gånger behövs också en facilitator så som 4potentials. När man inte längre kommer att kunna rekrytera uteslutande på ”skills” utan måste rekrytera mer på potential och attityd ställer även detta andra krav på både uppdragsgivaren som skall rekrytera och dess eventuella samarbetspartner.

Vi menar att talangpooler kommer att vara av yttersta vikt i organisationers framtida talang- och kompetensförsörjning och detta blev det en riktigt bra diskussion kring på seminariet i Ryssland som jag ser fram emot att ta vidare inom en snar framtid.

Tack Clara Bodin för underbara dagar i Ryssland!