Mer

Årets talent managers i Sverige 2024

Dessa tio är Sveriges just nu tio främsta Talent and/or Employer Branding managers

Ranking Firstname Lastname Arbete/roll /företag LinkedIn
1 Linus Falkenberg Global Head of Talent Acquisition på Svea Solar https://www.linkedin.com/in/linusoderberg/
2 Caroline Allmér Talent Partner Einride https://www.linkedin.com/in/carolineallmer/
3 Johanna Lindebäck Talent Acquisition & Talent Attraction Manager at Saab https://www.linkedin.com/in/johanna-lindeb%C3%A4ck-65165365/
4 Margareta Krusell Head of Talent management MEKO https://www.linkedin.com/in/margareta-krusell-52201a17/
5 Sana Adem Head of Talent Acquisition, Länsförsäkringar https://www.linkedin.com/in/sanaadem/
6 Anna Gulliksen Global Head of Talent Acquisition and Employer Brand på TietoEVRY https://www.linkedin.com/in/anna-gulliksen-9253562/
7 Carl-Henrik Sundström Netlight, Senior Consultant – Technical Recruitment Lead & Project Manager https://www.linkedin.com/in/carl-henrik-sundström-a6793ba5
8 Julia Åkerlund Billerud, Talent Acquisition Partner https://www.linkedin.com/in/julia-akerlund/
9 Patrik Neckman Talent Acquisition Specialist, Scania https://www.linkedin.com/in/patrikneckman/
10 Sandra Skilberg Knowit Experience Stockholm, Talent Acquisition Manager https://www.linkedin.com/in/sandra-skilberg-337992139/

 

Det som Top 10 har gemensamt är att de affärsnära och ofta tar de ett större ansvar än att enbart arbeta med rekrytering eller arbetsmarknadsdagar. De ser till helheten. Många kan sätta konkreta siffror på förändringsresorna i form av antalet anställda. När vi pratar eller kontaktar dem är de ödmjuka och alltid stolta över sitt bolag. De talar om teamet.

En bra talent manager bör vara analytisk, ha en god social kompetens, ett driv samt en förmåga att leda team. Vinnaren, Linus Falkenberg, hämtar inspiration från fotbollen. Han kan sätta siffror på hur många man rekryterat till uppstickaren Svea Solar. Linus studerade i Örebro och är idag globalt ansvarig för Svea Solar talent-verksamhet. Linus känns som en vinnare. Oerhört driven med en förmåga att se helheten och agera 100% affärsnära.

Caroline Allmér, Einride, som är tvåa har vi följt sedan många år tillbaka och hon är en naturlig ledare samt affärsnära möjliggörare. Caroline fostrades i nationslivet i Lund och lärde sig mycket om talent management på 4potentials innan hon gick till andra rekryteringsföretag. Även Linus har utvecklats via arbete på rekryteringsföretag.

Johanna Lindebäck som arbetar på SAAB kommer trea tack vare ett stort drive samt storartat ledarskap. Hon har varit med om att bygga upp en vinnande talent organisation på SAAB. Johanna har vågat att gå före vilket inspirerat kollegor men även cheferna. SAAB är på väg framåt och en av orsakerna är Johanna.

Fyra blir halländska Margareta Krusell på Meko (fd Mekonomen Group) som inte bara driver talent frågan utan även arbetar med ledarskapsutveckling och att stärka organisation med att skapa talangfulla program. Margareta besitter sociala egenskaper i kombination med affärsdrive och klokskap som gjort att Mekonomen kom in på talangmarknaden. Det arbetet drev hon under flera med en annan av Sveriges främsta ledare, Carl-Johan Åström, och tillsammans tog de enorma steg på talangmarknaden. Det krävs en extraordinärt bra talent manager för att få talent-frågan på VDs dagordning. Och just så enormt bra är Margareta.

Femma blir talangen vi hittar på Länsförsäkringar, Sana Adem. Hon är enormt driven och har under det senaste året arbetat intensivt för att positionera företaget som en attraktiv arbetsgivare och uppnå konkreta resultat på talangmarknaden. De har arbetat intensivt med att bygga upp ett högpresterande internt rekryteringsteam för att nå de bästa kandidaterna på marknaden och med Employer Branding aktiviteter för att positionera företaget som en arbetsgivare inom IT-sektorn, vilket tidigare inte har varit självklart. Allt arbete har resulterat i en högre ranking på bl.a. 4potentials Total Talent index ranking.

Sexa blir Anna Gulliksen som bara för några år sedan växlade från att vara konsult till att börja arbeta med företags talent management. Innan dess hade hon arbetat som konsult inom HR och ledarskap mm. Anna har gjort en rekordkarriär. Är idag en av de mest kända inom Talent management. Besitter stora sociala färdigheter i kombination med ett enormt driv. Anna är nu på Tietoevry och arbetar globalt med talangfrågan. Kan skapa unika lösningar snabbt.

Sjua blir Carl-Henrik på Netlight som arbetar i en bredare affärsnära roll där han sett till att rekrytera oerhört många till framgångssagan Netlight. Arbetar datadrivet i kombination med en kunskap om att rekrytera tekniska talanger. Duktig på scen och har en förmåga att tänka större.

Åtta blir den egentliga ettan eller? Ja, för Julia ledde ju Billerud till första platsen som årets talangföretag. Julia gör oerhört mycket för Billerud. Hon är en del i ett fantastisk lag och idag arbetar Julia med bade den globala processen, projektledare interna studier, ansvarig för Employer Brandet, rekryterar, skrattar, inspirerar, vågar, gör chefsrekryteringar och arbetar med budgetar mm.  Julia har en bred bakgrund och spås en lysande framtid inom Talent management. Julia med rötter i Småland är en stabil lagspelare. Vi på 4potentials har äran att följa dig och du är given på denna talanglista.

Nian är Patrik Neckman på Scania som med själen i Södertälje har hittat hem. Han är en duktig relatör, ser holistiskt på saken och är affärsnära. Har också erfarenheter från rekryteringsbranschen. Bygger långsiktiga lösningar för Scania.

Sist kommer inte Sandra. Du kommer först bland de 35000 andra i Sverige som arbetar med talent management eller Employer Branding. Du är inspirerande, en motor på Knowit och du kommer gå extremt långt på talangmarknaden. Din problemlösningsförmåga, effektivitet, ärlighet och rättvisefokus är unikt.

Lägg namnet Sandra Skilberg på minnet eller addera henne och de andra på LinkedIn.

För dessa tio personer är något helt unikt på talangmarknaden.

Visste du att?

– genomsnittet avseende erfarenhet är cirka 8-9 år efter examen. Fler och fler företag har insett att ge allt ansvar kring bolagets viktigaste fråga Talent management till en 25 årig nyutexad inte alltid är bästa lösningen.

-Lunds Universitet får med flest på listan. Kår och nationslivet har format många duktiga nätverkare

– Väldigt få talent managers kommer med på de andra talanglistorna – trots att de ofta är bolagens viktigaste talanger. Så njut nu! Idag är det er dag!

– När de ledande talent managers skattar sig själva så säger de att de primärt har goda emotionella egenskaper i kombination med drive. Man märker att fler och fler även är duktiga ledare. De uttrycker ofta ett större intresse för att arbeta i större bolag (där man kan förändra)

– 5 av 10 har läst HR. Lika många är ekonomer

– Vi på 4potentials har varit med sedan 1993 och arbetat med talangfrågan. Generellt brukar en talent manager ha rollen i max tre år. Dessa hjältar på listan har varit i rollen i snitt 3,5 år. Utmaningen för företagen är att finna en ny roll till den Employer Branding ansvarige vilket företagen ofta misslyckas med. Och sedan ringer en headhunter och så lämnar en talent manager med tusentals relationer bolaget. Snacka om kompetensdränering om man byter Talent manager alldeles för oftaHur arbetar ni som företag för att säkerställa att era talangjägare stannar kvar och framför allt ser till att kompetensen om kompetensen inte försvinner. GDPR gör det svårare för bolagen att behålla informationen.

#talent #employer branding #4potentials

 

Vill du arbeta med HR, ledarskap eller talangfrågan ? Då kan vi rekommendera exempelvis dessa lediga jobben!

Training Lead – Vacancies at Billerud

Student Assistant, Global Communications – Lantmännen Unibake | Jobylon

People Analytics Specialist – Dustin AB

Jobba inom Martin & Servera-gruppen | Martin & Servera (martinservera.se)

men även att du har koll på Valio, Axel Johnson, Billerud, Lantmännen, Best Western, BTS samt andra bolag som har ambitioner inom talent och HR.

Vi på 4potentials söker en Executive Search Consultant samt en rekryterare

Här kan du läsa om alla lediga jobb och 4potentials unika talangmarknad – Lediga tjänster! – 4potentials

Är du talent manager skall du både ansöka till 4potentials och inleda ett samarbete. Då ökar bolagets chans att bli ett mer intressant talangföretag.