Att ha ett starkt Employer Brand är en viktig komponent när man som företag agerar på talangmarknaden. Det är extremt svårt att som årets vinnare bygga upp ett starkt Employer Brand bland duktiga ödmjuka supertalanger. Det tar flera år av konsekvent målmedvetet arbetet för att bli nr 1.
Starka och tydliga varumärken kan dock leva kvar i 30-40 år bland vissa ledare för att de just var attraktiva när de själva pluggade…. Så att ha ett starkt Employer Brand är A och O på en konkurrensutsatt talangmarknad – och i längden en stark konkurrensfördel i jakten på en ökad lönsamhet.
4potentials kommer senare under q1 presentera Årets talangföretag och där utgör då arbetsgivarvarumärket en av tre delar tillsammans med andra helt avgörande komponenter såsom att kunna rekrytera talangfulla ledare och framför allt att behålla kompetensen.
Men att ha ett starkt arbetsgivarvarumärke ger så mycket gratis för ett bolag. Man kan lägga mindre kostnader på rekrytering och ändå få ombord bra kandidater.
Det företag som outstanding har det starkaste arbetsgivarvarumärket bland talangfulla ledare och talanger är H&M. Företaget har med det nya ledarskapet, de nya ambitionerna inom HR samt Employer Branding fortsatt att ta flera steg framåt. Det kommer även ge stora ekonomiska resultat är 4potentials erfarenhet – som i sin tur påverkar börskurser mm
Det finns forskning och empiri på att Employer Branding stärker även kundvarumärket och ibland vice versa. Det skapar även en intern stolthet bland ex H&Ms, Googles, Spotifys anställda att arbeta i företag som alla andra tycker är populära. Det är m a o viktigt att även internt kommunicera ut externa mätningar. I synnerhet 4potentials omfattande talangstudie som bygger på 7000 kvalitetssäkrade talanger.
Populära företag får ofta fler ansökningar – men 4potentials studier visar dock på att det kanske inte alltid innebär att de främsta söker? Man får skilja på att vara bra på att marknadsföra och att de facto rekrytera kompetens. Men det skadar aldrig att vara populär och det leder till en mängd fördelar.
Hur skapar man ett starkt Employer Brand och är det viktigt?
Företag med ett mindre framgångsrikt employer branding-arbete är ofta mindre framgångsrika överlag (Urbancová & Hudáková 2017). Det gäller därmed att investera mycket tid och resurser på att bygga upp ett starkt Employer Brand.
Och för att kunna tjäna igen alla investeringar på Employer Branding måste man alltid agera långsiktigt och fortsätta att investera i bolagets Employer Brand. Företag som är populära har oftast mycket mer att förlora än de som ligger i ”botten” – så man skall aldrig minska på budgeten för att man ligger i toppen.
Generellt borde företag vara mycket mer uppmärksamma på negativa förändringar och bottenlistan än topplistan. De som hamnar på botten av i ex denna studie (på 370 företag) har en nästan omöjlig uppgift att vända utvecklingen. Det tar minst 10-15 år att vända en sådan trend och det krävs ett kontinuerligt långsiktigt arbete med en ledning som både förstår och agerar. Men det går om man vill!
Det finns företag nedan som börjat tappa och de bör vara mycket mer observanta än de som går framåt. Idag finns det tyvärr alldeles för många oseriösa priser inom Employer Branding som bygger på en liten jury och där 40-50 bolag får priser. I 4potentials tävling får bara ettan pris – även om flera är värda stor uppskattning och ett erkännande för sitt Employer Branding arbete. 4potentials mål med listan är primärt att ge företag underlag för sina framtida strategier.
Faran med att de är för enkelt att vinna priser är att man som företag styr sitt Employer Branding arbete utifrån att försöka vinna priser – istället för att försöka skapa en långsiktig ökad lönsamhet.
H&M är duktiga på att agera långsiktigt och metodiskt för att stärka sitt Employer Brand. De har en stark företagskultur och mycket bygger på ett lagarbete där man firar segrar tillsammans. Vinnande bolag har ofta ett tydligt koncept och mycket engagerade Employer Branding managers som utför ett arbete i världsklass. Its all about People!
Tvåan Google har också under lång tid haft ett starkt Employer Brand. De är intressanta för att de står för något nytt och agerar inom en framtidsbransch. Det gör även trean Spotify som t o m fått en film om hur bolaget kom till. Det gör bolaget än mer attraktivt. Få vet hur det är att arbeta på Spotify – men många är nyfikna. Det är bra Employer Branding. Spotify har gått sin egna väg och trott på sin grej – och det gör talangerna mycket mer nyfikna
IKEA har ett av de tydligaste arbetsgivarumärkena. De är också starka nere i södra Skåne samt Öresund. McKinsey och Boston Consulting Group är dit man vill gå om man vill bli managementkonsult.
Att driva eget företag blir bara starkare och starkare år efter år. Idag kan unga människor se filmer och läsa på nätet om starka entreprenörer. Det inspirerar.
Axel Johnson är kanske 2024 och 2025 års stora vinnare på talangmarknaden. Deras Employer Brand har stärkts flera hundra procent under ny HR ledning. De är nu +6 platser och hamnar på all time high – en hedrande åttondeplats. Erfarna talanger som vill ta sig an en ny chefsutmaning kikar nästan alla idag på Axel Johnsons hemsida. När vi senare skall utse årets totala talangföretag så kommer Axel Johnson ligga ännu högre upp.
EQT tappar lite efter flera år av stora steg framåt. Men de har fortfarande ett starkt Employer Brand. ICA går egentligen lite framåt men tappar på listan för att Axel Johnsons varumärke är just nu så starkt. Generellt har ICA tagit flera steg framåt under ny HR ledning.
Utanför Top 10 hamnar Business Sweden. Lantmännen tappar två platser då man syns mindre mot talanger än tidigare. Investor är spännande tycker fler och fler talanger.
Arla Foods med nytt Employer Branding team och intresserad HR-chef och Vd har tagit en plats i toppen avseende Employer Brand.
Accenture tappar -3 medan SEB blir bästa bank. Kinnevik går bakåt, Volvo Cars varumärke är alltjämnt starkt liksom Ericsson
Den andra stora vinnaren på listan är förra årets talangföretag som även nu det senaste året har stärkt sitt Employer Brand med +13 platser! Det skall egentligen inte vara möjligt att kunna ta +13 platser i toppen. Men fler och fler talanger är mycket mer nyfikna på Billerud. Billerud har en tydlig strategi, en ledning och medarbetare som vill vinna och sedan är man nr 1 inom hållbarhet. HR medarbetarna insats är extremt avgörande för bolagets goda resultat som är 100% integrerat med affären och vice versa.
Klarna arbetsgivarvarumärke är medialt ifrågasatt och talangerna har en tydlig bild av bolaget. De tappar tyvärr två platser
Axfoods arbetsgivarvarumärke är alltjämnt starkt och det finns en nyfikenhet även för ex Dagab, Hemköp, Willys och Tempo.
Media har haft det tuffare i lågkonjunkturen och det återspeglar sig i listan. Men Schibsted kommer med TV4 affären att bli än mer intressant. Bonniers varumärke är historiskt mycket starkare.
I en lågkonjunktur så är alltid offentlig sektor, kommuner och statliga myndigheter vinnare. Men återigen så handlar det om att kunna konvertera ett intresse till att talangerna börjar jobba inom den offentliga sektorn. För den offentliga sektorn är det just nu guldläge att ta flera steg framåt och visa att man är en attraktiv arbetsgivare. Så fort det vänder kommer den privata sektorn ta mark – om man nu inte inom offentlig sektor ser och tar möjligheten!
Andra företag bland top 40 är Scandic, Electrolux, Microsoft och två andra vinnare – Volvo Group och ASSA ABLOY.
Grattis till alla Top 30 företagen avseende främsta Employer Brand bland talanger. Om 3-4 veckor kommer Årets talangföretag att utses och då kommer även en del av bolagen nedan nå framstående positioner. Då bedöms även bolagens rekryteringsförmåga samt konsten att behålla medarbetare. Blir du nyfiken på 4potentials talangmarknaden så kan man som kandidat söka till 4potentials och som företag bli partner.
Vill ert företag komma Top 10 nästa år? Här är 4potentials fem tips till er som vill utveckla Ert Employer Brand
1. Arbeta alltid inifrån och ut, men börja direkt. Avvakta inte EB-workshops eller beslut från chefer. Bara GÖR. KÖR. Talanger har inte tid att vänta. Berätta bara om vad ni är nu. Its all about people and good storytelling.
2 . Arbeta med flera talangfulla partners. Involvera dem. Låt dem samarbeta tillsammans. Samarbeta med Sveriges ledande talent-influencers.
3. Ha en VD och HR chef som vill vinna och vill bli nr 1 – på riktigt. HR chefen och VDn måste tycka att det är ”Its all about People”
4. Bygg ett fantastiskt Employer Branding team. Its all about people
5. Var framgångsrika, hållbara och en god arbetgivare. Talanger röstar med fötterna. Fira vinsterna – men nonchalera aldrig om ett bolag börjar att tappa.
-”Det tar cirka 5-7 år att bygga upp ett starkt vägvinnande Talent Employer Brand bland supertalanger och ännu längre tid om man ligger långt ned i botten. Att lyckas bli Top 30 bland Sveriges supertalanger är extremt imponerande. Vi som arbetar nära talangmarknaden vet hur mycket hårt arbete det ligger bakom att exempelvis bara ta några steg framåt. Och vi vet också ofta varför man tappar. ITS ALL ABOUT PEOPLE – oavsett om man går framåt eller tillbaka. Det är extremt imponerande att komma Top 30 av 370 företag. Hade Employer Branding managers varit fotbollsspelare hade lagen nedan spelat i Champions League och haft flera anställda som lirar i landslaget. Det finns en och annan ”Zlatan”, sportchefer, tränare och laglänslor samt teamwork som ligger bakom bolagens framgångar på talangmarknaden”, säger Fredrik Andersson, Vd 4potentials
Rank | Company |
1 | H&M (0) |
2 | Google (0) |
3 | Spotify (0) |
4 | IKEA (0) |
5 | McKinsey & Company (0) |
6 | Boston Consulting Group (0) |
7 | Driva eget företag (+1) |
8 | Axel Johnson (+6) |
9 | EQT (-1) |
10 | ICA (-1) |
11 | Business Sweden (0) |
12 | Lantmännen (-2) |
13 | Investor (0) |
14 | Arla Foods (+1) |
15 | Accenture (-3) |
16 | SEB (+1) |
17 | Kinnevik (-1) |
18 | Volvo Car Group (0) |
19 | Ericsson (+1) |
20 | Billerud (+13) |
21 | Klarna (-2) |
22 | Axfood (0) |
23 | Bonnier (-2) |
24 | Schibsted (-1) |
25 | Offentlig sektor/Kommun/Landsting (+19) |
26 | Scandic (-2) |
27 | Electrolux (-2) |
28 | Microsoft (-1) |
29 | Volvo Group (+4) |
30 | ASSA ABLOY (+6) |
Finns det fler stora vinnare utanför Top 30?
44:e plats, Vattenfall (+14 platser)
73:e plats Försvarsmakten (+6 platser)
78:e plats Valio (+35 platser)
98:e plats Best Western and BWH Hotels (+32)
123:e plats Spendrups (+27 platser)
130:e plats Paulig Group (+23 platser)
131:e plats LYKO +44!
Det är enklare att ta platser längre bak på listan och vill ni som företag kan ni ta flera platser genom att vara lite mer aktiva på talangmarknaden. För att vara generellt Top of Mind krävs det en 40:e plats. Man kan säga att talanger generellt brukar bara välja bland Top 40 bolagen. Det är samma logik som när du investerar i viktiga beslut i livet. Du gör research, du skapar dig en uppfattning och sedan har du 4-5 bolag du kan tänka dig. Just nu finns nästan alltid H&M, Spotify eller Google i var och varannan talangs huvud.
Vilket företag tänker du på?