Mer

Årets CFO by 4potentials

När vi på 4potentials utser ÅRETS CFO gör vi det för att lyfta fram en profession – som är oerhört värdefull för sitt företag. Nedan presenterar vi även helt unik samt ny data om Sveriges 100 främsta framtida CFO:er. 

Vi på 4potentials har i stort sett samlat på duktiga, kloka, ödmjuka, drivna CFO:er sedan början av 2000-talet. Och nu släpper vi en inspirerande lista med fantastiska CFO:er. För oss är målet att presentera en lista som kan inspirera med CFO:er som är moderna förändringsledare och som genom sin roll tar ett stort ansvar för helheten – både i och utanför företaget. I år blev det ni tio vi lyfter och längst ned kan du läsa om alla fantastiska personer. Och ett stort Grattis!

Som CFO har man ofta ett övergripande ansvar för bolagets finansiella styrning, regelefterlevnad och kvalitetskontroll. En talangfull CFO stöttar och driver även verksamheten framåt. Man arbetar nära CEO och har ofta ett personalansvar för personer i ekonomifunktionen och man förväntas proaktivt effektivisera, utveckla och professionalisera ekonomiarbetet. Ibland heter man ekonomichef, finanschef och ekonomidirektör.

Samtidigt som vi släpper listan ÅRETS CFO 2024 by 4potentials så presenterar vi lite intressant statistik – baserat på vad de 100 främsta CFO:erna tänker om arbete, jobb, karriär samt intressant data om deras bakgrund

Sveriges 100 främsta framtida CFO:er

 • Är 84% ekonomer, 15% ingenjörer och 1% har läst IT
 • 16% har läst på Handelshögskolan i Stockholm, 15% på Stockholms Universitet, 13% på Lunds Universitet, 10% på Handels i Göteborg och 6% i Linköping. CFO:er är en målgrupp som ofta har läst på flera olika skolor
 • 58% är män och 42% kvinnor – men bland de yngre så är det 50/50
 • De kommer från hela landet. Färre är uppväxta i Stockholm än bland andra talangfulla målgrupper. Idag bor cirka 75% av landets ledande CFO:er i Stockholm. Det har primärt att göra med att ”de mest intressanta jobben finns där”. Endast 45% vill egentligen bo i Stockholm. 25% siktar på att bo och arbeta utomlands om 5 år.
 • 86% ville bli traineer
 • 78% har gått ett talangprogram
 • 67% är även med i andra talangnätverk än 4potentials
 • 45% har redan fått andra utmärkelser
 • 28% är vana föreläsare
 • 35% anser sig vara över medel på ”IT”. IT-kunskapen/intresset är något lägre bland CFO:er än bland andra i koncernledningen.
 • Om de engagerar sig för att ”rädda världen” så vill de stödja unga entreprenörer, engagera sig i miljöfrågan och hjälpa barn i tredje världen
 • Endast 2% vill arbeta i offentlig sektor
 • 11% av CFO:erna blir senare VD:ar. Men ofta är rörligheten låg avseende vad man arbetar med. En CFO stannar på sitt företag i snitt 4 år. 4potentials upplevelse är att duktiga CFO:er kan välja och vraka på erbjudande. Det är en brist på CFO kompetens på högsta nivån.

När de väljer en framtida arbetsgivare så finns det fyra krav som återkommer ofta:

 • Utvecklingsmöjligheterna måste vara goda. Det är viktigast.
 • Ledarskapet/vd måste vara bra
 • Företagskulturen måste vara inspirerande
 • Och som CFO vill man kunna påverka

Arbetsmiljön är viktigare än lönen. Ja, lön är inte Top 5 när de väljer en framtida arbetsgivare

Ett tiotal företag är mer intressanta än andra. Ofta är det multinationella företag med stora ekonomiavdelningar och oändliga utvecklingsmöjligheter som lockar. Hela 61% tänker att de vill starta eget – men bara 5% gör det. För en duktig CFO finns det en stor arbetsmarknad – som interimskonsult.

Som ni ser ovan har 4potentials koll på vart CFO:erna är och hur de tänker. Vi hjälper gärna företag som vill rekrytera en fantastisk CFO! Och vill du som CFO finnas med i 4potentias talangnätverk så ansöker du här: https://4potentials.se/apply/

 

Nu till listan med tio inspirerande CFO:er och stort grattis från 4potentials

ÅRETS CFO 2024 by 4potentials

Placering Namn Företag och roll LinkedIn
1 Nasim Sabah CFO på Bankomat AB https://www.linkedin.com/in/nasim-sabah-10887ba7
2 Georg Rydbeck CFO –  Mentimeter https://www.linkedin.com/in/georg-rydbeck-00628518/
3 Åsa Källenius CFO Polygon Group https://www.linkedin.com/in/%C3%A5sa-k%C3%A4llenius-9a98085/
4 Josefine Willers CFO på Elite hotels https://www.linkedin.com/in/josefine-willers-bb4b662b/
5 Karl Orrling Chief Financial Officer & Head of Sustainability StormGeo http://www.linkedin.com/in/karlorrling/
6 Sara Börsvik CFO på Epidemic Sound https://www.linkedin.com/in/sara-b%C3%B6rsvik-3b59811/
7 Thomas Hultin Chief Financial Officer på Ecolean, Helsingborg https://www.linkedin.com/in/thomas-hultin-59b18518/
8 Lisa Hultin CFO at Telenor Connexion https://www.linkedin.com/in/lisa-hultin-3a58064/
9 Mehran Farshid CFO på Werlabs https://www.linkedin.com/in/mehranfarshid
10 Magnus Palm CFO på Valio Sverige AB https://www.linkedin.com/in/magnus-palm-b4930219/

 

Om vinnaren:

Nasim Sabah är idag CFO and Head of Cash Operations på Bankomat AB. Hon läste på Stockholms Universitet och har sedan arbetat på SEB, Swedbank och även varit revisor på Mazars innan hon i maj 2022 kom till Bankomat.

Hon ser på CFO rollen ur ett bredare perspektiv. CFO:ns fokus skall vara mer på verksamhetens utveckling och framtid och CFO:n skall kunna inspirera och skapa en vision som tilltalar medarbetarna och får medarbetarna att förstå syftet med förändringar. När vi intervjuade Nasim slogs vi av hennes empatiska och äkta ledarskapsstil samt hennes stora intresse för tech och digitalisering. Nasim är en framtida storartad ledare som utifrån sin roll som CFO ser sig som en affärspartner till företaget och dess medarbetare.

Hon lyfter på intervjun att hon har kunden i hjärtat, tech i huvudet och förändring i ryggraden!

Vi på 4potentials lyfter på hatten för dig och alla andra magiska CFO:er.