Skulle vi se all potential hade vi varit 72000 gotlänningar!

11 000 SOM DRÖMT OM ATT FLYTTA TILL GOTLAND DE SENASTE 10 ÅREN – HAR FÅTT ETT NEJ.

VET VI OM DERAS GOTLANDSDRÖM FORTFARANDE LEVER?

Om vi enbart skulle sett till att varje fastlänning som sökt ett arbete på Gotland de senaste 10 åren hade flyttat hit – hade vi idag kanske inte varit 61171 invånare utan 61171 +(1100*10)= 72171 invånare.’

I detta nyhetsbrev inleder vi med att komma med konstruktiva ideér om hur Gotland enkelt skulle kunna bli 10000 fler invånare -och i slutet så lyfter vi fram några hjältar som arbetar för att Gotland skall bli större!

Oavsett vem eller varifrån man söker kan ju tyvärr inte alla få jobbet och det är ju normalt bara en som får jobbet bland alla fantastiska sökande. Men det som dock skiljer med ansvaret att rekrytera till Gotland är att varje ny sökande/nyfiken som väljer att stanna kvar eller flytta till Gotland är oerhört viktig för ön, regionen och för hela Gotland – än för andra regioner i landet. Företag och organisationer har inte råd att enbart tacka nej.

Som fantastisk ö ute i Östersjön, men med enligt företagen en uttalad kompetensbrist, måste vi och kan ta mycket bättre hand om det stora intresset för att flytta till Gotland. Det går inte att hänvisa en nyfiken till en hemsida. OCH NEJ – det handlar inte om  en bostadsbrist. Jag har aldrig haft en sökande som fått jobbet som inte fått en bostad. För studenter och säsonganställda kan det vara en utmaning – men de slutar inte ansöka utan de är en målgrupp som tror det löser sig – och då brukar det lösa sig. En person som redan bor här flyttar ju inte för att den inte har en bostad – den flyttar pga att den inte får ett jobb. Vi har tusentals lediga sommarhus. Den som tror att det handlar om en bostadsbrist har fel. Felet är hur vi tar hand om de som vill jobba här – oavsett gotlänning eller fastlänning. Nämn en rekrytering där man försökt ringa upp alla efteråt och se om deras kompetens inte kunde passa till detta andra lediga jobb? Det är det som ett välkomstcentrum kan göra mm!

Så ibland tar det flera dagar att inte bara tacka nej – utan att framför allt se till att alla sökande fortfarande har en god bild av Gotland och att de får andra tips och kontakter på lediga jobb på Gotland. För kandidatens och Gotlands långsiktigt bästa. Ingen skall få ett nej. Målet är att alla skall få ett JA. 

Hade vi dessutom tagit hand om det fantastiska potential som besöksnäringen skapar genom att attrahera och bjuda in över 1 miljon gäster per år ….så hade vi nog varit 70000 nu?

Då behövs det en fysisk inflyttarbyrå, en befolkningsökningsstrategi samt att något görs åt att man ligger i botten i Företagsklimatrankingen – år efter år. Det krävs mer fokus på företagsetableringar och mycket mod.

ALLA BEHÖVS PÅ GOTLAND – och vi måste även ta hand om den potential som varje år säger att de vill stanna kvar, studerar här eller flytta hit. 

På Gotland blir jag inte populär om man kritiserar saker som inte görs – utan här skall jag helst sitta i båten – annars får jag inte vara med på de event där man delar ut priser till varandra.  Många är tyvärr rädda för att bli av med ”jobbet/sitt sammanhang” om man säger ifrån. Och det är ett stort skäl till att det inte händer så mycket kring de större omvälvande paradigm frågorna.

Detta beteende leder f.ö till en ökad ohälsa samt framför allt växer inte Gotland.

Många har genom åren hört av sig genom åren och säger att de uppskattade #mötionera för att de var öppet för alla och framför allt blev det enkelt sätt för nya gotlänningar att komma ombord.
Varje dag får enbart vi på 4potentials tio spontana ansökningar från fantastiska människor som skriver ”fick tips att höra av mig till er”.

Vi är tacksamma över alla er som drivit på och hjälpt till och engagerat er genom åren samt alla ni som trodde på FLYTTA TILL GOTLAND kampanjer, t-shirtar, tidningar, Kraftskivor, fotbollslag för alla, talangmedalar och som förstått varför vi gjorde ÅRETS TALANGFÖRETAG och ÅRETS TALANG.

Men vi är inte nöjda.  Vi skall göra allt för att vi skall bli 75000! +4000 är ok – men jag vill och kan mycket bättre.

För Gotland är en underbar plats att leva på och det som är fantastiskt kan alltid bli magiskt och ännu bättre. Ja, kanske inte solligan för där vinner vi redan för det mesta…och sedan har mina barn helt fantastiska lärare, Brödbodens bullar och sjukvården är fem getingar och sedan går det ju inte kopiera allas olika smultronställe och framför allt finns det så många spännande människor här som är engagerade i kultur, idrott, livet, matlagning och allt annat som berikar.

OCH lika viktigt som att få folk att flytta hit är att se till att de tusentals som varje år lämnar ön – borde stanna kvar. Man brukar säga att de ändå kommer tillbaka.. Tänk om vi istället gjorde ön så attraktiv att ingen ville flytta?

Våga ifrågasätta och hylla de som vågar tänka i nya banor. Om Coop kan vinna nationella priser och bli en helt galet bra butik, företag kan nå internationella framgångar, ett elföretag kan ha en badkoll och man kan bygga en världsklass-restaurang i Kräklingbo då borde vi ganska enkelt bli 75000.

Vi kommer göra ännu mer för att vi skall bli 75000 personer. Men det kommer kräva mycket mer av mig och dig – och från och med nu så måste vi ännu mera våga ta beslut, kompetensväxla, rekrytera, utbilda, engagera, höja taknivån, våga prata om elefanten i rummet och se all fantastisk potential. Från Sundre till Olof Palmes Fårö.

Det krävs ett nytt beteende och ett nytt agerande där vi än mer aktivt lyfter och hyllar de som är med på befolkningsökningståget och ställer högre krav på hållbar långsiktig tillväxt. 

Det här nyhetsbrevet beskriver fortsatt hur Gotland växer med kompetensen och potentialen som finns hos varje person som vill göra Gotland större. För det är tillsammans Gotland växer. I det här nyhetsbrevet kan du läsa mer om inspirerande människor, kompetens, talang och genom att försöka se all potential – kommer ön fortsätta att växa. Stort tack till er som förverkligar andras drömmar. 

BEFOLKNINGEN ÖKAR – MEN KAN ÖKA MER MED ETT VÄLKOMSTCENTRUM!
HUR LÖSER VI DET?

Varje ny gotlänning är värd ekonomiskt över 400000 kr. Det största värdet finns dock i varje ny gotlännings kompetens, mod, engagemang och förmåga att berika samt göra ön större.

Det är självklart att Gotland borde ha ett VÄLKOMSTCENTRUM dit fler hemvändare, turister, studenter, kryssningsresenärer, Almedalsbesökare och arbetssökande kan gå om de vill finna ett jobb på Gotland. Givetvis skall även Gotlänningar kunna gå dit och få inspiration! Då skulle vi snart vara 62000 och ha råd att anställa fler inom sjukvården, skolan, omsorgen samt att alla kommer att köpa mat, klippa håret och lägga ut solnedgångsbilder – så att vi blir ännu fler…

När invigs ”inflyttarservicen” som dessutom gör så att Region Gotland får mer skatteintäkter. Vem tar och äger den bollen? Vi är flera som skulle hjälpa till! Skall det delvis vara företagsfinansierat – då just företagen skriker efter mer kompetens?

Vi har inte tid att inte göra något. Enbart idag när du läser detta får flera hundra personer reda på att de inte fick jobbet på Gotland som de drömde om. Vi måste ta hand om deras potential!

Enbart idag förlorar 10-20 budgivare en budgivning på ett hus på Gotland. Mäklarna skulle gärna ha ett välkomstcentrum dit de kan skicka alla som söker både hus och jobb på ön.

Tusentals kryssningsresenärer har ingenstans att gå om de får lust att flytta hit. För en tid sedan träffade jag f.ö en butiksägare som beskrev att det är tack vare kryssningskajen som hennes företag finns och kan utvecklas.

Och på Valborg samlas vi kring eldarna. Där och då är det enkelt att sälja in drömmen om Gotland.

GOTLAND ÄR FANTASTISKT

AIME – HEMVÄNDAREN SOM GÖR GOTLAND STÖRRE

En av de modiga och engagerade för öns bästa är Aime Dahlgren som nyligen fick jobbet som Vd på Clarion Wisby Hotel. Aime valde att innan pandemin vända åter till Gotland och 4potentials hade då glädjen att träffa Aime. Vi har alla sedan fått följa Aime under sina år som VD Kvalitetshem samt Företagarna Gotland – innan hon nu blir VD för Clarion.

Aime gör verkligen ön mycket större med sin positiva inställning, kompetens och vilja att ön skall utvecklas. Det blir spännande att följa Aime på Clarion och vad som kommer hända där de kommande åren. STORT LYCKA TILL!

 

GOTLAND ÄR SÅ MYCKET BÄTTRE

Den 28:e oktober kommer det åter vara SÅ MYCKET GOTLAND på TV. Och vill du uppleva TV-programmet LIVE på Grå Gåsen så bokar du bord hos fantastiska 4potentials medlemmen Cecilia HÄR!
Grå Gåsen har haft besök av flera företag till deras konferensmöjligheter och det är roligt att se att hela Gotland lever året runt. TV-programmet SÅ MYCKET BÄTTRE är ovärderligt för Gotland. Tusentals med familjer har bestämt sig för att flytta till Gotland när de ser programmet.

Fredriks personliga favorit är den här. Vilken är din?

Samma dag den 28/10 föreläser författaren Jakob Ringbom i Burgsvik.

Gillar du hockey så kan du se VISBY ROMA spela ett antal gånger under hösten. Givetvis kan man också se Endre, P18, Visby IBK med fantastiska 4potentials medlemmen Viktoria Kleven som ordförande samt Visby Ladies mm.

Här finns en länk till mycket mer som händer på GOTLAND 

Fantastiska Strandakar är öppet under hösten för dig som vill åka Österut och Gumbalde serverar julbord, liksom Strand Hotel, Lindgården, Majstre på Sudret med flera! 

Kulturen gör Gotland levande med exempelvis teatern , museet med en fantastisk ekonomichef som 4potentials varit med och rekryterat, GGN är också kultur och vi hoppas att ”GOTLAND” ordnar en ny bana för ett av Gotlands viktigaste evenemang. Ja, det finns mycket att se och göra på Gotland. Vill du synas i nyhetsbrevet så ansöker du till 4potentials. Tillsammans gör vi Gotland större.

NU KAN DU SPELA GOLF ÅRET RUNT PÅ GOTLAND

Du har väl inte missat Hangaren Swing. Nu har du chansen att bli medlem i en såndär inomhus-golf-simulator-mötesplats där du kan spela/slå golf, träffa vänner och arrangera företagsevent – året runt! Bakom Hangaren Swing står två av Gotlands största talanger. Du kan även boka tider eller bli företagspartner som flera företag redan har blivit. Missa inte denna chansen. Boka en bana nu! Slå ett slag för GOTLAND!

 

ELLA WAHLGREN – EN AV GOTLANDS STÖRSTA TALANGER


På Gotland finns det flera talanger. I detta nyhetsbrev vill vi på 4potentials lyfta en av de största. En person som ligger bakom mycket på Gotland och som med sin kompetens och erfarenhet ser till att verksamheter lyfter. Ella blev gotländska för några år sedan och bor med sin fantastiska familj söder om Visby. Till vardags är hon HR-chef och projektledare för Kneippbyn Resort och hon har även hunnit med en karriär på Svenska Spel, PayEx samt skrivit en bok och föreläst om ledarskap och HR.

Ella är personen som sätter och översätter strategin till operations. Hon har höjden och är även inofficiell svensk mästare även i det mellanmänskliga. Få i Europa har Ellas sociala intelligens och ambition samt få har hennes kompetens om processer, ledarskap, HR, rekrytering, organisation och erfarenhet av att affärsutveckla en verksamhet genom medarbetarnas kraft.

Förutom att vara med och driva Kneippbyn och Gotland framåt sitter hon i flera styrelser. På besöksnäringsdagen kommer hon att medverka. Välkommen dit!

Vi kommer i nästa nyhetsbrev belysa fler talanger på Gotland. Nyfiken på Ella – läs mer här: https://www.linkedin.com/in/ella-wahlgren-245366133/

DET HÄNDER MYCKET PÅ ALMI, SCIENCE PARK, GFB OCH TILLVÄXT GOTLAND


Det finns flera hårt arbetande företagsorganisationer på Gotland. Almi med Henrik Munkhammar som VD har genomfört flera event på sistone. Henrik lyckades även rekrytera bland annat fantastiska Malin Stenström och vi på 4potentials kan notera hur antalet event, aktiviteter och aktivitet i sociala media har ökat. Det är roligt att se att hur Almi lyfter och belyser hela vår ö. Läs mer här: https://www.facebook.com/almigotland

SCIENCE PARKS nya VD Fredrik Österholm har också lyckats bygga ett nytt fantastiskt team som bland annat hjälper företag att förverkliga drömmar. Science Park har på sistone bland annat fått ombord Nora Olofsson, Jon Rytterbro, Patrik Lord Träff med flera. Science Park hade redan flera spännande duktiga trevliga medarbetare och 4potentials tror mycket på Science Park Gotland. De vill och har gjort ön mycket större! Läs mer här: https://scienceparkgotland.se/

Tillväxt Gotland har fått en ny styrelseordförande i vår tidiga landshövding Cecilia Schelin Seidegård och TVG arrangerar flera event! Nyligen belyste de fram flera duktiga personer på deras företagsdag, som exempelvis ”ALLA BEHÖVS PÅ GOTLAND” – ett projekt för att verkligen se all potential.
Roger på Tillväxt Gotland arbetar stenhårt för att förverkligas andras drömmar och är du ny på ön – gå med i TVG. De skapar möjligheter varje dag.

Gotlands förenade besöksnäring och magiska Erik Öhrn presenterade nyligen en spännande rapport – https://www.gotlandsbesoksnaring.se/nyheter-insikter/insikter/summering-av-gaestnaetter-juni-aug-2023

Efter jul väntar flera stora event och förändringar som skall göra hela Gotland bättre. Bland annat 92 möjligheter och sedan är det mycket spännande att även Campus Gotland har fått nytt ledarskap i fantastiska Jenny Helin – https://www.campusgotland.uu.se/om/nyheter/artikel/?id=20982&typ=artikel&lang=sv

Sedan finns det mycket mer att berätta om. Inte minst Elisabeth Kalkhälls fantastiska arbete för att öka styrelsekompetensen, om all kultur som skapas på ön, om fantastiska Protos, Gotlandsägg, Orrön Energy Bergmanveckor, Medeltidsveckor och Almedalsveckan.

Och till sist blir det spännande att se vad den nya regiondirektören, Stefan Hollmark, kommer att göra? På Gotland finns det bara möjligheter. Välkommen och stort lycka till Stefan!

Gotland har utvecklats positivt de senaste 11 åren avseende befolkningsutvecklingen. + 4000 invånare är nytt Gotländskt rekord! Men vi kan bättre. 4potentials ser fram emot att det tas nya grepp & tag på hur vi får ön att växa hållbart. Kanske är det dags för en ny KRAFTSKIVA?

NÄR SKALL DU FLYTTA TILL GOTLAND?


Tidigare skrev vi alltid – ”Vill du flytta till Gotland” – men nu har vi ändrat det till NÄR SKALL DU FLYTTA TILL GOTLAND? För merparten av de vi pratar med bär på en så stark Gotlandsdröm att de mest är en fråga om tiden/näret. Och vi säger alltid – följ drömmen!

Hör av dig till 4potentials eller någon annan på ön om du vill följa din dröm. Vill du finnas med i en databas med fokus på Gotland – ansöker du till 4potentials.

Just nu finns det över 500 lediga arbeten på Gotland! Och även om 4potentials inte är inblandade i alla rekryteringar så bjuder vi på marknadsföringen för ett tiotal lediga jobb. För Gotland blir mycket bättre TILLSAMMANS och då tusentals med kandidater bär på en stark Gotländsk dröm – så vill vi HJÄLPA ALLA OMBORD.

-STADIUM VISBY SÖKER EN BUTIKSCHEF 
– BITRÄDANDE REKTOR 
– MEDARBETARE TILL KUNDSERVICE
SERVERINGSPERSONAL 
INKÖPARE
VD
ARBETSLIVSCOACH
SYSTEMTEKNIKER
CHEFER OCH LEDARE. Ansök till 4potentials så finns du med när nästa jobb utannonseras på ön.

Missa inte STUDIE- OCH YRKESMÄSSAN på Gotland som är öppen för alla! 25/10 16-19.30 på Wisby Strand! Och Region Gotland har på sin hemsida flera lediga jobb för läkare, lärare, byggkompetens mm

Och snart kan du kanske få besöka ett välkomstcentrum på Gotland! Det arbetar vi för nu. Där det är högt till tak, finns kaffi och det serveras drömmar. Här finns fler tips om hur du kan komma till Gotland På Gotland finns det JOBB! Tillsammans gör vi Gotland större! – 4potentials

Glöm inte att följa drömmen. Dörren till Gotland är öppen. Boka en båt- eller flygbiljett. Lev drömmen! Välkommen!

Då det inte finns någon välkomstorganisation finns det inte heller någon statistik. Att det inte finns någon statistik skulle artikeln kunna ha handlat om – men vi blir inte fler gotlänningar genom statistik.

Siffrorna bygger hur många som söker arbete via arbetsförmedlingen och sedan anta att minst 80% inte söker jobb via AF och att 30% av de sökande kommer utifrån. 4potentials erfarenhet är att vid ett sk toppjobb på Gotland så ansöker tvärtom 70% utifrån. Det artikeln inte belyser är alla de tusentals som lyckats med att få ett jobb och förverkliga drömmen. Det är en annan artikel.

Enbart idag har minst 100 från ”Sverige” sökt ett jobb på Gotland. Tyvärr finns det ingen som har koll på alla de personer som visat intresse. Det är det som detta handlar om. Att få koll på de personerna och se till att de flyttar hit. Då har vi löst ALLA Gotlands budgetproblem. För ALLA BEHÖVS PÅ GOTLAND!

Ps. Vad tror du om idén – HEMVÄNDARDAGEN? Sista veckan i augusti för de som har åka-hem-ångest. 4-5 bolag som står för kalaset på Almedalens stora scen och sedan bjuder vi bara in en massa gotländska ambassadörer. Tror det på inbjudan kan stå VÄLKOMMEN HEM!  Ds.