En ny lucka varje dag från tomten på talangfabriken

Varje dag innan jul kommer vi ge dig som ett tack för att du följer och hjälper oss ett paket med personliga betraktelser, tack och tips från talangmarknaden till både jobbsökare, chefer och rekryterare på företag. Du kommer få konkreta hemliga jobbtips, tips om ödmjuka supertalanger och det finns en stor risk i att du kanske byter eller får ett nytt jobb vid lucka nr 24! Oavsett var du är i karriären så passar 4potentials julkalender som alltid lika bra till en kopp kaffe och en lussekatt.

Vårt mål med vår julkalender är också att skapa heta diskussioner, skratt och engagemang.

Blir ni engagerade och söker ni jobb, behöver ni rekrytera eller vill prata om ert Employer Brand har 4potentials tomtefabrik alltid öppet! Vi finns alltid där för HR-chefer, ledare och Talent managers som vill få ombord dig. Vi har försökt skapa möten mellan talanger och företag sedan 2010. 

Trevlig inspirerande och överraskande läsning. Imorgon kommer det en ny lycklig lucka från 4potentials riktiga tomte…

 

 

Idag söndagen den andra advent, 10/12 så lyfter vi på ämnet det känsliga ämnet tro och Kalle Anka. Och den som läser till slutet får en tidig julklapp!

Under julen firar jag att Gud blev människa och sedan älskar jag precis som du – oavsett religion – att mötas, prata, äta andra lagret på Alladinasken, ge bort julklappar och lura barnen att tomten har ätit upp gröten utanför dörren. I England gillar man smällkarameller, amerikanerna lägger sex miljarder dollar på julbelysning och i Kina firar man inte så mycket jul men många av julsakerna är tillverkade där. Många barn i Italien får julklappar vid två tillfällen under julen. De firar både den 25e december och den 6e januari, då de delar ut majoriteten av julklapparna. Den 6e januari firar italienarna nämligen trettondagsafton. Enligt folktro finns det en häxa som heter La Befana som anländer mitt i natten för att fylla barnens julstrumpor med godis, men har man varit stygg får man istället kol.

Jag älskar Italien. När jag ser TV-programmet om de där som flyttar och bygger ”Husdrömmar i Sicilien” så vill jag också göra det. Eller så var det – som jag gjorde när vi drog till Sveriges Sicilien – Gotland?

Åter till det jag växte upp med. En natt för 2 000 år sedan föddes Jesus i ett stall i Betlehem. Bibeln berättar att det var Gud som föddes som människa, eftersom Gud ville komma närmare mänskligheten.

Och för dig som inte minns från konfirmationen så handlar söndagen den andra advent om Guds rike.

”Guds rike” är något helt annat än de riken – länder – som finns i vår synliga värld. Guds rike har inga gränser eller hinder. Det är i stället ett osynligt rike som kan finnas inom oss och vår värld.

Medan människor med vapen kan försvara åsikter och landgränser, talar Guds rike om den kärlek som kan och vill förändra. Det är en kärlek som blir större och större ju mer vi ger av den och ju mer vi får ta emot.

I Sverige svarar 75 % av ungdomarna mellan 16-29 år att dom inte har någon tro alls. Svenska Kyrkan har idag 5,5 miljoner medlemmar.

Mao är 63% med i Svenska Kyrkan.

Svenska kyrkan är idag indelad i 13 stift – varav de är indelad i 1 288 församlingar (1 januari 2023) i Sverige och 31 församlingar utomlands samt har cirka 3 400 invigda kyrkor

När tomten föddes (tidigt 70-talt) var 7,7 miljoner med i kyrkan. Den största procentuella minskningen skedde 1994, 2006, 2009 och 2013.

Tomten är med för att jag tror och för mig är rummet – en kyrka – något av det vackraste jag vet. Tystnaden, ljusen, de dåliga bänkarna som för mig med dålig hållning är en påminnelse om att sträcka på mig.

Och jag är säkert som snittet av de där 63% som är med i Svenska Kyrkan. Går i kyrkan efter Kalle Anka. Man skulle kunna tro att fler ser Kalle Anka än är med i svenska kyrkan – men så är det inte. Kalle Anka når bara 34%…

Jag älskar också när vi kom trea i fotbolls VM 1994. Det var ju lite av ett guds mirakel när Ravelli räddade straffen mot Rumänien så då borde ju inte folk lämna? Inte heller 2006 då Tre kronor tog Guld i OS i Turin? Men någonstans så väljer fler och fler en annan väg än att betala cirka 1% i kyrkoskatt.

En gång sade en person att du kanske inte skall använda så mycket tro, Gud och sånt när du driver företag. Det kan bli alldeles för personligt.

Jag tillhör dem som tycker om människor som tror. För att i de bästa rekryteringar som företagen vi arbetat med gjort – så har alltid de kandidaterna haft en stark tro om att kunna förändra.

Att ha drömmar, passion, motivation, attityd slår ofta kunskaper.

Men inte alltid.

Och det går att generalisera – men jag skulle aldrig använda det i ett urval. Varje människa är unik och bara för att jag kollar på Kalle Anka, har konfirmerat mig, älskar Gotland, är uppväxt i Halland så behöver inte de som söker via oss ha gjort det. Det gäller att förstå att den ryggsäck jag som tomte bär med  mig – att den kan påverka.

Som liten funderade jag mycket på hur tomten skulle kunna hinna till alla barnen och hur kunde han (för då trodde jag att det var en han) veta om jag varit snäll?

Och när man tar ett steg från allt det här och betänker att många företag lever just på den där här berättelsen om tro, tomtar och sånt – så kanske det största hotet för de bolagen är att färre och färre ungdomar tror?

22 miljarder köpte vi julklappar för i Sverige 2022. Typ 2200 kr per person. Så då tolkar jag det som att om jag får julklappar för mer än 2200 kr så är jag snällare än snittet….. Eller så har det något om att tyvärr blir bara några rikare och rikare – medans fler och fler får det sämre. Kanske borde vi ersätta Kalle Anka med Karl-Bertil Jonsson??

Ha en fin andra advent och var snälla mot varandra och idag skänker jag bort en (2) gratis karriärcoachingar innan jul värd cirka 2200 kr/person. Se till att registrera dig i 4potentials databas och maila 4potentials VD idag den 10/12 så ser vi till att du får drömjobbet eller nå din vision som du tror på och drömmer om.

Här ansöker man till 4potentials: https://4potentials.se/apply/

 

 

Fredagen den 8:e december så hyllar vi KUNDERNA

I veckan har vi fått två helt nya kunder där vi skall rekrytera VD:ar till bägge bolagen. Annonserna och rollerna kommer snart ut – men har du antingen en industriell bakgrund där du själv är van att arbeta praktiskt då kan den ena rollen vara något för dig – och till den andra har du kanske gjort en karriär inom finansiella området. Man kan alltid ansöka till 4potentials så får man mer info om rollerna. Ansöker gör du här: Ansök! – 4potentials

Utan kundernas förtroende hade aldrig idén lyft från marken. Den som först gav oss och tomten förtroende var KPMG och Johan Mähler. Nu har Johan bytt och är på Falck. Tack Johan och du har verkligen haft en fantastisk utveckling under ditt arbetsliv.

Förtroende är det finaste vi kan få av någon.

Och mest stolt är tomten över att de flesta kommit tillbaka till tomtefabriken. Det handlar om två saker – att alltid göra sitt bästa och leverera samt såklart att vara en god lyssnare och säljare.

Och kanske därför utser vi en målgrupp som aldrig fått den status de förtjänar – säljarna. VEM ÄR SVERIGES BÄSTA SÄLJARE? – 4potentials

Numera heter man inte säljare utan Customer Success, Key account, client advisor…varför inte kalla en spade för en spade och HYLLA både de som levererar och de som säljer.

Och framför allt hylla alla er som köper! Utan ert förtroende hade 4potentials talangmarknad inte funnits. Och då hade tusentals med talanger inte blivit lyssnade på nu när några förlorar sina jobb. Det handlar inte alltid om att köpa en sak och få tillbaka en produkt eller tjänst. Nej, våra kunder har förstått att man stöttar vårt engagemang för att se allas potential. Att se kompetensen. Att arbeta för jämställdhet, rättvisa på arbetsmarknaden och hjälpa HR att komma upp i ledningen.

Idag coachade vi en person som måste finna ett jobb inom 3 månader. Med familj och flera att försörja så lyssnade vi och skickade över 20-talet namn att kontakta. Lite som en arbetsförmedling borde fungera. Det hade tomten aldrig kunnat göra utan att kunderna stödjer 4potentials – tack! 

Vi hade aldrig heller kunnat lyfta fram en massa talanger i talangrankingar.

Vi hade aldrig heller kunnat driva talang- och kompetensmarknaden framåt utan alla kunder

Vi är inget rekryteringsföretag. För det är aldrig vi som rekryterar. Vi presenterar kandidater. Så vi är ett presentationsföretag av en massa talanger. Vi har lyckats skapa ett rum tillsammans med våra kunder där talanger och 220 talangfulla företag har mötts genom åren. (se lista nedan). De företagen har lånat en nyckel till ett talangfullt rum.

Tomten kom på idén i sommarhuset i Kräklingbo, 2009/2010. Det fanns inte internet i det huset och skulle man tala i sin mobil fick man stå ute på gräset bredvid kyrkogården. Inne i huset spelade min fru Bo Kaspers, Ainbusk Singers och Peter Le Marc – så att fönstren skakade…

Ibland kom Axel, 4 år , ut och ville spela fotboll. Jag minns att jag brukade skjuta straffar på Axel medan jag talade i min mobil med någon kund eller kandidat. Förlåt Axel… att pappa var ofokuserad….. Men imorgon blir du 18 år och dig är jag mest stolt över. Och Förlåt alla kunder – men Du Axel är det som jag är mest stolt över. Och dina fihna bröder.

 

 

Nu är det fredag och då får ni njuta av underbar musik från min nya favorit Lucianoz!! https://youtu.be/jxZU_RKzhho

här ovan spelar han inför en publik där det finns medarbetare på plats – från en av tomtens kunder.

Givetvis lyssnar jag på annat också – detta är ju tomtens största favorit: https://www.youtube.com/watch?v=JcDmIExLujI

STORT TACK ALLA MEDARBETARE FÖR ATT NI SKAPADE 4POTENTIALS och STORT TACK TILL ALLA KUNDER FÖR FÖRTROENDET!
VI HAR HAFT SÅ ROLIGT TILLSAMMANS!

 

ABB
Adnavem
AFRY
Almi
Alvar Hallgren Bygg
Amazon
Anderson MacGyver
Apohem
Apoteket
ArlaFoods
Arriba
Ascend Knowit
Assa Abloy
Atea
Atlas Copco
Atos Medical
BearingPoint
Bellbird
Best Western
Billerud
All things live
Bonava
Bonnier
Boston Consulting Group
brael
BROCC
BTS
Business Sweden
Byggmax
Bygg-Ole
CaCharge
Camfil
Cederquist
Cementa
CGI
Comprend
Coop
Cordial
Cutters
Data Edge
Datscha
Decerno
DeLaval
Destination Gotland
DHL
DIAKRIT
Dun & Bradstreet
Duni AB
Dustin
Ecpat Sverige
EF
Einride
Ejendals
Ekan
Ekman
Electrolux
Elekta
ELFA
Ellevio
ELTEL
Entrematic Sweden AB
EQT
Ericsson
Essve
Europcar
Evidente
Fasadgruppen Group AB
FastDev
Fastighetsägarna Service
Findus
First Camp
Flaivy Nation AB
Foodmark
Friskis & Svettis
GEN-PEP
Getinge Infection Control
GodEl God dryck
Geab
Gotlands Museum
Gotlands sjukhem
Gotlandssnus
Gotlandsägg
Governo
Grant Thornton
Green Cargo
Guldbrev AB
Gymgrossisten
H&M
Habitek
Henkel
Hilti
HL Display
Hällde
ICA AB
Icomera AB
IFS
Ikano
IKEA
Ikea Industry
Implement Consulting Group
Infranord
Intertrust
IPF Uppsala
IP-Only
JCE group
Jernhusen AB
KICKS
Kinnevik
KS Projekt
Kvalitetshem
Lannebo Fonder
Lantmännen
Lensway
Lindab
Litium
Ludvig & Co
Länsförsäkringar
Marginalen Bank
Mars
Mattecentrum
Mediaplanet Group
MedUniverse AB
Mekonomen
Michaël Berglund Executive Search/Group
Momentum
Munters
Mölnlycke Health Care AB
Nanologica
Natur & Kultur
Navet och industrifakta
Nederman
Nelly.com
Net Insight
New Bridge Capital
New Innovation Management
Nobia
Nobina
Nordea
Nortal AB
OBH NORDICA
Olearys
Olympus
Onventis
Oriflame
Payex
Pigello
Plantasjen
PONTUM
PostNord
Praktikertjänst
Previa
Price Gain
Privatläkarna Visby
Proffsmagasinet
Protos
PwC
Qbtech
RCO Easyaccess
REBTEL
Rejlers
Resurs Bank
Returbagen
Roland Berger
Russell Reynolds
Samhall
Santa Maria
Scandi Standard
Scandic
Scania
Science Park
SEB
SEQUENT Rope access
Sevan AB
SF Studio
Simris Alg AB
SIS Förlag
SKI svensk kvalitetsindex
Orrön Energy
Smakbox AB
Sparbanken Gotland
Spendrups/ Gotlands Bryggeri
Spring Media
Stadium
Stellar Capacity
Sthlm live Globe arenas
Sthlm Rep yard
StormGeo
Storytel
Styrelseakademin
Sveriges Olympiska Kommitté
SverigesEnergi
Swedavia
Swedbank
Tele2
Telenor
Telia
Teracom
Tieto Evry
Tipser
Tomra Systems AB
Toyota Material Handling Sweden AB
Trafikverket
Tre, 3, Hi3G Access AB
Triathlon Group
Unibail Rodamco Westfield Group
Unilever
Valio
Vattenfall
Vergenta
Visbyark AB
Voltiva
Volvo Car Corporation
Volvo CE
Waytobill
Widespace
Willab AB
Wise professionals
Xlent
Zmarta

Tilde Belin en av många duktiga medarbetare på 4potentials som fått kundernas förtroende att presentera kandidater. Tack till Tilde för allt du gör för 4potentials

Torsdagen den 7:e december då hyllar vi leverantörerna!

Häromdagen fick jag ett mail som hade titeln ”Du är inspirerande”

Och när det är en sån rubrik då klickar jag såklart på mailet – fåfäng och linslus som jag är.

Mailet var skrivet av en av Sveriges största och främsta kommersiella ledare/sälj/marknadschefer – Sandra Kinge https://www.linkedin.com/in/sandramillerkinge/ 

Hon skrev ” Ville mest maila skriva för att jag blev så inspirerad av dig. Tack för att du bryr dig, är ärlig och boostar.  Tips till lucka (i julkalendern): Lyft leverantörerna! Jag brukar coacha mina team till att bry sig om leverantörer på riktigt.

…och sedan beskriver Sandra hur man kan ha ett fantastiskt samarbete med sina leverantörer genom att vara ”tydlig, ödmjuk och omtänksam” och att man behöver inte betala mest, men att man skall vara lätt att jobba med….och så avslutar Sandra med en tanke… ägna gärna en lucka i kalendern åt leverantörer om du har utrymme?

Och det har vi såklart! Genialt att lyfta de personer som gör så att du och din verksamhet når framgångar. Jag kollade såklart med Sandra att det var OK att säga att det var hennes idé.  Och det var det. För det är du Sandra som är leverantören av dagens luck-ämne ”HYLLA LEVERANTÖRERNA”

Och då passar jag på att hylla att de leverantörer som jag, tomten, själv sprungit på i livet och som är helt fantastiska leverantörer.

Tomten googlade lite och fann då en massa kriterier för vad som är en bra leverantör – som tomten gjorde en egen önskelista på:

 1. Pålitliga (levererar alltid)
 2. Hållbara och tar ett samhällsansvar
 3. Är schysst mot sin personal
 4. PRODUKT Bra produkter och tjänster
 5. De är kunniga
 6. Hjälper oss att även utveckla vår affär
 7. Trevliga och härliga att hänga med
 8. Som kund upplever man sig prioriterad
 9. Walk an extra mile tank. Levererar alltid det lilla extra
 10. Effektiva snabba från fråga till leverans
 11. PLATS – de kan leverera geografiskt där du är
 12. PRIS – men ibland spelar det ingen roll
 13. Garantier om det blir fel
 14. Och säkert nåt mer som tomten inte kom på just nu.

De leverantörer som tomteverkstaden använt i arbetet eller privat och som varit bäst är:

 

Krakas Krog i Kräklingbo. Drivs av supertalangen Ulrika. Maten och konceptet är så bra att man blir stum. De slår alltid ens förväntningar och då har jag ätit där 15 gånger. Såg nu att Ulrika och Krakas ordnade vinresor till Bourgogne och den 6:e juni 2024 så öppnar restaurangen igen. http://krakas.se/

 

25 meter från Krakas så bor Danne Bengtsson på BA BYGG. Hans byggfirma växer och är tillsammans med Alvar Hallgrens Bygg de två byggfirmor jag kan rekommendera alla dagar – året runt. Skall ni bygga om så kolla först med https://www.facebook.com/Babyggab/ eller https://www.alvarhallgrenbygg.se/

Andra organisationer jag vill lyfta på Gotland är Länsförsäkringar, Sparbanken Gotland, Nancys Haircut, Linds växthus, https://vaxthusetlinds.se/  , och restaurang https://www.lindgarden.com/

 

Och Gotlandsägg. Magnus blev ju årets företagare. Köp ägg till jul. Älskar f.ö Johan Glans stand up om ägg och traditioner – https://www.youtube.com/watch?v=9HzRNs2xWBI

Och sen gillar jag VMC, där jag köper alla mina bilar. https://www.vmcgotland.se/

Och världens bästa revisor är Martina Ronqvist på Grant Thornton.

 

När man tar flyget från Gotland (Swedavia och Gunnar är också bra) …ut i den stora världen så finns det ju fler jättebra leverantörer…..

Älskar det som PE Accounting gör. Jättebra ekonomibyrå. Oerhört effektivt. Och sedan är de trevliga, pålästa och kunniga.

Går man ut i huvudstaden så håller ju Svenskt Tenn hög klass. Fantastisk känsla i den butiken och unika produkter.

Best Western…och deras and hotel ..tycker jag är himla bra och även om Grand Hotel är mycket dyrare så var det också extremt bra. Och utanför står ofta Taxi Stockholm. Alltid bra leveranser från det taxibolaget

Några andra jag vill lyfta som alltid levererar utöver det vanliga är Billerud som alltid levererar med hög kvalitet, Valio blev årets leverantör – https://www.valio.se/artiklar/arets-leverantor/, Hilti är inte bara en av Sveriges främsta arbetsgivare de har också mött kundnöjdhet sedan 1994 med mycket bra resultat.

Lantmännen är Sveriges mest meningsfulla företag enligt konsumenterna.

Till sist vill jag lyfta två tidningar jag är himla nöjd med och det är Chef med Calle Fleur och Co samt Dagens Industri, DI. Så himla mycket kvalitet i båda tidningarna. Just tidningar är alldeles för billigt medan räntor är för dyrt.

Nu har tomten säkert glömt nån. Vem tänker du på?

Och stämmer det att ett dåligt rykte och en dålig leverans har större inverkan på ett varumärke – än om det går bra för ett företag.

Jag brukar säga att ett negativt rykte om en arbetsgivare sprider sig snabbare – än om det går bra.

Ett företag som det går MYCKET bra för på Gotland är Strand Hotel. De söker nu en hotellchef – https://4potentials.se/searchmission/strand-hotel-soker-en-driftig-och-strukturerad-hotellchef/

Återigen hylla gärna era leverantörer på LinkedIn och Facebook idag!

När jag var liten så åkte min pappa runt under julen och tackade folk med julblommor. Det var kanske då jag lärde mig att det är viktigt att leverera.

Tomten själv är enligt BRANSCHEN, 2020 Sveriges näst bästa rekryterare. Och då det finns cirka 12000 rekryterare i Sverige är det lite som att komma tvåa i melodifestivalen….

Vem minns inte tvåan efter Loreen och Tattoo…

Jaså ni minns inte dem heller? Lite så är det att komma tvåa….

 

Apropå leverans och jullåt så är väl detta framröstat till världens bästa jullåt. … https://www.youtube.com/watch?v=E8gmARGvPlI

Och de ni kanske inte vet om tomten är att han inte har Spotify utan han brukar söka fram låtar på youtube…som ex den här https://www.youtube.com/watch?v=RdnfcPpVaEY

Den låten är inspelad cirka 400 meter från sommarhuset på södraste Gotland. En melodi som min pappa hade på band i sin traktor – så den kan jag utantill.

Ha en fin dag! Glöm nu inte att ringa en leverantör och bara säga tack. kram.

OCH Tack Sandra för iden till lucka nr 7

Imorrn är det den 8:e. Om 16 dagar delar jag ut julklapparna/tomten.

LUCKA 6 FÅR BLI OSKAR FRÅN MÖRLUNDAs LUCKA – som ett fint exempel på vad en människa kan vara och ALL potential som finns i hela vårt land.

Jag har ett fantastiskt arbete. Som tomte i tomte och talangfabriken får jag varje dag – året runt: 30-40 mail från kandidater, 5-7 samtal från talangfulla ledare specialister och ledare och därtill ansökningar samt mejl via LinkedIn.

Ibland tar de sats när de ringer – HÄR ÄR JAG! Alltid är det en helt fantastisk människa på andra sidan. En urkraft, en potential, en drömmare, en visionär, en realist – en som vill framåt

Jag brukar alltid fråga vem föräldrarna är, vad de skickade med dig i form av värderingar, kunskaper, ”kartor” eller annat när du skall ut i världen.

Det är alltid fascinerande berättelser – från liten till större. De beskriver en dröm

Ibland blir den verklighet. Oftast kan jag öppna en dörr. Men det är alltid DU som gör jobbet.

Vissa människor kommer jag alltid bära med mig hela livet. För att de är HÄR OCH NU när man möter dem. De kan konsten att säga tack. De talar fint om andra. De kan skratta.

Ja, du kan mycket du Oskar. Och du är mycket för andra. Och framför allt bryr dig så oerhört mycket om din familj (som pga att man inte skall lägga ut familjebilder ej kom med på bild).

Och det roliga med tomtens jobb är att jag aldrig vet hur ett samtal kommer sluta.

Och med dig Oskar har det inte ens slutat. Vi träffades via en annan talangfull medlem på din dåvarande bank. Du räckte upp handen när jag ville köra #mötionera och samtalen blev till vänskap. Du har skapat 92 möjligheter, åkt vasalopp, gjorde din gamla bank populär och på Geab har du som Vd sett till att de blir mer och mer attraktiva. Nu under medeltida jul är du borgmästare (på fritiden) och på sommaren har du tillsammans med dina medarbetare utvecklat Geabkollen. Ja, du har koll och sitter även i flera styrelser. För det är tusentals som uppskattar dig för den du är.

Oskar Johansson – numera Lindehejd –  från Mörlunda är nu en av Sveriges främsta ledare. Det har varit en ära att få följa din utveckling. Nu rekryterar du och Geab en massa fantastiska talanger – se här https://gotlandsenergi.se/soker-fler-talanger/

Jag hoppas du får en fantastisk jul tillsammans med din familj. Och blir ni nyfikna på Oskars resa så kan man läsa mer här: https://www.linkedin.com/in/oskar-lindehejd-20121ba4/

Vart i din värld din resa slutar vet jag ej. Just nu är du lucka nummer 6 i 4potentials julkalender.

Och för dig som blir nyfiken på hur stort Mörlunda är? Cirka 800 personer som bor i närheten av Lillesjö idrottsplats, blåbärskullen, runstenen vid Mörlunda Kyrka eller på vägen mot Hultsfred.

Jag älskar geografi och det är alltid lika fascinerande att tala med kandidater om var de växte upp. Varje gång lär man sig något nytt och tack vare att min mamma alltid visade mig och mina bröder tusentals med samhälle, kyrkor, slott och runstenar…så har jag hyfsad koll när de säger att de är från Degeberga, Gagnef eller Lycksele.

Visste du att många talanger man talar med brukar fysiskt återvända till samma plats /känsla som där de växte upp. Det brukar ske exempelvis när de bildar familj. Dock inte alla. Nej, alla är unika. Och det är charmen med mitt jobb. Kram.

Imorrn är det den 7/12 och då har Angelica namnsdag. Då kommer det en ny lucka.

LUCKA 5 TISDAGEN DEN 5:E DECEMBER HANDLAR OM BERÖM, LISTOR OCH BEKRÄFTELSE

LUCKA NR 5 – tisdagen den 5/12 handlar om TALANGLISTOR

4potentials tomte har arbetat med talanglistor sedan 1993 så nu tänkte han kasta lite sten i glashus genom att skriva om alla dessa listor

En gång i tiden blev han själv rankad på Veckans affärers talanglista. Typ jättelångt bak men jag, mamma och pappa blev mycket stolta. En annan gång (se bildbevis nedan) var han i final i ÅRETS AFFÄRSNÄTVERKARE tillsammans med fantastiska Maud Olofsson som då var vice statsminister. Den gången vann helt rättvis Glada Hudiks, Pär Johansson före rapparen Petter. Det var det närmaste tomten har kommit melodifestivalen….

När man frågar en supertalang och en storartad ledare om vem de skall berätta för att de vann eller kom till final….så är det nästan alltid föräldrarna.

Talanglistor är lite som när man gjorde smörknivar i slöjden och kom hem och visade upp dem. Det finns något vackert i alla dessa listor. Alla vill ju få beröm och bekräftelse ibland!  Talade med en fantastisk supertalang häromdagen som var så himla uppgiven för att hennes föräldrar inte förstod vilken resa hon hade gjort. Det enda hon ville höra var att hon var bra och att hon duger. Jag lyssnade. Jag såg och jag bekräftade.

 

Så tomten kommer aldrig säga att det finns för många listor på folks talang. Nej, det finns för få inom kompetens och framför allt är det fortfarande inte alls lika stort att bli ÅRETS REKRYTERARE som ÅRETS IDROTTSKVINNA ELLER ÅRETS IDROTTSMAN. Och framför allt finns det inget Jerringpris inom kompetens.

Men däremot finns det kanske för många listor för företag? Och kanske är det inte så himla listigt med listor?

….Alla dessa företagslistor som kan stressa organisationerna och gör så att vissa gör allt för att bli ÅRETS RAKET – istället för att kanske ta itu med de egentliga problemen?

Och det kanske inte är så kul om 4-5 blir utsedda till ÅRETS EMPLOYER BRANDING MANAGER och 5-6 blir ÅRETS HR CHEF på samma kväll och gala. En gång var tomten på Berns när ett rymdföretag delade ut 52 priser samma kväll!!

Och ja, det är roligt för företaget – men när ägare, styrelse, vd och HR chefer blir stressade av att vinna priser då kan det vara fel KPI.

Och att bara vara populär har väldigt lite med vad som är kopplat till ett bolags resultat.

Men givetvis är det aldrig negativt att få uppmärksamhet för det arbete alla medarbetare gör tillsammans och jultomten som delar ut miljoner med julklappar förstår verkligen hur viktigt det är med bekräftelse.

Men man kanske skall fundera på vilka listor som är adekvata för ens verksamhet och vi som delar ut priser – kanske skall minska på antalet pris?

2024 kan företag nog vinna:

 • Randstads – årets arbetsgivare
 • Universum har många olika priser och inom olika branscher och målgrupper
 • Karriärföretagen har flera olika priser
 • Academic Work har bland annat YPAI-rapport
 • Great place to work kan man bli
 • Brilliant Awards finns det
 • Sen finns en gala Magnet Awards inom Employer Branding
 • Och sen delar vi ut en pokal – ÅRETS TALANGFÖRETAG

Och sedan finns det flera lokala priser.

En dag kanske någon skapar LISTORNAS LISTA och slår ihop alla resultat på alla listor. Lite som Champions League…

Här är flera listor och priser man kan vinna!!

https://chef.se/aretschef2023/
HR-föreningen har en fantastisk gala
Man kan vinna ÅRETS HR, rekryterare etc här https://www.recruitmentawards.se/

och sedan kan man bli ÅRETS ENTREPRENÖR
https://www.ey.com/sv_se/eoy

årets vd kan man också bli https://www.motivation.se/arets-vd/om-arets-vd/

och sen kan man bli……….. årets lucia. Det fick 2,3 miljoner träffar på Google medans ÅRETS HR chef fick 1,2 miljoner träffar på nätet. Så fortfarande är det större att bli ÅRETS LUCIA än att vara en riktig hjälte på ett företag.

Så därför tjatar jag om dessa listor. Kompetensbaserade urval måste komma före ÅRETS LUCIA.

Årets fotbollsspelare får 9,6 miljoner träffar. Ja, ni fattar hur fel samhället fokuserar och skapar för få förebilder inom kompetensbaserade område. Därför kommer tomten fortsätta att dela ut pris inom HR, ledarskap och talang.

….

Det finns också listor för riktiga tomtar som exempelvis – ÅRETS TOMTE I VÄSTERÅS

https://www.vasterastidning.se/vasteras/han-korades-till-arets-tomte-i-vasteras-ett-hedersuppdrag/220769

Hans Holmer blev ÅRETS SVENSK 1986 och sen utses även ÅRETS GLÖGG! Ja, det är mycket man kan vinna och som händer 2024. Jag är säker på att du har en unik potential och är värd en massa priser och tomten själv var väldigt stolt när han var i final i ÅRETS AFFÄRSNÄTVERKARE.

Här är bildbeviset när dåvarande vice statsministern och tomten råkade hamna på samma bild.

LUCKA 4 – MÅNDAGEN 4/12 SKALL HANDLA OM VIKTEN AV HUMOR

Att ha roligt på en arbetsplats och bjuda på sig själv är viktigt.

När vi på 4potentials frågade efter namn till ÅRETS ARBETSKAMRAT (du kan fortfarande nominera till fredrik.andersson@4potentials.com) och vad som är viktigt kom etta: ”Att ha en kompis jag kan skratta med”.

Ju längre man arbetar i livet så märker man hur viktigt det är att arbeta med kompetenta och roliga kollegor.

Några av de absolut bästa jag fått glädjen att arbeta med under alla år är Stefan Holm, Susanna Liljestam Heigard, Martin Strömqvist, Niklas Delmar och Tilde Belin. De har alla åstadkommit helt fantastiska resultat – och de har också mycket humor. När jag slutar en dag så skall jag skriva boken om allt det viktiga vi gjorde men också allt vi skrattat åt.

För att du skall få en fantastisk start på denna veckan så skickar tomten med dig några roliga ganska torra historier:

-”Tror du apelsiner vill bli juice, eller blir dem pressade till det?”

En vän som pratar skånska älskade att berätta den här för våra vänner som inte pratat skånska (och uttalar Kurt som ”Kort”)..

Kurt [Kort] var ute och åkte bil.
En polis stoppade honom och sa ”Körkort!”
Då körde Kurt….

 

– Min partner var otrogen så nu ska jag via SMS avsluta förhållandet.

– Ska du skicka ett ynka SMS?!

– Ja. Jag ska skiljs-messa!

 

Ja, där ser du. Nu log du. Och ett leende samt ett skratt smittar av sig!

Enligt experterna verkar det också stämma:

https://sekotidningen.se/halsa/experten-darfor-blir-arbetsplatsen-battre-med-skratt/

https://hejengagemang.se/humors-inverkan-pa-arbetsplatsen/

https://www.arbetsvarlden.se/sa-lockar-du-kollegorna-till-skratt-den-fullstandiga-guiden/

 

Tomten själv har ibland alldeles för nära till skämt och skratt. Och han älskar practical jokes.

Mer om det i boken när jag slutar om några år.

Då skall jag också beskriva när jag tyckte var världsbäst och föreläste överallt. Jag blev inbjuden till Copenhagen Business School för att hålla ett föredrag om att ”hitta sig själv – innan nån annan gör det”. Jag hade hållt det på svenska flera gången men när jag stod där i Danmark och några inte talade svenska eller danska och jag ombads föreläsa 2 timmar på engelska så var jag liksom not a star at all. My english isnt that good ( I had a 2:a in degree) in the gymnasium…

So….after efter the föredrag så kom en rysk glad utbytesstudent fram med ett visitkort och talade om för mig (på ännu sämre engelska) att mitt framförande var mycket intressant men om jag ville utveckla min engelska så hade hon ett tips på en dansk engelskalärare….

Efter det har jag inte hållit så många föredrag på engelska.

Och efter det har det även kommit Google translate så numera är jag mycket bättre på engelska och även franska.

Ha nu en fantastisk vecka. Sök jobb på en arbetsplats där man får skratta mycket och glöm inte köpa lussebullar till frukosten. Det gjorde jag imorse på Brödboden (se bild nedan) KRAM.

 

Lucka 3 – handlar om Lydia, Cornelia och alla andra fantastiska kvinnor

4potentials letar efter Sveriges bästa talanger. Vi har 55% kvinnor.

Vad gör företagens styrelser? Varför finns det inte minst 55% kvinnor i bolagens styrelser och ledningar.

Idag vill jag hylla Allbright. https://www.allbright.se/

De är fruktansvärt bra på att belysa och påminna männen i styrelserna om att det finns mer kompetens

… När tomten började arbeta med talanger så var det ofta 25% kvinnor i traineeprogram, rekryteringar et c. Men tack vare alla er som tjatat, bråkat och fått folk att inse att kvinnor eller män är ingen kompetens – så är det bättre idag. Men det finns så mycket kvar att göra.

Och det finns andra utmaningar som ålderism, internationell kompetens och inte minst att få chefsrekryterarna att komma in i matchen.

Behöver ni rekrytera en ödmjuk, driven, duktig ledare som kan bli VD – så kommer vi fråga efter tips och ansökningar först i en stor låda med 55% kvinnor och 45%. Därefter kommer vi searcha i olika forum. Vi kommer även annonsera brett och slutligen kommer fråga tusentals med personer efter nya tips.  Ett bra sätt är att ex genomföra ”tävlingar” – då får man alltid in NYA TIPS.

Vi bryr oss inte om de sökande är män eller kvinnor. Vi letar efter en kompetensprofil.

Och framför allt försöker vi förstå företagets utmaning.

Jag tror att våra barnbarn kommer skratta åt oss. Jag tror att de kommer skälla på oss vad vi gjorde kring miljö, synen på kvinnor i näringslivet och om att 20% av folket kunde rösta in högern och fördärva det som Olof Palme hade byggt upp om solidaritet och medmänsklighet

Men det finns undantag. Hjältar

Jag kan personligen inspireras av det arbete som Backing Minds gör. https://www.backingminds.com/

Och sedan tror jag att vår nästa statsminister Magdalena Andersson och vår nästa drottning Victoria inte bara kommer vara symboler. Jag hoppas.

Den här Tomten är en man under masken. Tomten skrev en gång en essäsamling om kvinnligt ledarskap och sedan har tomten även släppt en massa listor – https://4potentials.se/8-av-10-av-framtidens-stora-ledare-ar-kvinnor/

Och sedan var han redan med i Svd 2006 och belyste frågan …  https://www.svd.se/a/c9526c1c-f66f-3aa7-8884-8c8ab861bfe4/kvinnor-valjs-bort-redan-fran-borjan

Vill du nominera in fler duktiga förändringsledare så kan du läsa mer här: https://4potentials.se/snart-presenteras-10-nya-talangfulla-listor-nominera-din-fantastiska-kollega-eller-chef/

Och nästa vecka kommer få in tre nya roller. Chef för en enhet, kommunikationsansvarig och verksamhetsutvecklare. Så sök till 4potentials så missar du inga jobb! 

Idag är det den första advent och det kommer bli en härlig dag med min fantastiska familj. Vi kommer gå en promenad på staden och kika in i skyltfönsterna och drömma och önska. Tänk när man var liten i Laholm och det fanns en leksaksaffär med två skyltfönster. Kunde säkert stå där i flera minuter och bara önska och önska.

Ha en fortsatt fin söndag! På bilden nedan Laholms fina rådhus och julgranen som alltid fanns där som barn. Bakom granen skyltar bokhandeln där tomten satt och signerade sin fantastiska ….bok KRÄKET – https://www.adlibris.com/se/bok/kraket-9789186409272

Och har ni vägarna förbi Laholm och Halland måste ni besöka mina kompisar Liana och Kenneths fina klädbutik – KLÄDKAMMARNhttps://kladkammarn.nu/

Fortsatt trevlig jul!

Lucka nr 2 – 2:e december handlar om just fantastiska nummer 2

I dagens lucka så vill vi på talangfabriken lyfta nummer 2. Vad gör vi med nummer två. Dvs den som kommer tvåa i en process.

Men framför allt är det en person som lagt ned en massa jobb, sökt jobbet, gått på 4 intervjuer, gjort case, blivit testad, fått genomgå bakgrundskontroll, tagits referenser på, börjat drömma och hoppas och som ni också gillar.

Vad gör ni med nummer två?

Tomten tror att vi alla kan göra mycket mer för nummer två och alla andra för den delen.

Professionell för tomten är att försöka återkoppla till alla kandidater och att även våga vara genuint personlig och att verkligen försöka hjälpa kandidaten. Tänk också om vi i framtiden kunde ta tillvara alla ansökningar på ett bättre sätt. Kanske skall man alltid även försöka rekrytera nr 2?

Tomten i talangfabriken vet att vi och några andra ofta är ganska ensamma om att bry sig på riktigt om nummer två. Det vet vi för att de som kommer tvåa i våra processer brukar vara förvånade över att vi bryr oss.

I den senaste VD rekryteringen vi gjorde har tomten efter processen är klar – coachat nr 2 så att hen blir nr 1 nästa gång. Och när vi varit dåliga på att återkoppla så ber vi om ursäkt.

Tyvärr finns det bara mer och mer ängsliga processer, styrdokument – men mindre och mindre – sunt förnuft. Tycker hela rekryteringsindustrin bara blivit mycket sämre. En gång i tiden hette det headhunting och samtal. Minns ni att man kunde få sitta och prata om sig själv i flera timmar. Nu heter det GDPR, fördomsfri, inkluderande, AI, tester och validering. Fina ord – men där kandidaterna egentligen bara fått det sämre.

För tänk så många som kommer nästan hela vägen fram – men som får nej varje år. 4potentials har räknat ut att varje år – enbart i Sverige – blir minst 2,4 miljoner* en ledsen och besviken tvåa. Det finns ingen brist på kompetens. I butiker heter det matsvinn. Vi borde kunna ta hand om alla ansökningar, drömmar och intressen mycket bättre.

M a o är det ca 22 personer som varje minut som får reda på att de inte fick jobbet och att de kom tvåa. Var tredje sekund så kommer någon tvåa…

En helt ”galen” idé är att kalla ALLA på intervju som ansöker och mer utgå från vad kandidaten KAN, VILL OCH GJORT. Då skulle man lägga mer tid på att möta alla som visar intresse istället för att säga nej innan. Låt drömmar styra istället för rädslan att göra fel.

….Och rekryterarens roll blir då att försöka mer matcha den sökandes kompetens med businessen. Jaså – du kan tyska och vill jobba med sälj. Då kanske vi skall starta en affärsverksamhet i Tyskland! …När jag pratar med dig tror jag du är vår nästa VD…

När jag skriver detta så slår det mig att det var väl detta som arbetsförmedlingen skulle göra. Att matcha kompetens med rätt bolag. Jag älskar att det finns en arbetsförmedling i Sverige. Men snart finns den inte kvar och då drabbar de dem som står långt bort från arbetsmarknaden. Och mycket riktigt så växer den gruppen i ett alltmer kallt Sverige.

 

Tillbaka till er som kom tvåa. Det finns så mycket ni kan göra av er andra plats:

 • Fråga verkligen nyfiket varför du ”kom tvåa”. Ofta kan de inte ge feedback för de är rädda pga GDPR, policys och rädslor att bli missuppfattad. Men tänk så synd att man inte får veta den upplevda sanningen. Så försök be dem berätta. Det är oftast små detaljer. De må vara oprofessionellt att säga att du inte fick jobbet för att du hade fyra felstavningar i ditt CV. Men om ingen säger det så lever ju felstavningarna kvar. Jag förstår företagen som inte kan ge sk oprofessionell maggropskänsla-feedback – men tomtens erfarenhet är att det är just nyanserna som kan göra att kandidaten nästa gång når ända fram. För tvåan är ofta lika bra som nummer 1. Men någon gillade nr 1 mer…(ibland väldigt ovetenskapligt)

 

 • Det andra du kan göra om du kommer tvåa är att tänka på hur djäkla bra du är. Vi hade 250 sökningar till en VD roll 2020. Tvåan var ju extremt bra. Hade det varit SM i 100 meter hade ju man förstått hur bra och nära man var att vinna. Kommer du på intervju är du väldigt bra. Tag med dig det. Men träna på detaljerna. De må heta att en rekrytering är kompetensbaserad. Och det är den ofta – tills företaget genomfört alla tester, referenser, case intervjuer, mormorsintervjuer etc. Då handlar det om en känsla. Jag som en liten tomte får ofta påpeka för stora företagen att arbeta mer kompetensorienterat och efter en mall. En duktig rekryterare vågar sätta ned foten.

 

 

 • Det tredje du kan göra om du sökt flera jobb och kommer tvåa är att söka till 4potentials. Då försöker vi ge ärlig feedback och se till att du blir nr 1. ÄLSKAR ATT LYFTA MÄNNISKORS POTENTIAL!

 

Ett rekryteringsföretag som jag uppskattat för att de är genuina och försöker arbeta utifrån kompetensprofiler et c är TNG. Sedan har jag stor respekt för Carl Esselin på Volvo. Han vågade alltid vara sig själv. Michaela Berglund på Michael Berglund är också en mycket duktig rekryterare

Och en av de mest fantastiska ledarna som alltid bryr sig om alla kandidater och medarbetare är Sofia Munkhammar. Just nu söker hon två hotellchefer! Läs mer här – https://strandhotel.se/jobba-hos-oss/

Och en av de bästa jag arbetat med var Anette Lidman. Vi var kollegor på EMDS 1998. Hon är på Intenco nu. Hon har en fantastisk känsla för att guida kund och kandidat. Hon lärde mig allt om rekrytering.

https://www.linkedin.com/in/anettelidman/

 

Tomten kom själv tvåa i en process en gång – när han ville bli VD för Hammarby Fotboll. Då fick han välja bil kvällen innan. Tomten trodde allt var klart!! Men på morgonen efter – innan presskonferensen – så blev han uppringd av styrelseordförande. Jag hörde inget från den sk professionella chefsrekryteraren.

Det var helt tyst i rummet. Satt där och kände mig som en looser, förlorare. En bra erfarenhet att ha med sig som rekryterare.

Jag hörde aldrig nåt mer från chefsrekryteraren. Idag fakturerar hon jättemycket pengar. Men hon mindes inte mig när vi pratade för ett år sedan.

Men en styrelseledamot berättade tre år senare… att jag förlorade med typ 5 mot 3. Det kanske inte var sant men jag har valt att tro på det.

Tomten hade sagt att han höll på HBK. Halmstad BK. Fast det var ju inte hela sanningen. Fler gillade den andra kandidaten. Hon var mycket bättre. Fast sedan slutade hon efter fem månader….

Ha en fin andra advent och tänk gärna lite extra på de som kommer tvåa nästa gång.

Jag vill också passa på att be om ursäkt till alla er som jag som rekryterare missat att ge feedback. Ni är aldrig tvåa. Ni är ETTA och har en extrem stor potential. Ibland blir jag och du inte valda. Det är ingen exakt vetenskap att rekrytera – men jag har stor respekt för de som är bra på det.

Imorgon kommer det en ny lucka. Läs mer nedan om lucka 1 etc.

 

1:E DECEMBER 2023 – EN LUCKA OM ATT VARA SNÄLL

Pippi Långstrump sade: ”Den som är stark måste vara snäll”.

Man läser väldigt sällan i jobbannonser att man söker efter en snäll chef eller en snäll managementkonsult.

Det finns ett talesätt som heter ”om man äter pepparkakor blir man snäll” Och det stämmer faktiskt.

Kanel och kardemumma har oerhört goda effekter på matsmältningen, ingefära sätter fart på tröga magar och kryddnejlika verkar smärtlindrande. Kardemummans eteriska olja kan även motverka gaser och ingefärans rot stimulerar nedbrytningen av stärkelse – vilket lindrar magknip, sura uppstötningar och illamående.

Dessutom sägs både kanel och kryddnejlika kunna läka och hämma magsår. Och när magen mår bra, mår kroppen bra.

Så ett av våra bästa tips till en HR-chef som vill skapa en bättre och snällare arbetsplats – ställ fram massor med pepparkakor…!

 

Det är ingen svaghet att vara snäll. Fler företag borde ha i sina värderingar att man vill vara snälla mot sina medarbetare. Igår pratade tomten med en person från AFRY som sade ”jag är stolt över att vi är ett snällt företag”

För dig som söker arbete vill tomten tipsa dig om flera arbetsplatser som vi upplevt som snälla. Lantmännen, Valio, Billerud, Gotlandsägg, Solhem Hotel och Strand Hotel i Visby, Scania, Länsförsäkringar, Hilti är exempel på företag som vi upplevt som genuint snälla. Det mest intressanta är alla de bolagen också är extremt framgångsrika.

När tomten talar med tusentals talanger så pratar faktiskt fler och fler om vikten av att finna en arbetsplats där man är snäll.

Ett bolag som också upplevs som snälla är Ludvig & Co – de söker nu en talang med kompetens inom M&A https://4potentials.se/searchmission/projektledare-integration-forvarv-ma-stockholm-ludvig-co/

 

Till sist så lovade vi att lyfta fram en av de snällaste talangerna vi träffat. Han heter Henrik Berndtson och är Vd för All Things Live Swedenhttps://www.linkedin.com/in/henrik-berndtson-914955/

Han sitter aldrig på en hög häst och hjälpte under pandemin en hel musik & nöjesindustri – https://www.dmgeducation.se/musikbranschpodden/133-henrik-berntsson/

Henrik är inte bara snäll. Han är en Sveriges främsta och mest framgångsrika talanger. Helt unik på att leda medarbetare. Magisk och snäll. Och nu har han rekryterat en HR chef med hjälp av 4potentials. Snällt och bra!

Som tack för att du var snäll och öppnade lucka 1 så får du en favoritlåt från tomtens kompis Lisa Nilsson , kram.

https://www.youtube.com/watch?v=NVe1IiHAQ-Y

 

Vill du se Lisa och andra artister i jul? Skall ni ha julfest och vill gå på en konsert? Har du glömt vad du skall köpa i julklapp? Här är en massa julklappstips – https://allthingslive.se/

Ps. Du som idag ÄR SNÄLL vill säga till någon att du varit fantastiskt snäll och din bästa arbetskamrat så kan du göra det här genom att nominera ÅRETS ARBETSKAMRAT: https://4potentials.se/searchmission/vem-ar-sveriges-basta-kompis-och-arbetskamrat-i-arbetslivet/

Imorgon kommer lucka 2 om du är snäll!

Läs mer nedan om alla öppna luckor: