Skall ni investera eller söka jobb – studera 4potentials olika talangindex

Alla företag nedan är inte på börsen. Men alla har en resultat- och balansräkning. Hur det gått för ett företag säger inte alltid hur det kommer gå för ett företag. För att förstå ett företags framtid är det mycket mer intressant att försöka förstå om ”talangmarknaden”, dvs duktiga, drivna, kloka, ödmjuka ledare samt specialister tycker att bolaget är attraktivt och om talangerna de facto sökt sig till bolaget samt om de stannar kvar.

 

4potentials studier visar att tre parametrar påverkar i första hand talangmarknaden – och sedermera bolagets ekonomi

 

  • TALENT ATTRACTION/Attraktionsindex / Employer Branding priser säger inte så mycket om bolagets framtida ekonomi. Det gäller att vara tillräckligt attraktiv/på radarn och framför allt inte ha ett negativt rykte. Att vara mest populär i sin bransch och/eller region är bra att vara. Då minskar marknadsförings- och rekryteringskostnaden och RR blir bättre inom 1-2 år. Det i sin tur kan påverka ”BÖRSEN”. 4potentials insåg för 10 år sedan att den stora korrelationen mellan ekonomisk lönsamhet och HR-actions vara något helt annat – och det är bolagets rekryteringsförmåga i förhållande till antalet anställda – det vi kallar TALENT DENSITY

 

  • TALENT DENSITY är förenklat ”Talang per capita”. Det finns ingen gyllene regel om att det måste vara 10% talanger – utan det handlar om att bolaget utifrån sin affärsidé bör ha en perfekt mix för att laget skall vinna sina matcher. En bra högerback eller CFO kan vara lika viktig som en anfallande supertalang. I Sverige finns Jantelagen vilket gör att organisationer ofta behandlar frågan med en form av dubbelmoral. Dvs ”hos oss är alla lika viktiga – men alla får inte samma lön-filosofi”. 4potentials kan se att de som gjort upp med frågan och vågar prata om talang och gör allt för att se allas potential samt satsar extra mycket på att rekrytera – de vinner också på talangmarknaden och sedermera på börsen.

 

  • TALENT RETAIN INDEX – är 4potentials index som visar på om man lyckats behålla sina talanger. De bolag som är bra på det ökar också omsättningen. För en talang som stannar blir ju bara bättre och bättre.

Så står du nu inför att investera, köpa aktier eller söka jobb så var extra nyfiken vad 4potentials Total Talent index visar för resultat i januari 2024! Vi tar inget ansvar för dina eventuella investeringar eller aktieköp men vi vill informera dig om att talangindex ofta har en direkt senare koppling till ekonomi. Söker du jobb kan det ju även vara intressant att få information om talangmarknadens nuvarande vinnare.

Då i januari 2024 avslöjas de stora vinnarna på talangmarknaden. Men redan nu ser vi att talangerna tycker att vissa bolag är mer attraktiva, att man börjat söka mer jobb där och att man kanske stannar kvar längre där än hos konkurrenterna på marknaden. Det sistnämnda är viktigt. 4potentials index säger inte om man är bäst – utan om man är bättre/sämre än sina konkurrenter. I ex en lågkonjunktur går ju väldigt få framåt – och då gäller det bara att vara bättre än sin rekryteringskonkurrent. 


Och just nu går det bra på talangmarknaden för bland annat följande företag:
(ingen ranking. Lite olika länkar kopplade till HR eller aktier/börsen för att visa på den indirekta kopplingen mellan talang och ekonomi)

EQT

EINRIDE

RUSTA

VOLTIVA

HILTI

SCHIBSTED

LÄNSFÖRSÄKRINGAR

ASSA ABLOY

LANTMÄNNEN

OBSERVIT

https://www.observit.com/job-vacancies/

RESURS BANK

SWEDBANK

ALMI

KING

TUI

MÖLNLYCKE

BAIN & CO

KLARNA

BEST WESTERN

GRANT THORNTON

EY

VINGE

PAULIG GROUP

ORRÖN ENERGY

HIQ

BILLERUD

NEDERMAN

REJLERS

https://www.facebook.com/rejlers/photos/a.532620406796016/4253778438013509/?type=3

TRAFIKVERKET

VALIO

AHLSELL

LINDAB

EXEGER

NELLY GROUP

SWEDAVIA

TOBII

HOLMEN

DE LAVAL

KNOWIT

MENTIMETER

 

Lycka till med ditt jobbsökande! Ovanstående bolag är just nu mycket intressanta. Ur många perspektiv. 

 

Här är tre exempel på att ovanstående teori stämmer. Tre bolag vi hyllat på talangmarknaden och som även gått bra ekonomiskt.

https://www.atl.nu/lantmannen-okar-forsaljning-och-vinst

https://www.svd.se/a/LlPOGp/eqt-hojer-utdelningen

https://www.svd.se/a/dwwAX1/mer-an-dubblad-vinst-for-billerud

Svenska HR-hjältar