NEWS FROM 4POTENTIALS – räkna med potentialen!

I det här nyhetsbrevet från 4potentials så kommer vi belysa:

 • ARTIKEL – VAD TJÄNAR FÖRETAG EGENTLIGEN PÅ ATT BEHÅLLA OCH REKRYTERA TALANGER. 
 • KORTA NYHETER FRÅN TALANGMARKNADEN
 • TA DEL AV TRAFIKVERKETS NYA KAMPANJ ”Talang på Trafikverket”
 • LÄS OM EN AV SVERIGES FRÄMSTA TALANGER OCH 2000-TALETS FRÄMSTA HR CHEF  –ELISABETH WALLIN MONONEN PÅ LANTMÄNNEN
 • 4POTENTIALS PRESENTERAR MINST 2000 LEDIGA JOBB
 • TALANGER PÅ NYTT JOBB!
 • VEM BLIR ÅRETS FÖRÄNDRINGSLEDARE OCH VILKA KOMMER MED I 4POTENTIALS TOP 500 CHANGE LEADERS?
 • VILKA 20 FÖRETAG ÄR MEST ATTRAKTIVA JUST NU?
 • TIDNINGEN MARKET BELYSER 4POTENTIALS RANKINGAR

 

ARBETSTAGARE BYTER GENERELLT JOBB FÖR OFTA – TALANGER STANNAR LÄNGRE!

REKRYTERA FLER TALANGER OCH ÖKA LÖNSAMHETEN OCH SATSA MER PÅ ATT UTVECKLA POTENTIALEN SAMT BEHÅLLA ERA SUPERTALANGER SÅ ÖKAR OCKSÅ OMSÄTTNINGEN.

4potentials som har följt den svenska talangmarknaden under många år ser en stor skillnad i hur kandidater agerar på arbetsmarknaden och även hur de företag som lyckats med sin talangsatsning agerar.

I Jantelagens land får man inte prata om sådant, men i de bolag som går bra vågar man prata om att medarbetare och ledare kan göra stor skillnad. Och glöm aldrig att ett ökat kompetensfokus är fokus på DEMOKRATI och ökad rättvisa på arbetsmarknaden.

För 4potentials kamp och kompetensfokus handlar om att fler och fler skall få chansen på arbetsmarknaden och att de som är långt från arbetsmarknaden skall få ett jobb. Det är det bästa för samhället. Så fortsätt att försöka se potentialen!

 

Vad ser vi som träffat era supertalanger, potentials och unika kompetens – varje dag?
Dels ser man att en trevlig, ödmjuk, driven, storartad ledare eller annan supertalang är mycket mer noggrann i sitt val av framtida arbetsplats – och kanske därför stannar en supertalang kvar mycket längre.
Nuförtiden brukar man tala om att en egenskap som utmärker en supertalang är just uthålligheten. Tvärtemot vad folk kanske generellt tror – så är talanger inga hoppjerkande karriärister.

Generellt brukar kandidater stanna cirka 5 år medan de 6000 supertalanger som 4potentials träffat under åren har stannat ca 9 – 10 år och flera har stannat över 20 år.

Dessutom brukar det ta tid innan man som nyanställd börjar leverera utifrån företagets krav – så det är generellt extra viktigt att försöka rekrytera kandidater som uppfyller bolagets kravprofil eller att man som chef och bolag är beredd att investera i utbildning – samt att även arbetstagare är beredda att stanna kvar mycket längre och investera tid i sin nuvarande arbetsgivares utmaningar.

Ofta blir vi kontaktade alldeles för sent av företagen. Vi får ett samtal när någon slutat och man behöver rekrytera en ledare eller specialist. Vi skulle exempelvis också gärna föra fler samtal om deras succession planering eller deras ekonomiska erfarenhet av att få ombord exempelvis en fantastisk ledare och vad som skulle hända om organisationen lyckades behålla medarbetarna 1 år till? 

MED ANDRA ORD – se till att behålla era stjärnor längre. En stjärna som stannar kvar och jobbar exempelvis år 6 bidrar ofta med 2,5 miljon i sales/kostnadsbesparingar och kostar kanske bara 1,4 miljon. Vinsten blir då 1,1 miljon för företaget.

Det är ett mycket bättre scenario än om ni rekryterat en kandidat som bara säljer för 1 miljon och som kostar lika mycket och som dessutom slutar efter 5 år. Förlusten blir då cirka -300000 kr (ny total rekryteringskostnad).

Det finns som sagt även en annan väg att gå och det är att se mer och mer till potentialen. Rekrytera mer utifrån vilja, attityd, egenskaper och genom utbildning/on the job training se till att ni själva gör dem till supertalanger! Räkna på det! Ibland är det den bästa vägen att gå! Inte minst för samhället. 

 

Det kanske provocerar en och annan att man räknar på vad en medarbetare kan bidra med? Men om vi inte vågar räkna på potentialen och våga berömma medarbetare så kommer inget och ingen att växa. Det är först när hela organisationen säger med hela kroppen att kompetens är det som avgör vår framtid – som kompetensen kommer växa och potentialen kommer att blomma ut. Det är först när en organisation börjar fokusera på kompetensfrågan – som fler på arbetsmarknaden får chansen. Det är något oerhört vackert med att försöka finna all kompetens på jorden – till sin organisation. Och det kräver kompetens för att förstå kompetensfrågans potential. 

Kompetensfokus är inte elitism. Det är snarare demokrati där ALLA FÅR CHANSEN – utifrån sin kompetens. 

 

Det finns några frågor att skicka med till de organisationer som oavsett siffror är nyfikna på att investera mer i personal, potential och kompetens

 • – Om ni haft en positiv utveckling de senaste 5-6 åren ekonomiskt? Vilka egenskaper har de som under de senaste 5-6 åren varit extremt värdefulla i er tillväxt? Hur ser er modell och ekvation ut? Här kan ni läsa om årets vinnare: https://4potentials.se/talangmarknaden/talangforetagen-2023-sveriges-40-framsta-foretag/
 • – Vem hos er är ansvarig för att nå en ekonomiskt hållbar tillväxt genom att satsa mer på personalfrågan?
 • – Hur kan man prata om frågan utan att vara elitistisk? Hur har de lag som vågat tala om Talent management gjort?
 • – Om man vill skapa en bestående förändring kring talent management. Hur gör man?

4potentials erfarenhet är att det aldrig blir någon reell bestående förändring om det inte uppkommer en extern hotbild som kräver att man börjar visionera och tänka nytt. I de företag och organisationer där man exempelvis nästan aldrig utsätts för extern konkurrens/hot så blir det på sin höjd endast en långsam utveckling och små projekt där man ofta inte tar i det egentliga problemet.

Men den senaste årens ”hotbilder” med pandemi och lågkonjunktur har m a o bidragit till att talangmarknaden snabbt har tvingats till en förändring. Och intressant nog är det ofta organisationerna med de främsta talangfulla ledarna, de bästa HR cheferna, den mest visionära styrelsen och de som snabbt kan tänka om – som vinner.

Vi på 4potentials brukar säga att vi ser långt innan hur de kommer gå ekonomiskt för bolagen och även på börsen. Och det mest intressanta är att det är alltid de som är bäst på talangfrågan som satsar mest och är ännu mer nyfikna på att bli ännu bättre. Ett sådant exempel är Lantmännen som med Elisabeth Wallin Mononen som HR-direktör gjort rekordresultat efter rekordresultat. När hon nu lämnar över stafettpinnen till sin fantastiska efterträdare Emma Stockhaus så är det roligt att se hur Elisabeth ända in i kaklet ser till att det även skall gå bra för Emma och Lantmännen.

Läs mer nedan i nyhetsbrevet om vår hyllning till en av våra största talanger och Sveriges bästa HR-chef under de senaste 20 åren: Elisabeth Wallin Mononen samt lite andra personer och ämnen vi lyfter i detta nyhetsbrev från 4potentials. Bland annat hyllar vi Hilti som både är ett talangföretag 2023 och som även fått utmärkelser av Great Place to work!

 

KORTA NYHETER FRÅN TALANGMARKNADEN


Johan Karlsson har utsetts till ny VD och koncernchef för
Dustin. Han har varit CFO på Dustin sedan 2009 och tillträder i sin nya roll den 3 april, 2023. Johan efterträder Thomas Ekman som tillträder som ny VD för Axel Johnson, som tidigare meddelats.

BILLERUD ÄR ETT HÅLLBART FÖRETAG. För femte året i rad har Lunds universitet i samarbete med Dagens Industri bedömt börsens största företag ur ett hållbarhetsperspektiv. Syftet är att undersöka företagens ambitioner, resultat och prioriteringar. I den totala rankingen kommer Billerud på andra plats bland de granskade företagen och är branschvinnare i kategorin ”Material”.

BEST WESTERN satsar extra på att lyfta fram sina hotell i många olika sommarparadis. Om du inte vet var du skall semestra i sommar kanske du skall ta inspiration från Best Western? https://www.mynewsdesk.com/se/best-western-hotels-sverige/pressreleases/njut-av-vaar-och-foersommar-daer-det-aer-som-baest-haer-aer-ett-par-riktiga-paerlor-3247356

Mattecentrum som hjälper bl a ungdomar med matematik – har valt en ny styrelse: https://www.mattecentrum.se/blogg-nyheter/riksarsmote-i-mattecentrum

Talangfulla Valio lanserar en ny smakkombination i den populära yoghurtserien Världens Smaker med inspiration från Nya Zeeland. Uppskattade Kefir lanseras i smaken citron och fläder. Samtidigt breddar Valio sortimentet inom kvarg med smaken körsbär. I Finland har Valio återigen blivit utsett till årets mest hållbara företag – https://news.cision.com/se/valio/r/konsumenterna-har-sagt-sitt–valio-ar-finlands-mest-hallbara-varumarke—for-nionde-gangen,c3737416

Hilti nådde topplacering i Great Place to work undersökningen i år igen! Varje år värderar och utser Great Place to Work de bästa arbetsplatserna i över 50 länder i form av världens största arbetsplatsstudie. Hilti Sverige har fått följande placeringar i kategorin Stora organisationer: 2023 (4e plats) 2022 (3e plats), 2021 (2a plats), 2020(1a plats), 2019(1a plats), 2018(1a plats), 2017(2a plats), 2016(1a plats), 2015(1a plats), 2014(1a plats).

Det planeras flera Talent management/HR konferenser/event i Sverige. Bland annat https://event.breakit.se/talentandculture2023, https://hrforeningen.se/event/hr-dagarna/ , https://brilliantfuture.se/event/17-nov-hr-dagen-i-stockholm/

Du missar väl inte Almedalen och TALANGMEDALEN? Redan nu är det flera HR-seminarier (gratis) på plats i Visby under Almedalsveckan som numera är TISDAGEN den 27:e juni TILL LÖRDAG 1:e juli. Här är ett exempel – https://almedalsveckan.info/program/68102

Missa inte – Torsdag 29 juni, då talar Magdalena Andersson klockan 11.00

 

HAR DU UTVECKLAT EN DRÖNARE MED SERVERINGSBORD?

Ingen fara, det kan hända den bäste. Men det finns ett ställe där du kan använda din talang till att lösa uppgifter som verkligen betyder något för samhället. Som att hålla ihop Sverige med smart teknik och framtidens infrastruktur.

Trafikverket arbetar för ett tillgängligt Sverige i rörelse – dygnet runt, året om. Hos oss får du använda din talang till att lösa viktiga uppgifter som lämnar ett bestående avtryck i samhället.

Med 10 000 medarbetare och över 150 olika yrkesroller runt om i landet finns mängder av chanser att utveckla och utvecklas. Vi söker ständigt nya talanger som vill vara med och forma framtidens infrastruktur.

Lyssna, se och läs mer nedan om vad Trafikverkets medarbetare sysslar med för spännande på dagarna och hur de tycker att det är att jobba där.

Talang på Trafikverket 

 

HR NEWS

SVERIGES FRÄMSTA HR CHEF UNDER TVÅ DECENNIUM ELISABETH WALLIN MONONEN – SLUTAR EFTER MER ÄN 18 ÅR PÅ LANTMÄNNEN


Elisabeth började på Lantmännen 2005. Dessförinnan hade hon varit inom NCC, Alstrom, ABB mm. Det som gör Elisabeth till den främsta HR-chefen är hennes naturliga förmåga att koppla personalfrågan till ekonomi. Hon leder genom tydliga värderingar och är duktig på att lyfta blicken men samtidigt inte missa en detalj. Hon bygger en gedigen, hållbar och långsiktig HR organisation med både passion, djävlar anamma, vilja att vinna och samtidigt ett gott skratt.

Elisabeth är magisk i de personliga möten. Elisabeth vågar att vara människa och håller inte på med så mycket saker bredvid – utan fokuserar på det som är bäst för Lantmännen. Gedigen och HÄR OCH NU.

I senaste årsredovisningen lyfter Elisabeth och Co: ”Våra medarbetares engagemang och ett bra ledarskap har stor betydelse för Lantmännens framgång. Dessa index följs upp i medarbetarundersökningen Insight, som genomförs vartannat år. Medarbetarundersökningen hösten 2021 visade ett starkt resultat och vi nådde målet för arbetsglädje: 70 (71) och överträffade målet för ledarskap: 76 (75).”

Lantmännen lyfter även en av Elisabeths stora frågor, internrekrytering. ” Vår ambition är också att hälften av alla chefsrekryteringar ska tillsättas med en intern kandidat och under 2022 blev resultatet 48 procent.”, står det i årsredovisningen.

Hon har tillsammans med sitt team byggt upp Sveriges främsta traineeprogram, genomfört flera HR-förändringar, HR-projekt som gjort att medarbetare trivs och bidrar till bolagets rekordresultat.

I den här gamla artikeln i Affärsvärlden kan man förstå vad Elisabeth kom till för företag 2005: https://www.affarsvarlden.se/artikel/sa-gor-lantmannen-en-br-br-total-hr-makeover-6728679

Varje år har jag som 4potentials grundare haft möjligheten att stämma av hennes och Lantmännens HR-planer och året efter så var allt genomfört! DU ÄR EN DOER.  Det mest imponerande är att Elisabeth aldrig suttit på en hög häst och alltid tagit sig tid. När en del företag skickar nybakade HR medarbetare för att ta emot priser – så har Elisabeth alltid visat respekt för mig och alla andra genom att alltid vara med. Glömmer aldrig när du aldrig ville gå hem från ett studentevent för några år sedan. Tänk vad din närvaro betydde mycket för en ung student. Och för mig som VD gav det ett kvitto på att 4potentials gjorde något bra.

Vi på 4potentials kommer sakna Elisabeth på talangmarknaden och det är imponerande vilken impact du har haft för Lantmännens rekordresultat. Din insats för Lantmännen är extremt värdefull. https://www.lantmannen.se/om-lantmannen/press-och-nyheter/pressmeddelanden/2022/nytt-rekordresultat-for-lantmannen/

Till sommaren tackas hon av det företag hon byggt upp och som hon älskar – Lantmännen.

idag utser vi dig till tvåtusentalets bästa HR-chef i Sverige. 

4potentials

4POTENTIALS PRESENTERAR MINST 2000 LEDIGA JOBB

Söker du en ny utmaning. Ja, det gör du förr eller senare. Se därför till att hela tiden vara rekryteringsbar internt eller externt. Försök att stanna kvar. Vår erfarenhet är att du vinner på det.

Men om det är så att du måste eller behöver söka nytt så vill vi tipsa dig om att besöka Billeruds hemsida med just 25 lediga jobb https://www.billerud.com/career/vacancies, Dustin har ca 60 lediga jobb https://jobs.dustingroup.com/jobs , Trafikverket har 110 lediga möjligheter https://www.trafikverket.se/om-oss/jobba-hos-oss/lediga-jobb/

Scania har 150 lediga jobb https://www.scania.com/se/sv/home/about-scania/career/available-positions.html , 4potentials har 30 möjligheter att tillsätta https://4potentials.se/lediga-tjanster/  , Valio har i hela koncernen flera lediga jobb https://www.valio.com/careers/   , Best Western har ca 70 lediga sommar- och permanenta jobb på sina olika hotell

Lantmännen 120 lediga tjänster https://www.lantmannen.se/karriar/lediga-jobb/   och Hilti hela 1300 möjligheter i hela världen https://careers.hilti.group/en/jobs/?search=&country=

Sedan kan du alltid kolla LinkedIn som har 120 lediga VD jobb i Sverige – https://www.linkedin.com/jobs/search/?currentJobId=3585473741&keywords=vd

Om du sökt arbete ett tag eller på G att söka. Tag hjälp av 4potentials fantastiska modell för arbetssökande ”SÅ FÅR DU DRÖMJOBBET PÅ 90 DAGAR” https://4potentials.se/om-oss/mer-om-4p/sa-har-far-du-dromjobbet/

 

 

 

 

TALANGER PÅ NYTT JOBB!

Johan Mörnstam blir Vd för E.ON Sverige https://www.linkedin.com/in/johan-m%C3%B6rnstam-3194393/

Nanna Hedlund blir vd för Royal Design https://www.linkedin.com/in/nanna-hedlund/

Maria Groop Russel blir ny VD för Skansen, https://www.linkedin.com/in/maria-groop-russel-76992b7/

Anna-Clara Fredriksson ny Chief Human Resources Officer på Svenska Spel, https://www.linkedin.com/in/anna-clara-fredriksson-1a906b4/

Ett ledigt jobb via 4potentials. Läs mer här om rollen: https://4potentials.se/lediga-tjanster/

 

VEM BLIR ÅRETS FÖRÄNDRINGSLEDARE OCH VILKA KOMMER MED I 4POTENTIALS TOP 500 CHANGE LEADERS?

4Potentials har valt att flytta fram presentationen av årets 500 främsta ledare och specialister. Under maj månad kommer listan äntligen ut! Tveka inte att nominera någon – så kanske just din nominering och ditt namn/förslag kommer med på Sveriges längsta talangfulla lista!

Här kan du nominera senast den 5:e maj: https://4potentials.se/rekommendera-till-natverket/

Billerud söker fler fantastiska kollegor: https://4potentials.se/lediga-tjanster/

SVERIGES ENDA LEVANDE TALANGINDEX PRESENTERAR LISTAN PÅ SVERIGES 20 MEST ATTRAKTIVA FÖRETAG – JUST NU!

Här är listan som uppdateras dagligen: https://4potentials.se/the-talent-live-index/

M a o kan listan redan nu ha förändrats.

Talangernas favoritföretag – Topp 20

1 H&M

2 Google

3 Spotify

4 IKEA

5 McKinsey & Company

6 Boston Consulting Group

7 +1ICA

8 +3Eget företag

9-2 Lantmännen

10+2 EQT

11-1 Business Sweden

12 +2Accenture

13+1Investor

14 -3Arla Foods

15 Kinnevik

16+2Axel Johnson Group

17 SEB

18 +2Volvo Car Group

19-1Klarna

20-1Ericsson

 

4potentials studier är ofta omskrivna i media. Här kan du läsa i Market om vår senaste undersökning inom FMCG: https://www.market.se/alla-nyheter/kartlaggning/stor-undersokning–6000-talanger-har-ar-vara-favoritforetag-i-handeln/

Har du ett rekryteringsbehov innan sommaren? Köp en platsannons inklusive jobbutskick och sociala media exponering. Det kostar endast 15000 sek exkl moms. Kontakta FREDRIK.ANDERSSON@4POTENTIALS.COM

Här är exempel på fler företag som rekryterar via 4potentials!