Förutom att alltid vara affärsnära så kommer många av HR-cheferna framför allt fokusera på AI, kompetensutveckling och att bygga en ny företagskultur – visar en ny rapport från 4potentials
När 4potentials frågar några av Sveriges HR-chefer om vad de kommer fokusera på under 2025 – 2027 så är det framför allt tre områden som är tydliga att de tror att de kommer lägga tid och engagemang på – förutom att såklart vara affärsnära!
AI/Digitalisering
Många HR-chefer leder redan idag företagets digitala arbete i mångt och mycket. Digitaliseringen blir ofta en HR-fråga. AI området och dess utmaningar tror mer än 75% av HR-cheferna kommer vara ett område de kommer vara mycket involverade i. Här har företagen kommit olika långt och många ser med nyfikenhet på vad detta kan leda till i form av besparingar, processer och effektiviseringar.
Bygga en ny vinnande företagskultur
Pandemin, hemmaarbete mm har lett till att hur vi arbetar har förändrats. Många ser ett behov av att ständigt arbeta i en förändring och inte minst nu. Change Management är centralt för de främsta HR-cheferna och nu när konjunkturen förändras kan det finnas ett behov av att se över bolagets kultur?
Kompetensutveckling
Det blir viktigt och centralt att ha ledare och medarbetare som möter morgondagens digitala utmaningar och även att ha chefer som är duktiga att leda i den nya konjunkturen. Företagen kommer arbeta mer och mer med kontinuerligt lärande än att rekrytera nya medarbetare.
Totalt kom det upp cirka 15 områden som olika HR-chefer skulle arbeta med. I vissa företag var talangfrågan viktigare och i andra handlade det om att öka engagemanget.
Att vara affärsnära är något som nästan alla pratar om. Och de främsta gör det. HR:s utmaning är alltid att mycket kan hamna på personalchefens bord. En del kommer hamna i att definiera hur arbetsplatstider mm skall se ut, andra kommer behöva bygga en HR-organisation, flera pratar om vikten av att arbeta med inkludering och mångfald, en del vill skapa mer reflekterande organisationer, andra kommer försöka bli mer strategiska och flera kommer som sagt ägna flera timmar åt att se hur man skall arbeta med AI.
Någon nämner den nya transparanta lönemodellen och hur man skall arbeta med de nya lagarna.
4potentials kommentar:
4potentials vågar säga att de kortsiktiga vinnarna är nog de som löser AI-frågan bäst. Och det är ju inte ens säkert att man skall gå först i den utvecklingen? Kanske finns det en poäng att avvakta och se vilka lösningar som är relevanta och skapar mest nytta för ett företag? För morgondagens talanger de tycker inte att AI är viktigast. De tycker fortfarande att ledarskapet är det mest avgörande om de skall trivas och utvecklas. En del lyfter utmaningen med att AI kan innebära att det måste skapas nya regler (såsom GDPR) och att HR ofta får ansvaret för att skapa spelreglerna. AI kan teoretiskt bli en belastning för HR -istället för en möjlighet om man ägnar för mycket tid åt att skapa när och hur man skall arbeta med AI.
AI kan vara ex bra för att:
- Få fram mer och relevant data
- Kunna arbeta mer strategiskt.
- Förbättra människans prestation/effektivitet
- Ledarna kan få mer tid över att leda
- Få fler kunder mm
4potentials kommer ägna nästa partnermiddag i 4potentials nätverk till HR och AI. Vill du vara i framkant måste du alltså bli partner till 4potentials. Den middagen kommer äga rum i Stockholm den 27:e maj och vi kommer med hjälp av experter se hur vi kan utveckla våra organisationer/företag och hur man kan hjälpa ”HR” specifikt att utveckla bolaget och HR med hjälp av AI. Det blir också en chans att se hur de bästa HR cheferna/medarbetarna arbetar med AI. Varje partnerföretag har 2 platser på middagen. Målet är att skapa konkret affärsnytta. Till vår hjälp kommer vi även ha AI…
4potentials har inte skapat årets lista på Sveriges främsta HR-chefer med hjälp av AI. För er som dock är nyfikna på hur den ser ut så kan ni läsa mer här under avsnittet TALANGMARKNADEN på 4potentials hemsida
Och 4potentials har dock med hjälp av AI skapat en lista med var alla Sveriges HR-talanger helst vill arbeta. Denna finns att läsa under NYHETER