2023 ÅRS TALANGRAPPORT ÄR HÄR – ETT PARADIGMSKIFTE PÅ TALANGMARKNADEN

EQT ÅRETS TALANGFÖRETAG – MEN STORA HISTORISKA FALL OCH UPPGÅNGAR FÖR 100-TALS BOLAG. TALANGMARKNADEN HAR FÖRÄNDRATS HELT SEDAN 2O20!

Idag släpps Sveriges mest omfattande analys av den svenska talangmarknaden. 6010 supertalanger kandidater, ledare och talangfulla specialister i hela Sverige har analyserats genom att vi på 4potentials har undersökt deras favoritföretag, vilka företag de arbetar på idag och om de är kvar.

Det finns tre skäl till att belysa området Talent management och genomföra en inofficiell tävling i Talent management…

1 – HR, Talent Managers, utbildare och alla andra som arbetar för att göra din arbetsplats bättre och roligare är värda ett beröm.

2 – Det finns en direkt koppling mellan att lyckas rekrytera talangerna och en snabb ökad tillväxt samt lönsamhet

3 – Det finns en direkt koppling mellan att lyckas utveckla och behålla medarbetarna och en ökad omsättning. Analysen är m a o intresserad för finansiella analytiker på börsen och investerare. Oftast kan man se att bolag som går bra på 4potentials Total Talent index kommer också gå bra på börsen om cirka 1-1,5 år!

Tillsammans är 4potentials Total Talent Index en analys av vilka bolag som är mest attraktiva, bäst på att rekrytera och behålla kompetensen. Tre saker som korrelerar direkt till bolagens lönsamhet och omsättning. It´s all about People. Och detta är EQT bäst på före, Boston Consulting Group och sedan Einride på en fin bronsplats i en tävling som kan beskrivas som företagens inofficiella SM i Talent management.

Topp 10 är:

  1. EQT
  2. Boston Consulting Group
  3. Einride
  4. Google
  5. Hilti
  6. Dustin
  7. H&M
  8. IKEA
  9. Lantmännen
  10. Schibsted som är årets raket med +107 platser

I klassen bäst på Employer Branding går priset till: H&M

Bäst på att rekrytera talanger är: McKinsey & Company

Bäst på att utveckla och behålla kompetens: Rejlers

Top 40 företagen blir TALANGFÖRETAG och får möjlighet att titulera sig det under 2023.

Studien av den svenska talangmarknaden visar även på att hela 57,65% vill helst arbeta i Stockholm. Intresset för internationell karriär minskar. Gotland går framåt och även Norrland går lite framåt liksom både Skåne och Göteborg.

LinkedIN är nr 1 kanalen när de söker arbete före 4potentials samt att kontakta sitt affärsnätverk. Rekordmånga bytte eller sökte jobb under 2022 och i början av 2023. Efter att många suttit i båten och börjat arbeta hemifrån mer och mer förändrades både kandidaternas värderingar och även bolagen litegrann. Det blev svårare och svårare att skapa sig en uppfattning om nya arbetsgivare och många fick sina nya jobb via nästan enbart digitala processer.

Dessutom brukar talanger vid en lågkonjunktur snabbt byta till mer stabila företag – innan konjunkturförändringen sker. Så har det alltid varit – och även under hösten 2022.

De nuvarande HR-stjärnorna och framtida personalcheferna vill helst till H&M, IKEA eller Lantmännen medans IT-stjärnorna tänker söka jobb på Google, Spotify eller Accenture.

-”Resultatet på årets talangrapport visar att flera bolag kommer bli ekonomiska vinnare på börsen medan jättemånga företag kommer få det svårt att rekrytera kompetens. Pandemin och lågkonjunkturen har försvårat många bolags nödvändiga förändringsresa. Det är uppenbart att vissa bolag har en HR-chef som aktivt lett och drivit förändringen medan många företag saknar en tydlig agenda på talangmarknaden. Och upplever en talang att man kan få en större utmaning, bättre chef samt få arbeta med flera inspirerande kollegor någon annanstans – så byter den bara arbete. Det är det som kallas talangekonomi”, säger Fredrik Andersson, grundare av 4potentials

 

Här kan ni ta del av delar av den omfattande talangrapporten från 4potentials: https://4potentials.se/talangmarknaden/arets-talangforetag-i-sverige-ar-utsedda-historiskt-resultat/

Här är Topp 40 listan:
https://4potentials.se/talangmarknaden/talangforetagen-2023-sveriges-40-framsta-foretag/

Här är Topp 1-300 listan:
https://4potentials.se/talangmarknaden/hela-listan-over-sveriges-framsta-talangfulla-foretag-1-300/

 

För frågor: Fredrik.Andersson@4potentials.com +46 73 6847027