Vårens vinnare och förlorare på talangmarknaden! Hur gick det för er organisation?

Talangmarknaden påverkar bolagens ekonomi till 100%. Ett företag som får ombord fler talanger ökar sin lönsamhet ca 1-1,5 år efter. De bolag som börjar tappa sina talanger kommer få svårare att öka sin omsättning – medan de som behåller sina stjärnor fortsätter att växa stadigt.

Just nu händer det mycket i världen vilket påverkar både kandidatmarknaden liksom företagen – där man ser tydligt att vissa VD:ar och HR-avdelningar lyckats bättre under våren med att attrahera, rekrytera och behålla kompetens. 4potentials mätte i början av 2022 hur attraktiva bolagen var, hur bra de var på att rekrytera i förhållande till bolagets storlek samt om de behöll sina stjärnor – och nu följer 4potentials upp med en ny liknande mätning.

Ekonomiskt kan man först se under 2023 hur resultatet på talangmarknaden påverka bolagens RR, BR och börskurser et c – men de bolag som går mest framåt har alla förutsättningar att öka bolagens resultat respektive omsättning.

Just nu finns det tio tydliga vinnare på talangmarknaden. Vilka är de tio bolag som har störst positiv förändring på talangmarknaden – under våren 2022?

1 Amazon är nu på en totalt 39:e plats avseende att både attrahera, rekrytera liksom behålla talanger. Amazon är den stora vinnaren på vårens talangmarknad. 4potentials tror att Amazon ekonomiskt kommer gå mycket bra i Sverige under 2023. Talangerna har fått upp ögonen för Amazon. +95 platser!!

2 Spendrups ökar 71:e platser på Totalt Talent index. Framför allt ökar attraktionen. Det märks tydligt att intresset för mat och dryck ökar bland talanger och Spendrups unika kultur tilltalar talangerna

…Även den 3:e stora vinnaren bland talanger är verksam inom drycker/bryggeri – Carlsberg. +42 platser är imponerande.

4:e störst förändring under våren på talangmarknaden har BillerudKorsnäs. Bolaget har successivt ökat i attraktion och fler talanger kan tänka sig att arbeta där. Detta kommer påverka bolagets lönsamhet positivt – spår 4potentials. BillerudKorsnäs ökar +8 platser på Total Talent index.

Netlight går framåt. 2020 års finalist är på väg uppåt igen. +7 platser under våren är imponerande.

Ett av de främsta bolag på talangmarknaden – är att starta eget. Det ökar +5 i Total Talent index. Idag är ”att starta eget” en av de tuffaste konkurrenterna för bolagen i toppen avseende att rekrytera talanger.

7:e största positiva förändring i toppen står advokatbyrån Vinge för. Vinge har de senaste åren tagit steg för steg och är nu outstanding etta bland de mest talangfulla juristerna.

Ett annat bolag i kraftig positiv förändring är Northvolt som ökar +5 platser på TTI – Total Talent index.

9:e främsta positiva förändring under våren på talangmarknaden står Axbeautyhouse för. Imponerande resa av bolaget.

Till sist vill vi även lyfta fram Hilti som ökar +2 i toppen på TTI. Hilti är fantastiska på att arbeta med talangfrågan samt även Lantmännen som är det bolag som har den elfte bästa trenden av alla företag under våren.

Förra årets vinnare EQT går även starkt på talangmarknaden liksom IKEA, Capgemini, PwC och Bain & Co. H&M och Google som är i toppen har gått framåt på rankingen – men inte fått numerärt fler röster – men båda bolagen är givetvis fantastiska. 

 

Bland de som tappar mest under våren och där det kanske kan komma att påverka bolagets ekonomi är Business Sweden som tappar hela -32 platser, Klarna -26 platser och Swedavia -79 platser. (uppdaterad nyhet 1:e juni)

 

-”Jag har arbetat med talangfrågan under 30 år och sett hur bolagen utvecklas positivt när de lyckas rekrytera en stjärna eller behålla en supertalang. Idag lägger företagen för lite fokus på att studera just ”behålla-nyckeltalen” då de alltid slår hårt mot bolagens balansräkning cirka 1 år efter att folk börjar lämna. Total Talent index är Sveriges ledande index avseende ”hur det står till på talangmarknaden”. Genom att studera indexet får man en känsla för hur man ligger till gentemot konkurrenter eller sig själv. Då det bygger på ca 6000 talanger och deras rörelser på arbetsmarknaden så är indexet mycket relevant. Man kan snacka bort en tillfällig förändring – men en tendens – såväl positiv som negativ kan och skall man alltid utvärdera och dra lärdom av”, säger Fredrik Andersson, grundare av 4potentials.

 

KONTAKTA 4POTENTIALS

4potentials erbjuder företag långsiktiga partnerskap på talangmarknaden där 4potentials hjälper bolag att bli mer attraktiva, rekrytera fler talanger samt behålla sina stjärnor.

Kontakta Lisa Brusewitz i Stockholm om du behöver rekrytera eller behålla dina talanger.

Lisa Karlbom är ansvarig för Gotland, Malmö och Göteborg

Fredrik Andersson arbetar med Norrland, Europa och internationellt med att hjälpa bolag att bli mer attraktiva på talangmarknaden.

Önskar du beställa talangindexet i sin helhet – kontakta Fredrik på 4potentials. För 5000 kr exkl moms får du:

  • Hela uppdaterade talangrankingen
  • Talangrapporten från i februari.
  • samt möjlighet att ställa frågor om vad vi 4potentials tror ni kan utveckla för att attrahera, rekrytera och behålla fler talanger. Telefonmöte 1 h ingår i leveransen.