Top 500 Change Leaders and Specialists – Sveriges största talangstudie är klar!

Sverige skulle inte vara något utan ALLA människor som bidrar varje dag till samhällets utveckling genom att vara inspirerande, kloka, drivna, lojala och trevliga kollegor och ledare på sina arbetsplatser.

Så 4potentials väljer idag att hylla 500 inspirerande ledare, specialister och generalister som alla på sitt sätt bidrar till att både samhälle och företag utvecklas i en positiv riktning genom att idag presentera listan Top 500 Change Leaders and Specialists.

Vi vet alla hur viktiga och betydelsefulla modiga, ödmjuka, kloka förändringsledare och unika specialister är för att samhället som helhet skall och kan utvecklas, men det finns fortfarande ingen TV-sänd gala där vi hyllar personer i företag, organisationer och i studentvärlden – och ändå är storartade framtida ledare och andra kompetenser helt avgörande för hur vårt samhälle och våra arbetsplatser kan förändras till det bättre. Vi vill med denna lista ge hårt arbetande personer både beröm – och även också skapa en inspirerande lista samt framför allt bidra till att kompetensdiskussionen breddas och fördjupas.

Det är första gången i svensk historia som det presenteras en så lång lista i Sverige – som 500 Top Change Leaders and Specialists.

Arbetet för att ta fram listan har varit extremt omfattande och de som hamnat på årets lista är generellt drivna, streetsmarta, ödmjuka, trevliga ledare eller specialister – enligt andra – eller genom att vi funnit dem via research samt även att vi studerat andra utnämningar som gjorts både nationellt och internationellt. Tiotusentals namn har nominerats, ansökt, utvärderats och idag presenteras den första och Sveriges längsta talanglista! Det är vår förhoppning att listan kan inspirera samt att kandidaterna får det beröm som de är väl värda.

Här är hela Top 500 Change Leader and specialists listan –  https://4potentials.se/4potentials-top-500-change-leaders-and-specialists/

55% är kvinnor på listan. Anledningen till att näringslivet inte har lyckats att nå 55% kvinnor i ledningen har enbart att göra med att det fortfarande finns gamla strukturer, gamla beslutsfattare, gamla inkompetensmodeller, gammalt folk i valberedningen och att man väljer att samarbeta med gamla chefsrekryterare. Skärp er och kom in i matchen och ring 4potentials om du vill rekrytera morgondagens ledare!

Samtidigt som vi presenterar listan så presenterar vi statistik och en fördjupad analys vilka det är som Top 500 Change Leaders and Specialists. Nedan får du vår sammanfattning av VEM det är som Sveriges framtida ledare eller unika specialister och VAD vi ser samt kan dra för SLUTSATSER kring dessa 500 helt fantastiska ledare och specialister. Vi har delat in sammanfattningen i ATTRAHERA FÖRÄNDRINGSLEDARE, REKRYTERA och BEHÅLLA/UTVECKLA DESSA SUPERTALANGER

HUR ATTRAHERA MAN DE ABSOLUT FRÄMSTA LEDARNA OCH SPECIALISTERNA

Vad har de för bakgrund, var finner vi dem?

Talanger finns överallt! Vi på 4potentials arbetar dagligen för att lyfta fram personer som är extremt erfarna – för att utmana företagens kravprofiler. På listan finns det allt från personer i pensionsålder till studenten.

Det finns talanger över hela Sverige. På just den här listan så kan man se att 26% växte upp och gick i grundskolan i stor-Stockholm. De 10 vanligaste uppväxt-orterna/regionerna är:

1 Stockholm
2 Göteborg
3 Lund
4 Helsingborg
5 Linköping

6 Karlstad

7 Kristianstad
8 Uppsala

9 Halmstad
10 Skövde

En enkel slutsats man kan dra är att många av de ledande universitetsorterna antagligen skapar en miljö där de helt naturligt för ungdomar att under de första åren i livet få höra mer om ledarskap, utbildning, karriär, jobb och talang. 

För när man pratar med en supertalang så märker man att de 10 – 15 första åren i livet är enormt viktiga. Under de här åren skapas det möjligheter genom bland annat ökat fokus på utbildning och kompetens – vilket historiskt visat sig vara viktigt för en persons chanser att ta sig fram i livet. 

Och växer man då upp i en ”akademisk miljö” så är det kanske inte så konstigt om miljön gör så att vissa talanger växer fram? 

Lund, Kristianstad, Karlstad och Halmstad är fyra platser som i denna studie har fler talanger på listan- som är bördiga från den orten – än kontra hur stor staden är.

När man som vi dagligen intervjuar talanger – så hör man att varje talang lagt ned ett enormt hårt arbete och ofta har det varit i en miljö där de fått chansen att växa genom exempelvis fantastiska föräldrar och lärare.

Men utbildning är inte alltid allt. Vi ser att fler och fler framtida ledare finner nya spännande vägar framåt.

För kikar man på deras karriärer senare i livet (20-25 år) så har dock hela 10% ingen universitetsexamen utan har gått den långa eller en annan väg – vilket är en stor ökning på de senaste 10 åren. Men annars är det vanligast att de har läst på Handels i Stockholm, 16%, Lunds Universitet 11,8%, KTH 11,6%, Stockholms Universitet 7,9%, Uppsala Universitet 6,8%, Chalmers, 6,6%, Handelshögskolan i Göteborg 6,3%, Lunds Tekniska Högskola 4,8%, Linköpings Tekniska Högskola, 3% eller Linköpings universitet 2,5%

Här finns det tre saker man kan notera. Dels är Handelshögskolan inte alls lika dominerande som för 20-30 år sedan även om man de senaste 3-4 åren återigen har stärkt sin roll som en ”fabrik för framtida ledare”. Lunds Universitet är annars den skola som på de senaste 10 åren haft den mest positiva utvecklingen av att fostra morgondagens stora ledare – men framför allt så är det fortfarande så att de etablerade stora universitetsorterna lockar fler av våra stora framtida ledare och specialister.

6% på listan är specialister. Kampen om forskarna, IT-specialisterna är extrem. Sverige gör alldeles för lite för att lyfta fram specialisterna och en specialistkarriär.

 

HUR REKRYTERAR MAN DE ABSOLUT FRÄMSTA LEDARNA OCH SPECIALISTERNA

Hela 75% kan tänka sig att driva eget av förändringsledarna – men det är bara 20% som gjort det.  Fler och fler företag märker av att talanger mer och mer vill driva eget bolag.

Det finns förändringsledare och specialister inom många olika roller. De tio vanligaste rollerna de har idag är: 26% är idag VD:ar, 14% är affärsområdeschefer, 8,6% är managementkonsulter, 6% är egna företagare , 5,6% arbetar endast som styrelsemedlemmar, 5% är vice vd:ar, 4,2% är försäljningschefer , 3,5% är Investment managers/investerare, 3,3% är HR chefer och 3% är jurister. Men kandidaterna finns inom alla områden.

När du intervjuar en supertalang så kommer de skatta sina emotionella egenskaper som sin bästa egenskap – och sin analytiska som den de kan utvecklas mera.

De vill helst arbeta på dessa företag

TOP 500 CHANGE LEADERS FAVORITE COMPANIES

 1. Google (ny etta! + 2)
 2. H&M (-1)
 3. IKEA
 4. McKinsey (+3)
 5. Spotify (+1)
 6. EQT (+3)
 7. Att driva eget företag
 8. Boston Consulting Group (+4)
 9. Kinnevik (-1)
 10. Axel Johnson (+1)
 11. Investor
 12. Lantmännen (-8)
 13. Business Sweden (+2)
 14. Accenture
 15. Arla Foods (-10)
 16. SEB
 17. Bain & Co
 18. Volvo Car (-5)
 19. Klarna
 20. Bonnier (-6)
 21. Regeringskansliet (-4)
 22. Ericsson (-2)
 23. Tele2 (-5)
 24. Offentlig sektor
 25. Scania
 26. MTG
 27. ABB
 28. Scandic (-8)
 29. Billerud
 30. Northvolt

 

Det är m a o andra företag som är populära bland de främsta ledarna och de unika specialisterna. Dels går Google om och blir etta bland supertalangerna – H&M tappar förstaplatsen på 20 år…

Nya bolag tar plats på listan såsom Billerud, Northvolt, EQT och att driva eget företag.

Bästa bank blir SEB. Politiskt arbete minskar och minskar i betydelse och sedan valet tappar även Regeringskansliet i intresse.

När du vill rekrytera talanger från andra regioner så kan du veta att om de tänker flytta så är det absolut viktigaste skälet ”att de vill byta företag” – inte region egentligen. Därefter prioriterar de barnens uppväxt samt möjlighet till internationell karriär i den nya regionen. De kan också vara beredda att flytta om bolaget flyttar roller till en annan plats.

Många regioner lyfter fram det härliga klimatet, vänskap, närhet och kommunikationer – men för en talang är det nästan aldrig huvudskäl till en flytt. Man kan säga att en region måste prata mer om jobben och karriärmöjligheterna i en region än andra saker.

4potentials har arbetat i många år för att lyfta fram andra regioner än exempelvis Stockholm dit 56% vill. Gotland lockar 3,6% av dessa supertalangfulla ledare – vilket är betydligt färre än vad man generellt lockar för andra typer av kompetenser till ön. Men det finns andra regioner som är mycket sämre på att attrahera dessa supertalanger som exempelvis Götaland (0,6%), Mälardalen (0,7%), Norrland (0,5%)

6% vill till Göteborg och 5% till Malmö. Man kan konstatera att alla regioner utom Stockholm har ett gigantiskt attraktionsproblem av supertalanger och duktiga storartade ledare. Danmark som plats att arbeta bo och leva på har inte heller blivit en succé – med tanke på den stora investering som gjordes i Öresundsbron.

När du anlitar ett chefsrekryteringsföretag för att rekrytera dessa supertalanger så finns det flera rekryteringsfirmor de nämner att de själva kommer att kontakta och de 10 vanligaste är: Alumni, Amrop, Academic Search, Egon Zehnder, 4potentials, Michael Page, Michael Berglund, Novare, Odger Berndtson eller Head Agent.

Generellt när man frågar 6000 talanger så svarar de att de kommer söka arbete på framför allt på 5 sätt:

 1. LinkedIn
 2. 4potentials
 3. Via deras affärsnätverk
 4. Via tips från vänner
 5. Ansöka direkt till företaget

 

HUR BEHÅLLER OCH UTVECKLAR MAN DE ABSOLUT FRÄMSTA LEDARNA OCH SPECIALISTERNA

66% har gått ett talangprogram. 13% har varit traineer. 60% har fått en utmärkelse för sin talang. 40% är ute och föreläser regelbundet. M a o en talang ser till att lära sig – fast på många olika sätt.

Det fem viktigaste sakerna för en supertalang – och som gör att de stannar kvar är:

 1. Utvecklande arbete/utmaning
 2. Jätteduktiga och drivna kollegor
 3. Inspirerande miljö och företagskultur
 4. Tuffa mål och enormt stort ansvar
 5. Vettiga och bra ägare

Det som särskiljer dessa supertalanger är viljan att ta ansvar och att själv se till att ledarskapet blir bra. De vill inte heller arbeta för ägare som inte är långsiktiga eller med medarbetare som inte vill arbeta stenhårt för att skapa en förändring.

 

Hur vill de rädda världen?

Vid sidan om arbetet så engagerar sig de gärna i olika samhällsfrågor. När man rankar deras olika intressen så får man följande 1-5 lista:

1 Att stödja unga entreprenörer (+1)

2 Miljöfrågan (-1)

3 Fattiga och sjuka barn i tredje världen

4 Skolan (+3)

5 Barns idrottande/rörelse

Att engagera sig i integrationsfrågorna är också viktigt – men skolfrågan ökar mer i intresse numera. Med tanke på att många talanger vill hjälpa entreprenörer kanske företag skulle samarbeta mer med Ung Företagsamhet m fl sådana organisationer?

Och vad skulle hända med samhället om exempelvis alla på årets lista engagerade sig i politiken eller i en samhällsviktig verksamhet. Under pandemin hyllade vi de som gjorde en konkret skillnad. Vi kanske måste lyfta fram dessa hjältar mer för att skapa fler goda exempel?” https://4potentials.se/de-ar-sveriges-25-mest-hjalpsamma-i-corona-krisen/

 

Sammanfattningsvis så finns det extremt många hjältar på våra arbetsplatser. Idag lyfter vi fram de här personerna. Imorgon, nästa månad och nästa år kommer vi hylla fler. Tycker du vi missat någon kan du alltid rekommendera de här: https://4potentials.se/rekommendera-till-natverket/

Tänker du rekrytera och tycker namnen är inspirerande så kan du veta att 4potentials har tusentals till! https://4potentials.se/vara-tjanster/

Här här hela listan – TOP 500 CHANGE LEADERS AND SPECIALIST

4potentials Top 500 Change Leaders and Specialists