De är Sveriges 25 mest hjälpsamma i Corona-krisen! TACK!

Sveriges ledande High Potentials och chefsnätverk, 4potentials, hyllar de hjältar som i spåren av Corona krisen har tagit ett steg fram och utanför sin roll tagit ett extra stort ansvar. Över 100 har nominerats som har gjort en extraordinär och extra stor insats – utöver det vanliga och som inte ingår i en persons arbetsuppgifter.

Vi vill hylla de hjältar som inte i sin tjänst behövde ta ett ansvar – men ändå gjorde det. Vad var det som drev dem under våren 2020? Vem är personerna och initiativen som gjorde det bättre för de sjuka, arbetslösa, småföretagarna i kris, alla äldre som sitter i karantän och alla andra som haft och har det tufft.

Den här krisen är inte över. Vi har inte ens läst klart de första kapitlen i boken om den här pandemin. Vad kan vi dock lära oss av krisen och vem är hjältarna och varför?

Sjukvårdens personal och alla de som räddar liv borde ha plats 1-10 000 på denna lista. Stort tack för allt ni gjort och gör. Många av er sliter i sommar medan många andra är på semester. Men jag tror att ni alla inom sjukvården också tycker det är okej att vi även hyllar de som inte arbetar primärt med att rädda liv. För personerna nedan har också räddat liv – indirekt och ibland direkt.

När vi under 1,5 månad har arbetat med att sammanställa listan är det fem slutsatser vi kan dra från denna kris och hur vi engagerat oss för att hjälpa andra:

  • Digitala och sociala media lösningar har gjort att informationen om hur man kan hjälpa har nått ut rekordsnabbt. De flesta som beskriver hur de lyckades med sin insats vittnar om att de lade mycket tid i början för att få igång volontärarbetet/dialogen – men att arbetet sedan handlat mycket om att följa samt utveckla de olika projekten.
  • När vi kartlägger de olika hjälpinitiativen är det generellt fler kvinnor än män som engagerat sig och hjälpt till.
  • Få initiativ är på riksnivå. Många goda gärningar är lokala. Generellt har krisens lösning på en global pandemi – varit lokal.
  • Alla initiativ har samlat miljontals med volontärer och idéer. Det finns oändligt med resurser och hjälpande krafter som samhället kan dra nytta av för framtida kriser. Vem blir ansvarig för att samordna och samla alla goda krafterna i denna kris – så att vi inför kommande kriser redan har en större grundberedskap och kunskap. Vad händer med alla grupper, engagemanget och volontärer efter krisen? Hur tackar vi dem?
  • Det är några personer per län/region som har startat större initiativ. De flesta som tagit det steget framåt och sträckt upp handen samt börjat agera har en gemensam egenskap – prestigelöshet.

Generellt kan man säga att listan nedan är en lista av personer och företag som agerat med hjärtat och inte haft så mycket prestige. Deras huvudfokus har varit att hjälpa. Oftast är idén till  hjälpen kreerad under några timmar – och sedan har samma person eller flera personer genomfört idén med hårt arbete. I listan nedan skall således flera personer hyllas. Man ser verkligen att flera agerat med hjärtat!”, säger Fredrik Andersson, grundare av 4potentials som ligger bakom Corona-studien och rankingen nedan.

-”Idén till exempel Sophiahemmets utbildning kommer från Oscar Stege Unger på Wallenbergsstiftelsen, Carl-Johan Stålhammars idé Gotland Boom kommer bl a från ett inspirerande inlägg från Angelica Fihn, att stötta de äldre med inköp blev en större idé efter det att man försökte lösa inköpen för sin mormor i Skåne och facebooksidan jobb & potential skapade jag i frustration över att jag förstod att arbetslösheten inte skulle bli 8% utan 13% i September”, fortsätter Fredrik.

När vi gjort rankingen har vi framför allt studerat initiativen och försökt förstå samhällsnyttan samt se om det finns ett personligt eget engagemang bakom insatsen. En Corona-hjälte är en person som försökt skapa en lösning för många – utan egen vinning – och där viljan att hjälpa till skall premieras. Rankingen är bara till för att man skall kunna skriva och ha tankar om listan/initiativen samt för att det är viktigt att berömma. Alla människor växer med beröm och orkar kämpa vidare under hösten! Alla volontärer på och utanför listan är värda en förstaplats i solen.

Vi vet också att det finns fler att tacka inom varje initiativ. Det finns fler som gjort ett stort jobb, tack! Dela glädjen med dem! (Men av praktiska skäl så lyfter vi fram ett namn. Ni som är på listan får gärna hylla era kollegor och kompisar bakom denna utmärkelse. DELA GLÄDJEN!).

DE 25 HJÄLTARNA I KRISEN

Rank Förnamn Efternamn Roll Initiativ
1 Johanna Adami Sophiahemmet Högskola, rektor SAS-personal erbjöds en kort sjukvårdsutbildning vid Sophiahemmet Högskola. Över 500 har utbildats i samarbete med bl a Novare och Wallenberg stiftelsen. En frisk idé från Oscar Stege Unger som fått internationell publicitet
2 Niklas Adalberth Grundare, Norrsken Foundation Startade Action against Corona som i sin tur har genererat hundratals ideér i krisen samt att de investerar i flera Corona-projekt
3 Malin Fors Bildkoordinator, föräldraledig Startade ”Corona – Hjälp till med inköp av livsmedel till riskgrupper!”Nästan 20000 medlemmar
4 Ida Malmlöf Kundserviceansvarig Startade ”Corona – Hjälp till med inköp av livsmedel till riskgrupper!”Nästan 20000 medlemmar
5 Nancy Yussef Grundare Hair Cut & ordf. Företagarna regionalt Varit en ärlig Företagares röst – även nationellt i media – och därmed hjälpt andra småföretagare i krisen
6 Stefan Krook Entreprenör, grundare Kivra, GodEl mm Drog igång God Hjälp tillsammans med andra företag. Mat och apoteksvaror hemleverade av volontärer
7 Annelie Iggström Karriärcoach Karriärkonsulten Västerås Delat själv nästan 1000 lediga jobb för arbetslösa på FB – www.facebook.com/groups/JOBBoPOTENTIALoTIPSoEMPATI/
8 Frida Ganshed Verksamhetsledare på Gotlands Besöksnäring Arbetade för en klok och säker öppning av besöksmålet – Gotland – på ett moget och modigt sätt.
9 Erik Engellau-Nilsson Vd Norrsken Foundation Vd för Norrsken där han arbetat med att realisera Action against Corona mm
10 Melina Katkić Barrel AI samt VD NordAxon, Malmö Melina och AI-experter från Malmö bestämde sig för att kartlägga coronaviruset och skapa en symptomkarta
11 Louise Sköld-Lindell Redaktionell utvecklingschef, Göteborgs-Posten Fått pris för ”GP hjärta GBG” där riskgrupper fått hjälp, det lokala kulturlivet och företag mm har stöttats
12 Claes Nordmark Kommunalråd Boden Norrbottens kloka och starka röst för att bejaka Norrlands intressen i pandemin. Mycket personligt engagemang!
13 Maria Lethin Skillway AB Startade en FB grupp för arbetssökande i SydSverige
14 Pär Svärdson Apotea Rekryterade från andra företag i kris och har dessutom börjat sälja corona test
15 Ann Molin Head of Hack for Earth Hack the Crisis samlade 7000 för att hacka fram digitala lösningar i Coronakrisen. Flest deltagare av alla hackathon i Europa! Revolutionerande digitala lösningar togs fram
16 Sandra Hanna Westerberg Tillsammans för Växjö Hon startade projektet som går ut på att samla in pengar som ska gå till presentkort på restauranger och kaféer i Växjö.
17 Katarina Olsson Familjen Kamprads Stiftelse Familjen Kamprads stiftelse anslår tio miljoner kronor till tre initiativ för att förbättra livskvaliteten för äldre och stödja entreprenörskapet i Småland
18 Carl-Johan Stålhammar Coop Gotland Coop har tillsammans med en rad kloka människor nu startat fonden/stiftelsen ”Gotland Boom!” Målet är 1 miljon kronor som skall gå till utsatta företag!
19 Caroline Andersson Governo, vd Grundare av #Vitecherupp som skapar lösningar för ett antal utmaningar utifrån coronavirussjukdomen. Man initierar olika initiativ och sammanför spetskompetens.
20 Greta Thunberg Klimataktivist Skänker 100000 dollar och engagemang till UNICEF. Pengarna kommer från det pris hon tilldelades av den danska organisationen Human Act.
21 Kerstin Hessius Nationalekonom Kersin gick före. Hon vågade tala om katastofen och den kommande depressionen. Hon sade det många tänkte.
22 Maria Erdmann God El och God Hjälp Utan Maria hade God Hjälps insats inte varit möjlig. Hon lade prestigen åt sidan och engagerade sig i krisens tjänst. Stort engagemang!
23 Hanin Mshenesh Undersköterska i Ljungby Många som hämtar information om den pågående pandemin fick fel information insåg Hanin. Hon ordnade inspirerande och informativa träffar
24 Nora Bavey UniTech Omskolar bl a varslade och driver omställning inom tech-området. På det sättet blir färre arbetslösa och företagen får ny kompetens
25 Eva Wetterdal Styrelseordförande Länsförsäkringar Omtänksamma Länsförsäkringar Gotland gjorde ett bra resultat och valde att dela ut rekordsumman, 75 miljoner kronor till sina kunder. Ett värdefullt tillskott för många!

Frågor: fredrik.andersson@4potentials.com eller 073 6847027
Saknar du ett namn? Vi har bedömt de 100 som nominerades över hela Sverige. Vi kan såklart ha missat någon.

Grundarbetet är helt ideellt sammanställt av Fredrik. Det har varit intressant att ta del av alla solskenshistorier och förstå hur ni tänkte och gjorde. Samtliga på listan vinner ära och får en digital kram samt en gratis pizza när vi ses till hösten samt ett gratis Executive membership i 4potentials chefsnätverk. Fredrik och 4potentials kommer bjuda in samtliga finalister till en stor gemensam pizza-lunch för att diskutera vårens pandemi och hur vi kan lära av varandra inför framtiden! Tack för allt ni gjort under våren. Ingen glömd.