What´s your (organization) potential talentiality?

Det finns inget som heter Talentiality. Det är ett nytt ord med ingredienser av talang, potential, reality och att plötsligt eller eventuellt få ut all kraft – antingen personligen eller för ett företag. Om alla ökar sin potential eller får ut lite mer av sin potential med 1% så kan nog företaget få ut 10% eller mer. Det är väldigt lätt att använda engelska ord och påstå det – men extremt svårt i verkligheten.

När jag pratar med hur potentiella talanger mår och presterar finns det alltid ett gap mellan prestationen och vad man egentligen kan åstadkomma. Både på individuell bas och för bolaget.

Dagligen pratar jag med personer som famlar i det där gapet. Det läcker energi som kostar pengar för ett företag. Och skall jag förenkla så är det fyra saker kandidater och företag brukar skruva på i de här fallen:

  • Företagskulturen/organisationen. Den förändras på kort eller lång sikt av medarbetare och andra intressenter. Vi har alla varit med om stora förändringar och de brukar komma med jämna mellanrum.
  • Chefen/ledaren. 70% av talangerna anser att här finns utmaningen och lösningen. En del ledare går på ledarskapskurser och andra löser det på annat sätt.
  • TALANGEN. i 100% av fallen har talanger och medarbetare ansvar för att tillsammans med andra skapa en utvecklingsplan. Coaching, mentorskap, nya roller et c är moderna lösningar.
  • Problemformuleringen. Är ni bekanta med elefanter i rummet eller att ibland löser det sig med tiden? Alla mynt har tre sidor.

I entrén till företagen möter man organisationskonsulter, nya och fd medarbetare, nya ledare, ommålade entréer, elefanter som är på väg ut och in och rekryteringskonsulter med trollstavar.

Jag har stor respekt för det arbete som åligger företagsledningar, HR chefer, medarbetare och andra att skapa vinnande lag. Och när man ibland möter bolag som lyckats kan jag bli stående i deras reception och bara njuta in atmosfären. Det är fantastiskt vackert och svårt att skapa de där vinnande lagen där alla får ut allt av den inneboende kraft som finns i medarbetare och företag.

Vi på 4potentials har försökt att arbeta med företag som har gjort eller vill göra den där resan. Vi kallar dem partners och bakom de bolagen finns det alltid en modig person som vill framåt. Det är för mig den största talangen. Under 25 år har jag samlat på de namnen och de där ”receptionerna” med den underbara känslan. Nästa gång du letar efter den modiga personen så får du gärna fråga mig så skall jag berätta vad någon heter eller försöka trolla..fram den där supertalangen. Och by the way – bjud gärna in oss till er fantastiska reception och ert företag på en kaffe. Jag har inte mjölk i kafffet.

Lycka till!

 

Fredrik
www.4potentials.com