Mer

ÅRETS STUDENT – by 4potentials

.

4potentials har utsett ÅRETS STUDENT i Sverige.
Årets vinnare är Albin Jaldevik. Flest toppstudenter läser på KTH, Lunds Universitet och Chalmers. Fler och fler kvinnor i toppen. 

Det är för tioende gången som ÅRETS STUDENT utses av Sveriges ledande talangnätverk, 4potentials.
Årets student blir den person som 4potentials anser vara en av Sveriges mest ödmjuka, drivna, kloka ledare eller specialister. Idag finns det över 400000 studenter i Sverige så konkurrensen är extrem. Efter en omfattande nomineringsprocess, screening, intervjuer så har juryn utsett Albin Jaldevik till ÅRETS STUDENT i Sverige.

Albin läser nu utomlands vilket är mycket vanligt förekommande för Sveriges supertalanger. Han har även läst på Linköpings Tekniska högskolan. Den skolan är en av de vanligast förekommande bland Sveriges supertalanger. När man studerar vart talanger studerar de senasta tre år så är KTH outstanding nr 1.

När 4potentials började mäta vart talangerna pluggade (2010) så brukade Handels och KTH vara etta. Precis innan och efter pandemin har några skolor gått om(?) ”Handels”.
Lunds Universitet tog redan för 8-10 år sedan flera steg på rankingen och har legat 2-3:a hela tiden sedan dess. Chalmers går lite framåt medans Umeå Universitet går rekordmycket framåt. Anna Ekström blev ny styrelseordförande för universitetet 2023, en ny vision sattes 2019 och det byggs mycket på universitetsområdet. -”Mycket är på G i Norrland” och då är det kanske inte så konstigt om fler toppstudenter väljer Umeå säger Fredrik Andersson på 4potentials.

KTH har utökat avståndet är och nu landets absolut ledande ”talangskola”. En annan sak man ser när man som vi följt ödmjuka drivna toppstudenter sedan 1993 är att fortfarande har många nya fd mindre högskoleorter svårt att skapa, ”Top 10 universitet”, och miljöer där supertalanger vill och kan utvecklas.

Där man har lyckats handlar det om ett stenhårt arbete från universitetet där de har byggt nya unika samarbetet med näringslivet. Umeå Universitet visar att det går att förändra och utveckla ett lärosäte om man vill.

Varför är det viktigt att vara ett ledande toppuniversitet där supertalanger kan utvecklas eller vill plugga? Det handlar om att när styrelser i de svenska storbolagen finansierar/sponsrar universitet samt när koncernledningar väljer att rekrytera från vissa orter – så bygger det ofta på deras egna erfarenheter och kunskaper. Handels storhet förr byggde delvis på att talangerna brukade plugga där …och då fick de sedermera mer resurser…och även fler rekryterade från den skolan för man hade/har byggt upp ett starkt renomme.

Det mest spännande med resultatet nedan är att i framtidens koncernledningar kommer det finnas talanger från många fler/ minst tio universitet istället för 3-4 som i början av 2000-talet. 

-”Det hade varit spännande om landets börs Vd:ar generellt hade kommit från ännu fler universitetsplatser. När högskolorna skulle bli universitet trodde jag att topplistan skulle förändras – men den enda orten som slagit sig in på Top 10 är Umeå (som då redan var universitet). En annan trend är att talangerna väljer mer och mer att arbeta i Stockholm. Det kommer i sin tur förstärka ”Stockholmsskolornas” rekryteringsbas. KTH kommer antagligen vara den mest vanligt förekommande universitetsutbildningen bland koncernledningsmedlemmar om tio år”

Bland dagens toppstudenter är lika många kvinnor som män. Så har det varit sedan cirka 2015. M a o – bland de som föddes 1995 eller senare är det 50/50 eller fördel kvinnorna. Deras föräldrar är födda kanske 1965-1970 eller senare och då var Sveriges statsminister (ofta) Olof Palme. 1979 fick Sverige sin första jämställdhetslag. Och studerar man den absoluta toppen – Top 100 – så är det fördel kvinnorna.

-”Sedan jag började arbeta med talanger har jag alltid haft som mål att skapa ett mer jämställt näringsliv. Jag tror att först år 2034 kommer börsens vd:ar vara 50/50. Vi är redan där på talangmarknaden – men än har företagen några steg kvar att ta”, avslutar Fredrik Andersson

TOPPUNIVERSITETEN i Sverige- Vart har de mest talangfulla studenterna studerat de senaste tre åren?
1 Kungliga Tekniska högskolan
2 Lunds Universitet
3 Chalmers Tekniska högskola
4 Uppsala Universitet
5 Handelshögskolan i Stockholm
6 Linköpings tekniska högskola
7 Umeå Universitet
8 Lunds tekniska högskola
9 Handelshögskolan i Göteborg
10 Linköpings universitet
10 Stockholms Universitet

 

ÅRETS STUDENT ÄR ALBIN JALDEVIK

Vinnaren Albin läser just på Delft University of Technology, Nederländerna där han studerar till en Education, Master of Science – Computer Science. Han har även studerat på National University of Singapore, Linköpings Tekniska högskola(matematik) samt KTH (teknisk Fysik). Han har även hunnit med att arbeta sommaren 2023 som Quantitative Trading Analyst Intern på DRW i London, varit IT-konsult, startat eget företag samt varit ordförande för Webgroup inom sektionen för industriell ekonomi i Linköping.

Han lockas mycket av London då där finns fler möjligheter än i Sverige inom hans område där han antagligen kommer arbeta med att utveckla ”börsrobotar”. Han beskriver sig själv som väldigt positiv och lösningsorienterad. Han har hela tiden velat mer och ta sig till nästa nivå. Behöver känna sig stimulerad och i rörelse. Intresserad av att man kan använda teknik för att underlätta för människor. Seglat mycket (även VM) och de har präglat honom mycket, är väldigt tävlingsinriktad och disciplinerad. Mycket mogen kille som gick gymnasiet på Värmdö utanför Stockholm och som aldrig glömmer allt som hans mamma och pappa gjort för honom. Han berättar att de pratade mycket om skolan hemma och tidigt skapades Albins intresse för att lära sig nya saker. Albin vinner ÅRETS STUDENT by 4potentials 2024 för att han är en ambitiös, lagspelande, mycket klok och målmedveten person med mycket fina värderingar.

För media så nås Albin på +46722107658 eller albin.jaldevik@gmail.com
För kontaktuppgifter till de andra vinnarna på listan kontakta Fredrik.Andersson@4potentials.com
073 6847027

På andra plats hamnar Emilia Rieschel

Emilia läser datavetenskap på KTH och som är en stor framtida ledare inom techbranschen. Hon har varit ordförande inom KTH, bryr sig om ett jämställt näringsliv. Vann tävlingen ”att vara VD för Adecco under en sommar”. Emilia är en person som har hög integritet och med en tydlig etisk kompass. Personen har en intressant profil, med en egen tydlig vision och räds inte att utmana sin omgivning, och med sin klokhet vara kritiskt ifrågasättande balanserat med empati och diplomati.

Emilia har en hög potential eftersom hon är en person som alltid strävar efter att göra sitt bästa, oavsett vad det är. Hon är också alltid sugen på att lära sig nya saker, och söker alltid nya utmaningar som tidigare lett till att hon fick jobb på EY efter bara ett halvår på universitetet, ett utbytesår i Österrike, deltagande i flera nationella tävlingar (var i final i Wallenbergs fysikpris) och en praktikplats på Volvokoncernen. Hon vill hjälpa andra människor att fylla sin fulla potential och det har hon alltid velat sedan hon gick på Katedralsskolan i Linköping

 

På tredje plats kommer Zeinab Shareef


Hon är en nyfiken data- och systemvetenskapsstudent, inriktning ERP och Service Design, och som sedan tidigare har en Master of Medical Science.
 Hon trivs i tvärvetenskapliga utmaningar och lärande organisationer. Hennes mål är att spela en nyckelroll i att driva positiv förändring inom organisationer genom att utnyttja hennes kunskaper inom informationssystem, affärer, sjukvård och servicedesign, samtidigt som hon förbättrar effektiviteten genom implementering av användarcentrerade IT-lösningar.

Har en tydlig röd tråd i vad som tar henne framåt – vad kan man göra för människan. Nyfikenheten driver henne. Beskriver sig själv som glad, omtänksam, nyfiken. Upplevs som otroligt trevlig och pratglad.

Hon föreläser för sjukvårdsstudenter och yrkesverksamma inom sjukvård och skola (logopeder, rektorer, lärare, speciallärare osv). Hon föreläser om logopediska ämnen (språkstörning och flerspråkighet) men också om interkulturell kompetens inom sjukvården och hur sjukvårdspersonal kan bidra till jämlik vård.

Zeinab är en stor framtida ledare för Sverige som redan har startat företag och även varit rådgivare åt Socialstyrelsen samt sjunger i kör

På fjärde plats hamnar Adrian Ek från Handelshögskolan i Stockholm som läser Retail Management där. Han gör nu sitt tredje år på Handelshögskolan, men jobbar även sjätte året på Scandic som renevue manager. Lever i en balans mellan jobb och skola, vilket han gillar. Tycker om när det sker utmaningar och att ha många bollar i luften. Bland annat har han varit styrelseledamot i AIK Innebandy och har blivit mycket uppskattad och uppmärksammad för hans goda ledarskap inom innebandyn

På femte plats kommer Reuben Vas som läser Industrial Engineering and Management student vid Uppsala Universitet. Han är även Student Council Member på IVA. En lagspelare med intresse för TECH.

Brinner för sina studier och efter examen så lockar management consulting eller data science. Vill gärna vara med och utvecklas på ett bolag, gärna ett företag med en bredare vision än att bara gör en vinst.

Jobbat mycket vid sidan av studierna, vilket har varit en balansgång. Tror att det ger mycket värde till hans studier. Givetvis prioriterat studierna först men gjort sitt yttersta att engagera sig i föreningsliv samt extraarbete vid sidan av. Skrev sitt kandidatarbete på Coupa om hållbarhet och hur man kan få in det i praktiken.

På sjätteplats kommer Mimmi Vestin som läser vid Umeå Universitet och som även arbetar på Pro & Pro, är lärarassistent inom matematik. Uppväxt i Kramfors/ Nordingrå och är en mycket aktiv student som arbetar stenhårt, målmedvetet och som hela tiden vill utvecklas samt som är mycket aktiv vid sidan om studierna inom studentlivet. Duktig och trevlig framtida ledare

Sjua blir fantastiska Moa Ahlstrand som läser på KTH som blivit utvald till Female Leader Engineer, är med i Let’s Uptech, är med i kåren på KTH och varit aktiv inom flera föreningar. Redan varit på flera företag vid sidan om studierna såsom EY, CGI, Morgan Stanley, Singapore Airlines. Kan mycket om teknisk design, innovation och kreativa tech-lösningar.

Åtta blir Moa Lydell som är student vid Karolinska Institutet, Psykologassistent på Sveapsykologerna och forskningsassistent på Karolinska Institutet. Dels så har hon studerat till ekonom och nu pluggar hon vidare till psykolog. Tycker att det är otroligt spännande med sambandet mellan wellbeing och business – vill bidra till den utvecklingen. Ska gå sommarforskarskolan i sommar via KI. När hon tar examen så är det flera olika huvudspår som lockar. Forskning, kanske doktorera, rättpsykiatri, ekonomi och psykologi kan det också vara. Började läsa i Lund och har haft flera olika extrajobb sedan gymnasiet i Nacka.

Nia blir Erika Bäckman bördig från Laholm som numera läser på Umeå Universitet. Hon har en hög potential eftersom hennes drivkraft och beslutsamhet är tydlig i allt hon tar sig för. Hon välkomnar utmaningar med öppna armar.

Erika en M. Sc. Student in Industrial Engineering and Management under 2025 I Umeå. Är en del av ett program som kallas Bright Minds. När hon inte pluggar hittar man henne ofta i löparspåret eller på gymmet. Annars framför pianot eller gitarren och spelar/sjunger någon Melissa Horn-låt.

På tioende plats hamnar ytterligare en duktig student från Umeå – Josefin Bering. Hon har arbetat även med Uniaden, varit entreprenör som student, ambassadör för Sveriges ingenjörer, gått program på PwC, jobbat med försäljning mm. Har precis som vinnaren gått på Värmdö gymnasium.

Nedan finns årets inspirerande lista. Vill du finnas med nästa år? Då söker du till 4potentials idag. Här kan du göra det: Ansök! – 4potentials

4potentials samlar idag 6000 ledare och specialister . Allt från toppstudenter till erfarna koncern Vd:ar
Vi samarbetar med cirka 200 svenska företag såsom Valio, Lantmännen, Dustin, Hilti, Ludvig & Co med flera som vill vara attraktiva, rekrytera samt behålla/utveckla supertalanger.

Placering Namn Universitet LinkedIN
1 Albin Jaldevik Delft University of Technology/ Industriell ek Linköping https://www.linkedin.com/in/albin-jaldevik/
2 Emilia Rieschel Kungl. Tekniska högskolan https://www.linkedin.com/in/emilia-rieschel/
3 Zeinab Shareef Stockholms universitet https://www.linkedin.com/in/zeinabshareef/
4 Adrian Ek Handelshögskolan i Stockholm https://www.linkedin.com/in/adrian-ek/
5 Reuben Vas Uppsala universitet https://www.linkedin.com/in/reuben-vas/
6 Mimmi Vestin Umeå universitet https://www.linkedin.com/in/mimmivestin
7 Moa Ahlstrand Kungl. Tekniska högskolan https://linkedin.com/in/moaahlstrand
8 Moa Lydell Karolinska institutet https://se.linkedin.com/in/moa-lydell-a42787195
9 Erika Bäckman Umeå universitet https://www.linkedin.com/in/erika-b%C3%A4ckman-923a0322a/
10 Josefin Bering Umeå universitet https://www.linkedin.com/in/josefin-bering-123899226/