Talanger räddar världen – Roshi Motman etta på talanglista

På 4potentials senaste Top Talent lista över de 100 främsta talangerna i Sverige är det inte mindre än 96 % som på sin fritid eller genom sitt företag gjort en större insats för att rädda världen!

-”Som Supertalang är man ett föredöme och det är glädjande att se att många talanger i exempelvis 4potentials talangnätverk tänker mer på andra än sig själv. Mycket handlar väl om att de förstår hur nätverkande fungerar och att världen är större än ett arbete och en uppgift. De tror på att ge, ge och ge!” säger Fredrik Andersson, grundare till 4potentials

-”Det mest intressanta som urskiljer en supertalang är att deras blick är länge bort. De har drömmar om att rädda hela världen medan andras perspektiv är kortare”, säger Fredrik som träffat de flesta på listan och vet att deras drivkraft är extraordinär. –”Namnen har kommit in via rekommendationer samt genom en metodisk process av 4potentials. Vi har som vanligt även lyssnat runt för att höra vilka personer som just nu sticker ut”, säger Fredrik som tillsammans med 4potentials medarbetare belyst närmare 3000 talanger.

-”Kan vi lyfta fram personer som gör extraordinära insatser skapar det nya förebilder i näringslivet. Det sätter en ny norm för vad en talang och ledare är. På det sättet bidrar vi på 4potentials till att förändra morgondagen för miljontals medarbetare över hela världen”, säger Niklas Delmar, Vd för 4potentials.

Talanglistan toppas av Roshi Motman, CEO Tigo Ghana på Millicom International Cellular före Anna Ryott, Swedfund och Thomas Ekman, Tele2 som även blev årets mest inspirerande medarbetare. Daniel Ek, Spotify finns med liksom Stefan Larsson, Raulp Laurens, nya Vd. –”Roshi kom till Sverige som liten. Hon har lyckats att nå toppen genom ett unikt och hårt arbete, supportande föräldrar samt genom en fingertoppskänsla för människor och situationer. Hon har en dimension i sitt sätt att tänka som få människor har. Roshi kan vara vår nästa stora världsledare efter personer som exempelvis Olof Palme eller Ingvar Kamprad”, säger Fredrik angående varför hon är nummer ett.

Här finns hela talanglistan: https://4potentials.se/sv/topplistor-utmarkelser/top-100-rising-potentials/

När 4potentials frågar 1000 talanger om hur de vill rädda världen vill.. (får bara välja 1 alternativ):

– 16 % hjälpa fattiga och sjuka i tredje världen
– 13 % engagera sig i miljöfrågan
– 12 % vill engagera sig i sjukdomsfrågor som ex cancer, hjärtsjukdomar eller annan medicinsk forskning
– 11 % stödja unga entreprenörer
– 10 % engagera sig i integrations och asylfrågor
– 9 % engagera sig i barnidrotten och lika många i skolan
– 6 % engagera sig politiskt
– 5 % av talanger väljer antingen att ge sitt stöd till BRIS eller stötta mobbade

Övriga talanger visar engagemang för bl a att hjälpa hemlösa, djurens väl, matfrågor, äldre, unga kriminella. Politik och entreprenörskap är typiska manliga intressen. Integrationsfrågorna är viktigare för de yngre talangerna än de äldre.

Läs mer nedan om några av de projekt eller engagemang som supertalanger startat och visat på sin fritid eller via sitt företag – för att hjälpa världen:

Roshi Motman, Tigo Ghana at Millicom International Cellular
http://citifmonline.com/2015/07/23/tigo-ghana-removes-school-under-trees/ även http://www.accra.io/blogs/p/225620/tigo-ceo-roshi-motman-enstooled-as-development-queen-mother-of-tafo-akyem

Emma Arnesson, Hej främling!
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=78&artikel=6149559 – arbetar med integration.

 Magnus Kenneby, SEQUENT
Deras stamcellsteknik i www.biolamina.com används just nu inom forskning för att bota och behandla en rad sjukdomar, från diabetes via mer effektiv provrörsbefruktning till regenerering av ryggmärgsskador.

 Anna Ryott, Swedfund
http://www.swedfund.se/sv/om-swedfund/

 Thomas Ekman, Tele2
http://om.tele2.se/amne/thomas-ekman/

 Arvid Morin, Ung Omsorg
www.ungomsorg.se – nästan först I Sverige med att utveckla äldrevården

Henrik Berndtson, Blixten & Co
Initiativtagarna till det här jobbar på Blixten & Co som han är delägare i: http://helasverigeskramlar.se Utöver det har han  skrivit den här låten till förmån för Childhood (som vi för övrigt var de som fick vara med om världspremiären av): http://youtu.be/rVlnT-Bjd3E samt http://www.campusnykoping.se/yrkeshogskolan/musik-eventarrangor/ Samt att han jobbar aktivt med att vi skall stötta Popkollo som skall få in fler tjejer i musikindustrin: http://www.popkollo.se/

 Emad Zand och Susanne Najafi
http://www.svd.se/refugee-air-ska-flyga-flyktingar-till-sverige

 Anna Sjöström Douagi
http://www.sverigesungaakademi.se/671.html

 Cecilia Sahlin , Body Shop
https://www.youtube.com/watch?v=nlPQSVyOFng – Inspirerande Cecilia hjälper gärna till med stora och nya projekt

 Jamal El-Mosleh
http://www.immunicum.se/teknologi/

 Johan Pettersson, Indiska
http://www.wefightforchange.com/

 Daniel Juhlin och Magnus Agervald på BYGGmax
http://om.byggmax.se/sv/om-byggmax/pressmeddelanden/?rssID=1047322

 Sara Rywe, McKinsey
Drivit projektet ”Project Moral Investment” där hon plus fem till spenderade en sommar i Bangladesh för att lära sig så mycket som möjligt om socialt företagande genom Grameen Foundation för att sedan utbilda handelsstudenter och alumner om hur man kan bygga företag med samhällsförbättring som målsättning. (https://projectmoralinvestment.wordpress.com/page/2/)
Försökt göra karriär och jobbsökande mer mänskligt och äkta genom att publicera ett CV of Failures – (http://www.expressen.se/nyheter/sara-25-skryter-i-cv–om-jobben-hon-inte-fick-1/)

 Claudia Olsson
Genom www.swedishforprofessionals.com (VD Kristina Persson) som hon varit med och grundat erbjuder de en engagerande och effektiv form av språkundervisning i svenska för internationell talang – med målet att bidra till integration och en snabbare väg in på arbetsmarknaden för utlandsfödda. Även http://cio.idg.se/2.1782/1.602384/hon-brinner-for-att-forbattra-varlden

 Åsa Tamsons, McKinsey
Varit med och grundat Womens Leaders Up. Bidrar även med idéer, förslag och initiativ till ICWBL (International Council of Women Business Leaders) grundat av Hillary Clinton.

 Fredrik Wester, Paradox Interactive
Förutom att skänka pengar till en handfull organisationer varje månad, inklusive ett fadderbarn i Vietnam är han även stolt sponsor av Goodgame, en rörelse som organiserar idrott i utsatta områden för att öka samhörigheten och minska kriminalitet och utanförskap. Har också börjat engagera sig i integrationsfrågor för att få in nyanlända snabbare på arbetsmarknaden.

 Malin Cronqvist, Help to Help
https://helptohelp.se/

 Martin Björgell, Handelsbanken
http://www.scouterna.se/kontakt/person/martin-bjorgell/

 Jacob Peterson, Implement Consulting Group
http://www.tamam.se/blog/ årets talang I Öresund hjälper till på många ställen.

Dessutom finns det många andra på listan som dagligen gör mycket för att skapa en bättre värld såsom: Mikael Damberg (S), Anders Pettersson, ECPAT, Ebba Busch Thor (KD), Daniel Ek, Spotify och 100 andra. Exemplen ovan är för att visa på bredden på hur talanger hjälper till.

Talanger är föredömen. Tack för allt ni gör!

Frågor:
Om 4potentials niklas@4potentials.com
Om Roshi: Roshi.motman@tigo.com.gh

roshiIMG_0392