TALANGEKONOMIN – hur hänger allt ihop i en lågkonjunktur? Vilka talangfulla företag är vinnarna under 2023?

Låt oss inleda med att säga att i en lågkonjunktur finns det inga vinnare. Men vi har skapat det här underlaget för att hjälpa många som undrar vad som händer. Och när vänder det på arbetsmarknaden? Det sista kan vi svara på redan nu. I maj 2024. Om ca 18 månader.

Genom att förstå historien så förstår man mer om framtiden. Hur klarade vi förra konjunkturförändringen? Den globala finanskrisen 2007-2010 hade sitt ursprung i den amerikanska ränte- och bostadsmarknaden. I september 2008 spred sig paniken på världens finansmarknader när den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers gick i konkurs. Det fick konsekvenser för hela det finansiella systemet i Sverige och världen

Men hur hänger allt ihop och hur påverkar investeringar i talangmarknaden bolagens förmåga att klara en recession? Kommer arbetslösheten att öka? Ja, tyvärr. Arbetslösheten i mars 2008 var 300 000 människor. I januari 2010, var 467 000 människor – arbetslösa. Men skulle vi kunna under denna kommande lågkonjunktur att sluta att kortsiktigt vinstmaximera och istället låta fler medarbetare få vara kvar. Är det en bättre samhällsekonomisk affär – än att 150 000 blir uppsagda och att de långtidsarbetslösa blir extremt många. Räkna på det – innan ni tar era beslut. 

För dig med din unika talang – hur kan du agera för att klara dig bra om det generellt går sämre för företag och även på arbetsmarknaden? 4potentials har försökt att förstå framtiden – genom att se tillbaka. Vi har även försökt att förstå vilka bolag som kan klara sig OK eller mycket bra under de kommande åren? Kanske skall du söka jobb där redan nu ELLER så skall du stanna kvar och tillsammans med dina fantastiska kollegor se till att ni blir vinnare! Vi har coachat tusentals UPPSAGDA, LEDSNA och en av sakerna vi har insett att vi generellt kan göra är att dela erfarenheter om vad som hände i förra lågkonjunkturen.

Bakom varje uppsagd finns det en människa. Glöm aldrig det. Du kommer ha en vän som förlorar jobbet 2023. Du kan alltid stötta. Vi på 4potentials har därför startat Sveriges främsta FB-sida där arbetssökande delar jobb och tips med andra arbetssökande – (1) 4potentials – Sveriges bästa nätverk för dig som söker jobb | Facebook

Blir det bättre av negativa nyheter. Nej. Och det är ett av de bästa tipsen för dig som företagsledare – att lyckas skapa en insikt och ett engagemang för vad som måste göras de kommande åren. Fira framgångarna! Ge beröm. Prata med varandra. Skapa vinnande lag.

 

FÖRST FÖRÄNDRAS KONJUNKTUREN – SEDAN KOMMER VARSEL OCH UPPSÄGNINGARNA

Den negativa arbetslöshetsutvecklingen är lite trögare än själva konjunkturen. Förra gången började konjunkturen sjunka 2 – 3 månader innan arbetslösheten började stiga.

Lite mer än 1 år senare började konjunkturen gå något lite uppåt, dvs april 2009

Bygg sjönk inte lika djupt. Det tog ca 1 år för byggbranschen att ta sig tillbaka.

Tjänstesektorn tog det ca 1,5 år att ta sig tillbaka till OK nivå och tre år till samma höga nivå. Konsultföretagen kommer få det tuffare 2023. Rekryteringsföretagen kommer börja att arbeta mycket mer outplacement. Alla ställer om. Hur kan ert företag ställa om?

Dagligvaruhandeln sjönk förra gången som djupast av nästan alla branscher. Det tog nästan 1 år och 9 månader att vara tillbaka till en OK nivå. Dagligvaruhandeln var tillbaka på toppnivåer efter 2 år.

Tillverkande sektorn är ofta steget efter. De har tillverkningstoppar när marknaden redan vänt. Det skiljer 3-4 månader mellan dagligvaruhandelns avmattning till tillverkningsstoppet.

Sverige konjunktur började sjunka under sensommaren 2022.  Vad tror vi då om arbetslösheten?

Arbetslösheten ökar när tillverkningsindustrin börjar tappa. Det är ca 3 månader efter de andra branscherna. M a o bör arbetslösheten öka från hösten/december 2022 och sedan brukar arbetslösheten tyvärr stiga under ca 1,5 år. 4potentials prognos är därmed att arbetslösheten når sin peak och högsta nivå under april 2024.  Därefter från maj 2024 kommer mycket mer ny kompetens att behövas till bolagen i allt högre utsträckning. Givetvis kommer bolagen att rekrytera även under 2023 – men då kommer det nog handla mer om viktiga ersättningsrekryteringar samt att vissa bolag som trots allt går bra – kommer att rekrytera. Det kommer bli viktigare att rekrytera ”rätt” i en lågkonjunktur. 

 

Vad händer ute i landet? För exempelvis Gotlands del kommer arbetslösheten börja öka lite först från januari 2023 och nå sin peak under hösten 2024.  Det har att göra med en som vanligt stark sommar med många arbetstillfällen.

TALANGEKONOMIN, BÖRSEN OCH HUSPRISERNA

Hur går det för Börsen? Börsen sjunker nästan alltid lite före konjunkturen. Börsen sjönk senast i 19 månader innan den började stiga. Vid samma scenario bör börsen vara som lägst i September 2023. M a o börja kanske att köpa mer aktier under hösten 2023. Ett tips är att kolla hur det går på talangmarknaden för de bolag du tänker investera i.

Huspriserna följer mycket med börsen men brukar aldrig falla lika mycket eller lika länge. Vår bedömning är att huspriserna faller i 1,5 år och är tillbaka efter 2 år. Om man räknar att huspriserna sjönk i april 2022 – så är det m a o bästa köpläge under hösten 2023 – och man kanske skall först börja sälja till våren 2024! Givetvis kan allt förändras. Husprismarknaden är inte alltid logisk. Om nu fler väljer att hemestra så kanske huspriserna ökar igen i Bohuslän, på Gotland och Österlen?

Företagens och medborgarnas likviditetet kommer först stärkas under april 2024. Konjunkturens nedgång kommer vara snabbare men kanske värre än förra gången? Det gäller i mångt och mycket att hushålla med resurserna under 2023.

 

KOMMER VI HA RÅD MED SEMESTER TILL SOMMAREN 2023?

Ja. Vi kommer fortsätta att resa – men mer i Sverige. Hur går det för turismen? Närturismen ökade i förra lågkonjunkturen. Mycket tyder på att ex Gotland, Österlen, Bohuslän m fl får något fler besökare sommaren 2023 än sommaren 2022. Även sommaren 2024 kommer vara ok, men sommaren 2025 vänder åter det internationella resandet uppåt igen. Då kommer fler precis som sommaren 2022 att välja att resa utomlands än att semestra i Sverige.

Generellt har den Gotländska befolkningen inte påverkats så mycket av lågkonjunkturer. Invånarantalet brukar sjunka något först ca 2 år efter lågkonjunkturen. Detta räddar Gotland även denna gången. M a o det är befolkningsökningen och de bofasta Gotlänningarna som i hög grad kommer se till att lågkonjunkturen inte blir så djup på Gotland.

VILKA 14 FÖRETAG TROR 4POTENTIALS KLARAR EN KONJUNKTURFÖRÄNDRING BRA?

De vi ser är vinnarna är de bolag som haft en god utveckling på talangmarknaden cirka 1-1,5 år innan. Det gäller att ha det bästa laget – kontra konkurrenterna – under lågkonjunkturen. Lyckas man behålla sina stjärnor och flera fantastiska ledare kommer de tillsammans med medarbetarna bygga de vinnande lagen. De vi på 4potentials ser som vinnare är:

Byggföretagen och leverantörer till dem kommer nog klara lågkonjunkturen ganska bra. En av årets stora vinnare på talangmarknaden, Hilti, kommer fortsätta att gå bra. https://www.fastenerandfixing.com/industry-news/hilti-group-begins-year-with-further-growth/

 

Lantmännen kommer fortsätta att gå bra spår 4potentials. Talangmarknadens stora vinnare är en stabil aktör som kommer fortsätta att skörda framgång både ekonomiskt och bland talanger. https://www.atl.nu/hoga-etanolpriser-okar-lantmannens-vinst

 

Dustin har tagit väldigt många steg framåt under de senaste åren och känns som en alltmer intressant spelare för såväl talanger som de köper deras produkter och tjänster. https://www.di.se/bors/aktier/dust-1004432/nyckeltal/

Vinge som är en av Sveriges ledande affärsjuridiska fullservicebyråer med ca 500 medarbetare kommer fortsätta att ta marknadsandelar. Alltfler topptalanger väljer Vinge. Det borgar för att Vinge kommer klara att fortsätta att växa.

Scania är en stabil aktör och lyckas man att rekrytera ännu fler talanger kommer resultatet att kunna utvecklas.

Billerud har haft en hållbart god utveckling. 4potentials tror mycket på detta bolaget. Följ Billerud! Oerhört spännande aktör som förändrats oerhört mycket de senaste åren. Talangerna har börjat upptäcka bolaget. https://www.di.se/ditv/vd-intervjuer/billeruds-vd-ser-fortsatt-god-efterfragan/

 

Ludvig & Co som erbjuder Sveriges småföretagare och privatpersoner värdeskapande rådgivning och tjänster inom ekonomi, juridik och fastigheter har tagit steg efter steg på talangmarknaden. Det gör att vi även tror att bolaget kan fortsätta att nå goda resultat – även i tuffa tider.

AstraZeneca kommer att gå bra framöver. Företaget har börjat röra sig uppåt på talangmarknaden – det borgar för goda ekonomiska resultat.

Valio med ny VD och HR chef för Sverige har börjat sätta bolaget på talangkartan. Successivt kommer man även ta marknadsandelar.

Apotea tror 4potentials mycket på. Talanger är mer och mer nyfikna. Det borgar för goda framtida ekonomiska resultat. https://www.di.se/digital/succeentreprenoren-om-krisen-manga-bolag-kommer-falla/

Spendrups kommer fortsätta att ta marknadsandelar på talangmarknaden och det kommer gynna bolaget ekonomiskt.

Bankerna klarar sig alltid bra då räntor mm stiger. Vilken av bankerna kommer få bästa resultatutvecklingen? 4potentials tror det är Swedbank. Bolaget har haft den främsta utvecklingen på talangmarknaden av bankerna på slutet. Just bankerna skulle kunna göra så oerhört mycket mer nu på talangmarknaden. Nu när de inte behöver spara pengar kan de investera mer i talangmarknaden. Det bolag som gör det kommer vara den stora vinnaren framöver.

Trafikverket är den statliga verksamhet som kommer gå bäst. De ligger i framkant med ny HR direktör i Henrik Dider. Generellt kommer kommunerna också att kunna anställa från privata sektorn mm. Det finns kommuner som ex Helsingborg som alltid legat i framkant. Många talanger väljer mer och mer den offentliga verksamheten.

Till sist energiföretagen borde vara vinnare i denna kris. Historiskt har inte talangerna varit direkt intresserade av denna bransch. Men kanske förändras det? Vattenfall – de bör vara en av krisens största vinnare om de lyckas att ställa om och lyckas att rekrytera fler talanger än tidigare.

Har vi glömt ett mindre snabbväxande bolag eller ert företag? Kontakta oss på 4potentials. Det finns ju nischade företag inom IT-säkerhet, byggbolag och ledande tech- och managementkonsulter som alltid kommer att gå bra. Vi berättar gärna om fler bolag. Tipsen ovan kommer från talangernas röster i våra enkäter. 

 

KOMMER VI HA FEL?

Ja.

 

VAD SKALL NI SOM FÖRETAG GÖRA I EN LÅGKONJUNKTUR?

Spara pengar såklart – men säg inte upp medmänniskor för att kunna bibehålla era höga vinster. Går ni med vinst – behåll och utveckla era medarbetare. Det kostar ca 1 miljon att rekrytera, onboarda, skaffa ny infrastruktur till en ny talang och med uppsägningskostnader samt förlorade intäkter på några mer miljoner kan det ofta vara en god ekvation för att istället för att förlora 3 miljoner så kan man låna 3 miljoner av vinsten under 2 år. För när det vänder så kanske den talangfulla medarbetaren vara den som stänger er nya stora affär! Kanske är det värt att göra ett nollresultat under 2 år – men vara 300-400 fler medarbetare än er konkurrent när det vänder?

Tror ni att ni kan ta platser på en Employer Branding ranking? Satsa då ännu mer på EB aktiviteter i en lågkonjunktur. Ni kan gå om era konkurrenter!!

Se till att rekrytera de absolut främsta. I en lågkonjunktur är de dessutom billigare att rekrytera!

Byt från dyra leverantörer till de som är kostnadseffektiva. En rekrytering via 4potentials kan kosta exempelvis bara ca 50 Tkr istf 200 Tkr. Gör ni 10 rekryteringar under 2023 kommer ni ”spara” 1,5 miljon. Då kan ni behålla en medarbetare.

Satsa mer på HR

Säg inte upp medarbetare som har svårt att få jobb. Ni är större än så. Minska era vinster och se till att fler får vara kvar. Det är i en lågkonjunktur ett företags riktiga jag kommer fram.

Till er som går med förlust och inte har en större kassa. Ni måste såklart se om ert hus eller tillsammans med era medarbetare skapa kreativa lösningar. Kanske kan alla gå ned i lön? Kanske kan ni spara på en annan aktivitet. Kontakta gärna oss på 4potentials. Vi är mycket mer än ett rekryteringsföretag. Vi har stor vana att coacha uppsagda medarbetare. Vi kan även vara ett bollplank till HR eller företagsledningen.

Lycka till och till dig som söker arbete – här finns det flera goda tips: Så här får du drömjobbet på 90 dagar! – 4potentials – 4potentials