Om att vara den rätta.

För en tid sedan kåserade jag kring om att hitta den rätta, utifrån ett rekryteringsperspektiv. Då utlovade jag också att skriva lite om att vara den rätta, så det tänkte jag göra nu. Jag har träffat över 500 personer – oftast chefer – i begrepp att ta nästa steg i sin karriär och som valt att få en knuff i rätt riktning och framför allt en återspegling på vilket intryck de gör i en intervjusituation genom karriärcoaching. Så här i början av hösten kommer många tillbaka till en vardag där man reflekterat under sommaren och känner att det kanske är dags att röra på sig. Därför vill jag gärna dela med mig av några av de erfarenheter jag samlat på mig kring vad som gör dig framgångsrik under en intervju.

Det första intrycket
När du möter en människa för första gången tar det inte mer än sju sekunder för den personen att bilda sig en uppfattning om dig – ofta går det fortare än så. Det här första intrycket är svårt att ändra på om det landar fel så det är viktigt att använda dessa sekunder väl. En del av det jag ska beskriva nu kommer säkert att låta som självklarheter och det är ju toppen i så fall! Dock har jag märkt att förvånansvärt många inte riktigt har koll på dessa små men viktiga detaljer, så här kommer några tips.

Telefonkontakten
Mycket mer än man kanske tror förmedlas redan i den första kontakten som ofta är över telefon. Blir du uppringd vid ett olämpligt tillfälle så är det bättre att be att få ringa tillbaka, om samtalet kräver lite fokus från din sida. Hellre det än att ge ett stressat och rörigt intryck. Att vara flexibel och tillmötesgående när du blir inbjuden till intervju är också ett plus. De flesta av oss har ju fulltecknade kalendrar, men med lite god vilja brukar det mesta gå att lösa.

Själva mötet
Det har sagts tusentals gånger men det behöver sägas igen: Handslag och ögonkontakt!!! Du har säkert kanske mer än en gång hälsat på någon med ett slappt och kraftlöst handslag – ingen höjdare eller hur. (Min dotter har ett handslag som kan få en börs-VD på knä, sånt gillar vi!) Var fokuserad när du hälsar, var närvarande i mötet och tänk utifrån perspektivet att du har en spännande stund framför dig. Du kommer att utstråla positiv energi och få detsamma tillbaka och vips har du fått en bra start in i samtalet. Du vill ju vara den man blir nyfiken på att lära känna och det blir du genom att visa ditt eget engagemang och intresse.

Visst låter det som självklarheter men återigen – jag har sett många exempel på det motsatta så det är värt att tänka på.

Och sen då?
När jag jobbar med karriärcoaching så har jag förstås arbetsgivarens perspektiv med mig i dialogen med mina kandidater. En av de absolut vanligaste orsakerna till att en arbetsgivare väljer bort en kandidat är att man pratar för mycket. En av de svåraste frågorna under en intervju är faktiskt den som man ofta får som uppstart: Berätta lite om dig själv. Här kan det hända att kandidaten far iväg i långa utläggningar om sitt liv som för varje ord blir allt mindre relevanta och helt missar att man tappat intresset från den som intervjuar för länge sedan. Jag har varit med om en kandidat som pladdrade på i 27 minuter – helt utan känsla för att vi försökte avbryta flera gånger – och inte lyckades med något annat än att positionera sig som ostrukturerad, icke lyhörd och värst av allt; ointressant.

Fullt så långt går det sällan men att tappa bort den som ska intervjua dig redan från start är ingen framgångsfaktor, så här är ett par goda råd för att få en bra start på intervjun:

  • Fatta dig kort, 5-7 min, och ge en överblicksbild av dig, inget upprepande av din CV
  • Fråga gärna om de vill höra om hela ditt liv eller om du ska fokusera på din karriär
  • Behåll fokus på den du pratar med så att du fångar signaler på om de vill gå vidare i samtalet

Blir du nyfiken?
Det här är bara en liten del av det man kan jobba med i intervjuträning – eller egentligen träning i att skapa god kontakt och relation i möten med nya människor. Det finns mycket mer att prata om i ett personligt möte som får handla om just dig, dina mål och möjligheter. Om du är medlem i 4Potentials så har du möjlighet att få coaching kring detta – eller något annat som du hellre vill jobba med – hos oss. Hör av dig så tar vi hand om dig!

Är du inte medlem så är du välkommen att ansöka om att bli det.

Ha en härlig höst framöver och på återhörande!

Monica Lönnbom
monica@4potentials.com
0735101919