Om att välja väg.

Senast vi hördes av så handlade det om att hitta den rätta. Den här gången handlar det om att välja väg. Något som jag ägnat många möten med människor åt, är frågan om hur man egentligen bär sig åt för att ta nästa steg och komma vidare.  Som karriärcoach har jag träffat hundratals olika människor som funderat på hur man kommer vidare, i olika lägen i livet. Allt ifrån att man plötsligt står utan anställning och ofrivilligt behöver fundera på vem man är, vad man vill och varför. Till att man valt det läget själv, av någon anledning är det dags att fundera över ett nytt vägval, det är något som drar och lockar men man vet inte riktigt vad, var eller varför. Då kan det vara bra att få lite perspektiv på sina funderingar. Jag har varit i båda situationerna själv mer än en gång och både misslyckats och lyckats med att ta mig dit jag ville. Så här är några inspel om du bär på sådana funderingar.

För det första: Du måste göra grovjobbet själv.
Mer än en gång har jag mött människor som glatt slagit sig ned i stolen mitt emot mig och deklarerat att nu är det dags för något nytt och man är öppen för olika möjligheter och kan både det ena och det andra – och så vill man ha förslag på nya spännande jobb. (Jag kan gärna berätta om mina egna misstag på den fronten vid tillfälle!)

Entusiasmen är påtaglig, fokuset däremot obefintligt och utan det kommer du inte så långt. Annat än möjligen till en karriärcoach och det är förstås en bra början. Kommer du till just mig så kommer vi att prata om att ta några steg tillbaka och börja ringa in dig själv. För du vill ju inte bara ha ett nytt jobb, du vill ha rätt nytt jobb, där du får användning för det som just du är som bäst på och som gör att du kommer till din rätt. Många som jag möter i den här typen av samtal, har inte funderat särskilt mycket på just detta. Vad är egentligen din röda tråd, där du känner att du verkligen är i ditt rätta element? Och varför? Vad händer när du är på rätt plats och får göra rätt saker? När har du som roligast – och när trivs du mindre bra och varför? Hur stora förändringar är du beredd att göra?

Och nästa steg: Fokus på vad du vill framåt.
När du ringat in dig själv och hittat dina egna drivkrafter och förmågor, så handlar det om att identifiera vilka möjligheter som matchar det. Vad är det för roller egentligen? Vilka ingredienser behöver finnas för att du ska få användning för det som just du kan och vill? Vad är det för typ av företag som drivs av samma värderingar som du? Detta och mer därtill är viktiga saker att få klart för dig.

Sen är det dags för: Vad har du att erbjuda?
Nu börjar det bli spännande, för när du har klart för dig vad du kan, vill och varför och dina superkrafter, så vet du också vad du har att erbjuda. Du blir plötsligt en spännande person för dem du möter. Du är inte den som är ”öppen för alla möjligheter” utan kan med självförtroende och integritet berätta om varför just du är intressant att lära känna närmare. Då kommer möjligheterna och du vet vad du vill säga ja till och varför. Och när du ska tacka nej, vilket är minst lika viktigt.

På 4Potentials tycker vi att sådana här frågor är väldigt viktiga att ge plats. När du gör det du är bäst på, har du som roligast och då blir resultatet som bäst. Är du medlem i vårt talangnätverk erbjuder vi möjligheten att prata med oss om just sånt här. Är du inte medlem än, så kan du fånga möjligheten att bli det. 

Nästa gång berättar jag hur man lyckas i en intervju. Vill du inte vänta till dess, får du gärna höra av dig.

Allt gott till nästa gång!

Monica