Företagen som går mest framåt under ”lågkonjunkturen!”

Vad händer på talangmarknaden i en lågkonjunktur? I pandemin satt de talangfulla cheferna i båten och inväntade ljusare tider. När väl samhället öppnades upp – bytte närmare 27% av alla talangfulla chefer arbetsgivare. Det sade då upp sig under 2022 för att börja i slutet av 2022 eller under q1-q2 2023.

Normalt brukar det vara 18-19% som byter jobb – så under 2023 har rekordmånga börjat som ledare och chef på nya jobb – och många har kastats rakt in i en lågkonjunktur. Flera som hör av sig nu till 4potentials beskriver att ”caset” är förändrat.

De som inte hann byta jobb mellan pandemin och lågkonjunkturen sitter dock nu försiktigt kvar i båten vilket leder till att väldigt få talangfulla chefer just nu söker arbete.

Logiskt kommer vi m a o 2025 få rekordmånga som kommer söka en ny utmaning. Och då gäller det att vara en attraktiv arbetsgivare som är duktig på att rekrytera samt behålla sina medarbetare. Annars kommer kanske en del av kompetensen att lämna?

Vilka är då de företagen som haft den bästa trenden på talangmarknaden under slutet av 2022 och under den inledande lågkonjunkturen under 2023? Vilka företag kommer vara ekonomiska vinnare – för att de lyckats bra med att attrahera, rekrytera och behålla kompetens under tuffare tider? Om allt handlar om människor borde det vara extremt intressant att se till att man är duktiga på Employer Branding, rekrytering och att utveckla kompetensen även under en lågkonjunktur.

4potentials har kartlagt 5500 ledare och och andra talangers agerande på talangmarknaden under slutet av 2022 samt under 2023 för att förstå vilka företag som just nu går mest framåt på talangmarknaden – och därmed kommer göra stora ekonomiska och personella framgångar – efter lågkonjunkturen.

Företagen nedan är kanske inte bäst totalt(?) – men de har just nu den bästa trenden! Och på en talangmarknad går det aldrig att säga att man var bäst 2019….– det gäller också att ha en bra trend. Då blir man antagligen en ekonomisk vinnare under 2025 och 2026

När vi nu har studerat cirka 330 företag och hur de utvecklats – enligt talangerna – på att attrahera, rekrytera dem och behålla talangerna – så finns det cirka 35 tydliga vinnare och Top 20 är:

DE 20 STÖRSTA VINNARNA PÅ TALANGMARKNADEN UNDER ”LÅGKONJUNKTUREN”
– Bolagen med den bästa trenden på talangmarknaden

 1. If – försäkringsbolaget tog 121 platser under 2022 och har fortsatt att klättra 2 platser under 2023. Det företag som just nu har den absolut bästa och mest positiva trenden på talangmarknaden.
 2. Schibsted – går starkast inom media just nu. Totalt på en 9:e plats, +109 platser på 2 år!
 3. Valio, +99 platser på 1,5 år. Best in class inom FMCG just nu
 4. Bonnier – tar tre platser även under 2023
 5. Paulig Group – klättrar 4 platser under 2023. Nu på en 44:e plats totalt.
 6. Ahlsell +7 platser under 2023. Tog 56 platser under 2022. Snart top 100 totalt!
 7. Rusta, gör mycket rätt nu. Fortsätter framgången på talangmarknaden under 2023
 8. Carlsberg, hela +11 platser under 2023.
 9. TietoEVRY – det IT företag som just nu har den bästa trenden
 10. Länsförsäkringar, totalt bättre än If tack vare en god trend under 2020 och 2021. Hur slutar 2023?
 11. SKF. Ett industriföretag och ett företag i bl a Göteborg som inledde en god trend redan 2022
 12. King, totalt på en fin 21:e plats, och tar +2 platser under 2023. Stark trend uppåt.
 13. Klarna. Först vände man på talangmarknaden och nu verkar bolagets ekonomi också vara bättre. Det har såklart ett samband!
 14. Knowit. Stark trend 2022 – och 2023 tar man även +4 platser hittills
 15. Billerud! Top 20 totalt. Rekordklättring 2022. Hur slutar 2023?
 16. Polestar, slog sig in på talangmarknaden under 2021 och 2022. Nu tar man hela +14 platser under 2023 på Total Talent index.
 17. Ludvig & Co +10 platser 2023
 18. Arthur D. Little – konsultbolaget som går mycket starkt. +9 under 2023
 19. Trafikverket, HR-chef Dider har lyckats att utveckla ett vinnande lag. +5 under 2023
 20. EY. Tar en plats även under 2023. Tillhör den absoluta toppen.
 21. Precis utanför Top 20 klättrare är …Boston Consulting Group – går framåt även 2023 och utmanar nu EQT om den totala förstaplatsen.
4potentials har mätt bolagets förmåga att attrahera, rekrytera och behålla talanger och hur placeringstrenden är? 5500 supertalanger har ingått i underlaget. *Om bolag har samma ökning kommer den först som har störst ökning på senare tid.
Vi har i denna mätning utgått från placeringsförändringar under cirka 2 år – vid två olika mättillfällen – och endast företag som lyckats ta flera steg framåt två gånger har beaktats om de samtidigt under 2023 även stärkt sin attraktionsförmåga/Talent Employer Brand. Då är det en tydlig trend om att bolaget är i en längre positiv förändringsresa på talangmarknaden.
Genom att kräva större placeringsförändringar och att imagen/attraktionen dessutom är bra just nu – gör att listan stämmer bättre med kandidaternas upplevda verklighet av hur TRENDEN ÄR PÅ TALANGMARKNADEN. 

 

Ovan beskriver m a o trenden. Vem är det som totalt leder allsvenskan i Talent management och är bäst är kanske en helt annan sak? Ja, just nu är det EQT, som är jättebäst och är för tillfället outstanding etta och ligger exempelvis 150 platser före If….men som sagt….If…har den bästa trenden just nu. Normalt tar det ca 4-5 år att ta 150 platser – så vill If även vinna ALLT…. så är allt möjligt!

Vilka andra bolag har en tydlig positiv trend? Ja, Dustin, Amazon, Resurs Bank, Axfood, Spotify, Carnegie och Hilti har en god trend. Liksom EQT såklart.

Tidigare års totalvinnaren Lantmännen tappade lite under 2022 men är med bland Top 10 totalt och kommer säkert att snart blanda sig i toppstriden igen.

 

Vilka bolag och organisationer har tyvärr den sämsta trenden just nu på talangmarknaden?

Studerar man vilka bolag har som favoritföretag, vart de facto börjat arbeta och om de är kvar så är det cirka 20 av 330 som har en tydlig negativ trend i vår studie under såväl 2022 liksom under 2023. Vi har även då kartlagt deras trend inom Employer Branding.

En del av dessa organisationer är i en bransch där det just nu är tuffare. Ja, det kan finnas många skäl till att organisationer har en negativ trend på vårt Total Talent index under både 2022 och de inledande månaderna 2023.

Stampen Media tappar mest under cirka 1,5 år och tappar 114 platser. Man är just nu på 293 plats på Total Talent index. Bolaget är inte sist men har enligt denna undersökning den sämsta trenden. Vi vet att trender går att vända och att vi börjat belysa företag som även tappar handlar om att det egentligen är viktigare att inte tappa – än att vinna. 

Skanska tappar -92 platser, även Polisen -92 platser och är nu på en totalt 274e plats. Nobia tappar -87 platser och Henkel -82 platser under cirka 1,5 år

 

TALENT

Vad kan man göra för att skapa en vinnande trend på talangmarknaden?

– För att gå framåt krävs det att man vill vinna. Inställningen är det viktigaste. Man kan ägna tid åt att ”skjuta ned studien” eller att fokusera på att bli bättre – oavsett resultat.

– En vinnande Företagskultur är A och O och en långsiktig bestående vinnande modell kräver att organisationen har de främsta cheferna. Ledarskap och ledare i världsklass är nyckeln till framgång

– Rekrytera branschens bästa VD, HR chef, rekryterare och Talent managers. Its all about people

– Att ha de främsta samarbetspartnerna inom rekrytering och Talent management. Skit i upphandlingarna!

– Jaga inte priser på Universums gala. Jaga bestående förändring. Då vinner du på Total Talent index- och framför allt skapar du en bestående förändring.

– Det är ingen quick fix. Det krävs ibland ett vd byte eller en större förändringsresa. Ibland måste styrelsens ordförande bytas ut och det skapas en ny strategi. Utvecklingssamtal skall ersättas av utvecklande samtal och varje dag är en en möjlighet.

– Ha ingen övertro på sociala medier. Talanger älskar att träffas. De pratar med andra talanger om er – oavsett studier – och då de ofta träffar andra talanger skapas det snabbt en uppfattning om olika bolag. M a o var där talangerna är.

– Era anställda säger vad de tycker om er på midsommar. Börja inifrån och ut. Finns inget starkare än 1 nöjd medarbetare. Jo, 2 nöjda medarbetare.

– Våga gå mot strömmen. Gör ett talangevent i lågkonjunkturen. Satsa på ett traineeprogram.

Önskar du mer information om studien så är det gratis för betalande livslånga medlemmar, journalister samt samarbetspartners. Alla andra får betala 1195 sek exkl moms/timmen om man önskar mer information om undersökningen.

4potentials kommer släppa Total Talent index för hela 2023 under början av 2024. Då gäller det att vara TOTALT Top 40 – så utses man till ÅRETS TALANGFÖRETAG. Regerande mästare är EQT före, BCG och Einride.

Är du en supertalang och vill vara med på 4potentials talangmarknad?

https://4potentials.se/apply/

Glöm inte att du och ditt företag har en unik potential!