Det är rekordmånga som firar midsommar som söker eller tänker att folk kommer söka nytt jobb!

4potentials försöker arbeta nära talangmarknaden. Just nu är det väldigt många kandidater ”som sitter i båten” och avvaktar marknaden. 4potentials har flera uppdrag där vi vill få in fler sökande och många pratar om att efter sommaren kommer de söka nytt jobb. Då tror man att det har vänt lite. Då är man nyfiken och vill testa vingarna igen – efter att ha suttit stilla i ca 2 år.  Är det en ketchupeffekt vi ser kommer att komma den 15-20e… augusti?

Normalt brukar många säga upp sig inför och efter sommaren – men i år verkar det vara som att många redan gått på semester. Mycket tyder på att direkt efter sommaren kommer folk söka mer jobb än någonsin. När 4potentials frågar några hundra personer om de tror att man kommer söka jobb nu eller efter sommaren så svarar 86% att de tror på att folk kommer söka eller söker jobb.

29% söker jobb redan, 40% tror att betydligt fler än tidigare kommer att söka efter sommaren, 17% tror på en ökning medans endast 14% tror att det inte blir fler än vanligt som söker arbete. (källa LinkedIn studie)

-”Oavsett studie har vi förstått att många vill göra något nytt men har avvaktat. Det blir lite som med fotbollspubliken. Först fick man inte gå – men när man fick gå så blev exempelvis hela Parken i Köpenhamn full med danska fans som hejade fram sitt lag. Det är samma effekt på arbetsmarknaden. Man har suttit i båten länge men efter sommaren pratar rekordmånga om att byta jobb!”.

-”Är man arbetssökande skall man kasta iväg sitt CV till Tilde.belin@4potentials.com och andra rekryterare. Då finns det god chans att få ett jobb innan, under eller direkt efter sommaren. För nu kommer flera positioner att bli lediga inom kort eller är redan lediga”, säger Fredrik Andersson på 4potentials

-”Så förutom alla som vill byta jobb så kommer även flera säsonganställda söka jobb efter sommaren och till det kommer alla som varit permitterade samt alla arbetslösa p g a pandemin. Detta gör att rekordmånga kommer att söka jobb i augusti. Aktiviteten på jobbsökarmarknaden under hösten kommer nog att vara rekordstor”, spår Fredrik Andersson.

Företagen med sämst arbetsgivarvarumärke i augusti kommer få det svårare i konkurrensen – efter sommaren. Vilka företag har bäst respektive sämst status bland talanger just nu? https://4potentials.se/vilka-foretag-ar-varens-vinnare-pa-talangmarknaden-enligt-talangerna/

*alla i undersökningen kanske inte firar midsommar. Den generaliseringen ber vi om ursäkt för ifall någon tar illa upp för att vi generaliserar. Poängen handlade just om att vi hör att rekordmånga tänker byta arbete samt att de redan finns många därute som söker arbete. Sverige har redan en segregrerad arbetsmarknad och det arbetar 4potentials aktivt för att motverka genom att välkomna ALLA att ansöka till 4potentials.

GLAD MIDSOMMAR önskar 4potentials