Vilka företag är vårens vinnare på talangmarknaden – enligt talangerna

När 4100 talanger, primärt ute i arbetslivet (i snitt 42 år), allt från ingenjörer, ekonomer, jurister, HR och IT berättar var de arbetar, var de helst vill arbeta och om de är kvar – blir det automatiskt 4potentials Total Talent index. Dvs en ranking över de bolag som är bäst på att attrahera, rekrytera (Talent Density) och behålla sina stjärnor (Talent retain index). Inte bara att man är duktig på employer branding, utan att man de facto signar talangen och får den att stanna kvar.

4potentials studie visar att det är extrem stor korrelation mellan lönsamhet och vinst i bolaget och en bra ranking på Talent density. Väldigt logiskt om du tror att människor gör skillnad.

Talent retain index visar på att den som behåller sina stjärnor vinner i längden. Då ökar omsättningen

Hur går det nu då? Vem leder i halvtidsvilan? Nedan redovisas endast 100 av 500 alternativ. Vill du få din/er uppdaterade ranking kostar det 1500 kr exkl moms. Total Talent index är ett levande index därav kan det på 1 timme förändras +- någon plats. Beställ HÄR

De stora vinnarna är: Lantmännen, Boston Consulting Group, ICA, Spotify, Business Sweden (bl a ny Vd) som både är i toppen men också rör sig positivt framåt. Dvs de var redan bra innan men har blivit ännu bättre.

Får Google ned talangomsättningen något är de extremt aktuella för att vinna titeln i år. Centigo har stor potential om de lyckas marknadsföra sig ännu mer mot talanger.

THE TOP CHALLENGERS är bolag som kan bli Top 10 och nå en finalplats i ÅRETS TALANGFÖRETAG. Bland de som där är i en positiv utveckling är Dustin, Hilti och årets raket Axbeautyhouse. Även EY, CGI och Vinge går starkt. Just VINGE kan mycket väl bli Top 10 om hela talangmarknaden får reda på hur fantastiska de är.

REACHING FOR STARS bolagen är utmanare. Här ligger ex McKinsey & Company. Det är p g a Talent Retain index med en 164e placering av 500 bolag som gör att man tappar lite på Total Talent index. McKinsey är annars bäst på att få ombord stjärnorna. Där är man etta!

KING är en stor vinnare under våren. Tar sig in på 34e plats! KING har potential då de är bättre på att rekrytera än att marknadsföra sig (enligt studien)

 

Det finna många bolag som både kan gå upp och ned. Är man Top 60 i december blir man talangföretag 2022. Och där har Nobia en god chans att även bli än mer populära. Nobia som är bland de bättre på att behålla talangerna har en stor potential om de marknadsför sig mer mot stjänorna.

Carnegie är en stor vinnare. Tar platser hela tiden liksom Scandic som tack vare Åsa Dammert och Co gör ett extremt bra arbete på talangmarknaden – trots pandemin.

Resurs Bank har tagit sig in på Top 200 avseende attraktion och kan de under hösten rekrytera ännu fler supertalanger är de med och utmanar toppen. Resurs Bank ligger ex före SEB i denna studie.

Bonnier, Skanska, Trafikverket, Best Western, Deloitte och Einride är bolag som även rör sig uppåt.

Vilka tappar? 16 bolag i olika branscher tappar ganska mycket. Generellt kan man säga att det är 1 per bransch som tappat – kanske p g a av att konkurrenterna varit så mycket bättre?

Det är endast 2 av 16 som har drabbats tydligt av pandemin. Mycket handlar om att talangfrågan måste vara Top 1 i bolagen. Både i ledningen, styrelsen och det vardagliga arbetet. Då kan man bli en vinnare!

När 4potentials summerar vårens talangarbete så får fem företag MVG, guldstjärna och en stor applåd för ett extremt gott och imponerande arbete under våren. De fem bolagen är:

  • Axbeautyhouse
  • Dustin
  • ICA
  • Skanska
  • EY