4potentials presenterar decenniets supertalanger på Gotland

4potentials har under de senaste tio åren försökt kartlägga öns alla underbara underbarn som på olika sätt gör Gotland större. Nu kommer the list – DECENNIETS SUPERTALANGER PÅ ÖN.

Syftet är enbart att inspirera och ge några lite beröm så att de orkar kämpa vidare med att göra ön ännu större. Kanske ser våra ungdomar listan och får inspiration? Kanske skriver en tidning om detta precis som man varje dag skriver om hur det gick i division fem fotbollen. Inget ont om fotboll som den gamla vänsteryttern jag är – men med den kompetensbrist vi har är det adekvat att beskriva flera olika talanger på ön – så att morgondagens underbarn får flera alternativa vägar att gå.

Till skillnad från tidigare listor är detta en lista utan ålderstak – för talang har inget med ålder att göra.

Det är en 50/50 lista och man ser tydligt att nästa lista som görs 2030 kommer domineras av de kvinnliga ledarna. Alla har kunnat nominera och vi har ”frågat oss fram efter supertalanger”. Därefter har vi gjort en bedömning utifrån om personen vågar och bryter mark. Det krävs mod för att utveckla hela Gotland.

Vi har försökt bedöma personens analytiska höjd och om och hur man omvandlar kunskapen till action, vi har studerat drivet, ledarskapet och den sociala förmågan. Vi har försökt förstå personens prestation utifrån inom vilket arbetsområde de agerar. Har de tagit större eller mindre risker? Är de bäst i Sverige inom sin bransch?

Idag släpper vi en lista där du kanske saknar flera namn. Vi släpper en lista där någon tycker att den borde vara före en annan. Så är det alltid. För detta handlar om människor. Och syftet är inte att skapa en lista – utan att inspirera mig, dig och andra att utvecklas och utveckla Gotland. Och tänk så glada de blir. Och tänk på deras stolta föräldrar.

 

Framför allt vet jag att du kommer gratulera att många på Gotland tycker att du och din kompis är fantastisk. Vinnaren får en fin pokal och ett stort erkännande för att hon gjort Gotland mycket större!

Nr 1 på listan blir Ulrika Karlsson, Krakas Krog för att hon skapat ett helt unikt gotländsk koncept. Ulrika har använt intelligens, kryddor, magi och visat på en outstanding drivkraft samt ett exceptionellt mod när hon satt Kräklingbo på kartan. Din ödmjukhet och din förmåga att våga gå en helt en väg inspirerar juryn. Nu kan du titulera dig ”Decenniets supertalang på Gotland”. Du får ställa pokalen bredvid utmärkelserna om ”årets resmål”, årets vinupplevelse, Guldbrickan, årets hederstryffel och allt annat du vunnit. Vi är mycket imponerande av den du är och det du gjort för Gotland. Med unik service, hårt arbete, leverans i minsta detalj och av högsta kvalitet är du som en elitidrottare på världsnivå – både bäst när det gäller och även ödmjukast inför morgondagen. I varje moment har du levererat sedan vi träffade dig i Ala och du och din mat- och vinkonst talade till juryn.

Tänk så många som valt att flytta till ön för att du välkomnade, överraskade och levererade ett Gotland i världsklass. Tänk så många som suttit med din konst och själva blivit inspirerade. Tänk så många som haft en av sina livs bästa upplevelser när de fått uppleva det du och Krakas Krog levererar. Du är fascinerande bra. Så är det bara. Grattis!

Fotograf: Fredrik Andersson

Nr 2 är Coop Calle som med ett modigt och nytänkande ledarskap engagerat personalen i en förändring av Coop Gotland till en helt egen nivå. Carl-Johan Stålhammar vinner priser över hela Sverige och utmanar både kooperationen liksom en och annan stormarknad. Fortsätt Calle! Ditt sätt att tänka fel – har visat sig vara helt rätt.

Din storhet uppskattas inte heller bara i stormarknaden. Du är en minst lika engagerad ishockeyprofil. Ja, vad du än gör så går du all-in. Engagemanget är en av dina storheter. Det andra är just ditt sätt att se en affärsmöjlighet och göra något helt annat än vad gemene man skulle göra. När man fått chansen att följa dig förstår man att du är extremt smart, har en osannolikt bra intuition, en tävlingsmentalitet och vinnarskalle. Det kombinerar du med ett stort hjärta och ett skönt självförtroende. Vi är oerhört imponerande av dig. Du vinner kategorin – Gotlands näringslivstalang nr 1. Du vinner också allas hjärta. Vi uppskattar dig och allt du gör för ön. Grattis och tack!

Nr 3 är Rone-bon, Henrik Stangel , som med en extrem intelligens har en förmåga att sätta en helt ny agenda och utmana Länsförsäkringar. Henriks ledarskap är störst på ön och du har en helt unik förmåga att ta ett steg tillbaka – för att ta två steg framåt.

Vi uppskattar dig för att du likt ettan och tvåan vågar. Du går också din egen väg. Man ser hur du tänker och likt en baslinje spelare i tennis avvaktar det rätta läget för att plötsligt visa på en ny väg. Metodiskt, genomtänkt med mycket hjärta. Du har en enorm klok erfarenhet som du tillför ön. Med dig fick Gotland ett nytt och intellektuellt ledarskap som både är vitaliserande och trovärdigt. Du är här för att stanna – för att Gotland älskar dig.

 

Nr 4 är gotländska Anna Johnson, som är koncernchef för Grant Thornton. Få på Gotland arbetar på den nivå och med den iver som du gör. Du är en stjärna som tog steget och har lyckats att leverera på allra högsta nivå.

Anna tar steg för steg. Om du hade sprungit 10000 meter i OS finalen hade du legat sexa eller sjua för att gå om på sista rundan. Det är fascinerande med ledare som vet vad de gör och gör det bra. Du vågar också sätta ned foten. Din styrka är en av dina styrkor. Den andra är att du aldrig sitter på den höga hästen och tar dig an morgondagen med ödmjukhet. Grattis Anna och tack för att du visar vägen för oss som inte alltid vågar.

 

Nr 5 är Henrik Ringbom från norra Gotland. Denna hårt arbetande och ödmjuka sork har lyckats bygga upp ett av Gotlands främsta företag. Och att efter alla de framgångarna både visa sig ödmjuk och sårbar samt nyfiken är imponerande. Du är öns superentreprenör. Smart som fasen också!

BRS Network har rönt stora framgångar och tillsammans med teamet där har Henrik satt en gotländsk produkt/tjänst på den stora kartan. Henrik har en helt egen förmåga att ta en sak från idé till verklighet. Han är entreprenören som lyckas förverkliga en dröm.

 

Nr 6 är killen man aldrig glömmer om man fått äran att träffa honom. Precis som alla de andra i toppen så överraskar han. Fast nr 6 som kallas Pigge överraskar mer än andra. Älskar när du tänkt och funderat. Älskar när du sätter ned foten och säger en obekväm sanning som vi aldrig skulle våga att säga. Älskar hur du månar om de dina. Få på listan kommer kanske bli en legend om tusen år. Men med Pigge vet vi att Hoburgsgubben kommer få en stark utmanare år 3021. För visst är det så att denna mysiga och inspirerande ”gube” gjort mycket mer än nästan alla andra tillsammans. Du har brutit mark, du har skapat en luftbro mellan ö och land, du har investerat i andras drömmar, du har utmanat myndigheter så att de blivit bättre och du har hela tiden nya idéer på G – och för ditt G- ditt Gotland som du älskar – och det Gotland som är djupt tacksamma över den du är och vad du gjort för morgondagen. Kram Pigge Werkelin från oss alla.

 

 

Nr 7 är Håkan – den musikaliska ödmjuka ledaren som leder ett av öns största företag på ett tryggt och förtroendeingivande sätt. Att vara högsta chef över den verksamhet som påverkar oss varje dag kräver att man varje dag levererar och se till ro båten i land – varje dag. Få skulle klara pressen (Göteborgsskämt) – pressen att leverera och den andra pressen.

Håkan Johansson levererar varje dag och han gör det med stor ödmjukhet. Här har vi inte en gubbe som sitter på en hög häst – utan snarare en sork som gärna sätter sig på en cykel för att få perspektiv. Håkan är en fantastiskt smart och analytisk person, naturlig, social, driven och tydlig ledare. Vi tackar dig för allt du gör för Gotland. Varje dag.

 

Nr 8 är en magisk talang. Inger Harlevi arbetar stenhårt och har ett mod som ingen annan på listan. Med kunskaper och erfarenheter från företagande samt politiken så försöker hon hela tiden vitalisera de organisationer hon leder. Att vara Gotlands högsta chef kräver ett moget och modigt ledarskap. Det kräver att man själv utmanar sig och tänker i nya banor och få ledare på ön vågar och kan gå före på det sätt som Inger gör. Du står upp för nödvändiga förändringar. Vi har ingen kompetensbrist på ön – men ett brist på mod. Om du kunde utbilda fler ledare i att tänka och agera modigt så hade vi haft en helt annan ö. Fortsätt gå före och stort tack för att du skapat en ö dit fler och fler supertalanger som du vill verka, bo och arbeta.

Nr 9 är killen som har över 50 företag. Fastighetsentreprenören som hela tiden vill utveckla Gotland och som har ett stort hjärta för ön. Mycket mån om andra och hejar på när andra har det tufft. Ibland står han där själv och strider mot myndigheter, kvarnar och nättroll. Du tar åt dig. Du är människa. Du är omtänksam. Och djäklar vad mycket bra du gjort för Gotland. För oss som haft förmånen att se dig utvecklas – slås vi av hur du varje dag tar steget. Johan Gate är en av öns absolut främsta entreprenörer genom tiderna. Men också en av de som utvecklat ön mest. Tack för att du inte bara bygger – du bygger framför allt för framtiden och för ett ljusare Gotland.

 

Nr 10 är en av öns mest ödmjuka stjärnor. En person som tänker mer på andra än sig själv. Det gjorde även Olof Palme, Gandhi, JFK och Moder Teresa och de blev också ifrågasatta av avundsjuka och små människor.

De små gotländska Gubbarna med ett föråldrat ledarskap och icke mod klarar inte alltid av att bli omsprungna av en supertalang. Hela tiden utmanar du och lyfter på taket genom att arrangera mer öppna och mer involverande möten – som exempelvis årets företagare, KRAFTSKIVAN, #mötionera samtidigt som du driver 10 bolag och inte får pengar av myndigheter –  för att rädda ön i pandemin. Ändå är du den som hörts och kanske gjort mest? Och vi är många som borde tacka dig. Inte minst för att du gjort så att fler och fler vill bli entreprenörer.

Och lär man känna dig förstår man vilken fantastisk sårbar och klok människa du är. Nancy Yussef du är som en känd tiokamperska från Växjö.  Du är vår magiska energigivande superstar!

 

På elfte plats finner vi vår allas Peter Lindvall. Killen som via VD poster för  bl a Länsförsäkringar Gotland och LRF Konsult tog sig an – för fem år sedan – en av Gotlands svåraste utmaningar – att vara regiondirektör för Gotland. Det är en organisation med extremt stora behov av förändringar och som dessutom ifrågasätts om de förändrar eller inte förändrar. Det är enkelt för oss som sitter på läktaren och skall analysera vår mittfältsgeneral.

Ja, för Peter är inte bara förbundskaptenen vid linjen. Han är lika mycket med den som lägger den avgörande frisparken som den som stöttar den som gjort en annorlunda match. Hela tiden positiv. Hela tiden vill han vinna nästa match. Och varje dag är det en mängd avgörande situationer som påverkar Peters morgondag. Få har hans vinnarskalle och hans matchtempo. Han är hela tiden här och nu och enormt omtyckt. Nyfikenheten och viljan att alla skall ha det bra – har gjort att fler vill bo och arbeta på en ö som Peter tar ett extremt ansvar för. Tack för att du tar det ansvaret och för att du är nyfiken på hur ön skall utvecklas. Din nyfikenhet är en del i din magi. 

 

12:a blir Magnus Bolin som är killen bakom världssuccén Gotlandsägg. Driven, streetsmart, ihärdig, entreprenöriell chef som satt Stenkyrka och Tingstäde på stora kartan genom produkter i världsklass. Genuin ledare som hela tiden strävar mot att utveckla hela företaget.

Magnus kan allt om ägg och är starkt involverad i hela branschen. Hans kunnande och kompetens är djupt aktad över hela världen. Magnus kan prata länge om hönan och ägget och vad som krävs för att få en pannkaka att lyfta. Ja, med viss humor och distans till de han gör är han en mycket behaglig person att bara umgås med. Det är också en supertalang – att vara himla trevlig. Och om man kombinerar det med ett affärssinne , hårt arbete och en extrem intelligens så blir man framgångsrik. Du är fantastisk Magnus!

 

13:e plats hamnar den sportintresserade Vdn för Slitevind. Han har satt bolaget på börsen med goda resultat. Nyfiken och driven kille som vågar gå före. Jonas Dahlström är målmedveten och har en hög och alltid förnyad energi…

Bolaget arbetar just inom förnybar energi och är idag en etablerad aktör inom miljövänlig elproduktion. Tillväxten i bolagets kärnverksamhet, produktion och försäljning av el- och elcertifikat, har skett under lönsamhet. De arbetar bara med energi och ren energi – pure energy.

 

14:e bland decenniets supertalanger är en stark och tydlig ledare med idrottsintresse. Marie Loob var tidigare Svenska Spel lysande stjärna som CFO och är numera en av Region Gotlands främsta ledare. Hon vill hela tiden framåt. Hon pratar gärna om laget före jaget och är en värderingsstyrd trygg ledare som ger mycket tillit.

Marie är streetsmart, vågar ta beslut och kommer genomför förändringar genom att visa vägen och involvera. Hon är duktig på att bygga sina lag.

 

På femtonde plats finner du en av de stora framtida ledarna på ön – men som redan fått ta ett stort ansvar för Gotlands utveckling. Sofia Munkhammar, kommer med sitt mogna ledarskap leda oss in i det nya decenniet. Redan nu är du med och tar en naturlig plats i en mängd olika forum. Du ledde besöksnäringsdagen, är entreprenöriell, CFO och marknadschef för det hotell på Gotland som haft störst förändring. Du var engagerad i det Företagarna som växte snabbast i hela Sverige. Du är modig och klok. Du brinner för människor och ledarskap. Du är väldigt mån om medarbetare vilket gör dig till en uppskattad chef. Innan du kom tillbaka till ön var du regionchef – som 30 åring – i ett stort företag. Du var redan då en mogen, klok, enande och modig ledare.

 

På delad 16:e plats hamnar Eva Nypelius och Meit Fohlin. Olika ledare för olika partier men som båda är extremt modiga.

Eva är analytisk, driven och besitter ett tryggt och jordnära ledarskap. En stark person som brutit mark för kvinnorna på Gotland. Lång och fantastisk politisk karriär på Gotland.

Meit är strategisk, smart och hårt arbetande. En trygg ledare för socialdemokraterna på ön och precis som Eva så har hon sett till att jämställdhetsperspektivet har ökat på ön.

Juryn tycker ni båda är fantastiska föredömen och goda ledare för vår ö. Ni engagerar er i olika saker – men vi är enormt tacksamma för ert engagemang.

 

18:e plats för Thomas Zielinski som är etta bland öns kommunikatörer. En hårt arbetande ”konstnär” som en fantastisk begåvning och som både kan hantera den stora och den mindre scenen. Thomas håller högsta världsklass inom sin profession.

Det Thomas gör är ofta någon annan som kanske får cred för. Men studerar man hans arbete genom åren förstår man att bakom ledaren och organisationen finns det ett geni. Han har ett stort hjärta, humor och en hög ambition.

 

19:e är en av öns framtida stora ledare. Moa Lilja kommer inte bara driva den största stormarknaden – utan kommer även göra stormarknaden till en större marknad. En marknad där de stora frågorna kommer räknas mer. ICA-Moa kommer bli ett begrepp på vår ö och redan nu har den unga framtida storartade ledare givit oss en tanke om hur Gotland kommer bli större genom hennes unika insats som ledare och medmänniska.

20:e placerade Annika G är kanske den enda på listan som är trött på att få guld (göteborgsskämt). Annika är ju öns främsta smyckesdesigner och en av Sveriges främsta entreprenörer. Fantastisk inspirerande modig kreatör och affärspersonlighet. 

21:e platsen går till Henrik Bergqvist som utvecklade Pickit och som idag har använts av mer än 55000 företag worldwide. Imponerande! Henrik är en av de få entreprenörerna på ön som fått investerare från globala multisar att investera. För det krävs det passion, kunnande, bra engelska, analytisk höjd och en visionär ådra.

Henrik skulle vara en supertalang på så mycket. Nu ägnar han sig åt att skapa en bildligt talat – ett Spotify fast med bilder för olika ändamål. För er som inte känner Henrik är han killed med mössan. Fast Henrik står inte direkt med mössan i handen. Detta är en kille med en enorm drivkraft.

 

22:a platsen går till mannen bakom 92 möjligheter och som gjorde Swedbank till Gotlands ledande bank. Numera ser han till att fler väljer GEAB och som är killen lyckats att på ett år förvandla GEAB från energifattigt till ett bolag med en massa ny energi. Oskar Lindehejd frågar hur man mår.

Med Oskar får vi en ö som växer överallt. Han ser till all potential. Har en unik förmåga att se allt utifrån och med en enorm envishet så realiserar han drömmar.

 

23:e platsen till en av listans ”ungdomar”, Filip Reinhag. Killen som kämpar för en (S)eger och är klok som en bok. En storartad framtida politiker som är mycket omtyckt. Filip ser till de stora frågorna och kommer fortsätta utveckla Gotland. Juryn har länge trott att detta är Gotlands nästa minister. Filip har intelligensen, uthålligheten, närvaron, magin, skrattet och drivkraften för att likt Palme börja som sidekick åt Statsministern. Vi hoppas att du stannar kvar men en dag tror jag de ringer.

 

24:a blir han som såg till att Gotlandsnus gick från noll till hundra. En mycket imponerande klok ledare av ett av Gotlands främsta bolag. Henrik Jakobsson är en magisk och trygg entreprenör.

Henrik har lyckats att bygga ett bolag där gotlänningar får jobb. Nu när du kliver av VD stolen så gör du det som en av Gotlands främsta entreprenörer genom tiderna. En 24:e plats är inte du. Du är etta. Du ödmjuka och kloka.

 

25:a är Burgsviksbon, Cecilia Westerholm Beer, som juryn lärde känna för 20 talet år sedan. Cecilia är modig, stark, driven och har en vilja att åstadkomma reell förändring. Hon var en av Sveriges främsta HR chefer innan hon sadlade om för att göra SÅ MYCKET BÄTTRE – ännu bättre. Tillsammans med sin kloka man, Björn, har hon haft en tanke och på rekordtid under en pandemi lyckats att förankra den så att Grå Gåsen blev Gotlands mest besökta krog under 2020.  Cecilia fortsätter nu att sätta Gotland på den stora kartan utanför Sudret- med stor ödmjukhet.

26:e plats går till Julius Bengtsson som inte bara satte Science Park på kartan utan ritade om hela organisationen. Han har verkligen lyckats att förankra och förädla en organisation genom att uppskattat ledarskap.

Julius är extremt intelligent. Få har hans kapacitet och det gör att han metodiskt tar steg för steg. Julius kommer vara en av ön störst ledare om fem-sex år. Framtiden talar för dig. Du har vetenskapen med dig.

 

27:e är Josefin Knudsen som har en unik förmåga att se spelet och kunna vara här och nu. Hon landar alltid på fötterna som den pilot hon är. 2019 invald i Länsförsäkringars styrelse samtidigt som hon utvecklade Slitevind. Josefin är ödmjuk, analytisk och en stor framtida ledare.

Josefin är personen som stannar en på promenaden och säger TACK. Det överraskande, empatin och intelligensen gör att hon alltid vinner.

28:e platsen går till en stark ledare som blev Sveriges första kvinnligare ledare över alla Sveriges 200000 ekonomistudenter. Hon rekryterades till Coops traineeprogram för att därefter vara med och bygga upp Kronans Apotek. När hon flyttade till ön drev hon Gotlandsapoteken och en del av Stockholms apoteken – för att därefter ersättas av två chefer. Hon gick då in för att lära sig en ny bransch som chef på Kronofogden, Gotland.

Efter en sjukdom fick hon sitt drömjobb – att arbeta med kultur och fritid på Gotland. Och med mod och hårt arbete har hon genomfört nödvändiga förändringar. För Angelica Fihn har alltid drivit utveckling och förändring samt varit modig och står alltid upp för sina medarbetare. Hon är en sann lagarbetare som fortfarande har rekordet i Trollhättan på lagkappssim. Angelica har på bara två år sett till att ta fram en ny kulturplan, ökat anslagen till kulturen, effektiviserat organisationen, ökat samarbeten över förvaltningarnas gränser, skapat fler idrottsmöjligheter, Visby/Gotland nominerat till årets idrottsstad samt hanterat pandemin som slagit hårt mot just hennes område. Angelica arbetar hårt med fantastiska medarbetare för att säkra fler och nya intäkter samt bygga nätverk som gör Gotland till – Kulturen och idrottens ö.

29:e på listan blir Christine Senter som redan innan tog ansvaret för att driva vacceringen mot COVID – var en trygg, klok, analytisk ledare. Vi på 4potentials har länge sett att detta är en stor framtida ledare inom offentlig sektor på Gotland. Christine är extremt modig, jordnära och har en intelligens utöver det vanliga.

Som verksamhetsledare för BarnSam har hon haft en unik möjlighet att få vara med och förbättra och utveckla Region Gotland. Med engagemang, målmedvetenhet och ett uthålligt ledarskap är hennes målsättning att entusiasmera och skapa motivation till förändring och på så vis bidra till förbättrade verksamheter och gott samarbetsklimat.

Hon är pedagogisk, analytisk och naturligt social. Hon vill arbeta med samhällets angelägna frågor.

 

30:e platsen. Anna-Carin Löfstedt. Trygg, jordnära modig ledare som driver fabriken i Klinte med stor framgång. En chef som har en förmåga att prioritera och se vad som är viktigt. Duktig på det ekonomiska och en äkta samt engagerad ledare.

Anna-Carin utbildade sig både på Stockholms Universitet och även utomlands. Hon har arbetat som ledare inom Avanza Bank och även PayEx. Hon har en unik förmåga tack vare sin klokhet att alltid landa på fötterna. Mycket intressant gotländsk ledarprofil.

______

Ett stort grattis till er 50-60 som blev nominerade. Många blev det flera gånger! Det är verkligen inspirerande att få ta del av så många olika människors olika talanger. Det berikar Gotland!

Saknar du flera namn? Nominera här: https://4potentials.se/rekommendera-till-natverket/

 

Detta var den sista gotländska talanglistan. Och med det skickar vi stafettpinnen vidare till någon mer som älskar att lyssna på andras talang. Totalt har ca 150 olika namn och talanger belysts under åren. En del av de tackar fortfarande. Några föräldrar har också mailat och sagt att de är mycket stolta. En del medarbetare, ledare och styrelser har bjudit ”nominerade” på tårta och andra har ringt och tackat för att vi belyst personalen.  Listan har öppnat dörrar och folk som sneglat på Gotland har valt att flytta hit för att de ser att vi satsar mer och mer på att försöka se samt utveckla potentialen. 

Ett stort tack till er som varit delaktiga under åren i juryarbetet. Ni har utvecklat Gotland med er röst.

KRAM OCH TACK till alla er som förstått att vi försökt öka kompetensen och belysa HR- och talangfrågor på ön. Och det har givit resultat. Gotland ha aldrig varit så intressant bland talanger som nu! Gotland har snart 70000 invånare!

 

Ps. Jag tar inget ansvar om alla nu kommer åka till Krakas eller om Coop får en invasion av kunder från Lidl eller om Länsförsäkringar får fler ansökningar. Det är nu del två börjar. Vad kommer efter att fler talanger börjat visa sig nyfikna av ön? Kommer det bli fler företag? Det är du som har bollen och kan förverkliga alla möjligheter. Ds.