20 av Gotlands 30 främsta framtida talanger är kvinnor. Läs nya listan ”Årets talang på Gotland” här!

På Gotland finns det så många fantastiska människor vi haft förmånen att fått träffa, prata med och få tips om att vi borde träffa. Vi har alltid haft som ambition att den här talanglistan INTE skall handla om vem som är bäst, 7:a eller precis utanför Top 20. Syftet med listan är fortfarande att:

  • Skapa en ökad dialog om betydelsen av att Gotland växer snabbare med ett ökat fokus på kompetens, ledarskap och HR-frågor
  • Gotland har traditionellt haft ett stort fokus på turism och besöksnäringen. Med detta pris får även kompetensnäringen en röst i samhällets utveckling
  • Unga människor behöver förebilder.
  • Ge beröm. Inte minst till föräldrarna som är med och lägger grunden till många av listans förebilder
  • Hylla några personer som lagt ned tusentals timmar för att en gång om året få lite belysning. Det är ni väl värda.

På årets Top 20 lista finner ni fler kvinnor än någonsin. 12 är kvinnor och endast 8 är män.
Kanske har 4potentials bidragit till att lyfta frågan genom ett målmedvetet arbete att försöka se all kompetens? Vi har såklart inte lyckats att se alla fantastiska personligheter men förhoppningsvis tycker ni att decenniets sista talanglista skapar framtidstro? Över 1200 personer har intervjuats, belysts, undersökts och nominerats de senaste 5 åren.

Nedan finns även med hela Top 30 – för vi vill säga att årets arbete har varit mer omfattande än tidigare år och pågått i snart 350 dagar. På Top 30 finner du en massa fantastiska, drivna och kloka profiler. GRATTIS! Många som gör stor skillnad. Men som i årets socken, årets eldsjäl eller årets mediaprofil på Gotland så lyfter vi fram några. I detta fallet gör vi precis som Horisont gjorde och presenterar Top 20.

Vad är urvalskriterierna i år?
Det vi har försökt bedöma är kandidaternas analytiska höjd, sociala färdigheter, drive och modigt ledarskap. Vi har premierat de som får med sig andra och även de som vågar gå sin helt egna väg. Vi har också gjort en ”framtidslista” där vi lyfter fram några som kommer att bli riktigt stora ledare – men som har några år innan de kanske är där. Till skillnad mot andra tävlingar måste man vara bosatt på Gotland.

På årets lista finner ni många starka framtidsnamn.
Inte minst på 20:e plats där Nora Olofsson, Gotlandshem, finns. Du kommer gå riktigt långt. Din resa inom marknad, kommunikation och ledarskap har bara börjat. Du gör stor skillnad genom ett genuint engagemang och ett stort mod. Fortsätt och våga.

På 19:e platsen finns Henrik Munkhammar som tagit sig an Almi som han öppnat upp och gjort till en vital spelare för hela Gotland. Henrik är jordnära, filosoferande och vill ön väl. Vi ser redan nu allt spännande som kommer att hända. Du har en stor personlighet och kreativa tankar. 2020 kommer bli ditt år.

18:e platsen tillhör en kille som alltid vill vinna. Fred Grönwall har öns största tävlingshjärna och är en lojal och hårt arbetande ledare som utvecklas samt utvecklar dagligen sitt Cementa. Fred har firat jubileum och drivit stora samt viktiga processer för bolaget. Du har stor potential.

17:e är Cia Heldtander Färnlöf som gjort Visbyark till en modern och vital spelare såväl nationellt som på ön. Cia är så himla vanligt ovanlig. Hon är Vdn som är Cia. Och det går bra. Fortsätt bryta mönster. Rita en väg och följ den.

Juliana Perez Falke kommer i år på en sextonde plats. Vi på 4potentials ser hur du tagit dig an din nya roll med stor entusiasm. Du varvar styrelseuppdrag med en ny roll som Nationell kund & affärschef på Almi Företagspartner AB. Mycket av det du gör – gör du för en större morgondag.

15:e platsen tar Thomas Zielinski hand om. Denna superkommunikatör leder inte bara stora konferenser utan är även landshövdingens extra röst. Du väger dina ord men vågar vara personlig. Din scen kommer bara växa.

På en 14:e plats kommer en extremt hårt arbetande, nytänkande, envis, färgstark och passionerad företagsledare samt entreprenör. Anna Lind Holsner – du driver inte bara öns bästa affär utan du skapar blomstrande affärer med genial personlighet. Ditt engagemang smittar av sig.

Julius är kanske den som gör mest för Gotland? Du försöker skapa möjligheter för andra. Du lyfter fram andra ledare så att de kan springa förbi dig på en talanglista. Då gratulerar du dem. En sak som inte alla på Gotland kan. Ditt vänliga nytänkande hårt arbetande ledarskap gör andra till stjärnor. Men på den 13:e lyser du, Julius Bengtsson

12:e platsen går till en riktig lagbyggare. Johnny Ruthström gör det som strategerna pratar om. Du behövs och jag vet att du inte bryr dig om mingel och listor. Men vi kan väl ta en lunch en dag så skall jag förklara hur djäkla bra du är! För storheten ligger mycket i att du är dig själv.

11:e platsen går till Gotlands främsta politiker, Filip Reinhag. Du har en extra växel, ett språk och en intelligens som inspirerar. Gillar att du vågar. Fortsätt att inte skylla på andra eller svänga med kappan i vinden – utan stå upp för dina ideal. Det är väl värt att gå den svåra vägen ibland även om man inte vinner ett val. Livet är mycket större än så.

10:e platsen går till Annika Gustafsson. Under många år arbetade du inom finansbranschen, men sa upp dig och utvecklade din kreativa dröm. Du blev guldsmeden som gör så mycket mer än ringar. Dina ringar sprider sig på havet så att fler vågar. Att prata med dig blir levande och man ser hur tydlig och genomtänkt du är. Då förstår man storheten.

9:an Nancy Yussef är en multi-entreprenören som får andra att växa. Alla som lär känna dig förstår din storhet. Du är sårbar och stark. Du är visionär men samtidigt är du HAIR and now. Företagarna på Gotland har aldrig varit så starka som med dig i ledningen. Jag hoppas att fler kommer få lära känna dig så att man ser storheten i det prestigelösa och att ingen har det ledarskap du har. Det om något är poesi. P

På den 8:e finner man en av öns stora ledare som finns i Klinte. Hon driver fabriken åt Foodmark med den stora äran. Du är personlig, smart, tuff, rolig, inspirerande och tar kloka beslut. Rydbergs växer med dig, Anna-Carin Löfstedt. Fortsätt våga och jag hoppas med denna topplacering att vi är fler som förstår vilken stjärna du är.

7:e platsen går till en ledare för en stor organisation som har mod att förändra. Med en okomplicerad personlighet och ett skarpt intellekt får du ekonomin att gå ihop – samtidigt som du strävar för att Region Gotland skall våga gå före. För 20 år sedan var du landets yngsta och första kvinnliga ordförande för alla Sveriges ekonomer. Du har varit med om att utveckla Kronans Apotek nationellt och du var trainee på Coop när listans vinnare gick på gymnasiet. Angelica Fihn är ofta ute och besöker öns olika idrotts- och kulturevenemang och har stora ambitioner för att sätta Gotland på en stor karta – utan att själv stjäla scenen. Du låter konsten, skådespelarna och boken tala. Du är också starkt engagerad i att idrotten skall nå flera och med ett ökad glädje i fokus.

6:a är Josefin Knudsen som både är ordförande för Gotlands vindelsproducenter, sitter i Länsförsäkringars styrelse och samtidigt verkar som projektledare i ett börsnoterat bolag, Slitevind. Du är ödmjuk, klok och vågar. Du arbetar inom en bransch som inte alltid är omskriven men extremt viktig för ön. Återigen har vi en mogen, naturlig och trygg samt kommunikativ ledare som stjäl topplaceringarna.

5:e platsen går till Oskar Lindehejd på GEAB. Ni vet han som driver 92 möjligheter och som även varit ordförande för Visby Centrum. Men var han inte på banken? Jo, det var han. Smålänningen som växer varje år. Han är killen som på en månad återställt förtroendet för GEAB. Nej, kanske inte riktigt ännu? Men om det är någon som kan inge förtroende så är det mannen som hela tiden vill allt och alla väl.

4:a är Menette von Schulman som är Vd för bolaget som vann nationellt fint pris. Men det vet du, Menette. Bara för att man vinner i Sverige – blir man inte etta här. Däremot vann du juryns hjärta. Du är extremt analytisk och begåvad. Du vågar därför också ge dig ut på djupare hav. Hela tiden har du en kompass i din hand med värderingar och ledord. Bästa hotellet i världen, S:t Clemens, det skapade du tillsammans med ditt team.

3:a blir Moa Lilja. Jag ser vad du försöker göra. Att styra om och förfina tar något mer år. Det kräver mod, uthållighet och intelligens. Allt det där har du. Resultatet av ditt ledarskap kommer vi se under de kommande åren. Redan nu är det nya Maxi jag besöker. Jag städar t o m er parkering ibland… och när jag står där en kall januari kväll så ser jag vad du försöker förändra. Det är inte enkelt att förändra ett vinnande koncept. Men redan nu är ni bättre. Och framför allt gör du stor skillnad i helt nya frågor för hela samhället.

Gotland har ett stort ledarskap och ett nytt ledarskap i Moa Lilja. Tillsammans med andra ledande kvinnor på ön hoppas jag att ni fortsätter utmana. Det finns många strukturer kvar att förändra. Du har det modet och du har många gånger visat att du fixar de prövningar som vi andra räds.

 

2:an är en mycket klok Sofia, begåvad, musikalisk, generös, ödmjuk, driven, hårt arbetande, lojal, gotländska, rolig, busig, vänlig, nytänkande ledare som får andra att växa. Du får saker gjort och kryssar fram kring hot, möjligheter och stress. Hela tiden är du lugn. Du är axeln man lutar sig emot. Du är kryddan i en organisation som gör den intressant. Du är modet som behövs. När du läst så här långt är du generad. Sedan skickar du ett mail och säger TACK. Du kan konsten att säga TACK. Du rekryterades till Strand Hotel för en uppgift och du tog din an rollen att utveckla hela Gotland – inte bara ett hotell. Vi sade för flera år sedan att du kommer bli regiondirektör. Frågan är inte vad du blir. Frågan är vad Gotland blir med ditt goda ledarskap som du nu skämmer bort ett hotell med – och dessutom har du samtidigt sett till att Företagarna Gotland är nr 1 i hela Sverige.

Sofia Munkhammar, ikväll när du landar i Tofta så kommer du ha glömt bort att du är tvåa. För hemma är du alltid nr 1. En del i framgången är hur väl grundad du är hemifrån med omtanke och sunda värderingar samt att du aldrig sätter dig på en hög häst. Nu gör vi det idag. Njut av utsikten från den där hästen. Det är du väl värd.

 

1:an spelar numera i Champions League. Du har lyckats lägga upp bollen ganska högt och ändå få den i mål. I din värld är det puckar som är en bättre liknelse – för är du inte på Sveriges bästa butik så är du och inspirerar barn att utvecklas inom idrotten. Och ju mer du utmanar och skapar rockigare upplevelser i butiken och på ön – ju fler får du som vill skjuta ned dig från första platsen. Vi försökte engagera hela ön för det. Men till slut så gav vi upp. Du är öns just nu outstanding nr 1. Markus, Therese och Co på Coop gör dig bättre – men en duktig ledare ser till att rekrytera de främsta. Hatten av för dig Carl-Johan Stålhammar och stort lycka till i Stockholm på den stora finalen.

Så här fin var Calle när han intervjuades inför ”Årets chef” i Sverige. Ett pris som är enklare att vinna än årets talang på Gotland. Det är fler som har synpunkter om allt från köttskandaler till ishockeyhallar. Ja, den frågan är f.ö Calle oftast själv mest upprörd över. Just Calles temperament, entusiasm och hållbara vinnarskalle är helt unik. Han är en stor förebild för nästa generations ledare, en ambassadör, med extremt goda resultat, goda referenser från sitt arbetsliv och värderingsstyrd. Den som känner han privat vet att han helst är med älskade familjen och bara njuter av livet. Ta det försiktigt i Sverige och Stockholm. Här är länken till den stora finalen: https://chef.se/chefgalan/finalister2020/

Här köper du biljett till finalen om du vill se Calle vinna årets chef! Årets chef är mycket bra arrangemang!!

https://www.trippus.se/web/registration/registration.aspx?view=registration&idcategory=AB0ILBDVII6CbFRZD7Ddp7M_SiA9KetJD4l04t7lbW9feuJsEc-vtYXmNuVU80okT58UDhyfccFS&ln=swe

_______

Nu blir det ingen mer liknande talanglista på ön.  Tack Horisont för att ni såg till placera talangfrågan mer Top of Mind. Tack Christer.

Och till er som haft åsikter om listan och tyckt att det är bara skit. Ni vann!? Nu blir det inget mer fokus på att lyfta duktiga, kloka, inspirerande och modiga människor.

Det absolut bästa med listan är alla de mail jag fått från människor i Stockholm, Malmö eller Göteborg som sett att på Gotland så vågar vi gå före och verkar ha ett stort fokus på talang. –”Dit vill jag flytta för att utvecklas”.

Så fortsätt belys, beröm och våga. Gå före. Ta skit. Var modiga. Idag är ni 30 av många vinnare. Jag hoppas att många kommer gratulera Er och jag hoppas att många adderar er på LinkedIn. För ni är guld värda!

ÅRETS TALANG PÅ GOTLAND TOP 30

1 Carl-Johan Stålhammar Coop Gotland
2 Sofia Munkhammar Strand Hotel
3 Moa Lilja ICA Maxi Visby
4 Menette von Schulman Hotell S:t Clemens
5 Oskar Lindehejd GEAB
6 Josefin Knudsen Regional vindkraftssamordnare samt Slitevind AB
7 Angelica Fihn Kultur- och Fritidschef på Region Gotland
8 Anna-Carin Löfstedt Foodmark AB
9 Nancy Yussef Hair Cut Gotland
10 Annika Gustafsson Annika Gustavsson Jewellery
11 Filip Reinhag Regionråd Gotland
12 Johnny Ruthström Ruthström & Larsson
13 Julius Bengtsson Science Park
14 Anna Lind Holsner Växthuset Linds
15 Thomas Zielinski Länsstyrelsen Gotland
16 Juliana Perez Falke Nationell kund och affärschef Almi
17 Cia Heldtander Färnlöf Visbyark AB
18 Fred Grönwall Cementa
19 Henrik Munkhammar Almi Gotland
20 Nora Olofsson GotlandsHem – Kommunikatör
21 Tina Remnestedt GEAB
22 Aime Dahlgren Stor framtida ledare
23 Rickard Berggren Länsförsäkringar Gotland
24 Hanna Wiman Strand Hotel i Visby AB
25 Mia Neverås Brandförebyggarna Gotland AB
26 Hanna Jörnhammar Lin Living
27 Robin Malmqvist iVisby Tryckeri
28 Kim Jakobsson Järn AB Södertorg
29 Hanna Westerén Sveriges Riksdag
30 Jenny Sander Cementa AB
Alla på listan är under 45 år för annars hade vi varit tvungna att ranka landshövdingen och regiondirektören. Och vi vill så gärna lyfta fram de nya som kämpar för att försöka nå sin topp.