Vi är Gotlands mest talangfulla företag!

Gotland är en av Sveriges hetaste regioner. 4potentials senaste studie visar att Gotland är den femte mest eftertraktade regionen att flytta till för talanger. Det är bara Stockholm och Göteborg i Sverige som är mer intressant. Det är idag mer självklart för en supertalang att söka sig till Gotland än exempelvis Malmö.

Huspriserna har därmed skjutit i höjden och just nu arbetar byggbolag och Region Gotland för att säkerställa kompetensfrågan – genom att bygga fler bostäder.

Intresset för att arbeta på Gotland har ökat enormt mycket. Från att 0,5% av Sveriges talanger ville flytta hit 2010 så vill nu nästan 6% det. Det är lite i jämförelse med Stockholms 40% – men alltså fler som vill bo på Gotland – än som vill bo och arbeta i Malmö av Sveriges supertalanger.

Varför har Gotland blivit enormt intressant för talanger att bo på?

Det är framför allt av fyra anledningar. De senaste tio åren har uttalade talangsatsningar genomförts såsom #ö-ployer branding, under Almedalsveckan har det genomförts rekryteringsträffar, HR nätverk har fått mer fokus, Talangmedalen, årets talang i Horisont, årets talangföretag, HR träffar samt att vi började marknadsföra hus och arbeten i hela Sverige. När Gotland som arbetsplats började marknadsföra sig mer utåt i Sverige…ökade intresset för att arbeta här. 

Den andra anledningen är att fler entreprenöriella personer och företag med kapital har landat på ön. Alla vet vi vad Pigge med sina ca 25 bolag åstadkommit för ön. Numera finns det fler investerare som utvecklar ön med exempelvis Tofta, IT-företag, hotell och restaurangkoncept.

Det viktigaste som dock skett är att Gotland har börjat samarbeta mer och försökt göra Gotland större – med fokus på kompetens. Ordförande för Företagarna med Nancy Yussef har visat vägen med deras #mötionera, Oscar på GEAB har skapat 92 möjligheter, Science Park har skapat event över gränserna och Calle på Coop har visat att Gotland kan vara bäst på ledarskap. Allt vi gör bra här – får också numera en större spridning via sociala media. FLYTTA TILL GOTLAND KAMPANJERNA har varit bättre och mer fokuserade på att arbeta här – än att enbart besöka ön. Här har Gotlandsmedias nya Vd Johan varit en stark bidragande faktor till att få ut kampanjerna som varje gång läses av ca 700 000 nyfikna presumtiva Gotlännningar. 

Det fjärde skälet att fler vill flytta hit och arbeta är för att vi successivt ökat kompetensnivån i alla organisationer. När företag rekryterar inspirerande ledare vill fler flytta hit och börja arbeta på de bolagen. Faktum är att vi de senaste tio åren haft en stor rotation av nya ledare. Det leder till nya nätverk och mer möjligheter. Av topp 10 bolagen nedan (som f.ö får kalla sig Talangföretag på Gotland under 2021) har många fått en ny VD eller flera nya ledare. OCH nya ledare utvecklar Gotland och gör Gotland större. 

Vad kan bli bättre och utvecklas?

I framgångsrika tillväxtorganisationer är det HR direktören och Talent managern som skapar tillväxt samt Vd som leder genom proaktiv kompetensutveckling. Vi måste börja hylla förändringsledarna mycket mer och skapa ett större intresse och förståelse för affärsnära HR, Human resource och att HR/VD/chefen använder kompetensutveckling/kompetensväxling av medarbetare och ledare som en operativ insats – på samma sätt som man jobbar exempelvis med försäljning.

Med ett ökat fokus på HR och kompetens kommer en arbetssökande supertalang inte få frågan om ”vem man känner på ön?” – för det är ingen kompetens.

Vi kan bli bättre på att välkomna nya företag och nya idéer. Vi kanske inte skall bedriva häxjakter och skriva insändare om bussbolag – bara för att de inte är från Gotland? Signalen med ”stoppa färjan” skadade Gotland.

Vi kanske måste våga lite mer och sluta att agera ängsligt – av rädsla för vad andra skall tycka och tänka? Ibland  händer det för lite för att man inte vågar göra något – ”för att då kan man bli utröstad från ön”. Går man före – får man ibland skit eller så får man en insändare i ryggen. Vill man minska den psykisk ohälsan på ön måste man prata om elefanten i rummet. Dvs hur kan samtalsklimatet utvecklas och taket lyfta så att alla människors potential samt de modiga ledarnas engagemang hyllas!

För på en plats med färre invånare är det viktigt att stötta och uppmuntra de modiga ledarna – så att de orkar att sjösätta nya koncept, driva förändring och ta en del obekväma beslut. Därför hyllar vi årets talanger – precis som man utser årets socken.  Vi har en enorm potential – nu ser vi till att ta tillvara den!

Alla punkterna ovan är dock i en enorm positiv förändring. Inte minst för att gubbledarskapet ersätts av en mängd duktiga kvinnor och män. Den ökade kompetensnivån gör att vi får en helt annan diskussion. Framstegen inom kulturområdet har berikat hela ön och alla besökare. Fler och fler vill bo arbeta här för att kulturen är fantastisk. 

Till sist har fler och fler förstått att Gotland växer enbart om turisterna, släktingarna, studenterna och hemvändarna väljer att bo och arbeta kvar. Gotlands förenade kompetensnäring/befolkningsökningen är viktig – inte minst i en pandemi har vi klarat oss bättre för att vi är fler invånare som kan ex hemestra, utveckla ön och betala skatt. Och kan vi sluta att prata om att enbart besöka – utan även be dem även stanna kvar – så kommer vi snart vara 10000 till.

Och 10000 fler invånare är ca 3 MILJARDER till I INTÄKTER PER ÅR eller 3,6 miljoner mer luncher per år! Att det även är bra för Östersjöns miljö om fler bor här än bara besöker är självklart – liksom att bland alla de 10000 till som kommer bosätta sig här – så kommer det komma 10 superentreprenörer med kapital och ideér samt tio ingenjörer som löser vattenfrågan och tre lobbyister som ordnar en elkabel.

Välkomna att besöka Gotland – men stanna ännu hellre kvar! Det finns talang och vi vill bli ännu mera talangfulla. It´s all öbout people.

 

Fotograf: Fredrik Andersson

JAKTEN PÅ KOMPETENS ÄR ÖNS VIKTIGASTE FRÅGA

Alla studier visar att Gotland har lägst arbetslöshet och ofta har företagen väldigt svårt att finna kompetens. Men vilka är då främst på att attrahera kompetens på Gotland?

När ca 350 talanger på Gotland (ödmjuka, drivna, analytiska ledare och specialister mellan 25-60) röstat på sitt favoritföretag och vad de vill arbeta med helst så är nr 1: DRÖMMEN OM ATT STARTA EGET FÖRETAG.

Att starta samt driva eget företag är alltså nr 1 för Gotlands talanger. Alternativet att driva eget har ökat varje år och 2018 var det nr 3 på Gotland – men vinner nu. Varför är det så? Drömmen om Gotland handlar mycket om frihet och då vill även många vara helt fria – och driva eget.

Friheten och enkelheten på Gotland gör att fler vill och startar egna bolag. På Gotland är det nog även ”finare” än på fastlandet att vara egen företagare. På Gotland har även Nancy Yussef och Företagarna gjort mycket för att visa vägen för eget företagande. Det finns många goda förebilder inom privata näringslivet på Gotland.

Men det finns också en stor brist på stora etablerade företag samt att många företag på ön inte arbetar med Employer Branding. Många som flyttar hit känner inte till alla bolag som finns.

Vem ger man priset – årets talangföretag till – när priset skall delas mellan alla egna och små fantastiska företagare?

Företagarna kommer få ta emot priset initialt – då Företagarna är en av många röster för många småföretagare på Gotland! Men givetvis är det X000 andra pristagare och intresseorganisationer såsom Almi, Science Park, Tillväxt Gotland, Ung Företagsamhet, Visby Centrum, GFB som skall dela på priset och vara stolta över det arbete som gjort att på Gotland vill talangerna driva eget!

Vi hoppas att ni som verkar för småföretagande och eget företagande kan glädjas och dela i era kanaler – att på Gotland – som enda region i Sverige – är entreprenörerna drottningar och kungar. Låt Ert pris och pokal cirkulera er emellan och se detta pris som ett startskott till att ni än mer samarbetar och än mer sätter Gotland på den stora kartan. Idén om entreprenörsutbildningen ”Piggelin” med Pigge som föreläsare är ju kanon!

 

Nr 2 är förra årets vinnare – Länsförsäkringar som dels tappar %-röster men även första platsen. LF är dock en fantastisk arbetsplats med extremt många nöjda medarbetare. LFs styrelse och VD har åstadkommit stora förändringar ekonomiskt genom ett intressant samt vitaliserande ledarskap och där HR chefen, Sandra Nährstrand, är starkt involverad i bolagets förändringar.

Nr 3 är Region Gotland som trots att man är störst och har flest HR-resurser inte lyckas att bli nr 1 som mest attraktiva arbetsgivare. Vad vill RG avseende ledarskap-, kompetens- och talangutveckling undrar talangerna? Det finns en enorm potential i att bli än mer kompetensdriven och en ökad nyfikenhet på organisationen. Region Gotland är en intressant arbetsplats och inom exempelvis sjukvården, kultur, fritid och bygglovshandläggningen har det skett synbara förändringar som skall berömmas liksom digitaliseringen inom äldrevården. Det krävs mod att förändra inom offentlig sektor och i synnerhet på en ö där besluten påverkar din granne. Region Gotlands HR avdelning är mycket mer framåt och synliga än för 10 år sedan. Bakom det arbetet finns bl a Lotta Israelsson med kollegor.

Nr 4 är Destination Gotland och Gotlandsbolaget. Här har det skett en del positivt de senaste åren. Bolaget har blivit mer öppet och än mer fokuserat på att finna nya duktiga ledare och medarbetare. DG är årets raket! Ja, eller årets båt.. Grattis HR-chefen, Katarina Yng.

Nr 5 Svenska Spel hade som mest 45% av rösterna 2016 och var då outstanding nr 1. Numera är man nere på 12%.  Inom IT området är dock Svenska Spel extremt starka för att man uttalat vill få hit talanger och kompetens som skall bo och verka på Gotland. Här har HR drivit på och sett till att Svenska Spel har extremt många stjärnor inom IT på Gotland.

Nr 6 är Gotlandshem som lyckats med Elisabeth som VD och HR chef Jenny Guteäng att attrahera flera duktiga ledare. På ön är fler och fler nyfikna på företaget. Talanger välkomnar förändringar och ser hur duktig Elisabeth är på att få ombord stjärnor såsom ex Mattias Adman.

Nr 7 är Coop Gotland som med HR chefen Therese Ahlgren och VD Calle i spetsen står för ett modernt ledarskap. Fler och fler vill till Coop. Markus Wahlgren har betytt mycket med sitt jordnära ledarskap.

Nr 8 är GEAB, Gotlands Energi som just fått ny energi! GEAB är den stora vinnaren på listan. Bra jobbat av företaget att delvis vända opinionen. +11 platser sedan 2018 är imponerande. VD, Adrian Berg von Linde har åstadkommit ett ökat intresse för HR och med rekryteringen av Oskar Lindehejd har GEAB fått ombord öns främsta nätverkare.

Nr 9 är den stora vinnaren bland bankerna – Swedbank. Just inom attraktion av medarbetare  inom ”banking” är man idag nr1! Många vill arbeta på Swedbank och deras goda samhällsinsatser på ön gör att många vill arbeta där.

Nr 10 blir både Payex och Almi. 

Almi med Henrik Munkhammar har gjort företaget mycket mer öppet för alla. Rekord i antal ansökningar senast.

PayEx var på väg uppåt på rankingen men sedan har de stannat av de senaste året pga försäljningsryktena? Men Payex är intressanta. Jenny Slotte Hassel är en nyfiken HR chef som driver på och är intresserad av Talent management.

Ja, detta är Gotlands främsta talangföretag som får använda symbolen nedan! Söker ni jobb så kolla alltid upp Top 10 företagen. Spännande företag som uppskattas av öns talanger!

Läs hela Top 40 listan längst ned. Där finns fler intressanta företag. Försvarsmakten har tagit många steg framåt på ön och tillsammans med Grant Thornton och öns fastighetsmäklare är man de företag som utmanar Top 10 inför nästa år. Swedavia med Gunnar Jonasson är fortfarande ett av de främsta bolagen inom HR på ön. Här har dock pandemin påverkat hela branschen.

Men Gunnars kompetens och nyfikenhet inom Talent management och HR består och han är en av de hjältar som sett till att talangfrågan utvecklades på Gotland, tack!

Symbolen ”Vi är ett talangföretag” är varumärkesskyddad och får endast användas av företagen som är Top 10.

 

Hela listan Top 40

Ranking 2021

Företag

Förändring platser sedan 2018

1 Driva eget företag +3
2 Länsförsäkringar -1
3 Region Gotland -1
4 Destination Gotland / Gotlandsbolaget +4
5 Svenska Spel -2
6 Gotlandshem 0
7 Coop Gotland +6
8 GEAB – GotlandS Energi +11
9 Swedbank+ +1
10 PayEx -2
10 Almi +12
12 Grant Thornton +4
13 ICA +4
14 Scandic -2
15 Pickit 0
16 Gotlandssnus -10
17 Swedavia -10
18 Länsstyrelsen -4
19 Cementa +1
20 Försvarsmakten +12
21 Arla Foods 0
22 Clarion Hotel Visby -11
23 Best Western Strand Hotel -5
24 Fastighetsmäklare +5
25 Systembolaget 0
26 Skatteverket +1
27 Arbeta politiskt -2
28 BRS Networks 0
29 Ludvig Co +1
30 Försäkringskassan +1
31 Gotlands Media +1
32 Foodmark 0
33 Nordea -7
34 Handelsbanken 0
35 Sweco 0
36 AFRY -2
37 SEB 0
38 SweProd -14
39 Universitets- och forskningsarbete -18
40 Kronofogden -17