Var vill framtidens HR-chefer och medarbetare helst arbeta? Vad har hänt på 5 år?

När 4potentials frågar ca 6000 talanger om vad de vill arbeta med i framtiden så nämner många att de vill bli HR chefer eller medarbetare inom en ”HR avdelning”. Det är en ökning på ca 10% som idag vill bli HR chefer. HR är en kritisk funktion för att kunna bli nr 1 som talangföretag. Vilka företag är då mest intressanta nu och vad har hänt på 5 år?

En del har hänt avseende popularitet de senaste 5 åren. Inom HR är det alltid en stor förändringstakt och många HR chefer har bytt eller fått nytt arbete. Och inom HR är det tydligt att den nuvarande HR chefen är viktig för attraktionen. Det tillsammans med att det finns förändringsmöjligheter, ett starkt varumärke och en stark vilja att förändra gör att HR-talanger attraheras av bolaget. HR har ofta också väldigt god insyn i hur andra bolag fungerar. De har kollegor på andra företag. De tar del av undersökningar (likt denna) och de är ofta mer nyfikna på andra företag.

-”Generellt kan man säga att det är mycket svårare att ta flera placeringar på en ranking än att tappa. 10 år av hårt arbete uppskattar jag att det krävs för att nå en bestående och större förändring avseende HR-varumärket. Man kan däremot tappa mycket på 1-2 år avseende attraktion. Vi har företag som gör mycket spännande saker inom HR – men det kommer krävas att man fortsätter så i minst 10 år för att nå toppen. Lämnar då en HR-chef som varit populär kan det gå fort utför. Vi har företag som borde vara Topp 10 hur de presterar nu – men de måste fortsätta i minst 5 år till innan HR-talangerna vet om det. ”

Vilka är då de bolag som tappar placeringar senaste fem åren när man frågar framtida HR-chefer/medarbetare var de vill arbeta – enligt denna studie. 
I just denna studie tappar en del internationella företag såsom ex L’OREAL (-11), Unilever (-8), Adidas (-7), men även Business Sweden (-4), Svenska Spel (-4) och rekryteringsföretagen (-1) minskar lite i intresse. Spotify ligger fortfarande i toppen med en sjätteplats – även om man just 2016 var nr 2. Volvo Group låg top 15 för 6 år sedan men är nu utanför Top 20 listan.

Resultatet är hämtat från 4potentials stora Talent survey från 2016 samt från vårt senaste Talent index. HR-talang? Har man angett att man vill verka som HR-chef , Talent manager, personalspecialist, rekryterare samt övrig HR är man del i studien. 

Vilka är företagen som ligger på kvar på samma placering?
Google, Arla Foods är med i toppen och Bonnier, Coca-Cola samt Ericsson finns lite längre ned. På dessa företag är det samma placering som för 5 år sedan.

Vilka är vinnarna?
Den största vinnaren är Scandic +12. Här inledde Scandic en förändring för ca 10 år sedan och Åsa Dammert som är ny HR direktör har lyckats att utveckla företaget ytterligare. Scandic når sin absolut främsta placering med en nioendeplats. Scandic är också ett företag som trots pandemin har gått framåt avseende talangattraktion. Vi är mycket imponerande av Åsa Dammert, Peter Jangbratts och Scandics arbete.

Lantmännen imponerar. Att ta tre platser i den absoluta toppen är mycket bra. Man skall inte bara vara bra – man skall vara bättre än konkurrenterna. Elisabeth Wallin-Mononen, idag Sveriges främsta HR direktör ligger bakom detta arbete tillsammans med sina magiska kollegor

H&M är etta. De är bäst på att få ombord HR-talanger. Att vara etta 2016 och nu 2021 är världsklass. HR har blivit tydligare på H&M. Många unga HR talanger väljer H&M. H&Ms HR Talent är extremt bra. Laget före jaget.

Axfood går från en 20:e plats till en tioendeplats. Monica Längbo blev HR direktör 2019 och sedan dess ser 4potentials att en förändring sker. Hela Axel Johnson koncernen imponerar (+2).

IKEA och ICA går även lite framåt. ICA nådde årets talangföretag-finalen i år och de har mycket spännande på G.

 

Är du en HR-talang? Sök till 4potentials. Läs mer här: www.4potentials.com

Monica Längbo, personaldirektör, Axfood.

Åsa Dammert, HR direktör Scandic