Toppjobbet på börsnoterade Slitevind AB (publ) går till en hungrig kandidat som vill bidra till klimatomställningen

4potentials fick förtroendet att finna det noterade företaget Slitevinds COO i oktober. Efter en två månaders process och  många intervjuer med fantastiska kandidater har Slitevind valt att rekrytera Ola Mattsson med gedigna erfarenheter av att driva  affärer, strukturera och utveckla verksamheter.

När Slitevind bildades 1992 var det som ett av de första aktiebolagen i en mycket ung bransch. Idag är bolaget en industriell noterad aktör samtidigt som svensk vindkraft årligen producerar ca 30 TWh, motsvarande 20% av den svenska elförbrukningen. Fram till 2040 förväntas elförbrukningen stiga kraftigt samtidigt som vindkraften förväntas producera nära 50 TWh  redan 2024. Olas roll blir att hjälpa bolaget att växa inom bl a förvaltning av vindkraftverksparker i Norden.

Ola kommer också vara ett stöd i förvärvsprocesser, investor relations samt att leda och utveckla personal.

Ola har en god helhetsförståelse, bevisad entreprenöriell förmåga och en vilja att bidra till hela företagets utveckling där han kommer samarbeta med VD, Jonas Dahlström, och övriga medarbetare.

Kraftbranschen är i förändring vilket ställer stora krav på Slitevind som ställs inför olika utmaningar och driver en mängd intressanta utvecklingsprojekt där Ola med sin kompetens förväntas bidra till företagets lönsamma tillväxt samt strategiska utveckling.

 

”Jag fick träffa många intressanta kandidater och 4potentials gjorde ett mycket bra arbete i att förstå vår utmaning samt presentera flera relevanta kandidater. Det skall bli mycket roligt att välkomna Ola Mattsson som kommer bidra med lång och gedigen erfarenhet samt en vilja att fortsätta att utveckla Slitevind. Vi har sedan 2015 ökat  vår produktionskapacitet från 75 GWh till dagens ca 450 GWh. Med Ola skall och kan vi fortsätta  utveckla företagets verksamhet.

Utvecklingen i den svenska vindkraftmarknaden är fortsatt mycket stark. Trots ganska kraftiga förseningar installerades drygt 1000 MW under 2020. Enligt Svensk Vindenergis senaste prognos förväntas ca 2200 MW installeras under 2021. Produktionen från svensk vindkraft uppgick under 2020 till ca 28 TWh och beräknas nå 45 TWh redan 2024. Vi vill arbeta proaktivt för att ta del i utvecklingen av denna kraftigt växande marknad och växa med lönsamhet både vad gäller egen produktion och extern förvaltning”, säger VD Jonas Dahlström.

 

Ola Mattsson tog examen från Luleå tekniska universitet, 1988. Han fick därefter det talangfulla traineejobbet på KF och arbetade i den första delen av sin karriär inom detaljhandeln där han bl a var stormarknadschef för Coop Forum på Gotland. Han blev sedan rekryterad till Gotlandsflyg där omsättning, flyglinjer och antalet resenärer ökade kraftigt under den tiden Ola var bolagschef.

Efter flyget landade han i Gotlandsbåten där han tillsammans med många andra duktiga entreprenörer och medarbetare medverkade till att Gotland blev större. Över 160 000 resenärer valde den nya Gotlandsbåten och den satsningen har ju bidragit till att intresset för att bo, arbeta, leva och besöka Gotland har ökat. Efter ett knappt år som interims-VD blev han sedan under 2018, VD, för NORRKÖPING AIRPORT AB. Bolaget omsatte ca 53 mkr med ca 40 medarbetare och hade 118 000 resenärer. Flygplatsen var Sveriges 4:e största charterflygplats. Under pandemin var han även en av de fem grundarna till Air Gotland som sedermera blev Air Leap. Efter det har Ola haft kontakt med rekryteringsföretaget, 4potentials, och nu lyckats landa ett toppjobb på Gotland som COO.  

 

”- Jag är väldigt glad och tacksam och ser fram emot att bli en del av det framåtlutade gotländska börsnoterade Slitevind AB, säger Ola Mattsson, nyutnämnd COO. Det blir spännande att lära sig en ny bransch och jag hoppas kunna bidra i den tillväxtresa som bolaget befinner sig. Att få jobba och vara med och driva på den stora klimatomställningsresan som pågår i världen känns naturligtvis både viktigt och rätt i hjärtat, avslutar Ola Mattsson.”

 

-”Ola är extremt driven och vill hela tiden framåt. Han visade även stort och genuint intresse för verksamheten och hela branschen. Ola arbetade med miljöfrågor redan på Coop och var även miljöansvarig i Sverigeflygkoncernen. Han är en analytisk, driven och erfaren kandidat som kommer kunna stötta Jonas samtidigt som han kommer att kunna utveckla bolaget. Det var ett stort intresse för tjänsten och att få samarbeta med Jonas var mycket givande. Jonas Dahlström är en av Gotlands främsta företagsledare och det han gjort med Slitevind är mycket imponerande. Vi gratulerar Ola och Slitevind till en fantastisk rekrytering”, avslutar Fredrik Andersson, 4potentials

 

Ola bor idag med sin familj på Gotland och när han inte arbetar hårt och målmedvetet reser, tränar eller läser han gärna en bok. Ola föddes samma år som Beatles spelade ”She loves you” live för första gången i Sveriges Television. Varken 4potentials och Slitevind anser att det är av vikt i en rekrytering när någon är född eller kön – utan Ola var den mest adekvata och hungriga kandidaten efter att hela processen var genomförd. Processen visar att fler och fler vill flytta till Gotland för att arbeta här. Just nu söker även Slitevind en redovisningsekonom via 4potentials.

 

 

 

Om Slitevind
Slitevind AB (publ) är moderbolag i en Koncern som producerar och säljer el-, elcertifikat och ursprungsgarantier samt förvaltar vindkraftsanläggningar. Bolaget är en etablerad aktör inom förnyelsebar och miljövänlig vindkraftsproduktion som utgör basen för verksamheten. Bolaget äger och driver vindkraftsanläggningar i Sverige och en anläggning i Finland. Fokus för verksamheten ligger på att successivt utveckla och utöka produktionskapaciteten genom nyinvesteringar och förbättringsarbeten på existerande anläggningar.
Bolaget bildades 1992 som ett av pionjärbolagen i den svenska vindkraftbranschen. Mellan 2005 och 2014 arbetade bolaget även med projekteringsverksamhet men har sedan 2015 återgått till kärnverksamheten, elproduktion. De senaste åren har knappt 800 MSEK investerats i tillkommande vindkraftsproduktion.
Koncernen har idag en produktionskapacitet om ca 450 GWh normalårsproduktion vilket är en  sexdubbling sedan 2015. Bolaget arbetar kontinuerligt med att utöka och föryngra produktionskapaciteten.