Gör som de främsta finansanalytikerna och investerarna – studera 4potentials Total Talent index innan du köper aktier

Våra största och främsta bolag på och utanför börsen har under många år förstått att It´s all about people!

Det är människorna och deras kompetens som på sikt gör bolagen framgångsrika. När talanger väljer bolag är de helt avgörande för dem att bolagets chefer är bra. De måste även ”köpa in” sig på företagskulturen (som är uppbyggd av ledare samt grundare). Just bolagets grundare och dennes idé samt värdegrund är oerhört viktigt när en duktig talang signar på för ett företag.

Vinst i ett företag skapar du genom att rekrytera de främsta för er. Så om du som investerare eller börsanalytiker tror att vinsten påverkar börskursen (vilket den ju gör över tid) skall vara observant på de bolag som haft en låg Talent density ranking – men som nu ökat. Samtidigt måste bolagen lyckas behålla denna kompetens – så därför mäter 4potentials även Talent retain index (som har en koppling till bolagets framtida omsättning).

För lyckas bolagen både rekrytera stjärnorna och behålla dem kommer både vinst och omsättning öka – och då kommer bolagen med stor sannolikhet vara en aktie som är väl värd att investera i alternativt vara ett företag ni skall investera i eller förvärva?

Innan du gör en bedömning om du kanske skall investera utifrån talangmarknadens index bör du:
A. Förutom dagens placering studera bolaget förändring på Total Talent index genom att utläsa förra årets placering. Det gamla indexet samt talangrapporten går att köpa från 4potentials för 1000 sek exkl moms
B samt jämföra bolaget med konkurrenter i samma bransch.
C samt kanske kontakta talanger på det aktuella bolaget. Talangerna brukar veta hur det går. Då 4potentials hela tiden talar med bolagets talanger förstår vi ofta ”hur ett företag mår”. Vi brukar ofta bli kontaktade av investerare för att få råd och tips.
D. veta att du själv tar ett eget ansvar för dina investeringar/beslut. 4potentials tar inte ansvar för dina investeringar. 

Du kan ta del av 4potentials gamla talangstudie/talangrapport via 4potentials från 2022-01-01. Då kan du jämföra bolagets utveckling över tid. Den gamla talangstudien kostar 1000 sek exkl moms. 

I januari 2023 släpper vi den nya talangrapporten.

Här nedan är ett utdrag från 2022-10-24 där man ser att EQT leder Total Talent index och gjorde även så för ett år sedan. Studerar man EQT närmare (genom att ta del av förra årets resultat) så ser man att de fortfarande leder men att de i toppen närmat sig något.

Tvåan på Total Talent index, Lantmännen, har gått nån enstaka % framåt. Det visar sig även i nyheterna: Lantmännen ökar resultatet trots tuff marknad (di.se)

Hilti har kraftigt ökat Talent Density den senaste tiden vilket kan ge ekonomiska resultat 2023. Hilti är ett exempel på ett bolag som de senaste månaderna inlett en kraftig positiv förändringsresa på 4potentilals Total Talent index. Fler och fler väljer Hilti på talangmarknaden. En sådan förändring ger resultat oftast långt senare ekonomiskt. Det blir spännande att följa Hilti.

Dustin har gått extremt starkt framåt de senaste åren. Dustin har nått tack vare Thomas Ekman Vd och Martin Lindecrantz, HR chef , en all time High position på talangmarknaden. Imponerande resa!

 

 

Vilka bolag tycker Fredrik på 4potentials att du som investerare och aktieköpare skall undersöka mera?

-”Det finns ett 20-tal bolag som kommer gå bra för att de har en duktig VD, modig och klok HR chef samt att de är långsiktiga på talangmarknaden. De jobbar eller har jobbat med oss på 4potentials. De gör inte bara en quick fix lösning utan de är långsiktiga på talangmarknaden. De kommer därmed klara lågkonjunkturen bättre. Just vem de har som HR-chef är A och O ”