Fler kvinnliga superentreprenörer – än någonsin!

Ca 30% av Sveriges studerande supertalanger kan tänka sig att starta eget. Men när man väl börjat arbeta och blir äldre så minskar intresset något till 25% av de som har ett arbete. Och det är 11,3% av de arbetande supertalangerna idag som verkligen startar eget.

Global Entrepreneurship Monitor, GEM, redovisade för några år sedan (2013) att andelen bland hela befolkningen som startade eget var 8%. M a o kan man se att alltfler bland landets framgångsrika ledare, drivna talanger och specialister startar sin egna firma. Det är hett bland supertalangerna att ha sitt egna företag. Hela 11,3% av supertalangerna kan skriva grundare, doer eller entreprenör på sitt visitkort.

Och entreprenörerna finns inte bara i Stockholm. Endast 9% av de supertalangerna i Stockholm är entreprenörer. Det skall jämföras med Gotland där 13% är det. Andelen entreprenörer i Göteborg är 10,8% och i Skåne är 12,7% det. Dock finns det såklart fler numerärt som är egna företagare i huvudstaden.

Generellt har de som blir entreprenörer ett utmärkande drag. De är extremt drivna. Jämför man med alla talanger så är de framför allt drivna. Deras ledarskap har generellt vissa utmaningar medans de ofta är kloka och analytiska.

Andelen kvinnor som startar eget ökar. Just nu är 60% av de entreprenöriella talangerna män och 40% kvinnor. För några år sedan visade liknande undersökningar på ca 30% andel kvinnor.

Studiemässigt så läser de flesta entreprenörerna idag på högskola. Handelshögskolan i Stockholm är vanligast före Lunds Universitet och på tredje plats KTH. Stockholms Universitet fyra och Handels i Göteborg är femma. Jönköping med fokus på entreprenörskap ligger längre ned i studien och Högskolan på Gotland som numera är en del av Uppsala Universitet har en liten andel. M a o att det finns många entreprenörer på Gotland är inte kopplat till stadens numera universitet/campus och generellt är glappet stort mellan akademin och entreprenörerna. Det intressanta är här att det är 10 gånger fler som vill bli entreprenörer än revisorer. Och ända finns det mer utbildningar i redovisning än entreprenörskap. Hur utbildar man en entreprenör? Hur får man drive?

6% av entreprenörerna vill rädda världen genom politiskt arbete. 11% vill rädda världen genom aktivt miljöarbete och lika många vill engagera sig i tredje världens problem. Men få av en entreprenörerna vill demonstrera – de vill hellre nätverka och använda sina kontakter samt ställa upp några timmar och arbeta ideellt.

Under fredagen genomför Företagarna på Gotland – Hantverkar- och Företagargalan. Ett unikt tillfälle för Gotländska hantverkare och andra entreprenörer att träffas – på den plats i Sverige där de finns högst andel egna företagare. Siffrorna och statistiken kommer från 4potentials.

Vill du engagera dig som entreprenör? Vill du bli entreprenör? Läs mer här: JAG ÄR ELLER VILL BLI ENTREPRENÖR!