Om att hitta den rätta.

Den enda bland många eller kanske bara bland några få. Den enda, den rätta, den du vill ha. Hur svårt kan det vara? En önskan om det perfekta, det berömda klicket! Inget gnissel i maskineriet, allt känns enkelt och självklart. Det är ett enkelt val.  Men det är inte alltid så enkelt.

Kanske är den du egentligen behöver någon som inte är omedelbar att ta till sig? Tänk om den som bäst kompletterar dig, på många sätt är din raka motsats? Om du är livlig och snabb till beslut, kanske det är den lugna eftertänksamma personen som du ska gå i par med, den som säger stopp, ett varv till. Irriterande, men kan vara nog så värdefullt. Och är det du som är analytikern, behöver du kanske den som gärna springer längst fram och letar möjligheter, även om det känns påfrestande och kanske går för fort för din smak. Den som driver helheten framåt kan ha glädje av den som samlar ihop teamet och ser till att alla känner sig med i matchen. Och den som värnar om att alla ska må bra behöver den som kan ta de tuffa besluten och driva igenom dem. Det handlar om att se både sina egna och andras egenskaper. (Kanske är det mest utmanande att se sina egna – du vet kanske att det sägs att du inte kan se en egenskap hos en person med mindre än att du i någon mån har den själv? Stämmer det, så blir det ju lite svårare att reta sig på folk, eller hur!)

Nu är vi ju vanligtvis inte sådana enkla stereotyper men när man rekryterar är det värt att tänka på hur man skapar ett framgångsrikt team där alla kommer till sin rätt och bidrar till helheten från olika perspektiv.

Hur tänker du? Hur väljer du?

Att hitta den rätta handlar om att se helheten, att tänka utanför ramverket och kunna vara lite obekväm. Våga utmana sig själv och andra. Att skapa en helhet och inte bara fylla en lucka. Att hitta den rätta är en spännande process, för det handlar ju inte om ett slumpvis urval på måfå. Eller att stå längst ned vid rulltrappan och knuffa folk till höger eller vänster i något slags ”live-lajkande” av dem som kommer i ens väg.

Men hur gör man då? Ja, frågar du oss så svarar vi ungefär så här: Det börjar med kompetens och erfarenhet och det har vi koll på. Och förstås hur arenan ser ut där din nya kompis ska komma in. Sen kommer oftast en beskrivning av önskade egenskaper. Drivande, kommunikativ, flexibel, affärsorienterad, många bollar i luften och så ska man brinna också  – ja du känner igen orden, de och många andra är vanliga när man ska beskriva vem man söker. Och vissa på gränsen till uttjatade. Ett sätt som vi använder oss av är att blåsa liv i dessa väl använda ord och ta reda på vad de egentligen betyder.

Vi pratar nämligen om hela människan. Eller med, kanske man ska säga.

Vi hittar drivet du letar efter i en stark personlig historia som aldrig står i ett CV. Vi hittar flexibilitet genom att fråga om helt andra saker än man förväntar sig, uthållighet i erfarenheter som man inte är van vid att berätta om på en intervju. Vi vågar fråga lite mer,  kommer under ytan och ser hela människan, får komma nära och lära känna och framför allt får vi kunskap om vad våra talanger verkligen kan!  På köpet får vi starka relationer och lär känna talanger som gör vårt nätverk till något alldeles speciellt.

En människa är mycket mer än sitt CV och vi tar oss tid att lära känna dem vi möter. Alla har något att berätta, våra möten är härliga vart och ett på sitt sätt, ovanliga och lite vanliga med alltid speciella. Vi hittar dem som vågar lite mer, kan lite mer och gör lite mer. Så häng med oss, vi gillar härliga människor och vill gärna lära känna dig närmare!

Lite så tänker vi på 4Potentials. Hur tänker du?

Hör av dig och berätta!