Följ talangerna – det kommer berika dig

Alla säger ”Its all about People”, men varför finns det få analyser om hur det kommer gå för ett bolag (på börsen) utifrån HR-/Talent-nyckeltalen såsom personalomsättning som korrelerar till omsättning, antalet talanger per capita /Talent Density som Fredrik på 4potentials uppfann 2013 och som har en direkt korrelation till lönsamhet.

Varför finns det inte en länk bredvid aktiekursen om de ex rekryterar/lediga tjänster.

Börsen reagerar reaktivt på att en Vd slutar.

Men börsen borde reagera mer på att en supertalang börjar. För då vet man att det kommer gå bra.

Så våra börstips är:

  • Kolla om bolaget är fullt av talanger genom att försöka göra en analys via ex LinkedIn och bolagens egna hemsidor. Det är inte så enkelt men ett tränat öga kan ofta se om laget är klart för match. Det krävs bara en nyfikenhet för vad HR, Talent managers och rekryterare arbetar med. Har den där framgångsrika affärskvinnan hoppat ombord så brukar hon snabbt rekrytera ihop ett fantastiskt team – och sedan kommer resultatet och därefter är de vinnare på börsen!
  • Vem har Sveriges bästa HR chef och HR team?
  • Kolla om bolaget rekryterar. Ett nästan bombsäkert tips att det går bra
  • Kolla hur det går för bolaget i ex 4potentials talangmätningar. Undvik andra studier om ex ”här vill toppstudenterna jobba” – för det finns ingen koppling mellan Employer Branding och ekonomiska resultat. Den kopplingen är indirekt.
  • Googla ordet talang, ledare et c och det aktuella bolaget
  • Försök förstå om medarbetarna trivs och utvecklas.

och för dig som söker arbete. Så gäller ju samma tips. Du kan även kombinera det med att ta del av ekonomiska analyser på DI, Avanza eller andra plattformar.

I ett fall gjorde jag en analys av ett bolag och förstod att det kommer nog gå bra. De steg extremt mycket på börsen. I andra fall har jag kunnat undvika att investera i bolag för att talangmarknaden säger att få trivs på det bolaget.

Jag skulle aldrig våga tipsa om specifika bolag för att börsen är inte som talangmarknaden. Den är inte alltid logisk. Den bygger mycket på om ett företag slår resultatförväntningarna. Ibland vet man att det bolaget kommer gå extremt bra och slå förväntningarna. Då skulle man kunna säga att ni kan investera i bolag X eller Y.

Det ni gärna får göra är att följa vår talangmarknad. Kanske kan det leda till att ni finner er börsraket eller att ni finner en drömarbetsgivare.

Snart kommer nog ett T/E – tal – dvs antalet talanger / antalet anställda eller T/T – antalet talanger som slutar. Fråga mig inte hur det skall räknas ut? Eller så är det just det som vi arbetar med varje dag. Att försöka förstå kopplingen mellan PEOPLE och PROFIT. För den finns. Det gäller bara att slänga bort Jantelagen och vara nyfiken på kompetensfrågan.

Blir du nyfiken kan du läsa mer här: https://4potentials.se/investera-i-aktier-med-hjalp-av-hr-nyckeltal-och-sok-jobb-via-borsen/

Lycka till på #börs och #talangmarknaden.