Vad händer när det vänder?

Hur hänger talangmarknaden ihop med börsmarknaden? Hur påverkar styrräntan arbets- och talangmarknaden, börsen, arbetslösheten och bostadsmarknaden.

Vi brukar alltid se bakåt för att kunna se framåt. Det var så vi förstod att talanger kommer vilja söka arbete såsom de gör nu. Det var genom att förstå vilka bolag som var lönsamma och ökade även sin omsättning som vi skapade Total Talent index. Vi såg att bolag som var lönsamma hade 1-1,5 år innan lyckats att rekrytera ett antal superstjärnor. Sedan såg bolagen till att behålla talangerna och då ökade omsättningen.

Vad hände hösten 2008 när styrräntan förra gången började sjunka?

KONSUMTIONEN
Historiskt ökade den snabba och enkla konsumtion. Frisörer, kiosker, restauranger, dagligvaruhandeln, hotellen och resandet ökade. Skidorterna får en bättre vinter 2024.

ARBETSMARKNADEN
De som var långt från arbetsmarknaden fick inte jobb för att styrräntan sjönk 2008. Det är fortfarande ett stort samhällsproblem att så lite görs för att ta hand om den kompetens som står utanför arbetsmarknaden.
Arbetslösheten fortsatte att öka med 0,5% under 2008 innan det vände 2009 . Om man skall tro att historien upprepar sig så minskar den generella arbetslösheten först i September 2025?

TALANGMARKNADEN
Det är talangerna som drar först. Så under våren 2025 kommer ett större antal talangfulla ledare att byta arbete. De drar från de företag som är mindre attraktiva till företagen som är i Topp i 4potentials Total Talent index. Det i sin tur leder till ökad lönsamhet för de bolagen under 2026 etc.

Talent Employer Branding blir viktigare under våren 2025. Fler företag måste köpa partnerskap med 4potentials och finnas på andra talangmarknader. Det gäller att finnas på talangmarknaden när det vänder. Just nu förbereder sig rekordmånga talanger för att börja söka nya roller under våren 2025.

BOSTADSMARKNADEN
Bostadspriserna kommer öka om 2-3 månader om historien upprepar sig. Först att öka är bostadsrättspriserna i Stockholm. På Gotland kommer huspriserna att öka sommaren 2025
Men under 2027 så går både börsen och bostadsmarknaden ned något innan de ökar igen

BÖRSEN
Börsen kommer troligtvis att öka under senhösten 2024. Med räntesänkningar etc så tyder allt på det. Sedan kommer kanske börsen gå ned något i januari för att gå upp i februari? Men generellt så följer bostads- och börsmarknaden samma kurvor. Det kommer gå i vågor – men generellt uppåt. Både bostadsmarknaden och börsmarknaden når ATH 2035 om historien upprepar sig??

VAD PÅVERKAS MER?
Troligtvis riksdagsvalet 2026. Då är det högkonjunktur igen. Moderaterna kommer att kunna hävda att de vände utvecklingen…

Almedalen kommer öka i intresse.

Föreningar får enklare att få sponsorer.

Byggbolagen får mer att göra under hösten 2025.

Stockholm kommer fortsätta att växa för där finns jobben.

Hur påverkar ålderismen? Hur är det för dig? Om man skall tro historien så fortsätter den goda konjunkturen t o m 2035. I och med den ökade ålderismen på arbetsmarknaden så kommer det tyvärr återigen…vara oerhört tufft för en massa fantastisk erfaren kompetens att finna en ny intressant roll efter 2035? Vi på 4potentials gör allt för att lyfta fram erfaren kompetens men vi är tyvärr en liten röst. Om historien går igen…och ålderismen fortsätter att öka kommer 4potentials egna Vd vara en av de som inte kommer på så många intervjuer 2035…   Ett tips är att tyvärr vara realistisk när du planerar din karriär eller att lyfta detta gigantiska samhällsproblem och att ni som företag bryter denna negativa trend. Vi på 4potentials kommer fortsätta att lyfta fram all kompetens! Vi har nu 10 år på oss för att arbeta för att all kompetens räknas – även i nästa lågkonjunktur.

4potentials kommer behöva rekrytera 2-3 nya säljande chefsrekryterare under hösten 2025.

..men allt kan förändras. Av pandemiska skäl skall du vara skeptiskt till denna artikel. Ett tips är att på nästa konferens i bolaget försöka att se bakåt för att se framåt. Man lär sig mycket av historien.

Vad tror du? 4potentials kommer fortsätta att vara mycket mer än ett rekryteringsföretag. Både för kandidater och kunder.