4POTENTIALS TRAINEEWS – ALLT om trainee – vilka är de hetaste traineeprogrammen för supertalangerna?

Funderar du på att bli trainee eller anställa traineer? 4potentials rekommenderar starkt alla studenter att söka till traineeprogrammen!

4potentials har undersökt hur talanger de senaste 11-12 åren tänkt och agerat avseende traineeprogram. Vill talanger bli traineer? Ca 20% av dagens talangfulla medlemmar som gått ut de senaste åren vill eller ville bli traineer. Det skall jämföras med att ca 45% vill bli managementkonsulter efter skolan eller att 25% vill starta eget. Andelen som vill bli traineer minskar tyvärr varje år. För 10 år sedan var andelen ca 40% som ville bli traineer. 4potentials vill med denna artikel få fler att välja traineespåret som en start i karriären!

 

-”Den stora anledningen till att intresset tyvärr har minskat är att hela samhället och tillika dagens studenter har vant sig att leva och ta beslut utifrån att allt går så mycket snabbare idag än 1975-1995 när många av dagens ledare tog examen. Då stod man med mössan i hand och var överlycklig om man fick det åtråvärda traineejobbet på företaget i staden/regionen – numera så finns det miljontals möjligheter – över hela världen. Dagens beslutsfattare har svårt att förstå att talangmarknaden och supertalangers val av en framtida arbetsgivare är dels inte lika långsiktigt och dessutom exponeras de för fler jobberbjudande varje dag. Vi har gått från 1 arbetsmarknadsdag per år – till 1000 jobb på internet – per dag!

Vi på 4potentials älskar traineeprogram för vi vet att det är en mycket bra start i karriären – men dagens kandidater får många fler förslag och dessutom vill man ibland inte investera lika långsiktigt i sin karriär – för att företagen och samhället agerar kortsiktigare.

Vad kan företagen göra? Traineeprograms-processerna upplevs ofta vara alldeles för långsamma och dessutom skall man annonsera där talangerna är nu – inte där man själv sökte jobb 1990…

Till sist bör traineeprogrammen fortsätta att rekrytera de främsta framtida ledarna.  När kvaliteten är hög på de som går på traineeprogrammet bidrar det till att stärka traineestatusen internt och att fler dörrar öppnas för traineerna. Kinneviks LUMA är ett exempel på när bara någon får den unika chansen – och det gör att de som får den rollen också får fler dörrar som öppnas internt – för att företaget vill att den personen skall utvecklas.

Nedan finns några traineeprogram som 4potentials starkt kan rekommendera! Vi ser att ofta har de som valt en start som traineer lyckats bra i arbetslivet. Även om det kan verka långt att gå ett program 1-3 år – så är det ibland en gräddfil in i företagen – om du presterar. Dessutom får du gå utbildningar – du har nytta av senare i karriären”.

 

VARFÖR TRAINEEPROGRAM – ENLIGT 4POTENTIALS

-50% av 4potentials medlemmar som är traineer –  har nått den absoluta ledningen i företaget på 10 år! I snitt har de bytt arbete 2 gånger internt innan de blev VD eller fick en annan roll i bolagen! M a o många 4potentials medlemmar blev först trainee – sedan bytte de efter 2 år till roll X och 4 år senare till roll Y och därefter har vissa redan blivit VD:ar (eller nått annan ledande roll). Söker du ett jobb som managementkonsult är det väldigt ovanligt att du blir VD/sitter i ledningen så snabbt! M a o det som upplevs som en omständig karriäromväg med ett traineeprogram är ofta en genväg!

-Livet är långt. Du kommer aldrig få denna utbildningsmöjlighet i framtiden.

– Det är roligt! Gemenskap. Vänner för livet. Traineer stannar längre på det företag de valt.

-Om du byter jobb externt är TRAINEE ofta en kvalitetsstämpel.

 

Axelina Flote, Industrial Engineer at Scania Group och fd trainee på samma företag.

The 50 trainee programs that are the talent’s choice!

Ranking Company
1 Scania
2 ABB
3 Ericsson
4 H&M
5 Tele2
6 Lantmännen
7 Unilever
8 IKEA
9 Telia Company
10 Business Sweden
11 EF Education
12 Nordea
13 SEB
14 Volvo Group
15 Vattenfall
16 Arla Foods
17 ICA
18 Telenor
19 Hilti
20 Lidl
21 ATEA
22 AstraZeneca
24 Kinnevik
25 Volvo Car
26 Swedavia
27 Handelsbanken
28 Orkla
29 NCC
30 Dustin
31 Exsitec
32 E.ON
33 The Absolut Company
34 Carlsberg
35 Tetra Pak
36 TietoEVRY
37 Swedbank
38 Stora Enso
39 Coop
40 Danske Bank
41 Ekman & Co
42 SAAB
43 JM
44 Axfood
45 BillerudKorsnäs
46 IP-ONLY
47 WSP
48 Trafikverket
49 Storytel
50 Svevia

Det finns fler bolag som har traineeprogram. Vi har endast tagit med Top 50. Bolagen ovan är de företag där flest talanger viljat bli traineer under de senaste tio åren. 

VISSTE DU ATT?

 

  • -Traineer stannar längre än en snittmedarbetare i början av karriären. Ofta stannar en trainee 1-2 år längre visar 4potentials studier och empiri.
  • -Det tas idag in fler kvinnor som traineer än män. Typ 51/49%
  • -Men andelen kvinnliga traineer som nådde ledande position är snarare 45/55. Företagen får hemläxa! Vi kan bättre!
  • -De flesta traineerna har läst på de skolor/universitet som deras chefer läste på ?? eller så är det en slump att många av dagens traineer har läst på 1:a KTH, 2:a Lunds Universitet och 3:a Handelshögskolan i Stockholm. De är färre traineer som läst på de mindre högskolorna. Men 4potentials har många exempel på talanger från mindre högskolor som fått drömjobbet som trainee. Tack vare medlemskapet i 4potentials kan du ibland få chansen! Talangnätverk gör att fler får chansen – då talangnätverk inte screenar kandidater utifrån lärosäten utan egenskaper.
  • -Traineer vill rädda världen. De är mest engagerade i hjälpa unga entreprenörer/talanger att lyckas i livet eller miljöfrågan. Klimatet är en större fråga för traineer än andra målgrupper. På tredje plats hamnar att hjälpa fattiga och sjuka i tredje världen. Skolan är viktigare för denna målgrupp än andra.
  • -Det är fler traineer som vill bo och arbeta utomlands. 25% söker en internationell karriär. Den siffran är generellt 10% i snittet bland befolkningen. Skall man förenkla så är en trainee mycket mer intresserad av de stora frågorna – i hela världen.

 

Mikaela Bjure Mannshausen, fd trainee på Dustin och numera Business Analyst på samma företag.

The companies that are best at retaining their trainees!

Ranking Company
1 Dustin
2 Exsitec
3 E.ON
4 H&M
5 Scania
6 IKEA
7 Danske Bank
8 Ekman & Co
9 SAAB
10 Swedavia
11 ATEA
12 AstraZeneca
13 Lantmännen
14 Telia Company
15 Hilti
16 Lidl
17 The Absolut Company
18 Carlsberg
19 Tetra Pak
20 TietoEVRY
21 IP-ONLY
22 WSP
24 Trafikverket
25 Storytel
26 Svevia
27 Skatteverket
28 Tele2
29 Business Sweden
30 EF Education
31 ICA
32 Telenor
33 ABB
34 SEB
35 Handelsbanken
36 Orkla
37 Nordea
38 Volvo Car
39 JM
40 Axfood
41 BillerudKorsnäs
42 Volvo Group
43 Kinnevik
44 Ericsson
45 Swedbank
46 Stora Enso
47 Coop
48 Unilever
49 Vattenfall
50 Arla Foods

 

VILKET TRAINEEPROGRAM SKALL DU ANSÖKA TILL? 4potentials rekommenderar!

4potentials Top 10 trainee ranking

Trainee programs that are attractive and where you often stay longer and get a good career development!

Ranking takes into account whether the talents are interested and whether the companies succeed in retaining them.
1 Scania
2 H&M
3 IKEA
4 Lantmännen
5 Telia Company
6 Dustin
7 ATEA
8 Tele2
9 Exsitec
10 Hilti
Some companies above do not have trainee programs this year.
Read more at every companies career pages

 

Vill du bli trainee eller söker du traineer? Bli medlem i 4potentials så får du de heta tipsen om de aktuella traineeprogrammen! Vill ni annonsera och presentera ert traineeprogram mot hundratusentals talanger? För 15000 kr kan ert program bli mer intressant för supertalanger. Läs mer nedan

https://4potentials.se/searchmission/vill-du-bli-trainee-pa-foretag-eller-soker-du-traineer-till-ert-foretag/