4potentials nyhetsbrev om nätverkande

DETTA NYHETSBREV FINNS MED BILDER – maila fredrik.andersson@4potentials.com om du önskar det!


Ett nyhetsbrev för företagsledare, HR, studenter eller Young professionals

Vi blir ofta glada när vi ser unga eller äldre medlemmar eller kunder som förstår hur man nätverkar. Att de förstår att de går att nätverka och ändå vara sig själv. Ja, nätverk handlar om att vara sig själv. I detta nyhetsbrev tar vi upp 10 vanliga aspekter på nätverkande och om hur man kan bli bättre på att nätverka för att få ett bättre liv – och en bättre karriär.

En del av tipsen från medlemmar är säkerligen sådant som du redan är expert på. En del inspirerade oss och kanske även dig?


NÄTVERK BERIKAR OSS
Nätverk gör att du träffar nya människor du aldrig skulle träffa. Med olika bakgrunder och med olika egenskaper. Nätverk gör att man ser saker med nya perspektiv. Ju fler personer man träffar utanför sin sfär och sitt område gör att man blir orädd för nya personer och kulturer. Slutna grupper med likatänkande människor är oerhört farligt för vårt samhälle. I 4potentials välkomnar vi enbart personer som är öppna för nya människor för vi vet att det är en egenskap som gör att vi, företag, Sverige och världen blir vackrare. Se till att gå på ett nätverksmöte – det utvecklar dig och dina kommande barn.


DU ÄLSKAR DE SOM BEHANDLAR DIG MED RESPEKT

Oavsett om det är till trädgårdsföreningen, godiskassan, svensexan eller konstklubben. Betalar man snabbt sin avgift får man en stor stjärna – men missar man detta kommer den andre alltid ihåg det. Det är inga datorer som registerar avgifter – det är människor som lägger ned extremt mycket tid för din skull. Som gör att trädgårdsföreningen finns där år efter år.  Nätverk handlar om att ta tillvara alla de krafter som vill arbeta för dig. Kan du få fler armar – kan du bära fler tallrikar eller få en bättre symbolisk trädgård.

Avgifter går även att jämföra med ankomsttider. Att komma försent är att visa en annan person mindre respekt. Att komma försent till ett möte med 8 personer med 4 minuter innebär att du stjäl mer än en halvtimmes arbetstid för ditt företag = 32 minuter = 500 sek? Det går alltid att rädda en engångsföreteelse genom att be om ursäkt. Två gånger blir ditt personliga varumärke. Tänk på hur ofta man har möten i företag och hur ofta folk kommer försent.

Om alla på företaget vore sanna nätverkare skulle kanske dessutom mötestiden kortas – för oftast pratar man om hur samt vem som kan lösa ett problem. Och förbluffande ofta behöver man kontakta en kille på ett företag som visar sig vara trädgårdsföreningens ordförande …aj fan… – jag har inte betalat den avgiften.

I vårt nätverk finns det en person som verkligen förstår allt om ovanstående och lite till – Johanna Sjöborg, Henkel.


ETT BRA NÄTVERK SPRINGER FORTARE OCH VACKRARE ÄN VAD JAG SJÄLV ÄR
Varför allt tjat om nätverk? Om du i alla möten du har med människor varje år gör ett bra jobb och sänder ett tydligt budskap kommer du nå dina privata och jobbmål. I snitt möter du ca 10 personer – one to one per dag. 10 personer * 200 arbetsdagar ger 2000 (nya) människor per år * 100% tydligt budskap –ger 2000 signaler om vad ditt företag och du vill.

Ni vet själva hur det funkar när ni kommer hem till er familj/vänner/kollegor. Är budskapet och den personen ni träffar extremt tydligt och tilltalande ger det RINGAR PÅ VATTNET. Dvs 2000 personer berättar för 3-4 andra per dag om den inspirerande människa de träffade. 2000*3 är 6000 nya ambassadörer/signaler per år. Jämför det om du sitter på ett kontor med en bra affärsidé och försöker tillsammans med 3 kompisar starta ett bolag –ett helt år. Hade de fyra entreprenörerna eller kollegorna lämnat kontoret för att gå på ett mingel med 150 nya människor hade kunnat få 150*4 pers*berättar sedan för 3 pers om deras idé = 1800 nya ambassadörer/signaler på 1 kväll.

Ja, men livet går ju inte ut på affärer och nätverk. Nej, det gör det verkligen inte. Däremot är det alldeles för många människor som säger – ”jag hinner inte komma ikväll för jag måste jobba”. Istället kunde de lämnat kontoret kl 1200 och gått hem och sovit och sen kommit på ett mingel med ett genomtänkt budskap om vad de vill uppnå privat och för jobbet.

Tips! Erik Lindberg i Malmö, årets ledare, är unikt duktig på att få andra att prata om honom genom att vara kreativ, ödmjuk, syrlig och tydlig. Och nu skrev vi om Erik igen som 5000 kommer läsa….


ALLA VAR VI BARN I BÖRJAN
Det är ju självklart men de flesta som når en framgång för snabbt glömmer bort de människor som gjorde att du kunde nå toppen. De som däremot kommer ihåg sin sekreterare, lärare, HR, kompis eller sitt nätverk – får fler besök på ålderdomshemmet och framför allt får de mer respekt som människa. Många talanger missar att det är HR som möjliggör deras karriär indirekt.

Fundera på vem du glömt bort på din resa – och ring ärligt upp den personen. Anledningen att vi älskar att se på Skavlan är att vi ser att kändisar är människor. Och ju mer människa du är när du är vd – ju mer framgång får du för ditt företag. Äkthet skapar äkta engagemang.

Vår andra nätverksstjärna vi vill rekommendera er att bli inspirerad av är Magnus Agervald, Vd på BYGGmax.

”Jag är med i ett antal olika informella och formella nätverk. Nätverk fyller för mig olika funktioner. Det handlar om personlig utveckling i de mer formella nätverken med regelbundna träffar. Ser jag till ”nätverkande”, dvs träffa andra på organiserade eller icke-organiserade träffar, så tar jag chansen att sprida kunskapen om Byggmax och vad vi står för. Jag har också alltid ögonen öppna för talanger. Att anställa och utveckla talanger är bland det viktigaste jag gör”


VARFÖR HÄLSAR INGVAR KAMPRAD PÅ ALLA MEDARBETARE?
En av Sveriges främsta företagsledare. Många skulle noga säga att det enbart ligger hårt arbete bakom hans framgång. Kanske är det så att han också är en av världens främsta nätverkare där han fått miljoner av människor att återberätta myterna om honom?  En duktig nätverkare arbetar först hårt och sedan får hon tusentals personer att berätta hennes visioner.

Vi brukar säga att för att lyckas bli en duktig nätverkare måste man vara en inspiratör. Det är inte viktigast att man kan kommunicera professionellt. Personligt och ärligt är viktigare.


MAN KAN INTE KRAMA NÅGON PÅ LINKEDIN
Fredrik på 4potentials har kanske flest kontakter på LinkedIn i Sveriges med lite över 6000. För Fredrik är detta som en telefonkatalog. Ingen skall tro att man kan bygga relationer via nätet. Inte ens facebook. Det snarare motverkar en sund relation. Använd LinkedIn i stället för visitkortsamlaren. Antalet kontakter på LinkedIn säger inget om hur många riktiga relationer du har i livet. Däremot är LinkedIn suveränt för att samla på namn och nummer ju äldre du blir.

En som förstått allt om detta med bra personliga möten är Anna Omstedt Lindgren. Grundare av ett antal bolag och nätverk samt en naturlig förmåga att vara där det händer. Ni hittar henne på Meduniverse


ETT NÄTVERK VÄXER I VÄRDE
Det är konstigt att vissa företag ibland byter sin talangansvarige vart tredje år. De relationer den personen byggt upp går ju inte att tanka ned i en databas? Därför finns tex 4potentials som tar hand om de relationer den personen byggt upp och tankar ned dem i en nätverksdatabas– så att deras efterträdares efterträdare får reda på vad deras företrädare gjorde.

Alla nätverksrelationer inleds med att du sår en massa frön, en del blir blommor/vänner. Ju mer du vårdar relationerna desto mer växer dem.

Kom ihåg att alltid vara uppdaterad i databaser eller andra liknande forum. Du vet aldrig när du behöver kontakten. Det handlar också om respekt för administratörer som gör allt för att föreningen skall fungera. 10 år efter att man börjat nätverka når man kanske toppen och då kommer man behöva alla kontakter/administratörer för att lösa sina problem.

En annan nätverksstjärna vi vill rekommendera er att prata mer med är Åsa Keller på Sodexho. Åsa är fantastisk på att ta hand om sitt nätverk.


MEN JAG HAR INTE TID ATT NÄTVERKA!
Det är oftast personer med kontrollbehov som säger så här. De saknar också den egentliga intelligensen för att förstå att 1+1 blir 3 när man möter någon ny i ett personligt möte. Går du dessutom upp på scen under fyra minuter och pratar inför 100 människor blir det ca 50 nya kontakter om du är duktig på scen. Är du dålig blir det -100….

Att prata med chefen för ett nätverk kan ge mer än 3000 kontakter om du gör det bra. Därför skall du alltid förbereda dig inför vem du träffar – men vara dig själv. Du kan alltid veta vem du skall träffa. Tyvärr brukar dåliga nätverkare sitta på jobbet en timme extra och sedan kasta sig iväg till eventet och vara nonchalanta i entrén. De tror att allt kretsar kring dem. De frågar inga frågor. Däremot klagar de på allt efteråt. De är oförberedda och tycker att nätverk inte ger dem något. Jo – det ger dem en massa badwill. 4potentials tips är att dagligen tänka igenom innan du går till jobbet vad som kan hända. Tänk i nätverkstankar. Välj sedan ut några tillfällen per år då du föreläser, nätverkar eller ger det lilla extra.

En som förstått detta är Nina Sundén, fotograf, marknadschef och ung inspiratör för många därute.


JAG VILL INTE VARA MED I ETT NÄTVERK!
Tyvärr är jag med i nätverk oavsett om jag vill eller ej. Det är betraktaren som avgör det. Om Niklas Delmar som Vd på 4potentials anser att jag ingår i hans samtalsområde så gör jag det oavsett om jag vill eller ej.

Niklas tänker ju saker om folk hela tiden. Du tänker saker om Niklas. Det är alltid upp till betraktaren att avgöra om du ingår eller ej. En bank kan inte säga – att ni får inte tycka bra om oss eller vice versa…Så därför – bestäm dig istället för vad du vill sända. En som förstått att allt handlar om nätverk är Martin Björgell, privatmarknadschef på Handelsbanken.


VISIONER SÄLJER I NÄTVERK
De främsta nätverkarna har en sak gemensamt. De har visioner. De blir liksom intressanta och det är därför alla samlas kring dem. Alla vill höra deras vision eller syn på saken. De är som bra sommarpratare. De har blicken längre bort.

Har du ingen vision är det svårt att nätverka. Då blir man alldeles för kortsiktig och kan inte se vad den man pratar med kan få för roll för dig i framtiden. Samtalet kretsar då mer kring JAG än vad VI kan göra tillsammans.

Skaffa dig en vision – och ett liv samtidigt. Får du dem att löpa samman blir du ett med dig själv. En som är fantastisk på detta är ju Ola Arvidsson, Arla Foods personaldirektör. Därför vill alla arbeta med honom.


KREATIVA SNABBA PERSONER ÄR BRA NÄTVERKARE
Tricket bakom att många lyckas är att de får med sig människor på deras upptåg och färder och/eller att de förstår att det är människorna omkring dig som dels kan sitta på svaret och genomföra det du vill.

Det är ju enklare att kontakta någon och be om hjälp om du känner den. Och det är alltid enklare att be om hjälp om du hjälpt någon. Förbluffande många tror ex att de kan ringa en person om 5-6 år och tro att den skall hjälpa till. Fredrik Olsson som länge toppat 4potentials talanglista – använder sin kreativitet och bl a 4potentials när han skall växa sin organisation för att lyckas med H&Ms expansion.

 


TILL SIST – GÖR ETT BRA JOBB
Utan hårt arbete kommer man ingenstans. Att bara nätverka leder inte framåt om man gjort ett dåligt jobb bakåt. Se till att ha rent bord och gör dagligen ett bra jobb. Om du kombinerar ett bra jobb med ett stort nätverk kommer du snart skratta varje dag till jobbet och till stugan på landet.

Ofta är det så att ett bra jobb öppnar en dörr men nätverk öppnar fler dörrar om du har byggt upp ett starkt renommé. Christina Åqvist, VD på Elfa Distrelec och årets ledare kan berätta mer om detta. Christina har arbetat hårt under många år för att nå den roll hon har idag. Under hela hennes resa har hon och Fredrik haft en tät dialog.


EXEMPEL PÅ NÄTVERK
Universitetsalumni (återträffar), traineenätverk, branschforum, branschseminarie, Linked-In, Facebook, talangnätverk, chefsnätverk, kvinnliga nätverk, regionala nätverk, BNI, jobbrelaterade nätverk (sportförening etc), awards-nätverk (Årets ledare), pokerklubbar, idrottsföreningar, föräldraföreningar, vi som gillar X eller Y, politiska föreningar, rekryteringsföretag


VAR OCH HUR SÖKER DU NÄSTA JOBB?
Genom att ställa sig den frågan får man ganska snabbt en god bild av vilka nätverk du kommer använda och vart du kommer söka – dvs vilka personer du på sikt bör lära känna? När 4potentials gjorde en undersökning bland 3000 kvalitetssäkrade talanger sade de 95% att de kommer söka sitt nästa arbeta via 4potentials och 82% kommer använda LinkedIN och det egna affärsnätverket. Sedan kommer ca 65% prata med sina vänner. Av de fyra första alternativen var alla nätverksrelaterade och det är först på 9:e plats som ex arbetsmarknadsdagar kommer.


WWW.4POTENTIALS.COM