Så behåller du stjärnorna på jobbet

Så behåller du stjärnorna på jobbet
Alla jagar talangerna. Men det är att behålla dem som är det svåra – och viktiga. Det är först då du ser ett samband till tillväxt och vinst.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Det finns otaliga listor över vilka företag som attraherar talangerna på arbetsmarknaden och hur företag ska göra för att locka dem till sig. Men attraktion i sig är inte så viktigt. Åtminstone räcker det inte, enligt en ny rapport från talangnätverket 4Potentials.

– Attraktion är skrämmande viktigt för företagsledningar och styrelser. Personalchefer kan rent av utvärderas utifrån det. Det är skrämmande med tanke på att företag är sjukt dåliga på att behålla personal, säger Fredrik Andersson.

Att lyckas rekrytera och sedan behålla talangerna har däremot en direkt påverkan på sista raden i bokslutet, visar undersökningen.

– De som rekryterar talanger ökar sin vinst och de som lyckas behålla dem ökar även sin omsättning, de växer. Ungefär 30 procent av företagets resultat kan påverkas av att man lyckas behålla de talanger man har, säger han.

Hur definierar man en talang? Fredrik Andersson ser även det utifrån bokslutstermer:

– Människor som påverkar sista raden i en resultaträkning. Jag brukar fråga företagsledaren: vem får inte sluta hos er? Där har du svaret.

Talanger kan finnas i alla yrken och roller; städare, vårdare, projektledare, lärare, säljare och vd:ar. Talanger är de som ser och gör det där lilla extra. De som gör en skillnad utöver det vanliga. Ingvar Kamprad, Olof Palme och Zlatan Ibrahimovic är extremexemplen, enligt Fredrik Andersson, som uppskattar antalet talanger till 2 procent av befolkningen.

Han ser alltför många företag som både går över ån efter vatten och sedan slänger ut barnet med badvattnet, bildligt talat. Företag bör inse att arbetet med en av företagens viktigaste tillgångar måste hanteras med viss respekt.

– Inrätta en funktion för det, en behålla-ansvarig, keeping manager, säger Fredrik Andersson, som även tycker att det borde inrättas en gala och ett pris, precis som det finns priser och listor på attraktivaste arbetsgivaren och bästa arbetsplatsen.

Bra chefer på alla nivåer är också en avgörande faktor för att talangerna ska stanna.

– Cheferna är jätteviktiga. Slutar supertalangerna beroende på chefen, byt chef. Annars riskerar du att tappa fler.

Chefens uppgift är att se till att talangen utvecklas och ger företaget utväxling. Talangfulla medarbetare vill ha återkoppling och bli sedda, vill känna sitt värde för verksamheten. De vill också jobba på bolag som de upplever som viktiga, att verksamheten de driver är värdefull.

Karriärmässig utveckling i form av utmaningar och ansvar är främsta anledningen till att de stannar – eller lämnar. Därefter kommer företagskulturen och sedan ledarskapet.

Signifikativt för de bolag som lyckas är en rejäl HR-avdelning, som stöttar cheferna i ledarskapet.

– Man måste anställa folk och satsa pengar på det. Det kostar att behålla människor, säger Fredrik Andersson, samtidigt som han påminner om att det kostar mer att inte behålla dem.
Han tror att de behövs nya nyckeltal för att visa konsekvenserna.

– Den dagen företag lägger in siffror på detta i sitt bokslut, då kommer det att värderas.

Om man tycker det är bra att ligga i toppen kan man samtidigt se att det är riktigt dåligt att ligga i botten. Risken för att hamna i negativa spiraler är överhängande. De bolag vars talanger flyr ifrån har ofta större personaltapp över lag, de växer inte, de har lönsamhetsproblem och som följd av det får de dålig rapportering i media. Vilket inte direkt lockar duktigt folk.

– Det är nästan kört. Du kommer inte ur det, säger Fredrik Andersson.

LÄS ÄVEN

”Trivs personalen får man resten gratis”

http://www.svd.se/trivs-personalen-far-man-resten-gratis/om/naringsliv