Vad kan personlig coaching göra för skillnad? Hur arbetar vi på 4potentials med Executive coaching?

Vi på 4potentials fick ett fint mail och gensvar från En av våra fantastiska erfarna medlemmar. Vi frågade om vi fick använda det och det fick vi gärna. Vi har anonymiserat det såklart.

 

Ibland får vi frågan vad vi och andra coacher kan göra för skillnad för supertalanger, ledare och specialister?

Alla coacher har sina modeller och tillvägagångssätt. Jag tror på att våga vara personlig, lyssna och att bara ge. FRAMFÖR ALLT TROR JAG ATT  efter en lyckad coaching period med en professionell coach ska kandidaten ha en känsla som säger: ”Det var jag själv som åstadkom det!”

Personligen inleder vi alltid med att lyssna, ställa frågor och få adepten att själv förstå vägen framåt. Vi ”fråglyssnar” mycket om personens vision. Alla kan få ett jobb – men det är lika viktigt/viktigare att få ett liv. Vad är din vision? Vad ser du om 7-8 år? Hur skall du ta dig dit? Vad blir då delmålen, budskapen, nätverken och hur skall du framföra det? Vilket jobb är troligt att du skall söka nu eller kan du stanna kvar och ändå nå din vision?

Finns det ”jobbiga stenar” man måste vända på för att kunna gå vidare?

Ibland pratar vi om kandidatens uppväxt samt vad föräldrarna och ungdomsåren/miljön givit kandidaten för ingångsvärde. Ofta lever jag och du för att leva upp till en förälders eller omgivningens förväntan?

Ibland är det inte enkelt för en kandidat som sitter med en massa drömmar och visioner i den ena vågskålen och i den andra med en massa upplevda förväntningar på vad Luther och andra säger man borde göra. Inte minst sitter många inlåsta med amorteringskrav.

Ibland är det svårt att ge och få uppskattning som är så viktigt för kandidatens självkänsla och självförtroende. 2000-talets generationer säger ”jag älskar dig” i varje SMS medan många föräldrar födda på 30 och 40-talet oftast bara säger det någon gång per år p g a att deras föräldrar kanske aldrig sade det? Inte alla föräldrar såklart – många kan berätta om hur fantastisk deras mamma eller pappa är på att coacha, vara en sund förebild och ge beröm.

Ibland skulle jag vilja att deras föräldrar och syskon fick lyssna. Ibland sitter de på en nyckel – även för en senior kandidat. 

Det är inte enkelt alltid. Det enda jag och du kan göra är att vilja varandra väl, visa varandra respekt och älska ditt barn över allt annat på jorden. För kärlek och empati – leder till mer kärlek och omtanke samt att barnet får en god självkänsla och vågar.

Är du förälder och nyfiken på vad du kan ge dina barn? https://www.mabra.com/mabra-mamma/6-vanor-foraldrar-till-framgangsrika-barn-har-gemensamt/

Tror du inte att föräldrarnas spelar någon roll? Då brukar jag svara – vem är mest stolt över dig när du exempelvis får nytt jobb? Vem ringer du när du gjort något jättebra och vem står alltid bakom dig?

Och då får jag ibland vara med om helt fantastiska charmiga stunder under coaching-samtalen…….som exempelvis för flera år sedan då jag träffade exempelvis en erfaren chef som sade stolt. -”Jag har en bild på mitt CV för att jag vet att min mamma tycker den är bra”.

En del av de vi coachar har blivit mobbade i skolan eller av sina chefer! Andra har bara åkt räkmacka och en tredje har tyvärr gått in i väggen för att de ville för mycket – vilket bara de som upplevt det vet hur djävligt det är. Oavsett samtal så bär alla människor på saker när de kommer till samtalet. Vad bär du på?

Just nu förlorar tusentals jobbet. Det vet jag är en upplevd kris för många. https://www.motivation.se/innehall/att-forlora-jobbet-en-sorg-och-kris/

När vi kommit förbi ”pudelns kärna” i samtalet så kan vi börja diskutera mål, budskap, nätverk och framförandet.  Därefter är vi klara för att prata om jobb, intervjuteknik, CV, LinkedIn, facebook och allt annat man gör för att få ett jobb. De kandidater som hoppar över det ”jobbiga” kommer alltid bära med sig det i framtiden. Gör upp med det jobbiga nu om du kan och våga följa hjärtat! Ibland är detta jättesvårt för många kandidater har amorteringar och en massa upplevda KRAV.

I slutet försöker vi addera konkreta listor och kontakter på företag – oftast med mailadresser – så att kandidaten känner att de får något konkret med sig. Många av våra partners på företagssidan träffar gladeligen de kandidater vi coachat för att de förstår att vi har matchat kandidatens ”kan, vill och gjort” med bolagets företagskultur.

Mycket handlar om att lyssna, ha empati och våga utmana. Mycket handlar om att genuint vilja en annan människa väl. 1993 började visa intresse för människors potential. Då var jag arbetsmarknadsdags-projektledare, sedan blev det kårordförande, ordförande för alla Sveriges ekonomer, fick möjlighet att få bygga upp talangnätverk, föreläste och skrev böcker, arbetade med tester och ledarutveckling innan vi drog igång 4potentials 2010.

Om jag hade velat bli jätterik hade jag inte lagt all den här tiden och engagemanget på att förstå alla människors potential. Men jag är jätterikast för jag har en klokvacker fru och tre fantastiska pojkar.

Det tråkiga med mitt jobb är att jag aldrig kan skriva en bok om alla de samtal jag haft. De samtalen stannar mellan mig och den som berättar. Det finns så många vackra berättelser om helt magiska människor. De samtalen berikar mig, tack!

Och många av de som når sin topp brukar också tacka. Jag brukar säga att de största ledarna är också de som kan säga tack.

Vill du också ta nästa steg? Söker du ett jobb som chef eller specialist? Sök till 4potentials. Betala coaching/ medlemsavgiften och lyssna på det här innan mötet – så ses vi när du kan och vill? https://www.youtube.com/watch?v=5–b61QM36w

Jag har en sak som jag tror på kring Coaching. Och det är att det skall vara genuint, ärligt och personligt med sekretess. Ger du så får du. Våga lyssna, var nyfiken, fråga och utmana.

TACK X för berömmet och grattis till jobbet! Det var du som fixade det!

 

___________

MER OM COACHING? För er som söker en coach så kan jag rekommendera många andra fantastiska som kan ge andra nyanser och verktyg för dig. Vi har ett nätverk med coacher som vi gärna rekommenderar beroende på vad du söker. Är du coach och vill vara med i vårt nätverk. Kontakta 4potentials.