10 frågor till medlemmen i 4potentials Executive Network – Johanna Andrén  –Head of Marketing IKEA Canada

4potentials följer sina medlemmar. Johanna träffade Fredrik på 4potentials för ca 25 år sedan på ett event. Fredrik förstod att han inte bara träffade en supertalang utan en människa som skulle komma att förändra sin omgivning och de företag samt människor som kom möta henne. Fredrik fick chansen att ställa tio frågor – 25 år senare. Vad har hänt? Vad har man som supertalang för nytta av nätverk. Vad skulle hon gjort annorlunda?  Johanna är idag en av IKEAs talangfulla ledare, numera i Kanada som Head of Marketing. 

Du är nu Head of marketing – hur har din karriär sett ut?

– ’Jag läste Industriell ekonomi på Chalmers inriktning Marknad och flyttade därefter till Stockholm. Mitt första jobb var som strategikonsult på en mindre konsultbyrå som heter CFI Group. Fördelen med att börja på ett mindre konsultföretag var att jag tidigt fick möjlighet att komma ut och träffa ledningsgrupper och fick tidigt ett kundansvar i mina uppdrag. Jag jobbade bla med SAS, Oriflame och France Telecom.

Efter 4 år på CFI blev jag kontaktad av Exportrådet (en anledning var min bakgrund, fransk studentexamen och ett år på högskola i Frankrike i kombination med min konsulterfarenhet) så jag flyttade till Paris och jobbade 2 år på Exportrådet (Swedish Trade Council). 2 mycket lärorike år men en annan typ av konsultverksamhet som gick ut på att hjälpa svenska företag att etablera sig på franska marknaden, allt från ett litet produktionsbolag i Småland som letade efter fransk distributör till större tjänsteföretag. 

Jag flyttade hem till Stockholm igen av privata skäl och började på Bredbandsbolaget som sedan blev Telenor, totalt 10 år, i roller som försäljningschef, produktchef, varumärkeschef och sista 4 åren som Marknadschef för Telenor. Telenor har varit en väldigt bra skola, högt tempo i ett dynamiskt retailbolag med 70 butiker och en stor reklamköpare i en väldigt konkurrensutsatt marknad. Framför allt i rollen som Marknadschef fick jag möjlighet att jobba med ett härligt team och med relativt fria tyglar, höga krav men samtidigt stort förtroende från ledningsgruppen. Mycket av min kunskap och erfarenhet inom ledarskap, retail och Marketing grundades på Telenor. 

Eftersom vi valde att flytta till Skåne landade jag därefter på Ikano Bank i Malmö, fortsatt som Marknadschef med ett spännande uppdrag i att både positionera och skapa ett nytt kommunikationskoncept för Ikano Bank. Återigen ett fantastiskt team och väldigt bra stöd från närmaste chef. Men efter 1 år rekryterade jag till IKEA Sverige som Vice Marknadschef.

Min resa på IKEA började 2017 och snart är det 5 år…Första 3 åren i Sverige och sedan nästan 2 år som Marknadschef i Kanada. Jag stortrivs i min roll och känner en stolthet att få jobba på ett företag med en så stark vision och fina värderingar som alltid sätter sina anställda och kunder i främsta rummet. 

Vad har du haft för nytta av nätverk och nätverkande?

-Otroligt värdefullt! Samtliga roller jag har landat i har varit via mina kontakter på rekryteringsbolag eller mitt nätverk fd kollegor etc. Det är också väldigt värdefullt när man som ledare är inne i en rekryteringsprocess, men också i sin yrkesroll för att utbyta erfarenheter och stötta. Att hålla kontakten och med sitt nätverk tycker jag också ger en trygghet för framtiden, man vet aldrig vad som händer och för mig handlar det om att man bör hålla sig ajour och bibehålla sin nyfikenhet för nya utmaningar, även om det inte är aktuellt här och nu.

 

Du träffade Fredrik på 4potentials för snart 25 år sedan. Vad gör han för skillnad på talangmarknaden?

-Fredriks passion och kreativitet är imponerande. Det jag har uppskattat de 25 år vi har känt varandra är hans förmåga att skapa ett nätverk som är väldigt personligt. Han engagerar sig och lär känna sin medlemmar utanför CVt (allt från personlighet, intressen och mål ) vilket gör att han jobbar mer proaktivt och aktivt än många andra rekryterare.

Vad skulle du ge för råd till en talangfull student i början av karriären?

-För att vara konkret så är mitt tips att börja på ett linjeföretag istället för konsult. Hade jag fått spola tillbaka min karriär så hade jag väntat  5 år med konsultuppdrag av den enkla anledningen att jag anser att det krävs lite erfarenhet innan du ska in och med förtroende ge råd till ledningsgrupper. Men samtidigt är mitt tips att skaffa sig erfarenhet både i linjen och som konsult. Jag har tex väldigt stor respekt för våra strategiska partners (reklam- och mediebyrå) av den enkla anledningen att jag har suttit på andra sidan av planket, jag vet att gillar du kunden så kommer du gå den där extra milen och anstränga dig mer. Så att inte sitta på höga hästar bara för att du råkar ha en stor budget är extremt viktigt för mig i mitt ledarskap och gentemot mitt team.

 

Att arbeta internationellt. Vad är det bästa och sämsta med det?

-Det bästa är att när du går ur din comfort zone och korsar Atlanten så blir du mer utsatt och väldigt beroende av vänner samt kollegor och i mitt ledarskap har det nog smittat av sig i att jag är mer personlig, ödmjuk och sårbar vilket jag tror skapar en trygghet i rummet. Så jag tycker att det är ett väldigt bra sätt att utveckla sitt ledarskap. Sedan utöver arbete så kan jag rekommendera samtliga att kasta sig ut för det är väldigt spännande och berikande att få inblick i en helt ny kultur och marknad och att vi som familj mitt i en pandemi har fixat att komma in i ett helt nytt land med allt från jobb, skola, fotboll, cheer och umgänge! Det ger en grundtrygghet till hela familjen.

Sämsta är semestern, i Sverige är vi unika i det avseende att majoriteten tar semester gärna 4v under juli-augusti. Så är det inte i Nord-Amerika, jag tog 3 sammanhållande veckor denna sommar men det är väldigt ovanligt. Det vanliga är att man tar 1 vecka här och där vilket innebär att när du är ledig så är det svårare att helt släppa jobbet och du kommer garanterat tillbaka till hundratals mail efter din ledighet…En annan nackdel som jag upplever är att det tar tid att uttrycka sig lika dynamiskt som hemma, jag gillar målande beskrivningar, liknelser och uttryck som tex ”ser inte skogen fö alla träden”, ”gräset är inte grönare på andra sidan ” ”från hästens mun” etc. Motsvarande uttryck tar tid att lära sig på ett nytt språk och då kan jag ibland känna att jag uttrycker mig lite fattigare.

Vad kan du utveckla?

-Jag behöver sakta ner, min otålighet kan ta över och ibland rusar jag på för snabbt. Men som tur är har jag ett grymt team här i Kanada som vågar säga till när det går för fort och kan bromsa mig. Sedan får jag mycket feedback av min man på detta område.

 

Vad tror du din talang är?

-MOD i kombo med min ärlighet. Jag är inte äventyrslysten men jag är inte rädd för att säga vad jag tycker eller utmana oavsett forum. Jag gillar uttrycket att jag måste kunna se mig själv  i spegeln när jag kommer hem på kvällen. Jag tycker det är väldigt viktigt att stå upp för sina åsikter och ännu viktigare stå upp för sina medmänniskor  och inte av rädsla vända kappan efter vinden pga hierarki eller grupptryck. I mitt ledarskap gillar jag transparens vilket också innebär att våga erkänna sina misstag och brister, jag tror det skapar en trygg tillvaro i teamet och på jobbet.

 

Varför skall man söka arbete på IKEA?

-För våra starka värderingar och företagskultur och vår fantastiska vision ”a better everyday life for the many people” det handlar om att alla ska kunna få sitt drömhem oavsett inkomst men också vår sustainability agenda for a better planet och alla våra ansträngningar och satsningar inom diversity och samma rätt och förutsättningar för människor i hela världen. Sedan har inte jag upplevt ett globalt företag som jobbar så mycket tillsammans tvärs marknader/länder som IKEA, jag har varje vecka kontakt med marknadscheferna världen över och det är en otrolig tillgång och ett fantastiskt stöd för mig och mitt team.

 

Vilken samhällsfråga skulle du vilja engagera dig mer i?

-Kvinnors rätt. Det är beklämmande att 2021 behandlar vi inte män och kvinnor lika världen över. Allt från flickors rätt till skolgång, till unga flickor som gifts bort till kvinnor som lever i fångenskap i sina hem. Jag har själv 2 döttrar, Molly 4 och Sofi 12 år, så denna fråga ligger mig varmt om hjärtat.

 

Sommarprat, Skavlan eller typ Carina Bergfeldt. Vilken gäst skulle göra att du lyssnade och varför?

-Kronprinsessan Victoria, jag är imponerad av hennes kapacitet och alltid lika trevliga sätt. Jag upplever henne som en mycket varm människa som ser individen och bryr sig och inte sitter på höga hästar trots sin roll i samhället. Jag är nyfiken på att höra mer om hennes resa. Risken är dock att det skulle bli en polerad version tyvärr.

Så mitt andrahandsval är Fredrik af Klercker, jag är trogen lyssnare av Stiljournalen och han är väldigt kunnig och rolig att lyssna på. Han har förmågan att trollbinda när han berättar en historia eller om sina upplevelser.

 

I korthet om mig privat. Bor sedan 2 år tillbaka i Kanada, Gift med Patrik Andren filmkompositör. 3 barn, Gustav 14 år, Sofi 12 år och Molly 4 år. Blir du nyfiken Johanna kan du antingen ansöka till 4potentials och träffa henne på ett event eller så bus-adderar du henne på LinkedIn här: https://www.linkedin.com/in/johanna-andr%C3%A9n-2ab03720/

IKEA är ett av de företag som 4potentials samarbetat med under åren. Flera hundra ledare och medlemmar i 4potentials arbetar där. Johanna och 4potentials har skapat denna artikel tillsammans. Syftet är att inspirera andra talanger i deras framtida resor samt belysa vad ett nätverk gör för en persons karriär.

Skavlan frågan? En av Fredriks favoritfrågor på intervjuer. Vill du veta varför? Ja, då måste du bli medlem eller kund så berättar jag mer..

Vill du också bli medlem i 4potentials? https://4potentials.se/apply/

Vill du att en talang från ert företag skall beskrivas i ett reportage. Kontakta Fredrik för hur ett samarbete ser ut.