Trafikverket söker Analytiker inom samhällsekonomi, fokus järnväg

Vill du arbeta för att maximera samhällsnyttan från de skattemedel som satsas på infrastruktur? Hos oss får du en unik möjlighet att göra detta genom att arbeta med modeller för samhällsekonomisk analys inom järnväg.

Om jobbet

Du kommer bli en av 15 samhällsekonomer på den samhällsekonomiska enheten. Vi utvecklar samhällsekonomiska metoder och modeller och har stor påverkan på hur Trafikverket arbetar med samhällsekonomisk analys. Vi kvalitetsgranskar de samhällsekonomiska analyser som tas fram på Trafikverket och bidrar med det samhällsekonomiska perspektivet i utredningar som genomförs i olika delar av Trafikverket. Hos oss har du möjlighet att både vara med och bidra och samtidigt utvecklas och lära dig mer om samhällsekonomiska analyser inom transportsektorn.

I denna roll kommer du ha fokus på samhällsekonomiska analyser inom järnvägsområdet, och du kommer tillsammans med kollegor utveckla och uppdatera våra samhällsekonomiska metoder och CBA-verktyg inom järnväg. Du kommer framförallt arbeta med Bansek, som är vårt mest använda verktyg för samhällsekonomiska analyser inom järnväg. Bansek, som idag är en avancerad excelmodell, kommer troligtvis inom den närmaste framtiden programmeras och du kommer vara med i denna utveckling. Du kommer också vara med som expertstöd i utredningar och granska samhällsekonomiska kalkyler som tas fram på Trafikverket. Tillsammans med dina kollegor har du möjlighet att styra ditt arbete och påverka enhetens inriktning och prioriteringar.

Kvalifikationer

Rollen som samhällsekonom på Trafikverket är kvantitativt inriktad, vilket innebär att du arbetar med data och beräkningsmodeller. För att lyckas i rollen har du en god problemlösande analysförmåga, arbetar strukturerat och noggrant samt strävar efter att uppnå resultat. Du har en förmåga att kunna förstå och förklara våra ofta komplexa metoder och modeller på ett pedagogiskt sätt, både muntligt och skriftligt. Vidare trivs du i en miljö där du får använda din goda samarbetsförmåga.

Vi söker dig som har:

  • högskoleutbildning om minst 180hp (120p) i nationalekonomi eller annan för tjänsten relevant utbildning och erfarenhet som vi bedömer likvärdig
  • några års yrkeserfarenhet av att arbeta inom transportekonomi eller annat relevant område, alternativt har flera års erfarenhet av forskning eller forskarutbildning inom motsvarande område
  • erfarenhet av att arbeta med beräkningar i Excel
  • goda kunskaper i både svenska och engelska, såväl i tal som skrift

Det är meriterande om du har:

  • magister, master, licentiat- eller doktorsexamen i nationalekonomi eller annat relevant ämne
  • utbildning inom transportekonomi eller tillämpad mikroteori
  • erfarenhet av analyser eller modellering inom järnvägsområdet
  • erfarenhet av att arbeta med Trafikverkets verktyg för samhällsekonomi och prognoser
  • programmeringskompetens exempelvis inom R eller Python
  • erfarenhet av att leda uppdrag eller projekt

Varmt välkommen med din ansökan!

Övrig information

I denna rekrytering används webbaserade tester som en del i urvalet. Tester kommer att skickas till de som uppfyller skallkraven under vecka 49. Digitala intervjuer är preliminärt planerade att genomföras via Skype under vecka 50-51.

Vi använder främst mail (från mejladress: noreply@heroma.se) för att göra utskick och kallelser. Kolla din inkorg och även skräppost/SPAM regelbundet under denna tid för att vara säker på att du får all information från oss!

Placeringsort är Borlänge, Göteborg, Linköping, Norrköping, Solna eller Umeå.

Önskar du att arbeta delvis på distans? I den här tjänsten kan det finnas möjlighet att arbeta hemifrån upp till 40 procent av din arbetstid.

 

Ansökan

De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer att ligga till grund för det första urvalet vi gör. Om det inte står något annat i annonsen vill vi att du bifogar ditt CV. Vi har slutat begära in personligt brev eftersom vi inte har med det som del av urvalsunderlaget.

På Planering skapar vi innovativa lösningar som bidrar till att nå de transportpolitiska målen, såsom klimatmålen och nollvisionen. Vi planerar Sveriges statliga infrastruktur för väg och järnväg samt långsiktigt även för sjö- och luftfart. Hos oss arbetar du nära den politiska arenan och våra samarbetspartners – men framförallt nära medborgare och näringsliv.

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.

Sök tjänsten

Rekryterande chef: Hélène Bratt Wettergren,
0101236510

SEKO: Charlotte Olsson,
0101231103

ST: Karin Andersson,
0101257720

SACO: Alf Ekblad,
0101231542

 

Ansökan

Vi arbetar enligt GDPR.
Läs mer här innan ansökan

Ansök direkt till uppdragsgivaren!