GOTLAND HAR TALANG – 4POTENTIALS NYHETSBREV

DE SOM FLYTTAR HIT GÖR DET P G A ATT DE FÅR ETT JOBB!

Just nu finns det ett enormt intresse för Gotland och när 4potentials genomförde en mini-studie och ställde frågan:

”Gotland är 60 000 invånare nu! En ökning med 3000 på några år! Hur tror du Gotland kan få 70 000 invånare?”

Så svarade 63% att vi borde annonsera ut våra lediga jobb mer nationellt samt att nr 2 var att vi borde ha en inflyttarcoach/lots. Väldigt få tror på enbart en hemsida och något färre på event under Almedalen- för att locka hit nya gotlänningar. Hur tror du att vi blir 70 000?

 

ÅRETS TALANGFÖRETAG PÅ GOTLAND 2021!

Priset till årets talangföretag på Gotland kommer utses 2021 genom att de som bor på Gotland kan rösta via 4potentials databas. På det sättet blir det en kvalitativ omröstning. Och kanske är det viktigt och intressant att veta om sk talanger tycker att ett företag är intressant eller ej. Alla studier visar just på att det är helt avgörande för företags utveckling/lönsamhet om de lyckas få ombord mer kompetens. Länsförsäkringar som vunnit de två senaste åren i rad har också gjort rekordresultat liksom Coop som fick en ny chef för 3 år sedan.

Vad är hönan och vad är ägget i en talangekonomi? Vi på 4potentials vet efter att vi gjort studier på olika bolag – att först kommer kompetensen och sedan resultatet efter ca 1,5 år.

Det bästa med studien – årets talangföretag – är att de som flyttar hit får se vilka bolag som är mer intressanta ur ett arbetstagarperspektiv.

En nyhet är att de som kommer Top 10 kommer få ett ”klistermärke/logotype att sätta på deras hemsida” samt att vinnaren får en egen logotype. Logotypen tas fram av gotländska företaget: https://www.outhousebyran.se/

Vill du rösta och är medlem – logga in här: https://4potentials.se/login/

Vill du rösta och inte finns med i 4potentials databas– logga in här: https://4potentials.se/apply/
(vi bjuder alla röstande Gotlänningar på ett medlemskap under oktober och november)

Saknar du företag mailar du Fredrik.  (eller ange ”eget företag”)

 

DECENNIETS OCH SUPERTALANGERNAS SUPERTALANG PÅ GOTLAND – VEM ÄR DET?

Efter snart tio år med talangrankingar på Gotland är ön mogen för en talangranking som det kommer talas om i tio år. Den sista talangrankingen kommer inte ha en åldersgräns utan vara en lista över de 30 främsta talangerna på ön.

Vem tänker du på? Vem har gjort Gotland större och är fortfarande aktiv i näringslivet eller offentlig sektor?

Listans syfte är fyrdelat:

Förebilder. Gotland måste få fler förebilder för våra barn. Det är roligt att läsa två sidor om en fotbollsspelare. Men när kommer nästa reportage om talangen på sjukhuset eller Svenska Spel?

Folk flyttar hit för att vi har talang. Tack vare att vi exempelvis belyst Coop Calle och Anna på Grant Thornton har fler upptäckt ön – via talangerna.

Ge beröm så att Gotland växer. Alla människor växer med beröm. Fråga de som kommit i toppen vad rankingen betydde för dem? Och hur det påverkar deras företag.

Riv murarna och fokusera kraften framåt istället för bakåt. 4-5 personer kommer fortfarande lägga mer tid på att skjuta ned rankingen än att skjuta upp de som vinner. Det har varit Gotlands akilleshäl. Vi har varit duktiga på att bygga murar sedan 1200-talet. De senaste har vi börjat rikta oss mer utåt (som ex Hej Gotland i somras) och bygga broar med omvärlden – än att dela upp ön internt. Och plötsligt blir vi 3000 fler… Plötsligt finns Gotland på den stora kartan. https://www.resume.se/affarer/makro/allt-farre-talanger-drommer-om-en-karriar-utomlands-har-ar-regionerna-som-lockar/

Det var när vi förstod och insåg att ingen utanför vår älskade ö orkar bry sig om vem som är vem i de olika nätverken – som ön började växa. Det var när inflyttnings- och kompetensnäringen växte som besökarna började stanna kvar.

4potentials tog skit för att ön skulle växa med kompetens och att nya potentialer skulle få kraft att gro och växa. Nu ser vi resultatet av allt det vi gjort tillsammans för att visa på att Gotland är en plats man kan bo och arbeta på.#60062

Vi förstod att väldigt många var trötta på revirpinkandet och att det nya fokuset på kompetens, omvärlden och den nya positiva agendan har lyft medarbetare och ledare. Varför blev #mötionera uppskattat? Varför växer vi? Vi tror att det har att göra med att det finns ett nytt Gotländskt kompetensfokuserat klimat där öns företag skall växa med de talangfulla medarbetarna.

Så vem vill du hylla?? Nominera senast 1/11. Vem tycker du är Supertalangernas supertalang på Gotland inom näringsliv och offentlig sektor. Vi har valt de två områdena för att det inte går att jämföra äpplen med päron och för att det finns galor&priser för allt annat. Nominera direkt till Fredrik på 4potentials!

Läs mer här: https://4potentials.se/vem-ar-decenniets-och-supertalangernas-supertalang-pa-gotland/

 

KÄNNER DU EN DRIVEN EKONOM?

Just nu söker flera företag på Gotland efter ekonomidirektörer, ekonomichefer, ekonomiansvariga, controller och ekonomer. Vi har förstått att det är en enorm efterfrågan efter ekonomer med utbildning och kompetens att driva ett företags ekonomiska ansvarsområden. Hjälp gärna de gotländska företagen att växa genom att komma med tips på ekonomer. Dela gärna annonser nationellt!

Tips på arbetssökande ekonomer et c kan du sända till Fredrik på 4potentials. Då kommer Fredrik försöka hjälpa dem ombord.

Gotlandsägg är ett av de företag som söker en ekonomichef. Läs mer här: https://4potentials.se/searchmission/ekonomichef-gotlandsagg/

MISSA INTE!

Besöksnäringsdagen den 10:e november. https://gotlandsbesoksnaring.se/nyhetsbrev-arkiv/?email_id=118

MindShift Gotland är en ideell förening vars syfte är att samla olika projekt och initiativ på området psykisk hälsa https://www.mindshiftgotland.se/

Tillväxt Gotlands energifrukost den 15/10 https://www.tillvaxtgotland.se/evenemang/energifrukost-tema-elflyg-393

Grå Gåsens så mycket bättre weekend https://gragasen.se/2020/10/08/sa-mycket-battre-weekendpaket/

https://scienceparkgotland.se/ Det händer mer än någonsin hos Julius och Co

Reportaget om Gotland i TV4. Våra barnbarns barn kommer kanske tyvärr inte kunna få uppleva allt det vackra vi ser nu. För enligt TV4 så ligger snart delar av södra Gotland under vatten. Det är bara 150 år bort?  Om det blir en realitet kommer vi stå inför helt andra utmaningar. Talangfulla lösningar, Ingenjörer inom VA och modiga ledare kommer krävas för att möta den utmaningen.

Vad innebär det för försäkringsbolagen? Vad innebär det för Gotland? Det är en skrämmande verklighet Gotland står inför – om/när det blir som forskarna tror. https://www.tv4.se/nyheterna/klipp/gotland-i-tv%C3%A5-delar-h%C3%A4r-%C3%A4r-forskarnas-klimatlarm-n%C3%A4r-antarktis-isar-sm%C3%A4lter-13296868

 

Idag öppnade nomineringen och flera namn har kommit in. Vem tänker du på som Supertalangernas Supertalang på Gotland! En tävling som precis som andra priser på ön skänker glädje!